Rodziny ptaków

Fakty srebrzyste (Larus argentatus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Mewa srebrzysta, nazwa naukowa Larus argentatus to duża mewa, która osiąga 66 cm długości lub 26 cali długości w prostym, gładkim i smukłym kształcie ciała. Jeden z najbardziej znanych kwiatów na wybrzeżu Europy Zachodniej, niegdyś obfity.

Mewa srebrzysta obejmuje Europę Północną, Europę Zachodnią, Europę Środkową, Europę Wschodnią, Skandynawię i kraje bałtyckie.

Niektóre mewy srebrzyste, zwłaszcza te żyjące w chłodniejszych regionach, migrują zimą dalej na południe, ale wiele z nich zamieszkuje na stałe, np.

W Irlandii, Wielkiej Brytanii, Islandii i na wybrzeżach Morza Północnego jedzą różnorodne potrawy, w tym ryby, skorupiaki i martwe zwierzęta, a także niektóre rośliny.

Wydaje się, że w ostatnich latach liczba mewa srebrzysta ucierpiała, być może ze względu na zmniejszone populacje ryb i konkurencję, były one w stanie przetrwać w regionach przystosowanych przez człowieka i często są widziane w miastach, pełniąc funkcję ołtarzy.

Opis

Samiec mewa srebrzysta ma 60-67 cm (24-226 cali) wzrostu i waży 1050-1,525 g (2,315-3,362 funta), podczas gdy samica ma 55-62 cm (22-24 cale) i waży 710-1 100 g (1,57-). 2,43 funta).

Skrzydła puszki wahają się od 125 do 155 cm (49 do 61 cali).

W standardowych wymiarach linka skrzydeł ma 38 do 48 cm (15 do 19 cali), dziób 4,4 do 6,5 cm (1,7 do 2,6 cala), a stęp 5,3 do 7,5 cm (2,1 do 3,0 cali).

Lęgowa mewa srebrzysta ma dorosłe szare grzbiety i górne skrzydła oraz białe głowy i części dolne. Skrzydła są znane jako „lustra” zabarwione na biało.

Dziób mewa srebrzysta jest zabarwiony na czerwono, a wokół bladych oczu widać pierścień żółtej skóry.

Nogi są zwykle różowe w każdym wieku, ale mogą mieć kolor żółty, zwłaszcza w populacji bałtyckiej, która wcześniej była uważana za odrębny podgatunek „L.A. omissus ”. Niezabezpieczone osoby dorosłe mają brązowe smugi na głowie i szyi.

Samce i samice mewa srebrzysta są identyczne na wszystkich etapach rozwoju, ale dorosłe samce są często większe.

Młodociana i zimowa mewa srebrzysta jest przeważnie ciemnobrązowa i ma ciemne dzioby i oczy. Drugi ptak zimowy ma białą część i część dolną mniej uderzającą, a grzbiet jest szary.

Ludzie z trzeciej zimy są podobni do dorosłych, ale niektóre cechy niedojrzałych ptaków, takie jak brązowe pióra na skrzydłach i ciemne znaczenia na dziobach, pozostają.

Mewa srebrzysta osiąga dorosłe upierzenie i dojrzałość płciową w wieku średnio czterech lat.

Głosy

Ich głośna, uśmiechnięta postawa jest dobrze znana na półkuli północnej i często jest postrzegana jako symbol morza w krajach takich jak Wielka Brytania.

Jest również krzyczący telefon alarmowy i niski alarm dotyczący brokerów od Europejskiej Galii Śledziowej.

Mewa srebrzysta wydaje charakterystyczny, powtarzalny, wysoki „podgląd”, potrząsając głową, błagając lub prosząc o uwagę. Na obszarach miejskich dorosłe stada również wykazują takie zachowanie, gdy są karmione przez ludzi.

Zachowanie

Stado mewy srebrzystej ma rozluźniony porządek skoku w zależności od wielkości, agresji i siły fizycznej.

Dorosłe samce na ogół dominują nad samicami i młodymi w żywieniu i sporach o granice, podczas gdy dorosłe samice dominują przy wyborze miejsc gniazdowania.

Komunikacja między tymi ptakami jest złożona i wysoce rozwinięta - przy użyciu zarówno krzyku, jak i języka ciała. Najbardziej oczywiste jest znaczenie słuchania ostrzeżeń niesłyszących.

Alarm dziecka brzmi prawie jak szczekanie małego psa. Jeśli niebezpieczeństwo jest wyłączone, szczekanie powtarza się, a jeśli jest zbyt blisko, ostrzeżenie to trzy szybkie szczekanie. Jeśli pisklę jest „uziemione”, ptak powiększa się, aby zastraszyć zagrożenie.

Jeśli obecne są inne dorosłe ptaki, będą pomagać w ten sam sposób. Na przykład osoba z psem (lub ktokolwiek ścigający drzemkę) może zostać zaatakowany przez wiele dorosłych ptaków, nawet jeśli zagrożony jest tylko lampart.

Dźwięki ostrzegawcze mewy srebrzystej bardzo różnią się od latającego ptaka do pełnoprawnego ptasiego szarpnięcia. Wydaje się, że wszystkie rodzaje mew są „powszechnym słowem ostrzegawczym” wszystkich innych mew.

Krzyki mewa srebrzysta to język komunikacji, który nie budzi wątpliwości. Jest ograniczony do czasu teraźniejszego, ale obejmuje złożone rzeczy, takie jak „podążaj za mną”.

Dwa identyczne głosy mogą mieć bardzo różne (czasami przeciwne) znaczenia. Na przykład zależy to od położenia głowy, ciała, skrzydeł i ogona względem siebie i ziemi.

W przeciwieństwie do wielu rekinów mewa srebrzysta nie angażuje się w harmonię społeczną i ogranicza kontakt fizyczny między osobnikami do minimum.

Poza relacją mężczyzna / kobieta i rodzic / laska, każda dziewczyna stara się zachować szacowny „bezpieczny dystans” od innych w swoim rodzaju. Jednak ptaka należy uznać za ptaka towarzyskiego, który nie lubi samotności i walczy głównie o pożywienie lub o uratowanie jaj i cieląt.

Jeśli kilka ptaków odkryje kawałek pożywienia, często odsłania skrzydła (wraz ze słowem), aby rozpropagować, że „to jedzenie jest moje”, lądując najpierw z kawałkiem jedzenia.

Często sprzeciwiają się temu inne kule, a podczas krótkiego lotu trzeci ptak może złapać pożywienie, jak argumentują obaj.

Jeśli jednak jest zbyt dużo pożywienia, zwłaszcza w „niebezpiecznym miejscu” (np. Na podwórku wysokiej sali), ptak, który go odkrył, zawoła kolejną żółć (dowolnego gatunku).

Pierwszy ptak odważy się wylądować, ale czeka przed jedzeniem; Inni czują się bezpiecznie lądując i jedzą.

Jeśli w bezpiecznym miejscu znajduje się większy bankiet, odkrywa, że ​​żółć nazywa ją drugą żółcią, ale natychmiast zaczyna jeść.

Wniosek jest taki, że jeśli ptak dostaje więcej pożywienia, niż może zjeść, dzieli się pokarmem z innymi kwiatami.

Zimą na ziemi (uprawnej lub trawiastej) widoczne są duże stada (bez śniegu), zwłaszcza jeśli wilgotność jest wysoka w stopniu polowym, na pierwszy rzut oka wydaje się, że ptaki po prostu tam stoją, ale potem pojawiają więcej, tylko ich ciała się poruszają.

Nie; Ptaki faktycznie deptają glebę, prawdopodobnie dlatego, że robaki rozprzestrzeniają się po powierzchni gleby.

Na początku wiosny i pod koniec jesieni wiele mew śledziowych dostarcza krewetkom dużo pożywienia, ale są to bardzo przydatne ptaki, które myślą, że mają wiele źródeł pożywienia.

Na przykład w południowej Skandynawii i północnych Niemczech gatunek ten stał się ostatnio najpowszechniejszym ze wszystkich policzków, a większość wzrostu wystąpiła w środowiskach miejskich lub podmiejskich.

W znacznej części mewy czarne (L. marinas) występowały tak często, jak około 1900 r., Ale nie tak bardzo (choć nie do końca), ale niektóre oznaki wskazują, że duże stada nauczyły się (wzięły) zachowanie policzków śledzi w niektóre środowiska miejskie.

Tam, gdzie mewy srebrzyste rozmnażają się w nadmorskich środowiskach miejskich, wydaje się, że to samo robią mewy czarne, ale w mniejszym stopniu.

Mewy srebrzyste nadają się do składania wszystkich trzech jaj u ptaków latających.

Oznacza to, że co najmniej jeden (około dwóch) nowych latających szczurów traci oboje rodziców w ciągu kilku dni od pierwszego lotu. Niektóre z nich można później zobaczyć w małych krzewach, takich jak śmieszki (Cricocephalus redibundus) lub mewy pospolite (L. canes).

Prawdopodobnie nie będą zadowoleni z takiej ucieczki, ale i tak podążaj za nimi przez kilka miesięcy i dowiedzą się, gdzie przez nią znaleźć jedzenie. Urodzona w środowisku miejskim samotna nastoletnia mewa srebrzysta była widziana od tygodni w pobliżu zewnętrznych restauracji i podobnych obiektów, a ludzie żebrzą i żebrzą o jedzenie. W listopadzie lub grudniu większość nastolatków zwykle znajdowała kolejne „Pulkmate” w „obszarach w pobliżu wody”.

Mewa srebrzysta nie wymaga kąpieli, ale każdy rodzaj wody lubi się cieszyć, zwłaszcza w upalny dzień. Potrafi łapać zwierzęta tylko powoli, jak małe kraby, które często spadają z pewnej wysokości, aby je otworzyć.

Szczęki ptaka mają niewielką rzeczywistą siłę podczas gryzienia, ale mogą „dźgnąć” je z większą siłą. Ryby na ziemi, jaja innych ptaków i bezradne dachy małych kaczek (i podobnych ptaków, których jedynym opiekunem 9 jaj i kurczaków) są mniej więcej tyle samo drapieżników co ptak. Jest wtedy dużo bardziej skuteczna jako anomalia.

Podobnie jak na przykład wiedźma, dorosły ptak może wbić całą głowę i szyję w martwego królika.

Choć nie zawsze doceniane przez ludzkość ze względu na deszcze i krzyki, mewy srebrzyste należy uznać za „naturalny środek czyszczący” i przy pomocy odpowiedniej wrony pomagają utrzymać szczury z dala od powierzchni w środowisku miejskim, nie zabijając szczurów, ale prawdopodobnie szczury.

Zanim szczury będą miały szansę zjeść pokarm. W przeciwieństwie do prawdziwych bzdur, kwiaty śledzia jedzą inne rzeczy niż mięso, takie jak wszelkiego rodzaju zmarnowane jedzenie, od chleba po ludzkie wymiociny.

Rzadko jedzą świeże owoce, ale te napowietrzone i zgniłe wydają się bardziej pożądane.

W miastach mewa srebrzysta była świadkiem inwazji i zabijania zdziczałych gołębi.

Mewa srebrzysta od dawna wierzy, że widzenie w dzień i w nocy ma takie samo lub lepsze widzenie niż ludzie;

Jednak ten gatunek jest również zdolny do widzenia światła ultrafioletowego. Wody te mają doskonałe wrażenia słuchowe i smakowe, które wydają się szczególnie wrażliwe na sól i kwasowość.

Dieta mewa srebrzysta

Są powszechnie akceptowane przez większość mew larwalnych i śmieci, wysypiska śmieci i na zewnątrz kanalizacji, stanowiąc nawet połowę diety ptaków. Szukaj, wyrywaj lub łapie ich połowy.

Mewa srebrzysta może być zaangażowana w tonięcie lub nurkowanie w zanurzeniu w poszukiwaniu ofiar wodnych, chociaż ze względu na naturalne bodźce zwykle nie są w stanie osiągnąć głębokości większej niż 2-2 m (0,5-6… 6 stóp).

Pomimo swojej nazwy nie preferują lęgów - w rzeczywistości testy wykazały, że szkarłupnie i skorupiaki stanowią większą część zawartości żołądka niż ryby, chociaż głównym składnikiem gniazdowania są ryby.

Mewa srebrzysta jest często widziana, gdy zrzuca zdobycz z wysokości, aby zerwać skorupę. Zaobserwowano również, że mewa srebrzysta wykorzystywała krojony chleb do połowu złotych rybek.

W pewnym stopniu bierze się również warzywa, takie jak korzenie, bulwy, nasiona, ziarna, orzechy i owoce.

Mewy śledziowe w niewoli na ogół okazują odrazę do marnowanego mięsa lub słonych potraw, jeśli nie są głodne.

Mewy można myć w wodzie w celu oczyszczenia żywności lub uczynienia jej bardziej smaczną przed połknięciem.

Mewy srebrzyste rytmicznie uderzają stopami o ziemię w celu wibrowania gruntu, wypychając kajak na podłogę, przez długi czas w harmonii z irlandzkim tańcem stepowym.

Wibracje te charakteryzują zachowanie kretów na ziemi, przydatne w walce z tym konkretnym drapieżnikiem, który z kolei eksploatuje się w taki sam sposób jak robaki ludzkie po mewa srebrzysta.

Mewy srebrzyste są w pełni zdolne do przyjmowania wody morskiej (w porównaniu z człowiekiem), wykorzystując specjalne gruczoły znajdujące się nad oczami z organizmu do ekstrakcji nadmiaru soli (która jest wydalana przez nozdrza i kapie z końca dzioba), pijąc świeżą wodę, jeśli pożądany.

Zaloty i rozmnażanie

Kiedy kura wzywa do żebrania na weselu, kura posłusznie dociera do ofiary do kurczaków na swoim terytorium (podobnie jak te, które wypuszczają młodzi mężczyźni).

Jeśli kogut nie zaatakuje go i zdecyduje się go odepchnąć, chwyta wyprostowaną postawę i odpowiada telefonami pocztowymi.

Po tym następuje oś czasu zsynchronizowanych ruchów podrzucania głowy, po których kogut ponownie układa trochę jedzenia dla swojego potencjalnego partnera.

Jeśli zostanie zaakceptowany, stosunek jest przestrzegany. Następnie następuje miejsce lęgowe wybrane przez oba ptaki.

Mewy srebrzyste są prawie wyłącznie monogamiczne seksualnie i mogą przetrwać całe życie, ale para udaje się wykluć ich jaja.

Dwa do czterech jaj zwykle leżą na ziemi lub w stromych kanionach w trzech koloniach gleby i są silnie chronione przez te duże kule.

Jajka są ciemne i oliwkowe. Wyposażone są na 20-6 dni, następnie pokrywy włazów są zakryte, mają otwarte oczy i mogą się obracać w ciągu kilku godzin.

Na kolonie lęgowe polują mewy czaple czarne, błotniaki, krukowate, czaple i szopy.

Młodzież „rozsypuje się” w czerwone plamy na fasoli dorosłych, aby wskazać na głód. Rodzice zwykle nienawidzą jedzenia dla swojego dziecka, kiedy się „rozpraszają”.

Młoda mewa srebrzysta jest w stanie przeklinać i przeklinać 35-40 dni po wykluciu w wieku sześciu tygodni.

Nieletni zwykle karmią się do 11-2 tygodnia życia ich rodziców, ale mogą być karmione do szóstego miesiąca życia, jeśli młodzi ludzie nadal żebrzą.

Mężczyźni często karmią kurczaki więcej niż mężczyźni przed ucieczką, samice często jedzą więcej po ucieczce.

Podobnie jak większość kwiatów mewa srebrzysta jest długowieczna, a maksymalny odnotowany wiek wynosi 49 lat. Ptaki drapieżne (zwłaszcza sowy, sokoły wędrowne i żyrafki) i foki (zwłaszcza foki szare) czasami polują na duże gniazda.

Obejrzyj wideo: HERRING GULLS feeding on large fish Larus argentatus (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send