Rodziny ptaków

Wilson's Storm Petrel Bird - fakt i profil

Pin
Send
Share
Send
Send


Wilson's Storm Petrel, nazwa naukowa Oceanites agaricus to mały ptak morski w Ocean Storm petrel Ocean. Wilson's Storm Petrel jest również nazywany tylko Wilson's Petrel. W tym artykule udostępnimy krótki profil Wilsona Storm Petrel.

Jest to jeden z najliczniej występujących gatunków ptaków na świecie i rozprowadza kołowy biegun polarny na morzach półkuli południowej, ale latem rozciąga się na północ na półkuli północnej. Szacuje się, że światowa populacja liczy ponad 7 miliardów par.

Nazwa przypomina Alexandra Wilsona, szkocko-amerykańskiego ornitologa. Ocean nazywa Ocean odnosi się do mitycznego oceanu trzech tysięcy córek Tetydy. Nazwa gatunku pochodzi od łacińskiego morza, „morze”.

Opis

Wilson's Storm Petrel to mały ptak, 5-2,5 cm (5-6 cali) długości, 5-12 cm (5-1,5 cala) w prawo. Jest nieco większa niż europejska benzyna burzowa i jest zasadniczo ciemnobrązowa na wszystkich pióropuszach z wyjątkiem białych piór i boków.

Ogon samolotu lecącego pieszo poza placem. Bielizna European Storm Petrel ma bardzo charakterystyczną białą podszewkę i prawie całą ciemną cholewkę.

Wilson's Storm Petrel ma rozproszoną jasną opaskę z osłonami górnego skrzydła i brakuje jej charakterystycznej bieli pod tkaną podszewką. Taśma jest żółta na palcach z czarnymi plamami u osobników przed rozmnażaniem.

Dystrybucja i zakwaterowanie

Gatunek ten rozmnaża się latem na półkuli południowej wzdłuż wybrzeża Antarktydy i na pobliskich Szetlandach, takich jak pobliskie wyspy.

Resztę roku spędza na morzu, a zimą przenosi się na półkulę północną na półkulę południową. Jest to znacznie częstsze na Atlantyku niż na Północnym Pacyfiku.

Benzyna Wilsona w lecie na północy Sezonową liczebność tych ptaków odnotowano podczas podróży statkiem, zwłaszcza w Scilly i na wyspach Wielkiej Brytanii, na dominujących i odpowiednich wodach europejskich we wschodniej Ameryce Północnej.

Stanowi to poważny problem poza sezonem lęgowym, a wraz z jego odległymi miejscami lęgowymi sprawiają, że Petrel Wilson jest ptakiem trudnym do zobaczenia z ziemi. Tylko podczas silnych burz gatunek ten jest wypychany na kontynent.

Zachowanie i ekologia

Wilson Storm Petrol ma bardziej bezpośrednie loty szybowcowe niż inne mniejsze patrole i podobnie jak wiele innych, lata mniej nad dnem oceanu i ma zwyczaj przycinania powierzchni wody, gdy zbiera pokarm planktonowy z powierzchni morza.

Ich unikalne, szarpane i wędrujące samoloty często trzymane są przez skrzydła. Nawet w chłodniejszym klimacie mogą wykorzystywać najmniejszy wiatr wytwarzany przez fale, dzięki czemu stają się skuteczne, gdy używają stóp do stabilizacji.

Podobnie jak European Storm Petrel, jest wysoce roślinny i będzie podążał za statkami i liniowcami. Często podczas karmienia ptaków słychać ciche, piskliwe dźwięki.

Żywią się głównie planktonowymi bezkręgowcami w pobliżu powierzchni, rzadko opadając pod powierzchnię, aby złapać zdobycz. Mogą jednak czasami łowić ryby o długości 3-8 cm z rodziny Mycophyidae.

Obejrzyj wideo: The one Show Storm Petrels (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send