Rodziny ptaków

Czapla Śnieżna - Profil | Fakty | Siedlisko | Zakres | Migracja | Dieta

Pin
Send
Share
Send
Send


Czapla śnieżna, nazwa naukowa Egretta thula to mała biała czapla. Tytuł rodzaju pochodzi z prowansalskiego języka francuskiego i oznacza czaplę białą aigrette, zdrobnienie aigron, „czapla”.

W tym artykule opowiem o czapli śnieżnej kontra czapla błękitna, czapla biała, czapla biała, siedlisko, zasięg, fakty, migracja, dieta itp.

Profil czapli śnieżnej

Gatunek thula tytułowy to Araucano dla łabędzia czarnoszyiego, użytego do tego gatunku przez pomyłkę przez chilijskiego przyrodnika Juana Ignacio Molinę w 1782 roku.

Czapla śnieżna jest amerykańskim odpowiednikiem bardzo porównywalnej czapli białej ze Starego Świata, która stała się znana na Bahamach.

Kiedyś pióropusze czapli śnieżnej cieszyły się dużym zainteresowaniem jako ozdoby czapek damskich.

Polowano na te pióropusze, co zmniejszyło liczbę mieszkańców gatunku do niebezpiecznie niskiego zasięgu.

Teraz chroniony w Stanach Zjednoczonych przez przepisy, na mocy ustawy o ptactwie migrującym, mieszkańcy tego ptaka odrodzili się.

Czapla śnieżna Opis

Dorosłe czaple śnieżne są całkowicie białe, poza żółtymi loresami między długim czarnym dziobem a uwagą, czarnymi nogami i żywymi żółtymi stopami.

Na karku i szyi znajdują się długie, kudłate pióropusze, często nazywane aigrettes. Niedojrzałe czaple śnieżne mają bardziej matowe, zielonkawe nogi.
Egretta thula to średniej wielkości czapla o delikatnej budowie. Dorosłe czaple mierzą zwykle od 56 do 66 cm i mają rozpiętość skrzydeł około 100 cm.

Czaple pospolite ważą 370 g, a samce są zwykle niewiele większe od samic.

Egretta thula, czapla śnieżna ma w pełni białe upierzenie, wydłużony, smukły czarny dziób, żywe żółte lores i długie, smukłe czarne nogi z żywą żółtą stopą.

Oczy czapli śnieżnej są żółte. Dorosłe osobniki w okresie rozrodu rozwijają na piersi długie, delikatne pióropusze i dodatkowo charakteryzują się zmianą koloru łapy z żółtego na pomarańczowy.

Nie ma żadnych ogólnych różnic w wyglądzie między populacjami lęgowymi, niemniej jednak odkryto, że populacje badane w Ameryce Północnej i Ameryce Środkowej mają większy rachunek niż czaple w Ameryce Południowej.

Czapla śnieżna Dystrybucja i migracja

Czapla śnieżna pochodzi z Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej. Występuje przez cały rok w Ameryce Południowej, sięgając na południe aż do Chile i Argentyny.

Ponadto zdarza się to przez cały rok w Indiach Zachodnich, Florydzie i obszarach przybrzeżnych Ameryki Północnej i Środkowej.

Gdzie indziej, w południowej części Stanów Zjednoczonych, czapla śnieżna jest wędrowna, rozmnażając się w Kalifornii, Nevadzie, Utah, Kolorado, Arizonie, Nowym Meksyku, Teksasie, Luizjanie i Mississippi.

Występuje na terenach podmokłych wielu odmian; bagna, brzegi rzek, jeziora, baseny, słone bagna i ujścia rzek.

Po prostu nie jest odkrywany na dużych wysokościach ani zwykle na wybrzeżu. Czapla śnieżna występowała jako włóczęga w Europie, na Islandii, w Szkocji i na Azorach.

Siedlisko i migracja czapli śnieżnej

Egretta thula, czyli siedlisko czapli śnieżnej jest zróżnicowane. zwykle preferuje środowisko z płytkimi wlotami wody do funkcji karmienia.

Baseny solankowe, kanały pływowe, płytkie zatoki i namorzyny należą do najbardziej popularnych siedlisk w Ameryce Północnej.

Siedlisko czapli śnieżnej jest najpowszechniejsze wśród obszarów przybrzeżnych i wysp ze względu na dostępność stałych i znacznych źródeł pokarmu. W miesiącach zimowych czaple migrują na Karaiby, aby gniazdować i grzebać w lasach namorzynowych.

Karaiby zamieszkują różne korzystne siedliska czapli razem ze słonowodnymi lagunami, słodkowodnymi bagnami, trawiastymi stawami, wybrzeżami morskimi, płytkimi rafami, zalanymi polami ryżowymi i wilgotnymi trawiastymi łąkami.

W całej Ameryce Środkowej E. thula preferuje głównie obszary nizinne w pobliżu słodkowodnych bagien, jezior i ogromnych ujść rzek.

Gatunki południowoamerykańskie dodatkowo pragną przybrzeżnych namorzynów, równin błotnych i bagien, nieco niż obszary górskie na liście siedlisk czapli śnieżnej.

Nawyki i styl życia czapli śnieżnej

Czaple śnieżne są niezwykle towarzyskie i czasami żerują w zespołach z mewami, rybitwami, ibisami i różnymi czaplami; gniazdują również w koloniach.

Czaple śnieżne są ożywione o świcie i zmroku i relaksują się przez cały dzień.

Polują na zdobycz w płytkiej wodzie, zwykle poruszając się lub szurając nogami, wypuszczając ją w pole widzenia, kołysząc głowami, trzepocząc skrzydłami lub wibrując rachunkami.

Mogą również zawisać w powietrzu lub „zanurzyć się w wodzie”, lecąc stopą nad dnem wody. Czaple śnieżne mogą jednak stać i czekać na zasadzkę na ofiarę lub polować na robale wzniecane przez zwierzęta domowe na otwartych polach.

Czapla śnieżna często milczy; podczas pokazów zalotów, gdy grożą lub bronią swojego terytorium, wydają ostry skrzek.
Egretta thula chodzi wyprostowana ze skrzydłami trzymanymi blisko ciała. Ta wyprostowana postawa jest odpowiednia do żerowania, ponieważ pozwala czapli na szybkie regulacje kierunku w celu złapania zdobyczy.

Czapla śnieżna jest najbardziej żywa o świcie i zmroku (zmierzch); mają zdolności latania, ale nie pływają.

Czaple śnieżne wchodzą w interakcję z licznymi zachowaniami samozachowawczymi, które obejmują pielęgnację skrzydeł, drapanie głowy w celu usunięcia owadów z ciała i kąpiel.

Egretta thula, czapla śnieżna spędza dużo czasu na odpoczynku. Samce bronią terytoriów lęgowych. Egretta thula to bardzo towarzyski ptak, który żeruje w grupie z różnymi gatunkami ptaków wodnych.

Na terytoriach lęgowych często dochodzi do interakcji grupowych z różnymi gatunkami ptaków. Czaple śnieżne trzymają się z dala od drapieżników, takich jak sowy, jastrzębie, toksyczne węże i szopy.

Dieta Czapli Śnieżnej

Ptaki jedzą ryby, skorupiaki, robaki, małe gady, ślimaki, żaby, robaki i raki.

Polują na zdobycz w płytkiej wodzie, zwykle operując lub szurając nogami, rzucając ofiarę na widok, kołysząc głowami, trzepocząc skrzydłami lub wibrując rachunkami.

Mogą również zawisać w powietrzu lub „zanurzyć się w wodzie”, lecąc stopą nad dnem wody. Czaple śnieżne mogą jednak stać i czekać na zasadzkę na ofiarę lub polować na robale wzniecane przez zwierzęta domowe na otwartych polach. Zwykle żerują w zespołach mieszanych gatunków.

Czapla śnieżna Żywotność / długowieczność

Egretta thula ma wskaźnik śmiertelności 71,6% w ciągu pierwszych 12 miesięcy i 31,4% wskaźnik śmiertelności w latach od 2 do 17.

Najstarsza czapla została odnotowana w stanie Utah i żyła 22 lata i 10 miesięcy. Czaple śnieżne przebywają zwykle od 2 do 17 lat.

Egretta thula, czapla śnieżna została poddana pasożytnictwu nicieni, co powoduje zgon. Głód i niesprzyjający klimat są pozornie przyczynami śmierci młodszych piskląt.

Czapla śnieżna Komunikacja i postrzeganie

Egretta thula, czapla śnieżna komunikuje się za pomocą dźwięków i postawy. Młode ptaki wydają ciche, brzęczące dźwięki, a dojrzałe ptaki wydają nadmierne i niskie dźwięki.

Połączenia o wysokim tonie oznaczają obfite strony internetowe, a niskie połączenia oznaczają agresywne warunki.

Powitania są częste wśród czapli. Tylko samce mają skłonność do wykorzystywania nadmiernych wokalizacji dźwiękowych, zwłaszcza do rysowania partnerki.

Dźwięki komunikacyjne służą dodatkowo do obrony terytorium otaczającego gniazdo.

Pionowa postawa czapli z całkowicie wyprostowanymi piórami oznacza początek ataku na innego ptaka.

Czapla śnieżna Rozmnażanie

Hodowla rozpoczyna się pod koniec marca lub na początku kwietnia, kiedy samce czapli wykonują pokazy lotnicze i wydają dźwięki, aby przyciągnąć samice.

Najpopularniejszym pokazem zalotów jest pokaz „Stretch”, podczas którego samiec pompuje swoje ciało w górę iw dół wraz z dziobem skierowanym w stronę nieba.

Następnie samiec wymyśla imię, aby narysować samice. Zmiana koloru łapy z żółtej na czerwono-pomarańczową oznacza początek zachowań rozrodczych.

Osoby dorosłe w okresie rozrodu charakteryzują się dodatkowo charakterystycznym pokazem długich, delikatnych piór na ich piersiach.

Gdy samiec znajdzie partnera, para wykonuje pokazy seksualne i ostatecznie buduje gniazdo dla swojego potomstwa.
Więź płci żeńskiej i męskiej jest utrzymywana poprzez zbiór pokazów seksualnych. Hodowla rozpoczyna się w marcu lub na początku kwietnia.

Samice czapli często zakładają gniazda na terytoriach bronionych przez samce.

Gniazda są czasami wbudowane w odległe siedliska przy ujściach rzek i mogą być usytuowane zarówno na ziemi, jak i na wysokości nawet 30 stóp w krzakach.

Gniazda składają się z tkanych gałązek i małych patyków, które czaple żeńskie gromadzą z dna lub kradną z różnych gniazd.

Egretta thula, czapla śnieżna może również ponownie wykorzystywać poprzednie gniazda. Czaple te są niezwykle towarzyskimi gniazdującymi i budują gniazda w pobliżu różnych czapli lub czapli.

Żadne wstępne rytuały nie są przeprowadzane przed kopulacją, która ma miejsce w gnieździe.

Samce stoją na grzbietach samic, a jamy kloaki wchodzą w kontakt podczas kopulacji w celu zapłodnienia jaj.

Średnia długość kontaktu to 10 sekund. Samice składają jednocześnie od 3 do 6 jaj (zwykle); jaja mają blady, zielonkawo-niebieski kolor.

Zwykle inkubacja trwa 24 dni, a pisklęta często wylęgają się 14 dni po wykluciu. Młode osiągają dojrzałość rozrodczą po 1 do 2 lat.

Zagrożenia

Na początku XX wieku na czaplę śnieżną polowano intensywnie ze względu na jej długie pióropusze rozrodcze, które modne dziewczyny nosiły na czapkach.

Handel ten doprowadził do 1910 roku w Ameryce Północnej, jednak przez pewien czas był kontynuowany w Ameryce Środkowej i Południowej. Od tego czasu populacje się odbudowały.

Dziś te oszałamiające ptaki są odporne na zanieczyszczenie powietrza, konkurencję z różnymi gatunkami ptaków i upadek środowiska mokradeł, ponieważ czaple śnieżne jedzą posiłki na mokradłach.

Na niektórych obszarach jaja są zanieczyszczone pestycydami, które powodują zgon.

Obejrzyj wideo: CZAPLA CZAPLA CZAPLA CZAPLA -Jeleniejaja (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send