Rodziny ptaków

Łuskowaty rajski ptak

Pin
Send
Share
Send
Send


Wygląd i zachowanie... Duża zięba z dość długim ogonem wyrzeźbionym na końcu i grubym nabrzmiałym dziobem, którego koniec jest pochylony w dół. Skrzydła są średniej długości; po złożeniu ich wierzchołki nie sięgają środka ogona. Wielkość drozda, długość ciała 20-24 cm, rozpiętość skrzydeł 27-35 cm, waga 40-65 g. Budowa masywna, nogi stosunkowo małe, ale mocne. Upierzenie jest długie, miękkie i luźne. Ruchy są niespieszne, często nawet powolne. Przeważnie ptak drzewny, może wisieć na gałęziach, jak krzyżodzioby, ale nie używa dzioba, rzadko schodzi na ziemię, galopuje po nim lub chodzi małymi krokami. Ogólnie cechy struktury i zachowania przypominają gile.

Opis... U dorosłych samców w świeżym upierzeniu głowa, grzbiet, górna część ogona, klatka piersiowa i boki brzucha są różowe. Na plecach, ramionach i górnej części ogona wyrażony jest szary łuszczący się wzór. Pióra ogonowe, lotki i osłony skrzydeł są czarno-szare z białą lub biało-różową obwódką. Białe lub białawo-różowe wierzchołki pokryw tworzą dwa poprzeczne paski na złożonym skrzydle. Środkowa część brzucha i podudzia są popielate, dolna część ogona kryje szerokie białawe brzegi. W znoszonym upierzeniu (latem) różowy kolor zmienia się w szkarłatny, szary odcień ciemnieje.

U młodych samców (w pierwszym i drugim roku życia) kolor głowy, górnej części ciała, klatki piersiowej i boków brzucha zmienia się od pomarańczowo-czerwonego do zielonkawożółtego z półprzezroczystymi szarymi piórami.Reszta ubarwienia jest podobna do u starego samca, jasne krawędzie ogona, osłon głównych i skrzydeł są białawe, bez różowego odcienia. Samice są podobne do młodych samców, ale pomarańczowe zabarwienie jest rzadkie. Głowa, obwódki na plecach i tablica na klatce piersiowej są żółte lub zielono-żółte. Górna żuchwa ciemno-rogowa, żuchwa jaśniejsza. Nogi są czarniawo-brązowe. Oczy są brązowe.

U młodych ptaków w młodym upierzeniu, które wyraźnie różnią się od osobników dorosłych krótszym i kruchym upierzeniem konturowym, czoło i boki głowy są brązowo-szare. Górna część ciała jest szaro-brązowa, gardło białawo-kożuszkowe, klatka piersiowa i brzuch są szare z brązowawym lub kremowym odcieniem. Skrzydło jest ubarwione jak u dorosłych ptaków, ale jasne brzegi piór na nim mają wyraźny odcień ochry. Spośród ptaków tej wielkości tylko krzyżodzioby mają podobny kolor; z bliskiej odległości dziury na szczupaki różnią się od nich kształtem dzioba, az daleka długim ogonem.

Głosować... Piękne gwizdki na flecie ”tiul», «fa-uly», «wuliu», «że" i inni. Piosenka składa się z podobnych uderzeń na flecie.

Dystrybucja, status... Rasy w strefie tajgi Eurazji od północnej Skandynawii po wybrzeże Pacyfiku, a także w lasach iglastych większości Ameryki Północnej. Na północy Europy jest nieliczny, miejscami pospolity osiadły lub osiadły gatunek koczowniczy, w większości europejskiej Rosji jest to kilka ptaków wędrownych i zimujących. W regionach centralnych i południowych nie pojawia się każdej zimy.

Styl życia... W północnej Europie gniazdują w lasach iglastych i mieszanych północnych tajdze.Osiedlają się w lasach liściastych, gdzie występuje co najmniej kilka świerków, jodeł lub modrzewi. Śpiewają mało, na ogół ledwo zauważalne. Gniazda buduje się na świerku lub jodle, rzadziej na modrzewiu, na wysokości 1–4 m. Gniazdo typowo umiejscowione jest na młodej choince, najczęściej w pobliżu pnia, rzadziej na gałęzi bocznej, w "łapa". Podstawa gniazda składa się z cienkich gałązek, małych korzeni, sama miska lęgowa jest zgrabnie skręcona z cienkich źdźbeł trawy, raczej cienkich, ażurowych. Taca wyłożona jest cienką trawą lub wełną. W lęgu znajduje się 2–5 jaj w kolorze zielonym lub niebieskawo-zielonym, z brązowymi lub oliwkowymi plamkami o różnej intensywności, najczęściej duże i ciemne. Pisklęta pokryte są gęstym, ciemnoszarym lub brązowym puchem.

W diecie dorosłych ptaków, zwłaszcza zimą, przeważa pokarm roślinny - pąki, pąki, młode liście, jagody. Dorosłe ptaki zjadają po drodze owady; w pożywieniu piskląt jest ich jeszcze kilka. Zima Schurs przebiega wędrując małymi stadami wzdłuż obszaru lęgowego, zwykle na południe od miejsc lęgowych. Istnieją masowe loty na południe, aż do stepów, a potem można zobaczyć szczurowa nawet w miastach, w których żywią się jarzębiną lub jabłkami.

Pin
Send
Share
Send
Send