Rodziny ptaków

Malachitowy zimorodek - fakty | Nieletni | Zadzwoń | Dieta

Pin
Send
Share
Send
Send


Zimorodek malachitowy, nazwa naukowa Corythornis cristatus to zimorodek rzeczny, szeroko rozpowszechniony w Afryce na południe od Sahary. Poza sezonowymi akcjami klimatycznymi to duży mieszkaniec.

Ciekawostki o Malachite Kingfisher

Ten artykuł zawiera przegląd faktów dotyczących zimorodka malachitowego, odgłosów, ptaków, diety, osobników młodocianych, interesujących faktów, obrazów, Afryki Południowej itp.
Zimorodki są genialnie ubarwione, a wiele z nich ma ostry głos, a do tego dramatyczne pokazy zalotów.

Zimorodki malachitowe zaliczane są do grupy „zimorodków rzecznych” z rodziny Alcedinidae.

Ten mały zimorodek jest często widywany w pobliżu wolno płynących rzek i stawów, zwykle osadzonych na roślinności wodnej lub trzcinach.

Jego zachowanie w rybołówstwie i hodowli jest typowe dla tego gospodarstwa domowego. Zimorodki malachitowe występują często w większości obszarów Afryki Subsaharyjskiej, a mieszkańcy są bezpieczni i nigdy nie są zagrożeni.

Rozmieszczenie zimorodka malachitowego

Ten gatunek zimorodka malachitowego zamieszkuje Afrykę Subsaharyjską, Senegal, Etiopię, Erytreę i RPA. Może dodatkowo pozostać w Jemenie.

Nie jest rzadkością na obszarach wilgotnych ze współczesną wodą, wraz z jeziorami i tamami, w pobliżu wolno płynących rzek i strumieni, bagien, bagien, lasów namorzynowych i ujść rzek oraz siedlisk stworzonych przez człowieka, takich jak kanały, zbiorniki, rowy melioracyjne i nawadniane pola.

W okresie lęgowym ptaki te są zwykle widziane w małych ciekach wodnych, w miejscach, w których odkryją brzegi, które mogą być odpowiednie do gniazdowania.
Gatunek ten często występuje w trzcinach i roślinności wodnej w pobliżu wolno płynących wód lub stawów. Dzieje się to w całej Afryce Subsaharyjskiej, z wyjątkiem bardzo suchych obszarów Somalii, Kenii, Namibii i Botswany.
Lot zimorodka malachitowego jest szybki, a krótkie, zaokrąglone skrzydła wirują, aż wydają się zwykłą plamą. Zwykle leci nisko nad wodą.

Opis zimorodka malachitowego

Jest to mały zimorodek o wielkości około 13 cm (5,1 cala). W Afryce Południowej wymiar odniesienia wynosi 14 cm, aw Afryce Wschodniej i Etiopii 12 cm.

Ostatnim odcieniem wyższych elementów dorosłego ptaka jest lśniący metaliczny błękit. Szczyt ma krótki grzebień z czarnych i niebieskich piór, który stanowi podstawę naukowej nazwy.

Twarz, policzki i tyłki są nabrzmiałe, a na gardle i tylnej części szyi widoczne są białe plamy. Faktura jest czarna u młodszych ptaków i czerwono-pomarańczowa u dorosłych; nogi są lśniąco fioletowe. Płeć są porównywalne, jednak nieletni są bardziej nudnym modelem dorosłego.
Decyzja tego zimorodka to wtedy krótkie, przenikliwe poszukiwanie. Muzyka hodowlana to chichoczące li-cha-cha-chui-chui.

Nawyki i styl życia zimorodka malachitowego

Malachitowe zimorodki są czasami widoczne blisko wody, siedzące na trzcinach lub gałęziach nad wolno płynącą wodą.

Po wykryciu ofiary leci prosto do wody i łapie ją. Następnie wraca na okonia i rzadko bije ofiarę przed połknięciem, jeśli to ryba, najpierw głowa.

Podczas gdy ptak gotowy na ofiarę zwykle kiwa głową, unosi i opuszcza grzebień oraz macha ogonem. Grzędy osadzone są 20-50 cm nad wodą, zwykle na obszarach roślinności rozproszonej o nadmiernym zagęszczeniu ryb.

Ten zimorodek malachitowy jest ptactwem dziennym i zwykle samotnie, poza sezonem lęgowym.

Będąc gatunkiem silnie terytorialnym, mogą wystąpić interakcje między właścicielami domów a intruzami, obejmujące pokazy grozy, grappling, ataki z lotu i pościgi powietrzne. Ptaki te są w większości osiadłe, a sezonowe działania są związane z obszarami wodnymi.

Młode zimorodki malachitowe rozpraszają się bardziej szeroko niż dorosłe osobniki. Ich lot jest szybki, a nad wodą zwykle lecą nisko.

Hodowla

Gniazdo to tunel w piaszczystej instytucji finansowej, zwykle nad wodą. Każdy ptak wykopuje. Większość nor wznosi się w górę wcześniej niż do komory lęgowej.

Trzy lub 4 lęgi składające się z trzech do 6 kulistych, białych jaj umieszcza się na ściółce z ości ryb i wyrzuconych granulek.
Zimorodki malachitowe są monogamiczne i tworzą trwałe więzi. Sezon lęgowy zmienia się w zależności od wahań, jednak jest ściśle powiązany z nadmiernym zagęszczeniem ryb.

Kiedy zaczyna się sezon lęgowy, samiec bierze udział w pokazach lotniczych, podczas gdy dzwoni i mogą się zdarzyć powietrzne pościgi.

Kiedy gniazdo jest prawie ukończone, następuje zaloty karmione przez samca do kobiety. Każda osoba dorosła wykopuje norę lęgową, zwykle w ziemnej instytucji finansowej strumienia lub rzeki.

Dodatkowo można zastosować kopiec ziemny, ziemię w korzeniach zwalonego drzewa lub ścinanie ulic.

Zwykle kopią 2-3 nory, chociaż tylko jedna jest wykonana. Składanie jaj odbywa się przy niskim poziomie wody. W pewnym momencie odkłada się 3-6 jaj. Każdy tata i mama dzielą 14-16 dni inkubacji.

Zimorodki malachitowe otrzymują pożywienie od każdego taty i mamy, jednak wysiadywane są głównie przez kobiety.

Ich oczy otwarte 10-12 dni są nieaktualne, zwykle opuszczają gniazdo 22-25 dni. Pisklęta mogą łowić ryby raz w tygodniu po opierzeniu się, a kiedy są 36-40 dni przestarzałe, dorośli je przeganiają.

Dieta i żywienie malachitowego zimorodka

Zimorodki malachitowe są mięsożercami (rybożernymi), żywią się głównie rybami, krabami, krewetkami, robakami wodnymi, larwami owadów i żabami.
Ptactwo ma zwyczajne okonie lub drzewostany, z których łowi. Zwykle są nisko nad wodą. Siedzi prosto, ogonem skierowanym w dół.

Malachitowy zimorodek wypada natychmiast z pluskiem i zwykle bezzwłocznie powraca z walczącym jeńcem.

Gigantyczne przedmioty z posiłkami są przytłoczone na konarze lub szynie; małe ryby i robaki są natychmiast połykane.

Ryba jest normalnie podnoszona i przenoszona za jej środek, jednak jej miejsce jest modyfikowane, na ogół przez wyrzucanie jej w powietrze, zanim zostanie połknięta głową w dół. Zjada się ryby, robaki wodne i skorupiaki.

Zagrożenia mieszkańców

Obecnie nie ma żadnych głównych zagrożeń dla zimorodka malachitowego.

Ilość mieszkańców

Zgodnie z IUCN, zimorodek malachitowy występuje powszechnie i jest szeroko rozpowszechniony w całym swoim zróżnicowaniu, jednak nie są dostępne dane szacunkowe dotyczące całkowitej liczby mieszkańców.

Obecnie gatunek ten jest oceniany jako najmniej troski (LC), a jego liczebność w tym czasie pozostaje bezpieczna.

Ciekawostki o zimorodku malachitowym

  • Zimorodki latają bezpośrednio i szybko, ale podczas żerowania mogą również unosić się nad wodą.
  • Zimorodki nie śpiewają, zamiast tego wydają suchy, głośny pisk. Podczas lotu wykonują piskliwe „peep-peep”, „seet” lub „kweek”. Kumple wykonują duet, sekwencję rozmów kończącą się chichotem, który przypomina „ii-tiii-cha-cha, chui chui tuiichi chui”.
  • Zimorodek jest największym ptactwem gotowym do zawisu w powietrzu.
  • Wszystkie ptaki zimorodka malachitowego mają wspaniały widok i mogą patrzeć w wodę - a nawet mogą modyfikować pod kątem załamania światła, co generalnie sprawia, że ​​ryba wygląda bliżej podłogi niż jest.
  • Australijski Laughing Kookaburra jest zasadniczo najbardziej znanym zimorodkiem, którego decyzja wydaje się śmiechem.
  • Zimorodek malachitowy woli utrzymywać się w czystości, zwykle kąpie się, nurkując w wodzie i siadając na słońcu w miejscu, w którym czyści swoje pióra i wysycha.
  • Mogą używać skrzydeł do drapania i szorowania najwyższej części głowy. Wyczyszczają swoją spektakularną fakturę, wielokrotnie zeskakując ją do działu.

Obejrzyj wideo: Leśny Budzik - Zimorodek (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send