Rodziny ptaków

Mascarene białooka

Pin
Send
Share
Send
Send


białe oczy
(Zosteropidae)

Białooki - rodzina ptaków z rzędu wróblowych. Obejmuje około 12 rodzajów i 85 gatunków bardzo podobnych ptaków i tylko wąscy specjaliści potrafią rozróżnić wiele z nich. W Rosji na Dalekim Wschodzie występują dwa gatunki: brązowooki i japoński białooki.

Białookie to małe ptaki (od 10 do 15 cm). Charakteryzują się białym upierzeniem wokół oczu, co znajduje odzwierciedlenie w ich nazwie. Ćmy białookie mają zaokrąglone skrzydła, krótkie nogi i krótki ostry dziób. Ogon jest prosty lub lekko karbowany. Większość gatunków ma na górnej stronie oliwkowe lub szaro-brązowe upierzenie. Na spodniej stronie są żółte, białe lub szare. Niektóre gatunki są mniejsze i większe. Samce i samice praktycznie nie różnią się od siebie wyglądem.

Przedstawiciele tej rodziny są rozproszeni w Indonezji, Nowej Zelandii, Japonii, Afryce i na niektórych wyspach Oceanu Spokojnego. Ich biosfera to przede wszystkim obszary leśne i ogrody. W lasach tropikalnych białookie chrząszcze zajmują tę samą niszę ekologiczną, jaką w lasach o umiarkowanych szerokościach geograficznych należą świnki. To najliczniejsze małe nadrzewne ptaki owadożerne Starego Świata.W przeciwieństwie do lasek, które często gniazdują na ziemi, białookie ćmy całkowicie przeniosły się w korony drzew i budują gniazda w rozwidleniach gałęzi. Zwierzęta białookie żywią się owadami, nektarem, jagodami i owocami. Rozwidlonymi językami wysysają nektar z kwiatów. Jednocześnie wbijają swój krótki dziób głęboko w kwiat lub wiercą go z boku. W niektórych krajach są uważani za niebezpiecznych przy zbiorach jagód i owoców i są prześladowani na wszelkie możliwe sposoby. Szczególnie pecha miał australijski białooki - na początku XX wieku tylko w okolicach miasta Perth eksterminowano 20 tys. Ptaków. Jednak przytłaczająca większość gatunków nie zbacza w duże stada, wolą przebywać same lub w parach, dlatego ptaki nie mogą wyrządzać poważnych szkód ogrodom.

Gniazda buduje się na rozwidleniach gałęzi lub w krzakach, taca wyłożona jest puchem i sierścią zwierzęcą. W lęgu znajduje się 2-4 jasnoniebieskich lub zielonkawych jaj. Inkubacja trwa 11-12 dni. Zarówno samiec, jak i samica uczestniczą w budowie gniazda, inkubacji i karmieniu piskląt. Śpiew jest bardzo wyraźny u samców i łatwo je odróżnić od samic w okresie godowym.

Piosenka o białych oczach jest melodyjna i przyjemna. Łatwo zakorzeniają się w niewoli i często trzymają ptaki w domu. Karmienie nie jest trudne: białookie kobiety chętnie przyjmują mączniki, startą marchewkę i owoce.

Wprowadzenie

Mascarene białooka (łac. Zosterops borbonicus ) Jest ptakiem śpiewającym z rodziny białookich. Znaleziony na Wyspach Mascarene.

1. Opis

Nominalny widok z wyspy Reunion osiąga długość 10 cm.Wierzchnia strona jest brązowa. Przód głowy i tył głowy są szare. Górny ogon jest białawy. Spód jest brudnoszary. Broda, środek brzucha, tył, ogon dolny i dolne skrzydła są białawe. Boki są czerwono-brązowe, uda ciemno czerwono-brązowe. Dziób i nogi są prawie czarne. Podgatunki Z. b. mauritianus osiąga długość 9 cm Spód pomalowany na brudniejszy szaro-biały kolor. Podbródek, gardło i podudzia są bielsze niż u Z. b. borbonicus... Boki są lekko brązowawe. Oba podgatunki mają wyraźny biały pierścień wokół kasztanowej tęczówki.

2. Siedlisko i styl życia

Spośród rodzimych gatunków ptaków występujących na Wyspach Mascarene, Mascarene White-Eye najlepiej przystosował się do zmian w krajobrazie spowodowanych przez człowieka. Zamieszkuje równinę leśną, lasy i ogrody. Pożywienie składa się z owadów, owoców i nektaru. Na Reunion zapyla takie gatunki storczyków jak Angraecum striatuma na Mauritiusie jest głównym zapylaczem kwiatów z rodzaju Trochetia... W poszukiwaniu pożywienia porusza się w małych stadach liczących od 6 do 20 osobników. Jej głos jest bardzo donośny. Okres lęgowy w południowym lecie. Lęg składa się z 2-4 niebieskich jaj. Gniazdo w kształcie miseczki wyłożone jest materiałem roślinnym.

3. Podgatunki

Początkowo podgatunki z wysp Reunion i Mauritius zostały opisane jako odrębne gatunki. Dzisiaj Zosterops borbonicus borbonicus (z Reunion) jest uważany za formę nominalną i Zosterops borbonicus mauritianus (z Mauritiusa) jako podgatunek.

Notatki (edytuj)

  1. Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V. E.Sokolov. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - P. 381. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0

Literatura

  • France Staub: Ptaki Mascarenes i Saint Brandon... LABAMA HOUSE, Port Louis, Mauritius, 1976
  • France Staub: Fauna Mauritiusa i towarzysząca jej flora... Précigraph Limited, Port Louis, Mauritius, 1993
  • Otto Finsch: Zosteropidae (tom 15), 1901
Ściągnij
Niniejsze streszczenie jest oparte na artykule z rosyjskiej Wikipedii. Synchronizacja zakończona 20.07.11 17:29:06
Podobne streszczenia: łyska Mascarene, muchołówka rajska z Mascarene, białooka, białooka wschodnia, białooka z Norfolk.

Pin
Send
Share
Send
Send