Rodziny ptaków

Opis mewa czarnogłowa (Larus crassirostris)

Pin
Send
Share
Send
Send


Mewa czarna, nazwa naukowa Larus crassirostris to kość policzkowa z wybrzeża Azji Wschodniej. Samiec i samica są identyczne, przy czym samiec jest większy niż samica.

Opis

Mewa śmieszka jest średniej wielkości (46 cm), rozpiętość skrzydeł 126-128 cm. Na końcu rachunku ma żółte nogi i czerwono-czarną plamę.

Mewy śmieszki i mewy mają podobne upierzenie i cechy, chociaż mężczyźni są więksi niż mężczyźni. Osiągnięcie upierzenia zajmuje dorosłemu cztery lata.

Jak sama nazwa wskazuje, mewa śmieszka ma czarny ogon. Ptak ma kotopodobny odgłos, jego japońskie imię - Umeenko i koreańskie imię - Nguyen-ye Gul, co oznacza „kot”.

W Hachinoh są jednym ze 100 japońskich krajobrazów dźwiękowych mewy czarnoogonowej.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Gatunek mewa śmieszka żyje na wybrzeżu Morza Wschodniochińskiego, Japonii, Mandżurii i Wysp Kurylskich. Jest niejasny dla Alaski i Ameryki Północnej i został znaleziony na Filipinach.

Japonia

Ptak jest powszechny w Japonii, gniazdując na Hokkaido do zachodniego Kiusiu. To spowodowało opóźnienie lotów na lotnisko Haneda w Tokio.

Na półwyspie Kushushima, Kabushima, półwyspie w Hachinoh w Aomori w Japonii, znaleziono duże skupisko policzków Krishnachaura.

W 1269 roku rybacy wznieśli kapliczkę sintoistyczną (choć kilkakrotnie ją przebudowywano), w której śmieszka była postrzegana jako anioł bogini rybactwa.

Od ponad 700০০ lat gatunek ten cieszy się szacunkiem, żywieniem i ochroną miejscowej ludności.

W rezultacie każdego lata ponad 3000 czarnonogich mew buduje gniazda w świątyni i na otaczających ją terenach wyspowych, które japoński rząd określa jako narodowy pomnik przyrody.

Mewa śmieszka jest bardzo schludną i popularną atrakcją turystyczną.

Prefektura Shimon, w pobliżu świątyni Izumo, jest domem dla około 6000 ptaków w Fumi Shima i dużej kolonii na wyspie Hokkaido.

Korea

Gatunek mewa śmieszka występuje powszechnie na wybrzeżu Korei i na kilku wyspach. W Liancourt Rocks jest ponad 20 000 róż o czarnych nogach, a liczba ta rośnie z powodu braku drapieżników.

W wieku 28 lat ptak został oficjalnie wybrany jako jedna z maskotek Lancourt Rocks. Od 12, wyspy Nando i Hongkong są również znane jako lęgowiska obu koreańskich pomników przyrody.

Ameryka północna

Rzadki gość w Stanach Zjednoczonych, mewa czarnogłowa została znaleziona w Burlington w stanie Vermont 25 października 2005 roku. Gatunek ten był kilkakrotnie widziany w Illinois.

Ekologia

śmieszka żeruje głównie na małych rybach, mięczakach, skrawkach skorupiaków i padlinie.

Badanie analizujące wykrywalną frakcję odchodów mew w Korei wykazało, że 1,5% pozostałości ryb, 1,6% skorupiaków i 1,5% składa się z owadów.

Za gatunkiem mewy czarnej często towarzyszą statki i komercyjne floty rybackie. Kradnie również pożywienie innym ptakom morskim.

Nestor, kolonia kolonialna, utworzyła kolonie w połowie kwietnia. Na początku czerwca wysiadywanie 2-3 jaj trwa około 24 dni.

Wiadomo, że mewa śmieszka posługuje się różnymi sygnałami głosowymi i używa ponad 10 różnych słów do porozumiewania się.

Młodzież może rozpoznać swoich rodziców po ich głosie i bodźcach wzrokowych w ciągu 10 do 15 dni od wyklucia, a także potrafi odróżnić rodzeństwo od rodzeństwa.

Połączenie alarmowe to sygnał ostrzegawczy, który ostrzega ofiarę lub niebezpieczeństwo. Połączenia atakujące Atak na napastników Połączenia komunikacyjne to sygnały używane do komunikacji międzygatunkowej.

Najczęściej słyszane kocie słowa („maw call”) są częścią zewu komunikacji i często są używane, np. Powrót do domu po przyjęciu pokarmu, pełnienie roli towarzysza i pielęgniarki, opieka nad młodymi , latanie zbiorowe itp. w posiłku dla młodych żółci.

Głos kobiety jest również włączony w rozmowę komunikacyjną podczas żebractwa i stosunku.

Obejrzyj wideo: How to prepare Serinus Microspheres (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send