Rodziny ptaków

Grey Heron - Profil | Fakty | Nieletni | Siedlisko | Komunikacja

Pin
Send
Share
Send
Send


Czapla szara, czapla szara, bocian szary lub czapla szara, nazwa naukowa Ardea cinerea jest długonogim drapieżnym ptakiem brodzącym z rodziny czapli Ardeidae, występującym w całej Europie i Azji o umiarkowanym klimacie oraz w Afryce.

W tym artykule omówię profil, opis, siedlisko, młodocianego, kontra czaplę modrą, fakty itp.

Profil czapli siwej

Występuje w dużej części swojego zasięgu, jednak niektóre populacje z elementów bardziej północnych migrują jesienią na południe.

Ptak z terenów podmokłych, można go zobaczyć wokół jezior, rzek, stawów, bagien i na wybrzeżu oceanu.

Czapla siwa, bocian siwy lub czapla siwa żywi się całkowicie stworzeniami wodnymi, które łapie, stojąc nieruchomo nad wodą lub w wodzie lub tropiąc swoją zdobycz na płyciznach.
Czapla siwa lub czapla szara osiąga do 1 m wysokości, dorosłe osobniki ważą od 1 do 2 kg (2,2 do 4 funtów).

Czapla siwa, śledź siwy lub czapla siwa ma białą głowę i szyję z szerokim czarnym pasem, który rozciąga się od uwagi do czarnego grzebienia.

Ciało i skrzydła są szare powyżej, a spodnia część jest szaro-biała, z czarnymi na bokach. Długi, ostro zakończony dziób jest różowożółty, a nogi brązowe.
Czaple siwe lub czaple siwe rozmnażają się kolonijnie wiosną w „czaplach”, często budując gniazda wysoko w krzakach. Składa się lęgi składające się często z trzech do pięciu niebieskawo-zielonych jaj.

Oba ptaki wysiadują jaja przez około 25 dni, po czym każdy z nich karmi pisklęta, które wylęgają się w wieku 7-8 tygodni.

Wiele młodych osobników nie przeżywa swojej pierwszej zimy, ale kiedy to zrobi, spodziewają się przebywać przez około 5 lat.
W starożytnym Egipcie bóstwo Bennu było przedstawiane jako czapla na obrazach Nowego Królestwa. W starożytnym Rzymie czapla była ptakiem wróżenia.

Pieczona czapla stała się daniem szczególnie cenionym; kiedy George Neville został arcybiskupem Yorku w 1465 roku, 400 czapli podano przyjaciołom.

Rozmieszczenie czapli siwej

Czapla siwa jest dość rozpowszechniona w większości obszarów Europy, Azji i Afryki.

Mieszkańcy północy migrują na południe podczas uciążliwych zim. Może przebywać w wielu rodzajach siedlisk, zarówno w wodach płytkich, słonych, jak i słonawych.

Czapla siwa, śledź siwa czy czapla siwa będą występować na terenach otwartych, jednak do gniazdowania potrzebne są krzewy.

Zwykle można go zobaczyć w pobliżu rzek, bagien, jezior i pól ryżowych. Na wybrzeżu występuje w ujściach rzek, na płyciznach błotnych i namorzynach.

Opis czapli siwej

Czapla szara to duża kura, osiągająca nawet 100 cm wzrostu, mierząca 84–102 cm (33–40 cali) długości i 155–195 cm (61–77 cali) rozpiętości skrzydeł.

Masa ciała może wynosić od 1,02 do 2,08 kg (2,2 do 4,6 funta).

Upierzenie jest w zasadzie popielato-szare u góry, a szarawo-białe pod spodem z czarnymi na bokach.

Dorośli mają wierzchołek i szyję w kolorze białym z szerokim czarnym supercilium zakończonym smukłym, zwisającym grzebieniem i niebieskawo-czarnymi smugami na wejściu na szyję.

Pióra szkaplerzne są wydłużone, a pióra u nasady szyi dodatkowo znacznie wydłużone.

Niedojrzałe ptaki nie mają ciemnego paska na szczycie i są zwykle bardziej matowe niż dorosłe, z szarą głową i szyją oraz małym, ciemnoszarym grzebieniem.

Różowo-żółty dziób jest długi, prosty i bardzo skuteczny, a u dorosłych w stanie rozrodu jest jaśniejszy. Tęczówka jest żółta, a nogi brązowe i bardzo długie.
Najważniejszą nazwą jest głośne rechotanie „fraaank”, jednak w kolonii rozrodczej słychać sporo gardłowych i ochrypłych odgłosów.

Samiec czapli siwej lub czapli siwej używa nazwy handlowej, aby zachęcić kobietę do zaczepienia go na gnieździe, a każda płeć używa różnych powitań po nawiązaniu więzi w parze.

Głośny, ostry „schaah” jest używany przez samca do wypędzania różnych ptaków z okolic gniazda, a delikatne „gogogo” wyraża zdenerwowanie, jak wtedy, gdy drapieżnik jest blisko lub człowiek przechodzi obok kolonii. Pisklęta wydają głośne trajkotanie lub tykanie.

Habitat czapli siwej

Czaple siwe są bardzo odporne i zwykle skutecznie dostosowują się do nowych środowisk.

Jednak do stałego zamieszkania populacje czapli siwej wymagają obszarów, na których panuje co najmniej 4 miesiące ciepłego klimatu.

Te cieplejsze okresy są potrzebne do składania jaj i wczesnego wzrostu piskląt.

Czaple siwe potrzebują dodatkowo jakiegoś płytkiego akwenu, którego używają jako głównych stron internetowych poświęconych paszom.

Te nasze zbiorniki wodne mogą zawierać słonawe lub słonawe wloty i ujścia, rzeki słodkowodne, strumienie, jeziora lub bagna, a nawet akwakultury wykorzystywane w hodowli ryb.

Potrzeby związane z noclegiem zależą od obszaru geograficznego; niemniej jednak wiele osób decyduje się na grzędowanie w gałęziach na najwyższym z wyższych krzewów lub w jego pobliżu.

Jeśli krzewy są niedostępne, czaple siwe mogą grzebać w gęstych zaroślach lub zaroślach.

Nawyki i styl życia czapli siwej

Czaple siwe są często samotnikami, jednak w trakcie sezonu lęgowego dobierają zespoły, aby mieć większe prawdopodobieństwo znalezienia partnera.

Ptaki te są dzienne, aw ciągu dnia najczęściej trzymają się na dnie.

O zmroku chowają kaptur w krzaki. Pogoda i pora dnia mogą mieć wpływ na ich przyzwyczajenia. Na przykład w chłodniejszym klimacie będą dłużej spać.

W wietrznych sytuacjach czapla szara, bocian szary lub czapla siwa bardziej odprężają się niż sen.

Czaple siwe zwykle żerują samotnie i mogą bronić swojego miejsca żerowania, jednak generalnie małe zespoły prawdopodobnie będą żerować zbiorowo w miejscu, w którym może być mnóstwo posiłków.
Czapla siwa ma powolny lot, z cofniętą długą szyją (w kształcie litery S). To cecha czapli i bąków, która odróżnia je od bocianów, żurawi i warzęch, które wyciągają szyje.

Czapla siwa, bocian siwy lub czapla siwa lata z powolnym uderzeniem skrzydeł i na ogół szybuje na krótkich dystansach.

Zwykle szybuje, krążąc do znacznych wysokości, jednak nie tak typowo z powodu bociana.

Wiosną, a czasem jesienią, ptaki potrafiły szybować ponad czaplami i gonić się nawzajem, wykonywać manewry powietrzne lub opadać w kierunku dna.

Ptaki zazwyczaj grzebią w krzakach, jednak spędzają dużo czasu na dnie, krocząc lub stojąc w długich odstępach w wyprostowanej postawie, zazwyczaj na jednej nodze.

Dieta i karmienie czapli siwej

Ryby, płazy, małe ssaki i robaki są łapane w płytkiej wodzie z długim dziobem czapli.

Czapla siwa, śledź siwa, czy czapla siwa została dodatkowo zauważona łowiąc i zabijając młode ptaki porównywalne z kaczątkami, a czasem zabiera ptaki na tyle, na ile jest to wodociąg.

Czapla siwa, bocian siwy lub czapla siwa może stać nieruchomo na płyciznach, na skale lub na mieliźnie obok wody, gotowa na powrót ofiary na wiszącą odległość.

Ewentualnie uderza powoli i ukradkiem przez wodę, z ciałem znacznie mniej wyprostowanym niż w stanie odprężenia i szyją wygiętą w literę „S”.

Jest gotów wyprostować szyję i bardzo szybko uderzyć dziobem.
Małe ryby połyka się najpierw głową, a większe ofiary i węgorze są przenoszone na brzeg, gdzie zostają pokonane przez zgniecenie na dnie lub dźgnięcie dziobem.

Następnie są połykane lub mają odrywane kawałki mięsa. W przypadku ofiary porównywalnej z małymi ssakami i ptakami lub kaczątkami ofiara jest trzymana za szyję i oboje topiona, duszona lub zabijana przez złamanie jej szyi dziobem czapli, zanim zostanie połknięta w całości.

Czapla siwa, bocian siwy lub czapla siwa wyrzuca wypluwki niestrawnych materiałów porównywalne z futrem, kośćmi i chitynowymi szczątkami robaków.

Najważniejszymi przerwami w poszukiwaniach są pora dnia i zapadająca noc, ale dodatkowo jest energiczna o różnych porach dnia.

Nocą gnieździ się w krzakach lub na klifach, gdzie bywa stadny.

Komunikacja i percepcja

Czaple siwe, podobnie jak wiele innych gatunków ptaków, przejawiają agresję za pomocą szyi. Kiedy zagrożenie lub uciążliwość przyciąga się blisko, czaple siwe wykonują dźgnięcie głową i unoszą grzebień.

Mimo, że czaple siwe obserwowano w zespołach międzygatunkowych, razem z mewami (rodzina Laridae), często zachowują one bezpieczny dystans od ludzi różnych gatunków.

Ponieważ nie wydają się być ptakami towarzyskimi, nie potrzebują innych zachowań komunikacyjnych poza przebiegiem sezonu lęgowego.

W okresie lęgowym czaple siwe używają wezwań promocyjnych, aby przyciągnąć samice.

Wydają ostry płacz, tak jak inne czaple. Obserwują to, wyciągając skrzydła i kierując dziób w górę, aby sprowokować do żucia.

Podobnie jak większość ptaków, czaple siwe rozumieją swoje otoczenie poprzez bodźce słuchowe, widzialne, dotykowe i chemiczne.

Rozmnażanie czapli siwej

Czaple siwe są monogamiczne. Trzymają się zbiorowo przez okres lęgowy, który trwa od początku lutego do maja lub początku czerwca.

Każdy samiec czapli siwej, śledzia siwego czy czapli siwej na początku sezonu lęgowego wybierze stronę lęgową, najczęściej na wysokim drzewie.

Samice składają od 1 do 10 jaj, składając co dwa dni. Zarówno tata, jak i mama inkubują jaja przez 25-26 dni.

Każdego dnia zmieniają się 4 razy, po identycznym przedstawieniu. Pisklęta są karmione przez każdego tatę i mamę, którzy uważnie się nimi opiekują, po jednym na każde przebywające w gnieździe przez pierwsze 20 dni.

Karmienie odbywa się przez niedomykalność do jamy ustnej. Mogą latać około 50 dni wcześniej, pozostając na gnieździe przez 10 do 20 dodatkowych dni.

Obejrzyj wideo: Photographing Grey herons (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send