Rodziny ptaków

Profil ptaka Loon rdzawoszyi (Gavia stellata)

Pin
Send
Share
Send
Send


Loon rdzawoszyi, nazwa naukowa Gavia stellata to ptak nazwany w Ameryce Północnej lub kaczki rdzawoszyje w Wielkiej Brytanii i Irlandii, to wędrowny ptak wodny występujący na półkuli północnej.

Najdłuższy członek rodziny loon lub Dewbury, zimuje głównie na wodach Arktyki i północnego wybrzeża. Pomalowany na długość od 55 do 67 cm (22 do 26 cali) niziołek rdzawoszyi jest najmniejszym i najlżejszym trawnikiem na świecie.

Zimą niziołek rdzawoszyi jest nieokreślonym ptakiem, szarym u dołu i szarym lub białym u dołu. W okresie lęgowym niziołek rdzawoszyi osiąga gustowną czerwonawą łatę na szyi, która jest podstawą jego wspólnej nazwy.

Ryby stanowią większość jego pożywienia, chociaż czasami zjada się zawartość zarówno bydła, roślin elektronicznych, jak i roślin.

Jednorodny loon rdzawoszyi tworzy długoterminowe wiązania par. Obaj członkowie obuwia pomagają w zagnieżdżaniu się, wykluwaniu jaj (zwykle po dwa na lęg) i karmieniu odchwaszczanego dziecka.

Loon rdzawoszyi ma dużą populację i znaczny zasięg globalny, chociaż niektóre populacje maleją.

Wycieki ropy, zubożenie siedlisk, zanieczyszczenie i sieci rybackie należą do głównych zagrożeń, przed którymi stoi ten gatunek. Naturalne drapieżniki - różne gatunki kwitnące oraz lisy rude i arktyczne przyjmą jaja i młode. Gatunek jest chroniony umowami międzynarodowymi.

Opis

Podobnie jak inni przedstawiciele jego rodzaju, niziołek rdzawoszyi dobrze dostosowuje się do środowiska wodnego: jego grube kości pomagają tonąć, nogi - znajdujące się za nimi - zapewniają doskonałe rozmnażanie, a jego ciało jest długie i płynne.

Nawet ostro skierowany dziób może pomóc mu opadnąć na dno. Jego nogi są duże, przednie trzy palce w pełni błoniaste, a stęp jest płaski, co zmniejsza opór i pozwala stopie swobodnie poruszać się po wodzie.

Loon rdzawoszyi jest najmniejszym i najlżejszym gatunkiem lunara na świecie, ze skrzydłami o długości 7-22 cm (5-8 cali) i wadze 8-2,7 kg (2,2-6,0 funtów).

Jak wszystkie nury, ma długie ciało i krótki gardło, a jego nogi są daleko w tyle. Ustawiona płeć jest podobna w wyglądzie, choć nieco większa i cięższa niż mężczyźni.

W upierzeniu hodowlanym dorosły niziołek rdzawoszyi ma szarawo-szarą głowę i szyję (cienkie czarno-białe paski na karku), trójkątną czerwoną łatę na szyi, białą część spodu i ciemnoszarobrązowy kolor. W upierzeniu hodowlanym jest jedynym chwastem w ciemności.

Niereprodukcyjne upierzenie jest do żucia, przedni dekolt i większość twarzy jest biała, głowa i czubek szyi są szare i ciemnobiałe, z białymi plamami zabarwionymi tęczówką na czerwono do bordo, nogi czarne na zewnętrznej połowie wewnątrz blada, a siatka stóp jest różowo-brązowa i ciemna.

Jego dziób jest smukły, ostry i ostry i często jest trzymany pod większym kątem. Nazywa się Peggy-Owl loon, człowiek z Ameryki Północnej, co jest nawiązaniem do jego ostro zakończonego dzioba, marynarza marynarza (narzędzia znanego jako „Pegging Owl” w Nowej Anglii).

Chociaż kolor dziobów zmienia się z czarnego na zimowy na szary latem, zmiana koloru niekoniecznie musi być zbieżna z ogólną zmiennością upierzenia ptaka. Nasarica to wąskie nacięcie w pobliżu podstawy dzioba.

Kiedy po raz pierwszy wyłania się z jaja, młody niziołek rdzawoszyi jest pokryty delikatnym miękkim puchem. Początkowo ciemnobrązowy do ciemnoszarego na wierzchu, nieco tępy na bocznej części głowy i szyi, a także z szarawą dolną częścią piersi i brzuchem na szyi, klatce piersiowej i skórze.

W ciągu kilku tygodni to pierwsze zostało zastąpione drugim zestawem piór poniżej, które z kolei przekształciły się w młode piórko. Upierzenie nastolatków jest podobne do upierzenia dorosłych, chociaż istnieje kilka charakterystycznych cech.

Jego czoło i szyja są grube, z ciężką wysypką na szyi i szyi. Jego grzbiet jest brązowy i mniej tłusty, a części wewnętrzne są brązowe. Jego oczy są czerwono-brązowe, a dziób bladoszary.

Chociaż niektóre młode ptaki trzymają te pióra do połowy zimy, wiele z nich jest praktycznie bardzo szybko oddzielanych od dorosłych, z wyjątkiem rachunków.

W locie zawiasowy profil loon rdzawoszyjego jest charakterystyczny.

W locie niziołek rdzawoszyi ma wyraźny profil; Jego krótkie nogi nie wystają do końca ciała, opadają poziomo do dna głowy i szyi (nadając latającemu ptakowi wyraźny chrupiący kształt), a cienkie skrzydła są odchylone do tyłu. Ma szybsze, głębsze skrzydło niż inne nury.

Zakwaterowanie i dystrybucja

Nury rdzawoszyje są przeważnie przybrzeżną tundrą, często w bardzo małych jeziorach

Noszak rdzawoszyi zimuje głównie w północnej Eurazji i północnoamerykańskich regionach Arktyki (zwykle na północ od 50 ° szerokości geograficznej północnej) oraz na północnych wodach przybrzeżnych, czasami w grupach o znacznych rozmiarach.

Na przykład we wschodniej części niemieckiego Byte Ely 4la spędził w skupieniu ponad 4400 zim w zimie. W przeciwieństwie do innych nurek wykorzystuje bardzo małe słodkowodne jezioro jako regularne miejsce lęgowe.

Mniejszy rozmiar sprawia, że ​​jest bardziej wszechstronny, ale rzadziej żeruje na głębokiej zdobyczy. Zwiększenie rozmiarów i różnorodności pozostałych gatunków nurek oznacza, że ​​korzyści wynikające z większych rozmiarów są większe niż ograniczenia.

W Ameryce Północnej była to zwykła zima na obu wybrzeżach, na północny zachód od półwyspu Baja California w Meksyku i na południe do Zatoki Kalifornijskiej.

Został zarejestrowany jako dodatek do stanu Hidalgo w Meksyku śródlądowym. Cape Race, w tym Cape Brace, Cape Drake i Cape Racer, by wymienić tylko kilka północno-wschodnich mieszkańców Ameryki Północnej, takich jak Cape Race, wywodzący się z obfitości wokół Nowej Funlandii - w Europie jest to Islandia, Północna Szkocja, północno-zachodnia Irlandia (tylko hodowanych jest kilka par), Zimuje wzdłuż południowego wybrzeża w ramach Skandynawii oraz północnej Rosji i Hiszpanii.

Jest regularnie obserwowany wzdłuż Morza Śródziemnego, Egejskiego i Czarnego, a także głównych śródlądowych dróg wodnych, w tym dużych rzek, jezior i zbiorników wodnych. Pojawił się jako wojownik na południu Maroka, Tunezji i Gambii.

W Azji rozmnaża się zimą wzdłuż północnego wybrzeża Syberii i wybrzeża Pacyfiku na południu Chin, Japonii i Tajwanu. Stało się to w Mongolii jako mistyfikacja.

Zachowanie

Spośród nurów loon rdzawoszyi wyróżnia się zdolnością do odrywania się od bardzo małych zbiorników wodnych.

Ponieważ jego stopa jest tak daleko z tyłu ciała, niziołek czerwonoszyi jest dość niewygodny w chodzeniu po ziemi, ale może go użyć, aby popchnąć stopę do przodu w kierunku sutka.

Młodzi ludzie używają tej metody okrywania ziemi, gdy przemieszczają się ze swoich basenów rozrodczych na większe wody, w tym rzeki i morza. Jest to jedyny rodzaj chwastów, który może zejść bezpośrednio z ziemi.

Jeśli jest przestraszony, może tonąć tylko do momentu, gdy jego głowa lub dziób będzie widoczny nad powierzchnią wody.

Loon rdzawoszyi to migrant dzienny, który podróżuje samotnie lub w luźnych grupach, często nad wodą.

We wschodniej Ameryce Północnej (i prawdopodobnie gdzie indziej) migruje niedaleko wybrzeża; Ludy syberyjskie przemierzają setki mil na swojej zimowej trasie południowoeuropejskiej.

To był silny latający i utrzymujący się w pułapce z prędkością od 75 do 78 kilometrów (47 i 48 mil) na godzinę. Podobnie jak wszyscy członkowie jego rodziny, rudogardły jednocześnie traci wszystkie lotki i pozostaje bezzałogowy przez trzy do czterech tygodni. Stracona moc

Jedzenie i karmienie

Dwa małe dymne, czarne parasole - srebrna rybka połykająca unoszącą się w wodzie obok dużego ptaka z czarnym grzbietem i szarą szyją.

Gdy osiągną wiek 3-4 dni, niemowlęta są karmione - co może być znacznie większe niż rozmiar kozy.

Podobnie jak wszyscy członkowie rodziny, niziołek rdzawoszyi jest zasadniczo zjadany przez ryby, chociaż czasami żywi się mięczakami, skorupiakami, żabami, bezkręgowcami wodnymi, owadami, przęsłami rybnymi lub materiałem roślinnym. [6] Zatrzymuje ofiarę, którą zwykle łapie się pod wodą.

Chociaż zwykle jest zanurzony i pływa tylko nogami do płynięcia, może również użyć skrzydeł, jeśli potrzebuje szybkich skrzydeł lub przyspieszenia. Nurkowania pościgowe mają średni czas pod wodą około 2 minuty na głębokości 2-29 metrów (6,6-229,5 stopy).

Jego dieta ryb zwiększa podatność nury rdzawoszyje na ciągłe zanieczyszczenia organiczne i metale ciężkie, z których oba ulegają bioakumulacji, co powoduje więcej problemów z gatunkami długowiecznymi (takimi jak nury) na szczycie łańcucha pokarmowego lub w jego pobliżu.

Jego główna dieta wymienia również kilka Brytyjczyków w Lunn, w tym „Sprite Borer” i „Spratun”.

Przez kilka pierwszych dni po wykluciu rodzice karmią młode nury rdzawoszyje dla owadów wodnych i małych skorupiaków. Po 3-5 dniach rodzice przestawiają się na małe ryby, na tyle małe, że można połknąć całe ptaki.

W wieku czterech tygodni dzieci mogą jeść to samo co ich rodzice. Młode ptaki mogą być karmione jeszcze przez jakiś czas po ucieczce.

Okazało się, że dorośli karmili młodzież rybami na morzu i jeziorach śródlądowych w Wielkiej Brytanii kilkaset kilometrów od jakiegokolwiek lęgowiska.

Rozmnażanie i przetrwanie

Mała szarpiąca się czarna pisklę unosi się na spokojnej wodzie obok dużego ptaka ze zgniłą trawą i wysoką trawą w tle

Szczury są odpowiednimi pływakami, mogącymi towarzyszyć rodzicom przy wykluciu.

Nury rdzawoszyje są jedynymi gatunkami, które tworzą długoterminowe więzi par. Obie płcie gniazdują, które umieszcza się na płytkim skrawku (lub czasami na platformie z błota i drzew) wyłożonym pniami drzew i czasami kilkoma piórami i pół metra (18 cali) na skraju małego stawu.

Samica składa dwa jaja (chociaż odnotowuje się jedno i trzy jaja); Zarażają się głównie samicą przez 24-29 dni.

Jajka barwione na zielono lub oliwkowo-brązowo mają wymiary 75 mm x 46 mm (3,0 at x 1,8 cala) i masę 83 g (2,9 uncji), z czego 8% jest przylutowanych.

Zaczyna się, więc wykluwają się asynchronicznie. Jeśli lęg zostanie utracony (na przykład lub zostanie przewidywany) przed wykluciem się młodego, niziołek zwykle wiąże się z nowym gniazdem. Młode ptaki są przedwcześnie rozwinięte: po wykluciu pozostają niskie i ruchliwe, z otwartymi oczami.

Oboje rodzice karmią swoje małe bezkręgowce wodne wcześnie, a następnie karmią małe ryby przez 38-48 dni. Niemowlęta będą prezentować rozpraszające pokazy, aby kusić drapieżniki z dala od domu. Ortopedzi nie są zgodni co do tego, czy dorośli zachowują młode plecy podczas pływania, a inni czynią odwrotnie.

W naturze najstarszy znany niziołek rdzawoszyi przetrwał ponad dwie dekady. Okazało się, naoliwione i martwe, że było bandowane około 23 lat i 7 miesięcy na plaży w Szwecji.

Stan ochrony i zagrożenia

Chociaż nużeńczyk rdzawoszyi nie jest gatunkiem zagrożonym na całym świecie, ponieważ ma dużą populację i znaczny zasięg, istnieją populacje, które wydają się zmniejszać.

Liczby obliczone w badaniu US Fish and Wildlife Service na Alasce wykazały 5% spadek populacji w latach 1971-1970, na przykład w Europie kontynentalnej liczba ankiet spadła.

Z drugiej strony populacja Szkocji wzrosła o około 16% między 16 a 28 rokiem, według badań przeprowadzonych przez Królewskie Towarzystwo Ochrony Ptaków i Szkockich Przyrodników.

W 2002 roku Wetlands International oszacował populację na całym świecie od 490 000 do 1 500 000 osobników; Globalne trendy populacyjne nie zostały określone ilościowo.

Obejrzyj wideo: Some highlights from 2020,Некоторые моменты из 2020,Quelques faits marquants de 2020 (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send