Rodziny ptaków

Opis i fakty dotyczące mewy czarnej

Pin
Send
Share
Send
Send


Mewa czarna to ptak oceaniczny zamieszkujący zimny region, występujący w różnych siedliskach przybrzeżnych, a także na skalistych i piaszczystych wybrzeżach i ujściach rzek. Mewa śmieszka żyje również w śródlądowych siedliskach podmokłych, takich jak jeziora, stawy, podmokłe rzeki, podmokłe pola i wrzosowiska, gdzie jest pod dostatkiem pożywienia.

Największymi członkami tej rodziny są mewy śmieszki (mariny laras), niektóre błędnie nazywane są większymi mewami czarnogrzbietymi.

Rozmnaża się na europejskich i północnoamerykańskich wybrzeżach oraz na wyspach północnego Atlantyku i jest dość pierzasta, chociaż niektóre przemieszczają się na południe lub w głąb lądu, do większych jezior lub zbiorników wodnych.

Dorosły wielki kark z czarnym grzbietem ma białą głowę, szyję i spód, szare skrzydła i plecy, różowe nogi i żółte dzioby.

Opis

Jest to największy żółć na świecie, znacznie większy niż mewa srebrzysta (Larus argentus). Szereg innych mew, w tym mewy pałacowej (Ichthyitis Ichthyitis) i Glucus frajer (Laras hyperborus), odpowiada wielkości tego gatunku.

Mewa czarna ma rozpiętość skrzydeł 1,5-11 metrów (4 stopy 11-5 stóp 7 cali) długości i waży 0,75-2,3 kg (1,7-5,1 funta) długości.

W próbie 20 dorosłych na Północnym Atlantyku mężczyźni znaleźli średnio 5 gramów (1,8 funta), a kobiety średnio 5 gramów (8,2 funta).

Niektóre dorosłe mewy z dostępem do łowiska na Morzu Północnym mogą ważyć około 2,5 kg (5,5 funta) i średnio 1,96 kg (4,3 funta).

Znaleziono wyjątkowo dużą mewę glukozową, która przewyższa każdą słynną mewę czarną, chociaż gatunek ten jest zwykle nieco mniejszy.

Mewa wielkogrzbieta naciskała dalej, prezentując ogromny i potężny dziób.

Standardowe wymiary to: dziób wynosi 5,4 do 7,25 cm (2,13 do 2,85 cala), cięciwa skrzydła ma 44,5 do 53 cm (17,5 do 20,9 cala), a stęp ma 6,6 do 8,8 cm (2,6 do 3,5 cala).

Dorosła mewa czarna jest dość wyraźna u dorosłych, ponieważ na północnym Atlantyku nie ma często bardzo dużej mewy czarnej na jej górnych skrzydłach.

U innych białogłowych mew północnoatlantyckich płaszcz ma zwykle jasnoszary kolor, a u niektórych gatunków jest lekko pudrowy lub nawet różowy.

Jest szaro-czarny na skrzydłach i plecach, charakterystyczny na skrzydłach i ma kontrastowe białe „lusterko”.

Nogi są różowe, a dziób jest żółty lub żółto-różowy i trochę pomarańczowy lub czerwony w pobliżu końca niskiego. U dorosłych mewa czarnogrzbieta (L. fuscus) jest pozornie mniejsza, zwykle o połowę lżejsza od masywnej.

Dolny czarny grzbiet ma żółte nogi i powłokę, która może mieć kolor od łupkowoszarego do brązowego, ale podobnie jak w przypadku większych gatunków nigdy nie jest ciemna. Takich jak grzbiet grzbietowy (L. scittensis), zachodni (L. acidentalis) i mewa calp (L. Demonicus).

Nastolatki młodsze niż rok mają chrupiące, czarno-brązowe części górne, szaro-brązową głowę i pod spodem oraz zgrabny wzór skrzydeł.

Pysk i kark to pióra, a pióra na skrzydłach są czarno-brązowe. Ogon nastolatka jest poplamiony zygzakiem i kostką oraz biały z przerwaną czarną opaską w pobliżu psa.

Dziób nastolatka jest brązowo-czarny z białą końcówką, a niektóre różowawe nogi są ciemnoniebiesko-szare. W młodym wieku szarobrązowy kolor stopniowo zanika, przechodząc w bardziej odwrócone upierzenie, a dziób staje się czarny przed wyrośnięciem.

W trzecim roku młode mewy są napastnikiem, wygląd dorosłego jest piękny.

Wersja Dojście do dojrzałości zajmuje im co najmniej cztery lata, rozwój tego gatunku jest nieco wolniejszy niż innych dużych policzków.

Wołanie jest głębokim, „roześmianym” okrzykiem, ka-ga-ga, pierwsza nuta jest czasami rysowana w prawie krowim dźwięku. Wokale są wyjątkowo głębokie w porównaniu z innymi gatunkami kwiatów.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Gatunek ten występuje w skrajnie północno-zachodniej części Rosji, na obszarach przybrzeżnych wzdłuż wybrzeża Morza Bałtyckiego, na obszarach przybrzeżnych północno-zachodniej Francji, Wielkiej Brytanii i Irlandii.

W całej północnej części Atlantyku mewy te występują na Islandii i południowej Grenlandii oraz w Kanadzie i na wybrzeżu Atlantyku w Stanach Zjednoczonych.

Chociaż na południe od Kanady we wschodnich Stanach Zjednoczonych był tylko jeden nielęgowy gość, gatunek rozprzestrzenił się, obejmując kilka kolonii w stanach Nowej Anglii, a teraz ma gatunki na południu, aż do Karoliny Północnej.

Hodowcy będą migrować na południe w trudnych warunkach, przenosząc się zimą z Morza Bałtyckiego do południowej Portugalii na północnych wybrzeżach Europy i przybrzeżnej Florydy do Ameryki Północnej.

Zimą na Bałtyku ptak przeważnie przebywa blisko granicy lodu.

Morze na północy Wysp Alandzkich jest często zamarznięte od Szwecji do Finlandii, po czym ptak przemieszcza się na otwarte wody.

Wyjątkowo gatunek ten może żyć tak daleko na południe, jak Karaiby i u wybrzeży Ameryki Północnej i Południowej.

Mewa czarnogrzbieta występuje w różnych siedliskach przybrzeżnych, takich jak skaliste i piaszczyste wybrzeża i aligatory, a także w jeziorach, stawach, rzekach, mokradłach i wrzosowiskach.

Zwykle znajdują się w uderzających odległościach od dużego zbiornika wodnego, który obejmuje wnętrze.

Obecnie częstym tematem nieaktywnych wysypisk, zarówno na wybrzeżu, jak i stosunkowo daleko w głębi lądu, jest to, że gatunek ten szeroko wykorzystuje urobek z pogłębiania, który w stanie New Jersey charakteryzuje się najczęściej występującymi miejscami lęgowymi.

Zwykle rozmnaża się na wolnych lub większych dostępnych obszarach zagrożonych między drapieżnikami naziemnymi, takimi jak wyspy warzywne, wydmy, stosy o płaskich szczytach, dachy budynków, a czasem krzewy ze słonych bagien. Zimą mewy czaprakowe często podróżują, aby nakarmić morze.

Dieta

Wielkie róże o czarnym grzbiecie są oportunistycznymi żerami, najlepszymi drapieżnikami i bardzo intrygującymi. Będą badać wszelkie małe organizmy, jakie napotkają i z łatwością zjedzą wszystko, co mogą zjeść.

Większość spożywanego pożywienia czerpią z zamiatania, odmowy, głównie dostarczanego bezpośrednio przez ludzi, stanowiącego lokalnie ponad połowę ich diety.

Rozprzestrzenianie się śmieci lub wysypisk stało się atrakcyjne dla niego i dla wszystkich innych niewyspecjalizowanych gatunków kwiatów w jego zasięgu.

Najwyraźniej jednak, aby spróbować zaobserwować, ile czasu spędzały na niedopuszczalnych wysypiskach w Massachusetts, mewy czarne przez 19% czasu były tam aktywnie ubrane, zjadając mniej śmieci niż większość innych policzków i spędzając większość czasu. Czas pieczenia lub próżniowania

Podobnie jak większość raf, również łowią ryby z pewną regularnością i z łatwością złowią każdą rybę mniejszą niż te, które można znaleźć w pobliżu powierzchni wody.

Niezależnie od tego, czy zostaną złapane, zjedzone po śmierci, czy też zranione z innego źródła, w treści żołądka mew czarnogrzbietych głównym pokarmem są ryby.

Na wyspie Sable w Nowej Szkocji ryby stanowiły około 25% przewodu pokarmowego, ale 96% rejestracji młodych osobników pochodziło z ryb.

Podobnie na Wielkiej Wyspie Nowej Fundlandii, 25% zawartości żołądka stanowiły ryby, ale 8% to zwykłe ryby.

Najczęściej zgłaszanymi rybami w Nowej Szkocji i Nowej Fundlandii są gromadnik (Malotus villosus), dorsz atlantycki (Gadas morhua), tomcod atlantycki (Microgadus tomcod), makrela atlantycka (Scombar scumbrous), opryszczka pospolita i śledź klops) w różnych kałamarnicach, krabach Jonasz (Cancer borealis), krabach skalnych (Cancer euroratus), jeżowcach, krabach zielonych (Carcinus maineas), rozgwiazdach (Asterius burrosi i Ascarius rubens) i innych eukaliptusach.

Z obserwacji w północnej Nowej Anglii wynika, że ​​23% ofiar stanowiły szkarłupnie, a 63% - skorupiaki.

W przeciwieństwie do większości innych policzków Laras, są wyjątkowo drapieżne i często polują i zabijają każdą ofiarę mniejszą od siebie, zwykle zachowując się bardziej jak raper niż normalny, ponury policzek.

Brak ostrego jak brzytwa napięcia i skręcania, rzucanie nożem Raptora, wielkie mewy o czarnym grzbiecie mają agresywność, siłę fizyczną i wytrzymałość podczas ataku.

Podczas inwazji na inne zwierzęta zwykle atakują gniazda, gniazda lub zwierzęta gospodarskie, prawdopodobnie w większości, ale obejmują również mniejsze gatunki, a także edredony, głuptaki i różne alcidy.

W Nowej Fundlandii i Nowej Szkocji 10% żołądka mew czarnogrzbietych stanowiły ptaki, podczas gdy kolejne 17% materiału żołądkowego stanowiły tylko jaja terenowe.

Zaatakowano również dorosłe lub dorosłe osobniki młodych różnych gatunków ptaków.

Atakując inne ptaki latające, duże mewy czernione często gonią za nimi na skrzydłach i atakują je dziobami, mając nadzieję, że drugi ptak opadnie na ziemię lub po prostu stanie się wyczerpany.

Mogą zabijać zdrowe, dorosłe ptaki o wadze co najmniej 50 g, ale mogą zabierać wyłącznie młode samice większych ptaków, takich jak Eder (Sommeteria molysima) i Kormoran.

Złapią również latające wróblowe, które zwykle zauważają, gdy małe ptaki są zmęczone przesuwaniem, i natychmiast je połykają.

Nakarm zwierzęta lądowe, w tym szczury (Retus SSP), wielkimi wysypiskami śmieci z czarnymi grzbietami, a nawet chorymi jagniętami (owcami Ovis).

Dorosła mewa czarna ukradła zwłoki nastolatka tego samego gatunku, a następnie połknęła je w całości.

Większość pokarmów jest całkowicie spożywana, w tym większość ryb, a nawet galasy.

Kiedy żywność jest zbyt duża, aby ją spożyć od razu, rachunki są czasami łamane, aż niektóre inne mewy, mięczaki lub inne pokarmy o twardej powierzchni, takie jak jajka, polecą w powietrze i kamienie lub będą trudne do otwarcia.

Rzuć to na ziemię. Jeśli są dostępne, spożywa się alternatywne pokarmy, w tym jagody i owady.

Mewa czarna z łatwością korzysta z prostych źródeł pożywienia, w tym z linii cham tworzonej przez łodzie morskie.

Są to utalentowani kleptopasożyty, które bez wysiłku polują na zdobycz złowioną przez pirackie ryby i inne ptaki i dominują nad innymi policzkami, gdy stają przed nimi.

W koloniach rozdartych przybrzeżnych Maine amerykańskie mewy śledziowe (L. smithsonians) czasami atakowały gniazda i przelatujące zakręty, ale w większości przypadków ich aresztowanie było natychmiast pirackie przez czarne grzbiety.

W jednej z obserwacji zauważono, że dorosły grzbiet czarnoskóry dźgał samicę sokoła wędrownego (Falco peregrinus), nowo złapanego krasnala (Anas strapira).

W innych przypadkach walczyliśmy ze straszliwymi okolicznościami trzeciego roku, powstrzymując zabijanie dorosłej samicy jastrzębia północnego (Aspiter genitalis), chociaż Goshak próbował uderzyć mewę przed wyjazdem.

Ze względu na sposób zastraszania ich podczas napotykania innych ptaków wodnych i staranowanych, gatunek ten określany jest mianem „bezlitosnego prześladowcy”.

Naturalnie, te mewy przyciąga aktywność powierzchniowa dużych zwierząt morskich, od atlantyckiego tuńczyka błękitnopłetwego (Thunnas thynnas), przez humbaki (Megaptera novanglia) do powierzchniowego połowu tych zwierząt.

Hodowla

Gatunek mewa czarnogrzbieta rozmnaża się pojedynczo lub w małych koloniach, czasami w środku kolonii Laras argentatus. Młode pary dorosłych powstają w marcu lub kwietniu.

Następnej wiosny te same ptaki zwykle łączą się w parę, spotykając się w gnieździe poprzedniego roku. Jeśli jednego ptaka nie ma, drugi zaczyna szukać nowego towarzysza. Zwykle w tym sezonie nie rozmnaża się ani jeden ptak.

Często tworzą one wyściełane gniazdo na ziemi nad skalistymi stosami, zwalonymi kłodami lub innymi przeszkodami, które mogą chronić materiał przed jajami.

Zwykle po uznaniu rodziców za najlepszych wykonuje się kilka zadrapań gniazd, a następnie wykłada się je przedmiotami, takimi jak trawa, wodorosty, sznurek lub plastik. W środowiskach miejskich dachy są często poddawane recyklingowi w poprzednich latach, podczas gdy dachy domów.

Samica mewy czaprakowej składa trzy jaja, zwykle od końca kwietnia do połowy czerwca. Kiedy w gnieździe znajdują się tylko dwa jaja, prawie zawsze widać, że jedno jajo zostało zniszczone z tego czy innego powodu.

Kobieta potrzebuje około tygodnia, aby wyprodukować trzy jajka, a paliwo zaczyna się dopiero po trzech jajach. Tak więc trzy kule zostały rozrzucone tego samego dnia.

Ptakowi zwykle udaje się przynieść trzy pisklęta.

Jajka są ciemno zabarwione i zielonkawo-brązowe. Oboje rodzice uczestniczyli w fazie inkubacji, która trwała około 20 dni. W tym momencie ptaki starają się nie widzieć i milczeć.

Para hodowlana to oddani rodzice, którzy zarówno gniazdują dzieci, jak i strzegą gniazda i zbierają pożywienie.

Młode mewy czarnogłowe opuszczają gniazdo w wieku 50 lat i mogą przebywać z rodzicami przez około sześć miesięcy, chociaż większość noworodków decyduje się jesienią na kojarzenie się z innymi niedojrzałymi mewami w poszukiwaniu pożywienia.

Mewa czarna osiąga dojrzałość rozrodczą po osiągnięciu dorosłego upierzenia w wieku czterech lat, chociaż rozmnaża się dopiero w wieku sześciu lat.

Wskaźniki długowieczności i śmiertelności

Jest to ptak stosunkowo długowieczny. Maksymalny odnotowany wiek dzikiej mewy czarnogrzbietej wynosi 2 lata.

Gatunek ten rzadko jest trzymany w niewoli, ale udomowione mewy srebrzyste przeżywają ponad 3 lata, a duże ptaki zwykle prześcigają małe.

Śmierć następuje zwykle we wczesnych stadiach życia, kiedy ciężkie warunki pogodowe (w tym powodzie) i głód mogą również zagrażać drapieżnikom.

Norweskie badanie wykazało, że wielkie mewy czaprakowe były przedmiotem polowań na piątym miejscu z największą częstotliwością dla mew białonogich, a mewy miały skłonność do manipulowania tymi ogromnymi e-mewami.

W Szkocji sfotografowano zaciekłą squua (Stercorreus squua) za nieudaną próbę zabicia mewy czarnogrzbietej drugiego lub trzeciego roku. W Norwegii donoszono również, że wielkie stada czarnogrzbiet są ofiarami aglubbera euroazjatyckiego (Bubo Bubo).

Donoszono również, że orki (Orkinas orca) i rekiny są ofiarami dorosłych i młodych ptaków morskich.

W niektórych biomach, gdzie nie ma dużych mew, w górnej części mewy czarne można uznać za drapieżniki.

Stan: schorzenie

Mewę czarnogrzbietą wycięto ze względu na jej pióra, które służyły do ​​wyrobu kapeluszy, aw wyniku tej eksploatacji gatunek ten został poświęcony z dużej części jego zasięgu.

Dziś, chociaż można je przystosować do obecności człowieka i wykorzystywania środowiska miejskiego jako sztucznego miejsca lęgowego, liczebność i zasięg występowania mew czarnych szybko wzrosła.

Obecnie jest gatunkiem rozpowszechnionym i licznie występującym w swoim zasięgu, a jego liczebność w niektórych regionach wzrosła do tak wysokiego poziomu, że często jest postrzegany jako gatunek owada, zwłaszcza w pobliżu lotnisk, gdzie występuje ryzyko kolizji z samolotami i na niektórych obszarach przybrzeżnych gdzie jest czasami tak rzadki jak maskonur atlantycki.

Polowanie na ptaki morskie, prawdopodobnie interwencja konserwatorska. Wzrost i rozprzestrzenianie się mew czarnogrzbietych obwinia się o zwiększenie zimowej działalności połowowej na Morzu Północnym.

Chociaż nie ma większego zagrożenia dla mewy czarnej, wysokie poziomy toksycznych zanieczyszczeń, które są karmione skażoną ofiarą, często występują u osobników i jaj, co zmniejsza sukces reprodukcyjny.

Hodowla utrudnia również niestabilność człowieka, powodując porzucanie jaj, narażając je na narażenie i drapieżnictwo.

Obejrzyj wideo: Jakie daje dodatkowe możliwości ogrzewanie ula metodą Doktora Kwaska. (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send