Rodziny ptaków

Pierwsze spotkanie czarnego bulbul Hypsipetes leucocephalus na terytorium Rosji

Pin
Send
Share
Send
Send


Bulbul z czerwonymi policzkami należy do rodziny bulbulów, oddziału wróblowego. Bulbul z czerwonymi policzkami zawdzięcza swoją nazwę dwóm jaskrawoczerwonym plamkom pod oczami.

Rodzina Bulbul

Bulbul to małe i średnie ptaki zamieszkujące regiony subtropikalne i podrównikowe. W ich upierzeniu dominują różne kolory od brązu po oliwkę. Wielu przedstawicieli tej rodziny ma na głowach kępki, a z tyłu głowy trzepoczą lekkie nitkowate pióra.

Drozdy bulwiaste lub krótkopalczaste to rodzina ptaków, która obejmuje 15-21 rodzajów. Są to małe ptaki żyjące na drzewach i krzewach, wielkości od wróbla do drozda od 13 do 29 cm Ogon długi, prawie wszystkich gatunków dziób nieco wydłużony i lekko haczykowaty na końcu. Samice są nieco mniejsze niż samce.

Zewnętrzne oznaki opuchlizny z czerwonymi policzkami

Prawdziwy bulbul z czerwonymi policzkami to mały ptak o długości około 20 cm i wadze 25-42 gramów.

Górna część ciała pokryta jest brązowymi piórami, a dolna białawym upierzeniem, na piersi ciemny pierścień, otwarty na wysokości ramion. Cienki, czarny grzebień unosi się na głowie, a za okiem znajduje się podłużna czerwona plama. Górna część głowy jest ciemna, gardło i policzki białe, brzuch jasnobrązowy.

Prawdziwy bulbul z czerwonymi policzkami (Pycnonotus jocosus).

Skrzydła są brązowo-szare. Brązowo-szary ogon tego ptaka jest długi, w kolorze brązowym z białymi piórami, ogon jest jaskrawoczerwony. Dziób średniej wielkości, prosty i ostry. Nogi pomalowane są na ciemnoszary.

Trzy palce skierowane do przodu, jeden do tyłu, kończą się ostrymi pazurami. Kolor upierzenia samców i samic jest taki sam, tylko młode ptaki wyglądają na ciemniejsze.

Rozprzestrzenianie opuchlizny z czerwonymi policzkami

Bulbul z czerwonymi policzkami jest powszechny w Azji Południowej. Siedlisko tego gatunku obejmuje tropikalną Azję i rozciąga się od Indii po Azję Południowo-Wschodnią i Chiny. Bulbul z czerwonymi policzkami żyje w Nepalu w Indiach, a także został wprowadzony przez ludzi do Nowej Południowej Walii w Australii, Mauritiusie, Florydzie i Ameryce Północnej.

W bulbulu z czerwonymi policzkami nie ma dymorfizmu płciowego; samce i samice są tak samo umaszczone.

Siedliska bulwarów o czerwonych policzkach

Bulbul z czerwonymi policzkami żyje na obszarach o ciepłym klimacie. Najchętniej osiedlają się w ogrodach lub w pobliżu plantacji owoców. Niektóre populacje występują na terenach otwartych, podczas gdy inne preferują gęste lasy. Bulbul z czerwonymi policzkami nie jest rzadkością w ogrodach, nawet w tych położonych w granicach dużych i hałaśliwych miast. Ptaki trzymają się w parach lub w kilku stadach, a każda para przylega do stałego terytorium przez cały rok. Bulwy żyją w otwartych lasach, zamieszkałych terenach rolniczych, wilgotnych dżunglach.

Wcześniej ten gatunek ptaka był rozpowszechniany tylko w Azji i Chinach, ale został wprowadzony przez ludzi do Australii, Mauritiusa i Florydy.

Styl życia prawdziwego bulbul z czerwonymi policzkami

Bulwiasty o czerwonych policzkach to ptaki stadne i niespokojne, prowadzące siedzący tryb życia.Jedynie gatunki żyjące w regionach północnych dokonują migracji sezonowych, na północy wykluwają się pisklęta, które odlatują na zimę w miejsca o cieplejszym klimacie.

Na noc stada bulbulów siedzą na gałęziach wysokich drzew, ao świcie opuszczają miejsce nocy i spędzają większość dnia na poszukiwaniu jedzenia, nie zapominając o nawoływaniu się dzwoniącymi głosami. Jako grupa dokładnie badają każdą gałązkę na drzewie w poszukiwaniu soczystej jagody lub słodkiego pąka kwiatowego. Poza sezonem lęgowym, gdy bulwiaste żyją w parach na zazdrośnie chronionych terenach, w pobliżu drzew owocowych, gromadzą się w dość dużych stadach liczących do 50 ptaków. Lot bulbula o czerwonych policzkach przypomina lot dzięciołów.

Podczas karmienia ptaki tworzą stada po 3-5 osobników, ciągle wydając dźwięki.

Karmienie bulbul z czerwonymi policzkami

Bulwy o czerwonych policzkach preferują owoce palmy, rośliny laurowe i papaje i zbierają przejrzałe owoce, które spadły na ziemię. Ptaki dziobią jagody, wygodnie przylegając do gałęzi.

Bulwiasty o czerwonych policzkach zjadają części kwiatów, nektar, pająki i owady, a nawet mrówki.

Nie wszystkie bulwy żywią się drzewami: niektóre gatunki wolą zbierać owoce, jagody i owady bezpośrednio na ziemi. Bulb brunatny, zamieszkujący Afrykę, żeruje głównie na chrząszczach.

Reprodukcja prawdziwego bulbulu z czerwonymi policzkami

Sezon lęgowy bulwów czerwonobrązowych trwa od stycznia do sierpnia. Samce bulbulów powiadamiają zawodników o okupowanym terytorium, śpiewając krótkie ćwierkające pieśni składające się z zalanych tryli. W ten sposób zwabiają samicę i zapraszają do budowy gniazda w wybranym miejscu. W tym czasie samiec zachowuje się agresywnie i wypiera konkurentów z terytorium lęgowego, którego powierzchnia waha się od 4000 do 8000 m2.

W krzakach samice budują gniazda. W sprzęgle z reguły jest od 2 do 3 jaj.

Para bulboli ukrywa swoje gniazdo wśród krzaków, pod strzechą, w niszach budynków. Ptaki budują złożone gniazdo z miękkich źdźbeł trawy, korzonków i innego materiału roślinnego. Ściany pokryte trawą umożliwiają odprowadzanie wody deszczowej bez gromadzenia się w tacy. Samica składa 2-4 jasnoróżowych jaj pokrytych brązowymi plamkami. Oboje rodzice biorą udział w hodowli, na zmianę inkubując lęg przez 11-12 dni.

Pisklęta bulwiaste rodzą się nagie i ślepe, ale rosną bardzo szybko i otwierają oczy po 3 dniach. Dorosłe ptaki karmią je miękkimi owadami i grubymi gąsienicami. Po dwóch tygodniach pisklęta opuszczają gniazdo i samodzielnie żywią się jagodami i owocami, ale nie odrzucają ofiar rodzicielskich. W wieku 3 tygodni młode ptaki wychodzą na skrzydła. W ciągu jednego sezonu dorosła para bulbulów może nakarmić dwa lub trzy lęgi.

Głos prawdziwego bulbul z czerwonymi policzkami jest jak radosny gwizd mężczyzny.

Trzymanie bulw w niewoli

Bulbul od dawna jest trzymany w niewoli, i to nie tylko jako ptaki śpiewające. Samce niektórych gatunków pięknie śpiewają, ale jeden miłośnik ptaków określił pieśń czerwonolicy jako najbardziej nieatrakcyjną ze wszystkich ptasich tryli. Niezłomny entuzjazm do walki pojawia się u samców bulwiastych w okresie godowym, cecha ta była wykorzystywana przez ludzi w przeszłości, organizując walki tych wojowniczych ptaków na podobieństwo walk kogutów.

Przyrodnik Brehm wspomina, że ​​na Cejlonie i Indiach miejscowi zbierają się na turnieje samców bulbulów, podczas których pisklęta są przyzwyczajone do mocnej smyczy sznurkowej przywiązanej do nogi ptaka. Podczas walki szczególnie wściekłe samce są odciągane za sznurek, gdyż mogą się nawzajem zabić.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Tekst pracy naukowej na temat „Pierwsze spotkanie bulwicy czarnej Hypsipetes leucocephalus na terytorium Rosji”

Walsh T.A., Dillingham I.H., Tucker V.R. 1977. Łaciaty krwawodziób i zielononogi łowią ryby // Brit. Ptaki 70, 5: 220–221.

Russian Ornithological Journal 2012, tom 21, wydanie ekspresowe 757: 1111-1112

Pierwsze spotkanie bulwicy czarnej Hypsipetes leucocephalus w Rosji

Sergey Vladimirovich Elsukov. Stanowy Rezerwat Biosfery Sikhote-Alin, ul. Partizanskaya, 44, osada Terney, rejon Terneisky, Terytorium Nadmorskie, 692150, Rosja. E-mail: [email protected]

Otrzymano 15 maja 2012 r

Udało nam się zaobserwować dwa ptaki zidentyfikowane jako czarny bulbul Hypsipetes leucocephalus (JFGmelin, 1789) 2 września 2007 r. W pobliżu miejscowości Terney (Kraj Nadmorski) w dolnym biegu rzeki Serebryanki, 4 km od morza (45 ° 05 ' 10 "N, 136 ° 35'58" E). Bulwy trzymane w koronach drzew liściastych w stadzie szarych larw Pericrocotus divaricatus i od razu przyciągały naszą uwagę kontrastowym kolorem z dużą ilością bieli. Jeden z ptaków był widziany całkiem dobrze przez 10 minut na wysokości 15 m. Ogon jest stosunkowo długi (dłuższy niż u szpaka). Przedpiersie, szyja i głowa są czysto białe. Kolor skrzydeł i ogona ciemny, na brzuchu widoczne rozmyte ciemne podłużne smugi. Dziób spiczasty, jasnopomarańczowoczerwony bez ciemnych śladów. Głos jest przyjemnym, niskim ćwierkaniem, któremu towarzyszą dźwięki „Chief-Chief-Chief”. Gatunek ptaka został jednoznacznie zidentyfikowany za pomocą China Bird Field Guide (MacKinnon, Phillipps 2000). Ponadto poprawność określenia ich tożsamości gatunkowej potwierdził M.V. Kalyakin, który dobrze zna czarną bulwę z jego wieloletniej pracy w Azji Południowo-Wschodniej.

Północne granice lęgowej części zasięgu czarnego bulbu znajdują się w środkowych Chinach, gdzie rozpowszechniony jest jeden z jego wędrownych podgatunków o charakterystycznym białym ubarwieniu głowy. Ta rasa to H. l. leucothorax (Mayr, 1942) - zamieszkuje Syczuan, południową prowincję Shanxi oraz dorzecze rzeki Jangcy w środkowym i dolnym biegu (Dickinson 2003). Odległość od najbliższych miejsc lęgowych do punktu obserwacyjnego tego gatunku w Primorye wynosi około 1800 km. Biorąc pod uwagę, że zabarwienie śladów czarnej bulwy

tak charakterystyczne, że praktycznie wykluczają błąd w określeniu, a także fakt, że spotkanie odbyło się w czasie przelotu, to znalezisko należy uznać za odległy lot. Czarny bulbul Hypsipetes leucocephalus to drugi gatunek z rodziny Pycnonotidae w faunie Rosji.

Dickinson E.C. (red.) 2003. The Howard and Moore pełna lista kontrolna ptaków

świat. Londyn: 1-1039. MacKinnon J., Phillipps K. 2000. Przewodnik terenowy po ptakach Chin. Oxford Univ. Naciśnij: 1-586.

Russian Ornithological Journal 2012, tom 21, wydanie ekspresowe 757: 1112-1114

The Deaf Cuckoo Cuculus saturatus w zachodnim Ałtaju

Boris Vasilievich Shcherbakov. Kazachski oddział Towarzystwa Ornitologicznego Menzbi, Aleja Ushanov 64, m. 221, Ust-Kamenogorsk, 492024, Kazachstan. E-mail: [email protected]

Otrzymano 3 maja 2012 r

Głucha kukułka Cuculus saturatus jest charakterystycznym gatunkiem gniazdującym tajgi zachodniego Ałtaju w dorzeczach rzek Uba i Ulba. Najbardziej wysunięta na zachód granica jego zasięgu biegnie ostrogami grzbietu Ulby wzdłuż doliny Malaya Ulba w pobliżu miejscowości Gornaya Ulbinka, około 30 km na północny wschód od Ust-Kamenogorska.Z literatury wiadomo, że w latach 1909-1910 głuchą kukułkę widziano u podnóża grzbietu Ubinskiego w jodłach w pobliżu wsi Zimovye i Bobrovka (Selevin 1935), aw lipcu 1947 - w jodłowej tajdze na zboczach góry Sinyukha i na zboczu grzbietu Iwanowskiego w pobliżu Leninogorska (Kuzmina 1953).

Głucha kukułka zasiedla lasy mieszane zdominowane przez drzewostany jodłowe i jodłowo-osikowe, ich zagajniki wyspiarskie na obrzeżach tajgi w strefie podgórskiej południowo-zachodniego Ałtaju, w kontakcie z krajobrazami stepowymi. Występuje wyjątkowo nierównomiernie na wysokościach od 800-1000 m npm i powyżej. Jest nieliczny w ciągłych ciemnych lasach iglastych, gdzie wybiera jaśniejsze obszary tajgi. Chętnie zamieszkuje w pobliżu starych zrębów, wypalonych, wycinki i obrzeży, a nawet w lasach sosnowych, reprezentowanych tutaj jedynie przez mało znaczące obszary na glebach bagiennych. Tego rodzaju wybrani

Pin
Send
Share
Send
Send