Rodziny ptaków

Peruwiański Avdotka / Burhinus superciliaris

Pin
Send
Share
Send
Send


Avdotki (łac. Burhinus) to rodzaj ptaków z rodziny avdotkovy, w którym występuje 7 - 8 gatunków. Dwa rodzaje avdotok - rafa i duża rafa avdotka - rozróżnia się jako osobny rodzaj Esacus.

Wygląd

Avdotki to ptaki średniej wielkości o niepozornym ubarwieniu, mocnych nogach i dziobie oraz ostrych długich skrzydłach. Większość gatunków ma pogrubiony staw piętowy na łapach. Trzy palce są połączone cienką membraną, nie ma palca wstecznego. Charakterystyczne są również duże oczy z żółtą tęczówką. Avdotki to energiczne, ruchliwe ptaki, które wydają żałosne dźwięki. Lecą z szybkimi trzepotami skrzydeł, zwykle znajdując się nisko nad ziemią. Nogi w locie są skierowane daleko do tyłu. Podczas lotu avdotki nie emitują dźwięków.

Rozpiętość

Avdotka występuje w umiarkowanych i tropikalnych regionach Ziemi. W zachodniej części Palearktyki reprezentowane są tylko dwa gatunki - avdotka i senegalska avdotka. Regiony niezamieszkane przez rodzinę Avdotok to Ameryka Północna, Nowa Zelandia i Oceania. Główny zasięg obejmuje południową i umiarkowaną Europę od Wysp Kanaryjskich po Turcję, części Afryki z wyłączeniem pustyń i lasów deszczowych, Bliski Wschód, północne Indie, Nową Gwineę i Australię. Ta rodzina dociera do Ameryki Północnej na skrajnym południu Meksyku. W Ameryce Południowej avdotki są powszechne na północy i na wybrzeżu Pacyfiku.

Zachowanie

Awdotki zamieszkują suche regiony, sawanny, półpustynie, a także skaliste wybrzeża morskie i brzegi rzek. Większość członków rodzaju jest aktywna o zmierzchu i w nocy. Buduj gniazda i inkubuj jaja na ziemi.

Pin
Send
Share
Send
Send