Rodziny ptaków

Glaucous Gull (Larus hyperboreus) Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Glaucous frajer, nazwa naukowa Larus hyperboreus to duża mewa, druga co do wielkości mewa na świecie. Ponieważ jest to ptak z zimnych rejonów arktycznych półkuli północnej

Glaucous frajer rośnie zimą w arktycznym regionie półkuli północnej i na południu na brzegach Morza Holarktycznego.

Nazwa rodzaju pochodzi od łacińskiego Laras, co wydaje się odnosić do mewy lub innego dużego ptaka morskiego.

Hyperboreus to dokładna nazwa łacińska oznaczająca „północ” od starożytnego greckiego Huperboroi, „glukus” to łacińskie słowo glaucus i ma kolor niebiesko-zielony lub szary.

Migrując mewę, zimując kilka ptaków od czasu do czasu dociera do Ameryki Południowej i północnego Meksyku, od północnego Atlantyku i północnego Pacyfiku po Wyspy Brytyjskie na południu i północno-wschodnie stany Stanów Zjednoczonych po Wielkie Jeziora.

Opis

Mewa jaskrawa to duża i silna mewa, druga co do wielkości ze wszystkich gatunków mew i bardzo blada w całym upierzeniu, ani skrzydła, ani ogon nie są czarne.

Dorosła mewa jaskrawa o bladoszarych, gęstych, żółtych dziobach z wadami różowymi i bardzo bladoszarymi z czarnymi dziobami.

Ten gatunek mewy zwyczajnej jest znacznie większy od tych samych policzków islandzkich, bardziej masywny i gęstszy, a czasami może dorównać wielkości mewy czarnej, największego gatunku zielnego z górnej pozycji.

W niektórych regionach mewy jaskrawe mają taką samą wagę jak mewy czarnogrzbietowe lub nawet są cięższe i mają największą wagę.

Ich długość może wynosić od 960 do 2700 gramów (2,12 do 5,95 funta), przy czym wcześniej podawano, że płeć wynosi średnio 1,55 kg (3,4 funta) u mężczyzn i 1,35 kg (3,0 funta) u kobiet.

W kolonii Canada's Coates Island mewy są około 15% cięższe niż inne znane populacje, przy średniej wadze 1,86 kg (4,1 funta) u pięciu samców i 1,49 kg (3,3 funta) u siedmiu samic.

Inne badanie wykazało większą wagę niż szkliwione okulary, na przykład na Range Island, sześć samców 9 samców ważyło średnio 2,32 kg (5,1 funta) i 2,1 kg (4,6 funta), co czyni Glaucas najcięższą mewą, jeśli ma rację.

Jeśli światowy ptak brzegowy nie jest (o ile wiadomo) największy pod względem średniej długości.

Długość mewy Glaucous może wynosić od 55 do 77 cm (22 do 30 cali) i od 132 do 170 cm (52 ​​do 67 cali), przy czym niektóre okazy mogą osiągać 182 cm (72 cale) na skrzydłach.

W standardowych pomiarach skrzydło cięciwy mewy Glaucous ma 40,8 do 50,1 cm (16,1 do 19,7 cala), dziób 4,9 do 6,9 cm (1,9 do 2,7 cala), a stęp 6 do 7,7 cm (2,4 do 3,0 cali).

Dojrzałość mewy Glaucous trwa cztery lata.

Wołanie wykrzykuje „Śmiech” jak śledziowy policzek, ale głębszy.

Ekologia

Gatunek mewy jaskrawej kolonizuje kolonijnie lub pojedynczo na wybrzeżu iw łańcuchach, tworząc wyłożone lęgiem gniazdo na ziemi lub na słomie. Zazwyczaj podaje się od dwóch do czterech jasnobrązowych jaj z ciemnobrązowymi plamami.

Mewa jaskrawa jest głównie wszystkożerna, tak jak policzki larwalne i zjada ryby, owady, mięczaki, rozgwiazdy, podroby, skrawki, jaja, małe ptaki, małe ssaki i padlinę, a także nasiona, jagody i ziarna.

Obejrzyj wideo: Glaucous Gull - Larus hyperboreus (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send