Rodziny ptaków

Czapla Mała | Mała czapla | Egretta Garzetta - Profil | Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Czapla biała lub czapla mała, nazwa naukowa Egretta garzetta to mały i elegancki członek rodziny czapli. Jego upierzenie jest na ogół całkowicie białe, chociaż istnieją odmiany ciemne z przeważnie niebieskawo-szarym upierzeniem.

W tym artykule zamierzam mówić o czapli białej, czapli białej lub egretta garzetta siedlisko, wielkość, młode osobniki, zasięg, pióropusze, w porównaniu z czaplą śnieżną itp.

Czapla mała, czapla mała lub egretta garzetta profil

Zimą upierzenie jest porównywalne, jednak szkaplerze są krótsze i bardziej regularne.

Dziób małego jest długi i smukły, a lory (obszar między oczami i nozdrzami) są czarne. Na dole żuchwy i w poprzek oka znajduje się przestrzeń z zielonkawo-szarymi, nagimi porami i skórą, która ma żółtą tęczówkę.

Nogi czapli są czarne, a łapy żółte. Młode osobniki są bardzo podobne do osobników dorosłych nie rozmnażających się, jednak mają zielonkawo-czarne nogi i matowożółte łapy oraz mają pewną proporcję szarawych lub brązowawych piór. Zupełnie inaczej niż czapla biała.
Czapla biała to mała biała czapla z interesującymi białymi piórami na piersi, plecach i klatce piersiowej, czarnymi nogami, dziobem i żółtymi stopami.

Po raz pierwszy pojawił się w Wielkiej Brytanii w znacznych ilościach w 1989 r., A po raz pierwszy wyhodowany w Dorset w 1996 r. Jego kolonizacja przejęła się naturalnie w wyniku rozszerzenia zachodniej i północnej Francji we wcześniejszym okresie.

Obecnie zamieszkuje na wielu stronach internetowych południowego wybrzeża, zarówno jako gatunek lęgowy, jak i zimowy gość.

Opis

Jest to biała kura ze smukłym czarnym dziobem, długimi czarnymi nogami i, u rasy zachodniej, żółtą stopą.

Jako kura wodna żeruje w płytkiej wodzie i na lądzie, zjadając szeroką gamę małych stworzeń. Rozmnaża się kolonialnie, zwykle z różnymi gatunkami ptaków wodnych, tworząc z patyków platformowe gniazdo na drzewie, krzaku lub trzcinowym łóżku.

Każda matka i ojciec składają od trzech do pięciu niebieskawo-zielonych jaj i wysiadują je przez około trzy tygodnie. Młodszy pisklę ma około sześciu tygodni.
Dorosła czapla ma 55-65 cm długości, 88-106 cm (35-42 cali) rozpiętości skrzydeł i waży 350-550 g (12-19 uncji).

Jego upierzenie jest na ogół całkowicie białe, chociaż istnieją odmiany ciemne z przeważnie niebieskawo-szarym upierzeniem. W okresie lęgowym dorosły ma na karku dwa długie pióra, które tworzą grzebień.

Te pióropusze mają około 150 mm (6 cali) i są spiczaste i naprawdę smukłe. Na piersi znajdują się porównywalne pióra, jednak kolce są bardzo szeroko rozłożone.

Istnieje ponadto szereg wydłużonych piór szkaplerzowych, które mają długie, wolne zadziory, a także mogą mieć 200 mm (osiem cali) długości.

Zimą upierzenie jest porównywalne, jednak szkaplerze są krótsze i bardziej regularne.

Dziób Czapla Mała, Czapla Mała lub egretta garzetta jest długi i smukły, a on i legendy są czarne.

Na dole żuchwy i w poprzek oka znajduje się obszar zielonkawoszarych nagich porów i skóry z żółtą tęczówką.

Nogi są czarne, a stopa żółta. Młode osobniki są bardzo podobne do osobników dorosłych nie rozmnażających się, jednak mają zielonkawo-czarne nogi i matowożółte stopy oraz pewną ilość szarawych lub brązowawych piór.

Podgatunek nigripes różni się żółtymi porami i skórą między dziobem a okiem oraz czarnawymi stopami.

Podczas szczytu zalotów, lores zmieniają kolor na fioletowy, a stopy ras o żółtych stopach na czerwono.
Czaple zasadniczo milczą, jednak w swoich koloniach rozrodczych wydają liczne rechoczące i musujące okrzyki, a gdy przeszkadza, wydają ostrą, alarmującą nazwę.

Dla ludzkiego ucha dźwięki są nie do odróżnienia od czapli czarnoczerwonej (Nycticorax nycticorax) i czapli bydlęcej (Bubulcus ibis), z którymi zwykle się kojarzy.

Czapla mała, czapla mała lub egretta garzetta Dystrybucja

Czaple białe występują w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie, w dużej części Afryki i południowej Azji.

Populacje północnoeuropejskie migrują i głównie podróżują do Afryki, chociaż niektóre pozostają w Europie południowej, podczas gdy niektóre populacje azjatyckie migrują na Filipiny.

Podgatunek wschodni zamieszkuje Indonezję i Nową Gwineę, podczas gdy różne populacje zamieszkują Australię i Nową Zelandię, ale nie rozmnażają się w tej ostatniej.

Pod koniec XX wieku czapla biała rozszerzyła się na północ w Europie i do Nowego Świata, gdzie w 1994 roku na Barbadosie powstała populacja lęgowa.

Od tego czasu ptaki rozprzestrzeniły się w innych rejonach Karaibów i na atlantyckim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Czaple białe zamieszkują liczne siedliska wraz z brzegami jezior, rzek, kanałów, stawów, lagun, bagien i zalanych terenów.

Ptaki te wybierają otwarte przestrzenie do gęstej osłony. Na wybrzeżu zamieszkują obszary namorzynowe, bagna, równiny błotne, piaszczyste wybrzeża, ujścia rzek i rafy.

Pola ryżowe są ważnym siedliskiem we Włoszech, a obszary przybrzeżne i namorzynowe są niezbędne w Afryce.
Czaple białe gniazdują w koloniach, zazwyczaj z różnymi ptakami brodzącymi. Na wybrzeżach zachodnich Indii kolonie te mogą również znajdować się na obszarach miejskich

Czapla mała, czapla mała lub egretta garzetta Zachowanie

Czaple są ptakami towarzyskimi i czasami można je spotkać w małych stadach. Niemniej jednak, poszczególne ptaki nie tolerują zbytniego zbliżania się do wybranej przez nich witryny karmienia, chociaż zależy to od obfitości zdobyczy.

Korzystają z szerokiej gamy strategii otrzymywania posiłków; polują na zdobycz w płytkiej wodzie, zazwyczaj operując z podniesionymi skrzydłami lub szurając nogami, aby przeszkadzać małym rybom, lub mogą jednak stać i czekać na zasadzkę.

Korzystają z alternatyw dostarczanych przez kormorany przeszkadzające rybom lub ludzi wabiących ryby wrzucając chleb do wody.

Na lądzie chodzą lub biegają, ścigając zdobycz, żywią się stworzeniami niepokojonymi przez wypas bydła i kleszczami, a nawet grzebią.

Ich plan odchudzania to głównie ryby, jednak oprócz skorupiaków, mięczaków, robaków, pająków i robaków zjada się również płazy, małe gady, ssaki i ptaki.
W zimowym upierzeniu czapla ma czarny dziób, szarawą tradycję i bladożółtą lub zielonkawo-żółtą stopę. Brakuje jej długich piór na karku i „aigrettes” na ciele. Oczy są bladożółte.

Obie płcie są porównywalne.

Osobnik młodociany przypomina dorosłego w zimie, z dziobem i nogami matowszymi lub zielonkawymi oraz zielonkawo-szarą stopą, ze znacznie mniejszą liczbą kontrastów.

Różnią się stopami, nogami, dziobem i kolorami tradycji. Wielkość dzioba jest zupełnie inna u niektórych ras przypominających gularis i schistacea.

Czapla mała, czapla mała lub egretta garzetta Siedlisko

W cieplejszych obszarach większość ptaków to wieczni mieszkańcy; populacje północne, wraz z wieloma europejskimi ptakami, migrują do Afryki i południowej Azji, aby tam zimować.

Czapla mała, czapla mała lub egretta garzetta ptaki mogą również wędrować na północ późnym sezonem letnim po okresie lęgowym, a ich tendencja do rozpraszania się mogła pomóc w obecnym rozszerzaniu się ich zasięgu.

Kiedyś szeroko rozpowszechniony w Europie Zachodniej, w XIX wieku był intensywnie ścigany jako źródło piór do ozdoby kapeluszy i wymarł w kraju w północno-zachodniej Europie i jest rzadkością na południu.

Około 1950 r. W południowej Europie wprowadzono przepisy dotyczące ochrony gatunku, a ich liczba zaczęła się zwiększać. Na początku XXI wieku ptak ponownie rozmnażał się we Francji, Holandii, Irlandii i Wielkiej Brytanii.

Jego zasięg stale rośnie w kierunku zachodnim, a gatunek zaczął kolonizować Nowy Świat; po raz pierwszy został zauważony na Barbadosie w 1954 roku i wyhodowany tam w 1994 roku.

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody oceniła światową pozycję kur jako „najmniej niepokojącą”.

Czapla mała, czapla mała lub egretta garzetta Nawyki i styl życia

Czaple są ptakami towarzyskimi i czasami można je spotkać w małych stadach. Są to ptaki dzienne i żywią się głównie wczesnym rankiem i późnym popołudniem.

Korzystają z szerokiej gamy strategii otrzymywania posiłków; polują na zdobycz w płytkiej wodzie, zwykle operując z podniesionymi skrzydłami lub szurając nogami, aby przeszkadzać małym rybom, lub mogą jednak stać i czekać na zasadzkę.

Czaple dodatkowo korzystają z zamienników dostarczanych przez kormorany przeszkadzające rybom lub wabienie ryb przez wrzucanie chleba do wody.

Na lądzie spacerują lub biegają, ścigając zdobycz, żywią się stworzeniami niepokojonymi przez wypas bydła i kleszczami, a nawet często grzebią.

Czaple są na ogół cichymi ptakami, niemniej jednak w swoich koloniach lęgowych wydają liczne rechoczące i musujące krzyki. Kiedy przeszkadzają, wydają ostrą nazwę alarmu.

Czapla mała, czapla mała lub egretta garzetta Dieta

Czapla mała żywi się głównie robakami wodnymi, skorupiakami, rybami, płazami, mięczakami, gadami, robakami, pająkami i małymi ptakami.
Ofiary są zwykle spuchnięte w całości w odpowiedzi na ich pomiar. Niestrawne składniki są zwracane w postaci granulek wraz z uciążliwymi składnikami przypominającymi pazury, keratynę, kości, pióra…

Zagrożenia

W tej chwili czapla mała nie będzie zagrożona globalnie.

Podobnie jak inne gatunki czapli, na przełomie XIX i XX wieku prześladowano go za handel piórami.

Pióra były używane jako ozdoby w damskich kapeluszach, a ptaki zabijano, a karmiły młodsze, które są opuszczone, masowo martwe.

Obecnie gatunek ten, podobnie jak różne Ardeidae, jest zagrożony utratą siedlisk i dostosowaniami na terenach podmokłych, zanieczyszczeniem powietrza i konkurentami do gniazdowania drewna.

Jednak czapla mała odzyskała dobrą liczebność i rozszerzyła zasięg ze względu na ochronę siedlisk i ptaków.

Reprodukcja

Czaple małe są monogamiczne. Oznacza to, że mężczyźni i kobiety łączą się w pary wyłącznie z jednym partnerem. Gniazdują w koloniach, zazwyczaj z różnymi ptakami brodzącymi.

Gniazda są zwykle platformami zbudowanymi z patyków wbudowanych w drzewa lub krzewy, lub na rabatach trzcinowych lub bambusowych gajach. Na niektórych obszarach, takich jak Wyspy Zielonego Przylądka, ptaki te gniazdują na klifach.

Pary bronią niewielkiego terytorium lęgowego, zwykle rozciągającego się od 3 do 4 m od gniazda.

Samica składa od trzech do pięciu jaj, które wysiaduje każda matka i ojciec przez 21 do 25 dni.

Jaja są owalne i mają blady, nie błyszczący, niebiesko-zielony odcień skorupy. Po wykluciu pisklęta są wyścielane białym puchem i są pod opieką każdego rodzica.

Około trzech tygodni po wykluciu pisklęta zaczynają przechodzić przez gniazdo i wspinać się na zamknięte gałęzie.

Ulatują się po 40 do 45 dniach i są w stanie podążać za dorosłymi, aby znaleźć sposoby na samodzielne wyżywienie.

Obejrzyj wideo: Czapla nadobna Egretta garzetta, DGW, 11 08 2018 (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send