Rodziny ptaków

Warbler / Curruca nisoria

Pin
Send
Share
Send
Send


Sława z grzbietem jastrzębia.

Inne nazwy - Jastrząb. Slavka ze szkodnikami.

łacinaNazwa- Sylvia nisoria.
Angielska nazwa to Barred Warbler.

Głos i wideo

Film z YouTube

Spotykają się z nią nad brzegiem rzeki Moskwy na terenach zalewowych Brateevskaya i Maryinskaya. Tutaj ptaki trzymane są w zaroślach pokrzyw.

W Maryino wiosną, latem i jesienią w rejonie pomnika Artema Borovika kilkakrotnie widziano jastrzębia.

Jest ich wiele wzdłuż brzegu stawu Borisov w rejonie rzeki Yazvenka. Jest też dużo pokrzywy.

Rzadki lęgowy gatunek wędrowny Moskwy.

Osiedla się w Moskwie głównie na rozlewiskach rzecznych i na zboczach dolin, gdzie wśród traw łąkowych porozrzucane są w różnych kombinacjach kępy wierzb, plam pokrzywy i traw bagiennych.

Wraz z ciągłym zarastaniem równiny zalewowej dużą roślinnością wierzbową, olchową i inną drzewiastą gatunek zanika. Gnieździ się także w zwartych młodych drzewostanach wierzbowo-osikowych w początkowych stadiach zarastania nieużytków i ogrodów warzywnych, kiedy nadal zachowane są tam otwarte przestrzenie.

Unika dolin rzecznych z elementami poprawy parku, nie występuje również w pobliżu terenów zabudowanych, ale może gniazdować w odpowiednim biotopie w bezpośrednim sąsiedztwie ulicy miejskiej o dość dużym natężeniu ruchu.

Zakłada gniazdo w niewielkim krzaku niewysokim nad ziemią, dlatego w mieście preferuje tereny wilgotne, rzadko odwiedzane przez ludzi lub zakrzaczone stoki dolin rzecznych, które są uciążliwe do chodzenia.

Siedlisko: skraj lasu, pustkowie

Znaleziono w Moskwie: Kolomenskoje, Losiny Ostrov, park leśny Kuzminsky, dolina rzeki. Yazvenki, dolina rzeki Chermyanki

Podrząd: ptaki śpiewające

Gatunek: Hawk Warbler

Jagodowy ptak. Zamieszkuje wierzby, parki, pasy leśne. Zimy w Afryce.

Jedna z największych gajów, jeśli nie największa, wielkości wróbla. Strona grzbietowa jest popielata (u młodych ptaków brązowa), brzuch jasny z ciemnym wzorem poprzecznie prążkowanym (u młodych ptaków wzór występuje tylko po bokach). Pióra górnego ogona i łopatki z białymi smugami. Oczy są jasnożółte. Pióra ogonowe, z wyjątkiem środkowych, mają lekkie wierzchołki.

Jego długość sięga 18 cm, waga - 28-32 g. Górna część ciała jest oliwkowo-brązowa z szarym odcieniem, czubek głowy jest nieco ciemniejszy. Ogon górny ma pióra z czarniawym środkiem i białymi wierzchołkami, co nadaje im łuszczące się zabarwienie. Spód ciała jest białawy z łuszczącym się brązowym wzorem, przypominającym kolor klatki piersiowej jastrzębia, od którego ptak ma swoją nazwę.

Piosenka - głośne, gwałtowne gwizdy, krzyk - ostry „szach”.

Mieszka w Europie od wschodu do zachodniej Syberii i Azji Środkowej.

Zamieszkują zarośla krzewów. Zamieszkuje zarośla wierzbowe, graniczące z brzegami małych rzek, w rzadkich lasach, wypalonych lasach, zaroślach, ogrodach, parkach i pasach leśnych.

Nie jest liczna, ale miejscami pospolita. Na ziemi porusza się niezgrabnie, rzadko do niego leci, ale zręcznie i szybko porusza się po gęstych gałęziach drzew i krzewów. Żywi się większą ilością pokarmów roślinnych niż inne gatunki. Chociaż nie gardzi pająkami, mięczakami, jagodami, owadami i ich larwami. Emigrant. Zimą przenosi się do Afryki Wschodniej.

Gnieździ się w zaroślach wierzbowych graniczących z brzegami małych rzek oraz w wodach rzecznych. Gniazdo zbudowane jest na niskich krzakach.

Gniazdo umieszcza się w krzakach, zwykle na wysokości poniżej 1 m, ale czasami na wysokości 2-2,5 m od ziemi.

Wykonane z łodyg i włókien zielnych, czasem suchych gałązek. Wewnętrzna wyściółka korzeni, włosów, kokonów pająka.

Gniazdo jest nieco większe niż innych wodniczek, ale także dość luźne i kruche. Średnica gniazda 100-200 mm, wysokość gniazda 60-70 mm, średnica tacy 60-70 mm, głębokość tacy 50-60 mm.

W lęgu jest 3-7 jaj. Inkubacja trwa 12-14 dni. Ptaki są bardzo ostrożne w stosunku do gniazda i często porzucają je, jeśli zostaną odkryte przez ludzi.

Jaja są białawe z ledwo widocznymi bladofioletowymi szarawymi plamami. Wielkość jaj: (18-23) x (14-16) mm.

Przylatuje około połowy maja i wkrótce zaczyna budować gniazda.W drugiej połowie maja - początku czerwca można spotkać gniazda z pełnym lęgiem jaj. Inkubacja trwa 11-12 dni, a po wykluciu pisklęta pozostają w gnieździe przez taki sam czas. Pisklęta latające pojawiają się w drugiej połowie czerwca. Wyjazd odbywa się we wrześniu.

Występuje w europejskiej części Rosji, na Kaukazie, na Zakaukaziu i na południu Syberii na wschód do Tuwy. Częściej na południu pasma.

Zimy w Afryce.

Jastrząb dobrze odróżnia się od innych wodniczek. Jest zauważalnie większa niż nawet świnka ogrodowa (do 18 centymetrów długości), brązowoszary powyżej i jasnoszary poniżej. Skrzydła i ogon są ciemnobrązowe. Bardzo charakterystyczne są ciemne poprzeczne pręgi, które pokrywają klatkę piersiową, brzuch i boki drobnymi zmarszczkami i są szczególnie wyraźne u samców latem. U samic smugi te są słabiej rozwinięte, au młodych są nieobecne lub ledwo widoczne.

Oczy są jasne, żółtawe. Kiedy zaniepokojony samiec wlatuje na szczyt przybrzeżnego buszu i kołysząc się na cienkiej gałązce rozgląda się przez chwilę, oświetlony jasnym porannym słońcem, jego pstrokata pierś jest bardzo dobrze widoczna. W kolorze jastrzębia można mieszać tylko z jego częstym sąsiadem, dzierzbicą, ale zwyczaje i wygląd tych ptaków są bardzo różne.

Jastrząb występuje powszechnie w Europie Środkowej i Wschodniej, na północ do południowej Szwecji, na Morzu Bałtyckim, w Finlandii i w górnym biegu rzeki Kamy oraz na południe do Krymu, Kaukazu i Azji Środkowej. Na wschodzie, za Uralem, gniazduje aż do Transbaikalii, aw północnych częściach Syberii jej wschodnia granica nie została jeszcze wyjaśniona.

Ptaki syberyjskie (wschodni Kazachstan i trans-Bajkał) wyróżnia się jako specjalny szary podgatunek, ale kojarzony jest z ciągłymi przejściami z gatunkiem europejskim. Ogólnie rzecz biorąc, szary jastrząb jest obserwowany w kolorze od zachodu do wschodu.

Gajówka jest również mieszkańcem krzewów, ale osiada tylko w gęstych i wysokich przyrostach. W środkowej strefie europejskiej części Rosji i wzdłuż dopływów Wołgi jej letnie siedliska są bardzo charakterystyczne: gniazduje w zaroślach wierzbowych, graniczących z brzegami małych rzek.

Na obszarach stepowych gniazduje w wilgotnych dolinach porośniętych runem lub w rzadkich gajach porośniętych gęstymi krzewami (w rejonie Orenburga). W wielu miejscach można go spotkać w rzekach.

Przy gnieździe jastrzębie zachowują się bardzo ostrożnie. Z ostrym, jakby metalicznym pościgiem - „th-th-th-th-th-th-ty”. ”- samiec i samica trzepoczą w krzakach, ściśle podążają za mężczyzną, ale nie pojawiają się na widoku. Kiedy niepokój nasila się, pogoń zamienia się w głośne, ciągłe ćwierkanie, bardzo przypominające wróbla. Gonienie jastrzębia jest również podobne do krzyku grizzly i jest to bardzo denerwujące dla obserwatora, ponieważ oba ptaki żyją obok siebie.

Czasami kobieta publikuje jakieś ciche i nudne „ke-e”. ”, Jak odległe skrzeczenie wieży. Przed wykluciem się piskląt słychać śpiew jastrzębia w pobliżu gniazda. Jest bardzo zmienny, ponieważ ptak przyjmuje. głosy innych ptaków, wygłaszające od nich własną strofę. Ma podobieństwo do śpiewu szarej laski, zwłaszcza gdy śpiewa jastrząb, wzbijając się w powietrze.

Gniazdo jastrzębia osadzone jest nisko w zaroślach, ale czasami znajduje się na wysokości 2-2,5 metra nad ziemią. Jest większa niż u innych wodniczek, ale też dość luźna i krucha (formacja jest dużo gorsza niż gniazda sąsiadów - dzierzby). Zwykły materiał gniazda: łodygi i włókna trawy, wyściółka sierści wewnątrz.

Jaja (5-6) do 23 mm długości, brązowawe, z małymi, jeszcze ciemniejszymi plamkami. Na środkowym pasie inkubacja rozpoczyna się około 10-15 czerwca, a młode można znaleźć już od połowy lipca. W drugiej połowie lata i jesieni lęgi jastrzębi i pojedynczych ptaków migrują na pędy i obrzeża, lecąc do ogrodów.

Jastrząb jest bardziej roślinożerny niż jego mniejsi krewniacy. Nawet wiosną, gdy owadów jest dużo, zjada miękkie nasiona. Jesienią ptaki regularnie żywią się różnymi jagodami.Ale latem karmiące pisklęta, jastrzębie są owadożerne i zjadają jeszcze większe i twardsze chrząszcze - chrząszcze i chrząszcze (chrząszcze blaszkowate), na przykład szkodliwy chrząszcz ogrodowy, który zjada liście.

Gajówka szara (Sylvia communis)

Wygląd: Grzbiet, skrzydła i ogon są brązowo-brązowe, czubek głowy i szyi jest szary, łopatki czerwonawe, spód różowawo-biały, gardło białe.
Rozmiar: Od wróbla.

Funkcje: Mniejsza Cierniówka różni się od Małej Cierniówki swoimi szorstkimi ramionami.

Zwyczaje: Trzyma się w krzakach. Zwinny ptak, zręcznie skaczący po gałęziach.
Rodzaj pobytu: Emigrant.

Jedzenie: Owady, jagody. Zwykle żywi się krzakami, koronami drzew.
Krótki szkic + zdjęcie
Artykuł polecający
Obszar lęgowy: Krzewy wśród otwartych przestrzeni, obrzeża lasu.
Umiejscowienie gniazda i jego opis: Na krzaku. Wygląda jak głęboka miska, raczej luźna, z suchych łodyg zbóż.
Czas nieśności: czerwiec
Kolor i wielkość jaj: Białe lub zielonkawe z ciemnymi plamkami, 2x1,5 cm.

Garden Warbler (Sylvia borin)

Wygląd: Ogólny odcień koloru jest oliwkowo-szary, nieco jaśniejszy od spodu.
Rozmiar: Od wróbla.

Funkcje: Gajówka różni się od innych wodniczek monochromatycznym szarym ubarwieniem.

Zwyczaje: Utrzymuje się w koronach drzew iw głębi krzewów. Ptak w ruchu, czasami leci do liści lotem „trzmiela”.
Rodzaj pobytu: Emigrant.

Jedzenie: Owady, jagody.

Artykuł polecający
Obszar lęgowy: Lasy łęgowe, gaje i krzewy.
Umiejscowienie gniazda i jego opis: Na krzaku, rzadziej na drzewie. Luźna, zbudowana z suchych łodyg ziół, w kształcie głębokiej miski. Czasami przeplatają się gałązki mchu i sosny.
Czas nieśności: Maj - lipiec
Kolor i wielkość jaj: Szarawe z ciemnymi plamami, 2x1,5 cm.

Wodniczka (Sylvia mystacea)

Wygląd: Wygląda jak młodszy gardłosz, ale kolor jest bardziej kontrastowy, od kącika dzioba do ucha i po bokach ogona są białe paski, dolna część ciała jest różowa, na odwłoku biaława. Samica i młode osobniki są szaro-brązowe u góry, biało-kowate poniżej.
Rozmiar: Mniej wróbla.

Funkcje: Różni się od innych warbler białymi „wąsami”.

Zwyczaje: Jest pospolita, trzyma się krzaków, jest bardzo ruchliwa, samiec w trakcie śpiewu wzbija się w powietrze.
Rodzaj pobytu: Emigrant.

Obszar lęgowy: Krzewy wzdłuż dolin rzecznych na stepie i na suchych zboczach gór, wyraźnie preferujące tamaryszkę (grzebień).
Umiejscowienie gniazda i jego opis: Na krzaku.
Czas nieśności: Maj czerwiec
Kolor i wielkość jaj: Biała z różowawym odcieniem i ciemnymi plamkami.

Wodniczka pustynna (Sylvia nana)

Wygląd: Najmniejszy z naszych wodniczek. Górna część ciała jest jasnożółto-szara, spód białawy z nalotem ochry po bokach, ogon jest brązowy z białymi paskami po bokach.
Rozmiar: Mniej wróbla.

Funkcje: Różni się monochromatycznym żółtawo-szarym kolorem góry i rozmiarem.

Zwyczaje: Trzyma się krzaków, jest bardzo mobilny.
Rodzaj pobytu: Emigrant.

357. Hawk Warbler - Sylvia nisoria

357. Warbler-Sylvia nisoria.


357. Hawk Warbler - Sylvia nisoria

Zamieszkuje krzewy w ogrodach, parkach i na skraju lasów w europejskiej części ZSRR oraz na Syberii na wschód od Tomska. Różni się od innych wodniczek prążkowaną brzuszną stroną ciała.

358. Wodniczka - Sylvia hortensis

358. Wodniczka - Sylvia hortensis.


358. Wodniczka - Sylvia hortensis

Wierzch i boki głowy są czarne. Zamieszkuje krzewy na zboczach gór na Zakaukaziu w Turkmenistanie.

Różni się od czarnogłowej świnki czarnymi bokami głowy.

359. Gajówka - Sylvia borin

359. Gajówka - Sylvia borin.


359. Gajówka - Sylvia borin

Zamieszkuje zarośla zarośli w europejskiej części ZSRR oraz na Syberii na wschód od Jeniseju.

Różni się od wszystkich szarlotek monochromatycznym szarym ubarwieniem.

360. Czarnogłowa wodniczka - Sylvia atricapilla

360. Czarnogłowa wodniczka -Sylvia atricapilla.


360. Czarnogłowa wodniczka - Sylvia atricapilla

Na głowie czarna "czapka". Zamieszkuje lasy liściaste i mieszane z zaroślami, parkami i ogrodami w europejskiej części ZSRR, na Kaukazie, na Syberii na wschodzie po region Nowosybirska.

Różni się od świszniczki wyraźnie zaznaczoną czarną „czapką”.

361. Gajówka szara - Sylvia communis

361. Gajówka szara - Sylvia communis.


361. Gajówka szara - Sylvia communis

Zamieszkuje krzewy, ogrody w europejskiej części ZSRR, na Kaukazie, Zakaukaziu, na Syberii po Transbaikalia, w Kazachstanie i Azji Środkowej. Różni się od Lesser Whitethroat czerwonymi ramionami.

362. Cierniówka mała - Sylvia curruca

362. Cierniówka mała - Sylvia curruca.


362. Cierniówka mała - Sylvia curruca

Zamieszkuje zarośla krzewów wzdłuż skraju lasu, na łąkach, stepie lub pustyni od zachodnich granic na wschód do Jakucka.

Różni się od szarej laseczki w szarych ramionach.

363. Wodniczka - Sylvia nana

363. Desert Warbler - Sylvia nana.


363. Wodniczka - Sylvia nana

Zamieszkuje piaski z krzewami i półpustyniami w Kazachstanie i Azji Środkowej. Rozpoznaje się po białych paskach po bokach ogona.

364. Cierniówka - Sylvia mystacea

364. Cierniówka - Sylvia mystacea.


364. Cierniówka - Sylvia mystacea

Zamieszkuje zarośla krzewów na terenach zalewowych rzek i jezior stref pustynnych i półpustynnych. Decydują o tym dobrze widoczne białe „wąsy” od kącika dzioba do ucha.

Pin
Send
Share
Send
Send