Rodziny ptaków

Opis i fakty Little Gull

Pin
Send
Share
Send
Send


Mała mewa, naukowa nazwa Hydrocoloeus minutus lub Larus minutus, wokół jest mały żółć, który rozmnaża się w całej północnej Europie i Palaearktyce.

mewa mała to najmniejsza mewa na świecie, lęgowa głównie w Skandynawii i Europie, chociaż niektóre pary rozmnażają się na Wielkich Jeziorach Ameryki Północnej.

Przenosi S po sezonie lęgowym. Zwykle znajduje się w wilgotnych siedliskach ze świeżymi lub trzęsącymi się jeziorami i dużą ilością smażonych roślin. Zimą częściej spotykany na wybrzeżu.

Na zachodzie mewy stopniowo zwiększają rozrodczość i podejrzewa się, że populacja rośnie. To nie jest zagrożenie globalne.

Mała mewa z rozpłodowego upierzenia ma czarny kaptur, który nie ma białego półksiężyca.

Górne części małej mewy to kominek, tył i górna część są jasnoszare i ma białą krawędź spływu. Prymitywne są szare i białe z końcówką, w ogóle nie ma czarnych. Ogon jest biały.

W bieliźnie podszycie jest czarne z kontrastującym białym brzegiem spływu. Piersi są często myte na różowo.

Dziób mewy jest czerwono-czarny. Oczy są ciemnobrązowe. Nogi i stopy są czerwone.

Mewy męskie i żeńskie są takie same.

Mała mewa ma małe kolonie w różnych regionach południowej Kanady. Zimuje u wybrzeży imigrantów, Europy Zachodniej, Morza Śródziemnego i (mniej) północno-wschodnich Stanów Zjednoczonych.

W ostatnich latach w Europie Zachodniej przybywa ptaków nielęgowych i po raz pierwszy w 2016 roku mewa z powodzeniem zadomowiła się w Wielkiej Brytanii w Królewskim Towarzystwie Ochrony Ptaków, Aberdeenshire's Latch of Rezerwat Strathbeg.

Podobnie jak w przypadku wielu kwiatów, tradycja ta jest tradycyjnie umieszczana w rodzaju Laras. Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Hydrocollius, chociaż sugeruje się, że żółć Rossa również powinna być zaliczona do tego rodzaju.

Ten mały gatunek mewy kolonizuje kolonie na słodkowodnych terenach podmokłych, tworząc na ziemi między roślinami wyściełane gniazdo. Zwykle składa się 2-3 jaja.

Mała mewa to najmniejszy gatunek krzewu o długości 25–30 cm (9,8–111,8 cala), długości 61–78 cm (24–31 cali) i masie 68–140 g (2,5–7… 7 uncji) ).

Mała mewa jest bladoszara z czarnym kapturem, ciemną stroną wewnętrzną i różowawym rumieńcem na piersiach, często z różowawym rumieńcem.

Zimą głowa staje się biała z wyjątkiem grubej czapki i rzęs. Dziób jest smukły i czarny, a nogi ciemnoczerwone. Samolot na okrągłych skrzydłach jest nieco przerażający.

Zewnętrzny podkład i czarny „zygzakowaty” czarny wzór znajdują się na szkaplerzach za głową, szyją i plecami nastolatka.

Biały zacisk pokazuje czarny zacisk. Podszewka blada.

Mała mewa z rozpłodowego upierzenia ma czarny kaptur, który nie ma białego półksiężyca.

Górna część ma płaszcz, tył i górna część są jasnoszare, a tylna krawędź biała.

Kategoria

Lea jest hodowana w Little Saskatchewan, krajach bałtyckich i zachodniej Rosji z Syberii, a następnie u E. siberia, dorzecza E. lena i E. z Bajkału.

Mała mewa gniazduje również w Europie i Ameryce Północnej, Wielkich Jeziorach i Zatoce Hudsona.


Transportuje pd. Wzdłuż wybrzeża Europy Zachodniej i obu Ameryk, aby spędzić zimę na pd. I zach. Obszaru lęgowego Morza Śródziemnego, Morza Czarnego i Morza Kaspijskiego.

Mała rezydencja mewy

Małe mewy rozmnażają się w pomieszczeniach wokół słodkowodnych jezior większości nizin i są zalewane dużą liczbą smażalni. Mała mewa rodzi również świeże lub czyste przybrzeżne tereny podmokłe.

Poza sezonem lęgowym występuje głównie na wybrzeżach, zwłaszcza w chronionych płytkich ujściach rzek, przyległych jeziorach słodkowodnych lub słonawych, błotnistych terenach i plażach. Podczas migracji często występuje w jeziorach śródlądowych.

Zachowanie

Małe mewy żywią się głównie owadami latem i podczas migracji. Ale akceptuje również skorupiaki, małe mięczaki, robaki morskie, małe ryby i pająki.

Mała mewa leci powoli w górę iw dół, tonąc na powierzchni lub powierzchni wody i podnosi jedzenie.

Czasami jest zanurzony w powietrzu podczas zanurzenia. Wyląduje w wodzie lub w płytkiej wodzie do jedzenia.

W okresie lęgowym Little Gull wykazuje zaloty na pary, zanim dotrze do kolonii lęgowych.

Podczas zalotów ptaki wędrują wokół siebie, pochylając głowy, aby odsłonić czarny kaptur. Następnie wykonują przycinanie lub bolesność na ziemi. Gniazdują w małych koloniach, ale czasami mogą gnieździć się w rozproszonych wzorach do 1000 par.

Przed intruzem celem jest podniesienie głowy i ponowne podniesienie czarnego kaptura.

Reprodukcja

Prace przy układaniu rozpoczęły się pod koniec czerwca. Małe mewy rozmnażają się w małych koloniach lub w rozproszonych parach. Może gniazdować z innymi gatunkami poza 1 / 1,5 m.

Gniazdo mewy znajduje się na ziemi, zwykle w pobliżu wody na terenach podmokłych. Oboje dorośli powodują płytką frustrację w mokrych roślinach, wyłożonych trawą i liśćmi lub pędami.

Samica mewy składa 2-3 oliwki / płowe jaja z brązowymi i szarymi znaczeniami. Obie osoby dorosłe dzielą inkubację w ciągu 23-25 ​​dni.

Korony i grzbiety cieląt mają czarne plamy i szare plamy pod polami, które są karmione przez rodziców i opuszczają gniazdo kilka dni po urodzeniu dziecka, ale nadal są w pobliżu.

Mała mewa może latać w wieku 21-24 dni i jest trzymana w grupie rodzinnej. Jednak wkrótce są one bezpłatne. Mogą rozmnażać się w wieku 2-3 lat.

Bezpieczeństwo / Zagrożenia / Sytuacja

Populacja mew rośnie o szacunkowo 1 000 000/2277 osób (23 2006), chociaż uważa się, że populacja europejska spada.

W Ameryce Północnej małe mewy są rzadkie i endemiczne, a ich szacunki mówią o 100/200 ptaków lęgowych. Ta populacja wzrosła od lat 60.

Obecnie oceniane są małe mewy, przynajmniej na koncercie.

Obejrzyj wideo: Gulls u0026 Terns (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send