Rodziny ptaków

Crested Sheep - ptak z rodziny kaczek

Pin
Send
Share
Send
Send


»Drób» Kaczki »Cechy kaczki czubatej

Kaczki czubate są bardzo popularne wśród rolników ze względu na ich luksusowy wygląd i pyszne mięso. Głowę tego ptaka zdobi czubata korona. Uważa się, że herb ten pojawił się w wyniku skrzyżowania lokalnych kaczek z chińskimi grzywaczami. Jednak ptaki o dużych i bujnych czubach są lżejsze.

Cechy kaczki czubatej

Rosyjski

Ptaki grzywacze rosyjskie są uważane za dość uroczy drób. Odmiana rosyjska jest dość duża i różni się:

  • umięśniona, mocna budowa ciała,
  • dobrze rozwinięte mięśnie,
  • bujny brzuch
  • długie skrzydła
  • ciemno brązowe oczy
  • Grzywacz rosyjski ma szeroki średni ogon,
  • różne kolory piór.

Ten typ grzywacza jest bezpretensjonalny dla jedzenia i warunków przetrzymywania, może obejść się bez zbiornika. Jest przyjazna i mobilna

Charakterystyka rasy wskazuje, że rosyjski Corydalis jest spokojny i spokojny, ale jednocześnie dużo się rusza. Składa jaja przez cały rok. Ten gatunek ptaków jest bezpretensjonalny w żywieniu (zjada mielone zielenie i ziarno), nie potrzebuje zbiornika.

Średnio kaczor może ważyć 2,5 kg. Różnią się także zdolnością wykluwania. Przedstawiciele tej rasy wymagają czystości i suchych pomieszczeń.

Półki domowe

Pisklęta ze schroniska ufają i nie boją się ludzi. Łatwo je oswoić. Wspólne półki są przechowywane w wielu ogrodach zoologicznych i ozdabiają farmy drobiarskie.

Hodowanie kaczek żywopłotowych jest dość łatwe.

Niektórzy rolnicy hodują kaczki Peganka na swoich terenach.

Wystarczy zapewnić im:

  1. Wypas z niską trawą.
  2. Zbilansowana dieta składająca się z różnego rodzaju zbóż, pasz specjalistycznych, pieczywa, siekanych warzyw, odpadów owocowych, rzęsy, ziół.
  3. Świeża woda.
  4. Przestronna woliera.
  5. Ogrzewany pokój zimowy.
  6. Mały zbiornik wodny.

Kaczki dobrze rozmnażają się w niewoli. Jedyną trudnością jest nadmierna troska o potomstwo i agresywność kaczorów, które w okresie lęgowym potrafią pobić sąsiadów w kurniku.

Ukraiński

Rasa ukraińska wyróżnia się puszystymi czapkami i jasnymi kolorami. Przypomina szarą kaczkę. Funkcje specjalne obejmują:

  • jasny kolor i obcisłe upierzenie,
  • potężny tors,
  • lekko zakrzywiona szyja
  • błyszczące brązowe oczy,
  • Ukraińskie grzywacze mają zaokrągloną głowę,
  • muskularne łapy.

Grzywacz ukraiński wyróżnia się dużą wagą i dużym tułowiem. Popularny ze względu na pyszne mięso.

Kaczor dorasta do 3,5 kg. Produkuje około 80 jaj rocznie. Ich mięso jest bardziej tłuste, ponieważ ptaki mają tendencję do przybierania na masie. Ukraińcy Corydalis potrafią latać, dlatego muszą przycinać skrzydła.

Opis rasy

Owce to jedna z najstarszych ras kaczek, która zachowała prymitywne cechy genetyczne.

Na świecie znane są trzy odmiany półek:

  • płaszcz raja,
  • zwyczajny,
  • wymarła pochwa czubata.

Wspólne regały są powszechne w Rosji. Oprócz łacińskiej nazwy Tadorna tadorna, która jest akceptowana w ornitologii, powszechna pochwa ma wiele popularnych nazw. Nazywa się kaczką ziemną lub kopcem, atayka, khorhal.

Kaczka owcza należy do rodzaju kaczek czerwonych z rodziny kaczek z rzędu gęsich. Podczas lotu pochwy, podobnie jak gęsi, układają się w klin lub szeroki przód. W przeciwieństwie do wielu ras kaczek latają jak gęś: powoli, rzadko trzepocząc skrzydłami. Ale chodzą szybko, a nawet biegają po lądzie.

Ważny. Czasami pochwy są mylone z koogarami (ogory) ze względu na podobieństwo w strukturze i wielkości.

Kaczka czubata

Kaczki czubate są często hodowane w stawach i parkach.

  • zwarta budowa ciała,
  • mały wiszący herb,
  • małe białe kropki na plecach i skrzydłach,
  • oczy są żółte.

Cechy produkcyjne są najniższe wśród Corydalis - zaczyna się je głównie w celach dekoracyjnych

Ponadto mają wysokiej jakości puch i skórę, dobre mięso i dobrze czują się w wodzie. Samice bardzo dbają o swój lęg.

Wygląd regałowej kobiety ze zdjęciami i głosem

Pasterze są oryginalni we wszystkim: eksterierach, rozmiarze, kolorze, przyzwyczajeniach.

Owce są większe niż kaczki, ale mniejsze niż gęsi:

  • waga kaczorów 900-1600 g, kaczek - 600-1300 g,
  • długość ciała 58-67 cm,
  • szeroka rozpiętość skrzydeł, złożona do nasady ogona 110-130 cm,
  • szeroki płaski dziób od kącika pyska u kaczorów wynosi 5,5-5,8 cm, u kaczek - 5,3-5,6 cm,
  • długość stępu (kość między piszczelami a palcami) 4,8 - 5,8 cm u kaczorów, 4,5-5,3 cm u samic.


Kaczka półka stoi w wodzie


Starożytna kaczka Peganka


Piękna kaczka Owca na wodzie

Szyja i kończyny są długie, wysokie, co jest nietypowe dla kaczki. Ciało jest proporcjonalne i duże. Średni ogon.

Kolor kaczek Peganok

Owce są dobrze rozpoznawalne na tle innych ptactwa wodnego. Charakteryzują się srokatymi (pstrokatymi) kolorami, które są rzadko spotykane u dzikich kaczek.

Charakterystyczne cechy koloru zwykłych półek:

  1. Głowa jest czarna z opalizującym metalicznym zielonym odcieniem.
  2. Szyja jest czarna, z białym wolem i podstawą.
  3. Większość pleców i boków jest śnieżnobiała.
  4. Przez ramiona, boki, brzuch przechodzi pas pomarańczowo-czerwona wstążka o szerokości od tyłu szyi do nasady skrzydeł. Czarne pióra przeplatane są wstążką na brzuchu.
  5. Pióra na zewnętrznej stronie przedramienia są czarne, wewnętrzna strona biała.
  6. Pióra lotek są czarne. W lotkach wtórnych zewnętrzne wstęgi są zwinięte w lustro.
  7. Górne osłony, pachy i pióra ogona są białe. Końce piór ogonowych są czarne. Podogon jest pomarańczowo-czerwony.
  8. Łapy i dziób są głęboko różowoczerwone.
  9. Tęczówka oczu jest czerwono-brązowa.

Samice można odróżnić od samców na podstawie:

Kaczkę Pegankę i kaczora można odróżnić po guzku na dziobie: nie występuje u samic.

  • bardziej matowe, „wyblakłe” upierzenie,
  • brak skórzastego wyrostka szyszynki o jaskrawoczerwonym kolorze na dziobie i malachitowych zwierciadeł na piórach skrzydeł,
  • biały "eyeliner" wokół oczu,
  • brązowo-brązowy z białymi plamkami prążkowanymi wzdłuż dołu tułowia,
  • więcej białych piór na głowie i ochrowo-czerwonej na piersi.

Owce rzucają dwa razy w roku. Co więcej, po pełnym letnim wylince natychmiast zaczynają mieć przedmałżeńską zmianę piór.

Po letnim „przebieraniu się” kaczki nie wyglądają już tak inteligentnie. Ich czarne błyszczące pióra na głowie i szyi zostały zastąpione ochrowo-brązowymi. Jasnopomarańczowy pasek jest rozcieńczony białymi piórami z brązowawą krawędzią.

Kolor młodych pasterzy jest taki sam jak u kobiet. Młodsze pokolenie wyróżnia się zadartymi dziobami, a także brakującym zielonym lustrem.

Proponujemy Ci lepsze poznanie innych dzikich kaczek:

  1. Kaczki rasy Gogol - wszystko o ich środowisku, żywieniu i rozmnażaniu.
  2. Kaczka mandarynka - kaczka o niesamowitym wyglądzie -.

Głos Peganoka

Shews są rozmowne. Kaczka wydaje osobliwe tryle nosowej, szybko i konsekwentnie wymawianej harmonii „ha-ha-ha”... Obserwatorzy ptaków szacują, że łańcuch wokalny samicy zawiera do 12 sylab. Często samice podczas lotu „rechoczą”, aw chwilach zagrożenia wydają głośny, toczący się, nagły, dwusygnałowy sygnał „haak-haak”.

Podczas gier godowych smoki charakterystycznie gwiżdżą „du-du”. Zaniepokojone samce krzyczą „ksyay-ksyay” lub wymawiają ochrypłe i głuche „ha-ha”, powtarzane wielokrotnie.

Fakty dotyczące hodowli kaczek

Kaczki czubate uwielbiają pluskać się w wodzie. Dlatego najlepiej hodować te ptaki w miejscach, w których jest dostęp do zbiornika.

Grzywacz można łatwo trzymać w wolierze, ale wtedy wskazane będzie zbudowanie sztucznego stawu lub łaźni, w których kaczki będą pluskać i czyścić pióra

Znajdowanie ptaków w pobliżu zbiorników wodnych znacznie zwiększa liczbę ryb. Zimą przy dobrej pogodzie ptaki mogą wypuszczać na zewnątrz.

Podczas hodowli musisz przestrzegać codziennej rutyny. Ptaków nie trzeba przenosić do innego mieszkania podczas nieśności. Grzywacz i samica mogą wygodnie żyć z innym drobiem.

Jedzenie

Wysokiej jakości hodowlę zapewnia przede wszystkim odpowiednie odżywianie, różnorodność diet oraz wystarczająca ilość witamin.

Dieta powinna zawierać:

  • kukurydza,
  • zmiażdżona pszenica,
  • specjalna mieszanka paszowa.

Pierzaste witaminy uzyskuje się, jedząc warzywa: można spierać się, rzęsy, cebule.

Cechy hodowlane

Samice owiec osiągają dojrzałość w wieku 2 lat. Samce pozostają w tyle za samicami. U smoków gotowość do krycia występuje dopiero w wieku 4-5 lat. Pary tworzą się na zimowiskach lub podczas wiosennej migracji, ale nie neguje to zabaw godowych przeprowadzanych po przybyciu na miejsce lęgowe.


Kaczory Peganka są gotowe do krycia w wieku 4-5 lat, kaczki w wieku 2 lat.

Gry godowe

Tańce Drake'ów rozpoczynają się w marcu-kwietniu, 10-14 dni po przyjeździe. Jednocześnie jedną kobietą może opiekować się maksymalnie 9 samców.

Wszystko zaczyna się od znajomości. Kaczki płyną do siebie, pochylając się i chwytając wodę dziobem. Po ukłonie kaczor pokazuje swoją suknię ślubną. Opływa koleżankę w kółko, wyciąga szyję, kręci głową, macha ogonem i wydaje charakterystyczny gwizd.

Wzywając przeciwnika na pojedynek, kawaler gwałtownie unosząc prysk, wstaje niemal pionowo w wodzie. Wróg odpowiada w naturze.

Pojedynek toczy się zgodnie z rygorystycznymi zasadami:

  • siedząc bokiem, równolegle do siebie, smoki demonstrują boczne lusterka, zakrywające głowę,
  • grzechotać dziobem, dotykając trzonka pióra,
  • skurczyć się w ciasną kulkę,
  • podnosić pióra na głowie.

Pod koniec pojedynku smoki rytmicznie kłaniają się sobie przez długi czas, albo zanurzając dzioby w wodzie, albo unosząc wysoko głowy. Z reguły nigdy nie dochodzi do prawdziwej walki. Pokazując się w całej okazałości, smoki spokojnie „rozmazują się”.


W okresie godowym kaczory Peganka organizują na wodzie pojedynki.

Ale podczas dzielenia terytorium na gniazdo dochodzi do walk. Samce zbliżają się do siebie, opuszczają dzioby, odpychają wroga wolem, wypychając go z wybranego miejsca. Łuski kopulują w płytkiej wodzie, w rzadkich przypadkach - na brzegu.

Urządzenie z gniazdem

Peganok nie bez powodu nazywany jest „ziemnymi kaczkami”. Wyposażają swoje gniazda w królicze nory, lisy, borsuki, świstaki. W dużej, wygodnej norze podzielonej na kilka przejść i komór może osiedlić się kilka kaczek.

Jeśli nie znajdzie się odpowiedniej nory, kaczki osiedlają się w szczelinach między kamieniami, w opuszczonych gniazdach jaskółek na przybrzeżnych klifach, w dziuplach drzew, w starych zawalonych budynkach, na cmentarzach, w jamach, pustych rurach, w korzeniach drzew, w stogach siana. Kaczki często same kopią doły w piaskowcu lub luźnej ziemi. Kaczka izoluje tacę gniazdową słomą, gałązkami, trawą, mchem i własnym puchem.

Ważne: Owce starają się osiedlić bliżej zbiornika. Ale w przypadku braku odpowiedniego miejsca mogą zbudować gniazdo w odległości 2-3 km od wody.

Układanie i inkubacja

Z grubsza w sprzęgu półek od 8 do 16 jaj. Liczba jaj składanych przez jedną samicę jest trudna do określenia. Ptaki, które nie potrafią zbudować gniazda, zachowują się jak kukułki, wrzucając jajka do gniazd innych ludzi. Rekord odnotowano na Wyspach Brytyjskich, gdzie znaleziono lęg 60 jaj.


Kaczuszki Peganki zaraz po urodzeniu idą z mamą do zbiornika.

Jaja osłonek są kremowe lub kremowobiałe, czasem z zabarwieniem bagiennym, bez plamek. Inkubacja trwa 27-31 dni. Kaczor nie opuszcza dziewczyny, chroni terytorium, czasami wspina się do dziury, jeśli samica jest nieobecna.

Zaraz po urodzeniu pisklęta wychodzą z rodzicami do wody.Podczas wyjazdu dołączają do nich inni rodzice i dzieci. Po zjednoczeniu kilka par strzeże „grupy żłobkowej” przed licznymi drapieżnikami: lisami, wydrami, fretkami, mewami, wronami, jastrzębiami.

Od pierwszych dni pisklęta szybko się poruszają, dobrze pływają i nurkują, same zdobywają pożywienie. W wieku dwóch miesięcy dorosłe dzieci są gotowe do samodzielnego życia.

Siedlisko ptaków

Kaczka owcza występuje na Starym Świecie, w krajach bałtyckich, na Półwyspie Skandynawskim, a także w Azji. Ptaki gniazdują również w Rosji: na terytorium Azowa, regionu Morza Czarnego, regionu Wołgi, Baszkirii.

Kaczki owcze charakteryzują się osadnictwem na terenie, w pobliżu którego występuje słona woda. Ulubione siedliska: ujścia rzek, wybrzeża morskie, delty rzek, słone i świeże jeziora.

Ptaki są wymagające w stosunku do krajobrazu. Są wygodne w otwartych przestrzeniach, na wzgórzach, w terenie skalistym, gdzie występują szczeliny i nory. Idealną opcją jest obecność pobliskiego zbiornika i gęstych zarośli, składających się z przybrzeżnej flory.

Jak rozmnażać i pielęgnować

Tak, fakty mówią o prostocie opieki nad ptakami z kępkami, ale dla tych, którzy chcą mieć czubate rosyjskie kaczki, warto wziąć pod uwagę kilka punktów. Podstawą diety ptaka powinna być mieszanka zbóż i suchej trawy. Ważne jest, aby osuszyć i przewietrzyć miejsce zamieszkania podopiecznych: to będzie klucz do ich zdrowia. Mają tendencję do zachorowania na wilgoć i brud. Najbardziej wymagający jest grzywacz rosyjski.

Pływanie w wodzie i samodzielne poszukiwanie pożywienia to ulubione zajęcie tych ptaków. Oczywiste jest, że otwarty zbiornik zapewni im oba w najlepszy sposób. Ale co, jeśli nie ma takiej możliwości? Wówczas konieczne jest umieszczenie pojemników z wodą na terenie dziennego pobytu ptaków. Czystość gatunku można osiągnąć tylko wtedy, gdy zarówno samica, jak i samiec z kępką tej samej rasy, w przeciwnym razie istnieje ryzyko uzyskania zwykłych piskląt, a nie przystojnych mężczyzn z kępką.

Migracja ptaków w zimnych porach roku

W zależności od siedliska, pochwa jest osiadła, wędrowna lub częściowo wędrowna. Południowcy nie mają powodu, aby opuszczać swoją ojczyznę, ponieważ w ciepłych regionach przez cały rok jest wystarczająco dużo źródeł pożywienia. Co do reszty, a stanowią większość, na zimę przenoszą się do Afryki, Indii, Birmy, Francji, Portugalii i innych gorących krajów.

Migrujące półki latają trzy razy w roku. Pierwszy raz zdarza się to w przypadku linienia. Ptaki tworzą stada, w których czują się chronione, ponieważ bez piór są łatwym pieniądzem dla drapieżników. Po odnowieniu piór pochwy wracają na swoje miejsca lęgowe. Jeśli chodzi o migracje sezonowe, występuje we wrześniu i październiku. Powrót przypada na pierwsze dwa miesiące wiosny.

Ⓘ Owca czubata

Pochwa czubata to kaczka. Znany z kilku wypchanych zwierzątek zebranych w drugiej połowie XIX i na początku XX wieku, a także ze zdjęć i opisów w języku chińskim i japońskim. Od czasu do czasu pojawiają się doniesienia o obserwacjach ptaków na Dalekim Wschodzie, ale ich wiarygodność nie została udokumentowana, a w niektórych przypadkach może być błędna. W Międzynarodowej Czerwonej Księdze pochwa czubata ma status gatunku na skraju wyginięcia, chociaż mogła już wyginąć. Przyczyny degradacji niegdyś prosperujących gatunków są nieznane, sądząc po licznych zachowanych artefaktach.

1. Historia obserwacji i studiów

Zniknięcie pochwy z grzebieniem uważane jest za jedną z nieuchwytnych tajemnic współczesnej ornitologii. Sądząc po licznych przedstawieniach ptaka na starożytnych chińskich obrazach i gobelinach, był on dobrze znany w Mandżurii i Korei. Źródła pisane, na które wskazuje Nagamichi Kuroda, wskazują, że na początku XVIII wieku Japończycy sprowadzili ptaki z Korei i rozpoczęli ich hodowlę w swojej ojczyźnie.

Jednocześnie naukowe dowody na istnienie gatunku są rzadkie.W 1890 roku Brytyjczyk Philip Sclater badał skórę kaczora zabitego w 1877 roku w okolicach Władywostoku, ale pomylił ją z hybrydową formą orki i ogara. W 1917 r. Japoński Nagamichi Kuroda opracował naukowy opis dwóch nowych taksonów z rodzaju Pseudotadorna i gatunku Pseudotadorna cristata, jako że wykorzystano tusze samca i samicy, pobrane w 1913 r. W regionie Pusan ​​w Korei. zwłoki samicy zastrzelonej w 1916 roku w pobliżu Kunsan w Korei. Wymienione skóry są jedynymi zachowanymi w zbiorach muzeów, wszystkie inne materiały oparte są albo na relacjach naocznych świadków, albo na opisach i zdjęciach kaczek w dokumentach pisemnych.

Carles Carboneras w wydaniu Handbook of the Birds of the World z 1992 r. Przytacza trzy mniej lub bardziej wiarygodne przypadki spotykania kaczek po 1916 r .: w 1943, 1964 i 1971 r. W pierwszym z nich zaobserwowano dwa ptaki w południowokoreańskiej prowincji Chuncheon-buk-do, w drugim samca i dwie samice w Zatoce Piotra Wielkiego w rejonie archipelagu Rimskiego-Korsakowskiego, w trzecim przypadku odnotowano dwa samce i cztery samice w północno-wschodniej Korei u ujścia rzeki Poucheon. Strona internetowa Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody wskazuje, że ten drugi przypadek wśród ekspertów został zakwestionowany. Niepotwierdzone obserwacje ptaków odnotowano również w północno-wschodnich prowincjach Chin, w szczególności w prowincjach Heilongjiang, Jirin, Liaoning i Hebei.

2. Opis

Kaczka jest nieco większa niż kaczka krzyżówka: całkowita długość waha się od 63 do 71 cm, dorosłe ptaki obu płci łączy czarne upierzenie górnej części głowy i tyłu głowy, ale obszar rozkład czarnego jest zauważalnie inny: jeśli u samca ciemne pole wygląda jak maska ​​naciągnięta na oczy, to u samicy wokół oczu rozwinęła się biała plama w postaci „okularów”. Inaczej ubarwiona jest również dolna część głowy i szyi: u samca upierzenie jest brązowoczarne, u samicy białawe. Samiec wyróżnia się również ciemnozieloną, prawie czarną klatką piersiową oraz ciemnoszarym grzbietem i brzuchem z czarnymi smugami. Samica jest przeważnie ciemnobrązowa. Na skrzydłach samców i samic rozwijają się charakterystyczne białe plamy, wskazujące na ich bliski związek z resztą półek. Nie wiadomo, jak wyglądają młode ptaki, brak jest dokumentów.

3. Dystrybucja

Niemiecki ornitolog polskiego pochodzenia Eugeniusz Nowak Eugeniusz Nowak sporządził pełną listę raportów z obserwacji pochwy czubatej i na jej podstawie nakreślił przybliżony zasięg ptaka. Naukowiec zasugerował, że ptak gnieździ się na zalesionych wzgórzach Primorye i południowego Sachalinu, w Chińskiej Mandżurii oraz w północnej części Półwyspu Koreańskiego. Rysunek pary ptaków, stworzony na wyspie Hokkaido w 1822 roku, sugeruje, że ptak ten został również znaleziony na tej wyspie. W okresie nielęgowym ptak mógł migrować na południe, docierając do południowych wysp Japonii, południowo-zachodniej części Półwyspu Koreańskiego i Szanghaju.

Niemal wszystkie znane obserwacje odnoszą się do pasa wybrzeża morskiego, szczególnie często przy ujściach rzek. W XX wieku odnotowano kilka doniesień z Chin, że kaczkę widziano w różnych krajobrazach wodnych w głębi lądu, w tym w górach Wielkiego Khinganu w pobliżu granicy chińsko-mongolskiej.

4. Styl życia

Sposób życia jeży czubatych praktycznie nie jest badany. Budowa dzioba sugeruje, że ptak prawie nie jadł w wodzie pokarmu pochodzenia zwierzęcego, nie ma mechanizmu filtracji, a jego głównym pokarmem były najprawdopodobniej rośliny zielne. Novak zasugerował, że ptak najprawdopodobniej gnieździ się w dziuplach, choć nie wykluczał możliwości gniazdowania w przybrzeżnych skałach. U innych gatunków jeży wysiaduje tylko samica; liczba jaj w lęgu nie przekracza dziesięciu. We wszystkich znanych przypadkach osłony spotykano w parach lub w małych grupach.

Pin
Send
Share
Send
Send