Rodziny ptaków

Papuga Kakapo - papuga nielotna z Nowej Zelandii

Pin
Send
Share
Send
Send


Papuga kakapo ma żółtawozielone upierzenie, wyraźny dysk twarzy, duży szary tułów, krótkie nogi, duże nogi oraz stosunkowo krótkie skrzydła i ogon. Połączenie drobnych cech sprawia, że ​​jest wyjątkowy w swojej różnorodności; Jest jedyną nielatającą papugą na świecie, najcięższą papugą nocną, roślinożerną, pozornie niską płciowo w formie fizjologicznej, o niskim metabolizmie podstawowym i bez opieki rodzicielskiej samca, a jedyna papuga wieloaspektowa jest jedyną wielopłaszczyznową reprodukcją jeziorną system. Jest to prawdopodobnie jeden z najdłużej żyjących ptaków na świecie.

Jego anatomia określa tendencję ewolucji ptaków na wyspach morskich, kilka drapieżników i dużo pożywienia: proste, silne ciało, które zużywa zdolność latania, co powoduje utratę mięśni skrzydeł i zmniejszenie oparcia na mostku .

Podobnie jak inne gatunki ptaków z Nowej Zelandii, historyk Kakapao był historycznie ważny dla rdzennych Maorysów z Nowej Zelandii, z ich dominującymi tradycyjnymi legendami i folklorem; Jednak była wykorzystywana przez wiele ofiar i syntez Maorysów, jej mięso jako źródło pożywienia oraz pióra, z których wytwarzano bardzo wartościowe ubrania. Kakapa był również czasami trzymany jako zwierzę domowe. Nazywa się to ptakiem kakapo z Nowej Zelandii, niektórzy mówią również, że ta nielotna papuga z Nowej Zelandii

Kakapo jest poważnie zagrożone; Całkowita znana populacja dorosłych wynosi 211 osób. Ocalali, których nazwiska są podane. Podczas kolonizacji europejskich kolonii drapieżniki, takie jak koty, szczury, fretki i stouty, prawie zmiotły kakao. Działania ochronne rozpoczęto w latach 70. XX wieku, ale nie przyniosły one dużego sukcesu aż do wdrożenia programu odbudowy Kakapo w szóstym wieku.

Większość kakapo jest trzymana na dwóch wyspach wolnych od drapieżników, dorsza / yuhua hou i kotwicy, gdzie są ściśle monitorowane, a wyspa Little Barrier / Hauturu jest uznawana za trzeci dom tego gatunku.

Ile ogórków zostało na świecie?
Dwadzieścia siedem wędek rozłożyło się w okresie gniazdowania, co stanowi „rekordowy sezon lęgowy”. Na dzień 26 lipca 2016 roku przeżyło 34 z nich. Na dzień 20 maja 2012 r. Stanowisko Departamentu Ochrony Nowej Zelandii wykazało populację 12 osób.

Dlaczego papuga Kakapo jest zagrożona wyginięciem?
Nie było węży, ssaków ani innych drapieżników, które zjadałyby rodzime ptaki lub ich jaja. Podobnie jak inne ptaki występujące wyłącznie w Nowej Zelandii, kakapa został osuszony na znacznej części swojego obszaru występowania w wyniku niszczenia siedlisk i drapieżnictwa.

Czy papugi Kakapo są dobrymi zwierzętami domowymi?
Są przyjaźni Zarówno Maorysi, jak i pierwsi europejscy osadnicy trzymali kakapos jako zwierzęta domowe. Nawet dzikie kakapo są znane z tego, że wychodzą, wspinają się i spotykają ludzi.

Gdzie jest papuga Kakapo?
Starożytny, latający Kakapo to rzadka i dziwna papuga na świecie. Jest jedyną papugą latającą i nocną, a także najcięższą na świecie, o wadze do 3,5 kg (8 funtów). Ptaki żyją w Nowej Zelandii, kraju wyspiarskim, w którym od milionów lat nie było żadnych ssaków.

Opis

Kakapo to ogromna, zgniła papuga. Dorośli mogą mieć długość od 58 do 64 centymetrów (23 do 25 cali), a waga może wahać się od 0,95 do 4 kg (2 do 9 funtów) w okresie dojrzałości। Mężczyźni są więksi niż żony. W jednym badaniu osiemnastu mężczyzn otrzymało średnio 2 kg (1,8 funta), a 5 mężczyzn otrzymało średnio 2,26 kg (1,8 funta) w innym. W tym samym badaniu 28 kobiet miało średnio 1,8 kg (1,8 funta) i 5 kobiet, średnio 1,2 kg (2,4 funta). Papuga Kakapo jest największym żyjącym gatunkiem i waży średnio około 5 gramów więcej niż największa papuga latająca, hiacyntowa ara.

Ogórki nie potrafią latać, mają skrzydła mniejsze niż rozmiar i nie mają mostka (kości sutkowej), do którego przyczepione są mięśnie samolotu innych ptaków. Używa go do utrzymania równowagi i powstrzymania upadku podczas skakania z drzewa. W przeciwieństwie do wielu innych ptaków naziemnych, ogórki mogą być również bogate w tkankę tłuszczową.

Ogórki nie potrafią latać, mają stosunkowo małe skrzydła i brak im szronu na mostku, do którego przyczepione są mięśnie samolotów innych ptaków. Używa go do utrzymania równowagi i powstrzymania upadku podczas skakania z drzewa. W przeciwieństwie do wielu innych ptaków naziemnych, ogórki mogą być również bogate w tkankę tłuszczową.

W górnych partiach papugi kakapo żółtawo-brązowe pióra pióra są przerywane lub zawijane w czarne lub ciemnobrązowe szare, które dobrze mieszają się z rodzimymi roślinami. Różne stopnie i ciekawostki mogą różnić się tonem i intensywnością - okazy muzealne pokazują, że niektóre ptaki były całkowicie żółte, z piersiami i brzegami żółtozielonymi ozdobionymi żółtymi pigmentami.

Brzuch, część dolna, szyja i usta są słabo szorstkie, o barwie ciemnobrązowej i szarej, z przeważającym bladozielonym kolorem. Ponieważ pióra nie wymagają wytrzymałości i sztywności wymaganej dla samolotów, są one wyjątkowo miękkie, powodując powstawanie niektórych roślin nabłonkowych. Kakapo ma wyraźny dysk na twarzy z drobnych piór, podobny do pyska sowy; Dlatego pierwsi osadnicy europejscy nazywali go „papugą sową”.

Chachu jest otoczony drobnymi piórami, które przypominają wibracje lub „wąsy”; Kakapo może wykorzystać ziemię, by ją uchwycić, bez spuszczonej głowy, ale nie ma na to dowodów. Żuchwa ma zmienny kolor, głównie kości słoniowej, górna część jest często niebiesko-szara.

Oczy są ciemnobrązowe. Łapy papugi kakapo są duże, łuskowate i jak wszystkie papugi zygodaktylowe (dwa palce z przodu i dwa z tyłu). Wyraźne paznokcie są szczególnie skuteczne podczas wspinaczki. Krawędzie piór ogonowych są często zużyte w wyniku ciągłego ciągnięcia do ziemi.

Samice można łatwo oddzielić od samców dzięki krótszym i mniej wypukłym głowom, wąskim i proporcjonalnie dłuższym ruchom, krótszym, krótszym nosem seri i nosowym, smuklejszym i różowoszarym nogom i nogom oraz proporcjonalnie dłuższemu ogonowi. Chociaż kolor ich piór nie różni się zbytnio od koloru męskiego, tonowanie jest bardziej subtelne, mniej żółte i przycięte. Kobiety lęgowe mają na brzuchach plamy lęgowe z pustą skórą.

Pierwsze dziecko Kakapo jest pokryte szarawobiałym kolorem, dzięki czemu ich różowa skóra jest dobrze widoczna. Stają się w pełni flokowane w wieku około 70 dni. Młodzieżowe fontanny są koloru zielonego, z bardziej jednolitymi czarnymi łożyskami i mniej żółtymi piórami. Można je dalej oddzielać ze względu na krótki ogon, skrzydła i plaże. Na tym etapie ich rzęsy są narodowymi ir

Podobnie jak wiele innych papug, Kakapo ma również różne wezwania. Oprócz buczków (patrz nagrania poniżej) i dzwonków towarzyszących im wezwań, często będą one głośno drapane.

Kakapo ma wzmocniony zmysł węchu, który spełnia jego nocną długość życia [Potrafi rozróżniać zapachy podczas żerowania, inne zachowanie odnotowano u innych gatunków papug ক Kakapo ma większy stosunek bańki zapachowej (najdłuższa średnica opuszki węchowej / mózgu) . Najdłuższa średnica) pokazuje, że ma więcej zapachu niż inne papugi Kaszel. Jedną z najbardziej uderzających cech papugi kakapo jest jej charakterystyczny słodko-słodki smak. Zapach często ostrzega myśliwych o obecności kakapo.

Jako gatunek nocny, Kakapo przystosowuje swoje zmysły do ​​życia w ciemności. Jej pokrywka wzrokowa, jądro rotundowe i entopalium są mniejsze niż u papugi grzbietowej w porównaniu z całkowitym rozmiarem mózgu. Jego siatkówka ma pewne cechy wspólne z innymi ptakami nocnymi, ale jest kilka cech charakterystycznych dla ptaków dziennych, z zachodem słońca, aby działał najlepiej. Te zmiany pozwalają Kakapo zwiększyć wrażliwość na światło, ale z ostrością wzroku.

Co jedzą papugi kakapo?
Kakapo lubi dietę wegetariańską, jedząc nasiona, orzechy, owoce, jagody i kwiaty. Kakapo szczególnie lubi owoce z drzewa Rimu, a Kakapo jest znane z tego, że je ekskluzywne jedzenie na owocach Rimu, gdy jest ich dużo.

Ile lat ma Kakapo?
Kaka Kapo jest prawdopodobnie najstarszym żyjącym ptakiem, który przetrwał dziesięciolecia. Prawdopodobnie do 90 lat - to tyle samo co królowa!

Ile kosztuje ogórek?
Oczekuje się, że nowy program sekwestruje wszystkie pozostałe 124 genomy Kakapo, co będzie kosztować 100 000 USD.

Ekologia i zachowanie
papuga kakapo jest po prostu nocna; Za dnia porośnięty jest drzewami lub na ziemi strusiami, a nocą wędruje po swoim terenie.

Chociaż papuga kakapo nie potrafi latać, to jest świetnym wspinaczem wspinającym się na koronę wysokich drzew. Potrafi też „spadochron” - skakać i lądować z rozpostartymi skrzydłami. W ten sposób może pokonać kilka metrów pod kątem mniejszym niż 45 stopni. Ponieważ tylko 1,5% jego masy stanowi mięsień piersiowy, nie jest zaskakujące, że ogórki również nie mogą używać skrzydeł do podnoszenia ciężkiego ciała nad ziemią.

Ze względu na latanie ma bardzo niskie zapotrzebowanie metaboliczne w porównaniu do ptaków latających. Jest w stanie z łatwością przetrwać przy bardzo niewielu lub bardzo niskich źródłach żywności. W przeciwieństwie do innych gatunków innych ptaków, ogórki są w pełni warzywami żywionymi owocami, nasionami, liśćmi, pędami i kłączami. Podczas gotowania włókna waty w kształcie półksiężyca w drzewie cacapo pozostawiają za sobą włókna, zwane „śladami trąbienia”.

Tracąc zdolność latania, rozwinęła mocne nogi. Lokomocja często polega na szybkim, „narodowym” chodzie, w którym może pokonać kilka kilometrów. Kobieta spaceruje dwie noce z rzędu podczas gniazdowania w odległości 5 km (5) mil od jej domu, a samiec może przejść do 5 km (3 mil) od zasięgu jej domu w okresie zbiegu ( Październik-styczeń). ) Precz.

Młode ptaki oddają się zabawie, a jeden ptak często jest zamknięty pod brodą na szyi drugiego. Papuga kakapo jest znana z natury z ciekawości i interakcji z ludźmi. Pracownicy ochrony i wolontariusze byli mocno zaangażowani w niektóre kakao, które ma indywidualne osobowości. Chociaż są ciekawe dla ludzi, ogórki nie są ptakami towarzyskimi.

W przedludzkiej Nowej Zelandii ogórki były gatunkiem odnoszącym duże sukcesy i dobrze przystosowały się do unikania polowań na ptaki, które były ich jedynymi drapieżnikami. Wraz z Sokołem Nowozelandzkim w przedludzkiej Nowej Zelandii żyły jeszcze dwa inne ptaki drapieżne: nosiciele agala Hastar i Ailes. [42] Wszyscy ci gwałciciele zwiększyli koszty ogólne w poszukiwaniu zdobyczy w świetle dziennym i aby tego uniknąć, pseudopierzenie Cucapo rozwinęło się i stało się nocne. Kiedy ogórek czuje się zagrożony, zamarza, dzięki czemu skuteczniej maskuje roślinność. Gdy sowa śmiech była aktywna, kukułka nie była całkowicie bezpieczna, a złoże gniazda sowy na szczycie wapienia Canterbury wskazuje, że kukułka była również ich ofiarą.

Adaptacje obronne Kakapo nie miały żadnego znaczenia, ale przeciwko ssakom wywołanym przez człowieka w Nowej Zelandii. Ptaki polują zupełnie inaczej niż ssaki, polegając na swoim silnym wzroku, aby znaleźć zdobycz, i zwykle polują w ciągu dnia. W przeciwieństwie do ptaków, ssaki często polują w nocy i polegają na węchu i zdolnościach słuchu, aby znaleźć zdobycz; Wypuszczenie wyszkolonego psa było powszechnym sposobem polowania na kakapo. Cappapora jest nieskuteczna w walce z tymi nowymi wrogami w celu uniknięcia przystosowania się do papugi kakapo i spowodowała drastyczny spadek od czasu wprowadzenia psów, kotów i komarów (patrz Ochrona: Wpływ humanitarny).

Hodowla

Papuga kakapo jest jedyną nielatającą papugą na świecie i jedynym ptakiem latającym, który ma system hodowli w jeziorze. Listonosze powoli gromadzą się na dziedzińcu i rywalizują ze sobą, aby przyciągnąć żony. Kobiety słuchają ich lub „przeciekają” tak, jak pokazują to mężczyźni. Wybierają partnera na podstawie jego jakości wyświetlania; Nie są ścigani przez mężczyzn w żaden zewnętrzny sposób. Nie powstają żadne wiązania par; Mężczyźni i kobiety są tylko partnerami.

W sezonie dworskim mężczyźni opuszczają swoje pasma górskie, udając się na klify i doliny gór, gdzie zakładają własne sądy. Jeziora te mogą znajdować się do 5 km (3 mil) powyżej normalnego obszaru papugi kakapo i średnio 50 metrów (160 stóp) wewnątrz areny jeziora. Mężczyźni pozostają na swoich obszarach kortów na całym terenie. Na początku sezonu lęgowego mężczyźni będą walczyć o jak najlepsze korty. Stają twarzą do siebie z uniesionymi piórami, skrzydłami, otwartymi plażami, uniesionymi pazurami i głośnymi dźwiękami. Ptaki mogą zostać zranione lub nawet zabite w walce. Owoce Rimu dojrzewają około pięciu lat. W latach krycia mężczyźni wywołują „boom” na 6-8 godzin dziennie przez ponad cztery miesiące.

Każdy kort wykopuje ziemię przez samca z jedną lub więcej frustracjami w kształcie śniegu lub „misami”, o głębokości 10 cm (4 cale) dla ptaka o długości pół metra i wystarczająco długiej, aby był jednym z nielicznych ptaków na świecie, które faktycznie to wisi. Miski są często tworzone obok ścian skalnych, strzał lub pni drzew, aby pomóc w odbiciu dźwięku: same misy służą jako wzmacniacze, aby zwiększyć projekcję hucznych męskich rozmów godowych.

Każda z męskich misek jest przymocowana do sieci ścieżek lub torów, które mogą rozciągać się do 50 metrów (160 stóp) lub 20 metrów (70 stóp) średnicy wokół szczytu wzgórza. Mężczyźni starannie wyczyścili miski i ślady gruzu. Naukowcy odwiedzają miski przez noc, aby sprawdzić, czy w misce zostało kilka skrzydeł; Jeśli mężczyzna odwiedza go w nocy, podniesie je do swojego szybu i wrzuci.

Aby przyciągnąć kobiety, mężczyźni nadmuchują worek z otworami i wydają im głośny dźwięk o wyższej, niższej częstotliwości (poniżej 100 Hz) ze swojej miski. Zaczynają od niskich grantów, które zwiększają swoją objętość, gdy worek się napełnia. Po serii około 20 głośnych dźwięków samiec papugi kakapo wydaje metaliczny dźwięk o wysokiej częstotliwości. Ponownie opuścił głowę, stał przez chwilę, zamachnął się piersią i rozpoczął kolejną serię. Co najmniej 1 kilometr (0,62 mili) od hotelu słychać w spokojną noc;

Hałas wiatru może przenosić co najmniej 5 kilometrów (3,1 mili). Mężczyźni spędzają w nocy średnio osiem godzin; Każdy samiec może w tym czasie wyprodukować tysiące boomów. Może to trwać trzy lub cztery miesiące w ciągu nocy, w którym to czasie mężczyzna może stracić połowę masy ciała. Każdy mężczyzna wędruje po misach w swojej sali sądowej, aby wysięgniki były wysyłane w różnych kierunkach. Te boomy są również znane z przyciągania drapieżników, ponieważ można je usłyszeć wystarczająco długo.

Kobiece konkurentki są przyciągane przez boom mężczyzn; Być może będą musieli przejść kilka kilometrów ze swojego obszaru na dziedziniec. Kiedy kobieta wchodzi na dwór mężczyzny, mężczyzna wykonuje popis, tak że rzuca kamieniami z boku na bok i klika nożem. Odwraca się do kobiety, pojawia się na skrzydłach i idzie do niego tyłem. Następnie próbowałby stosunku przez 40 minut lub dłużej. Po wymieszaniu ptaków samica wraca na swoje terytorium, aby złożyć jaja i podnieść wylęg. Mężczyzna jest zachwycony perspektywą przyciągnięcia kolejnej kobiety.

Samica w okresie laktacji składa 3-5 jaj na cykl rozrodczy przez kilka dni. Zbudował gniazdo pod drzewem lub pod drzewem, jak drzewo. Samica niezawodnie składa jaja, ale jest zmuszona wypuszczać je co noc w poszukiwaniu pożywienia. Wiadomo, że myśliwi jedzą jajka, a zarodki w środku mogą również umrzeć z zimna pod nieobecność matki.

Jaja papugi kakapo wylęgają się zwykle w ciągu 30 dni i zawierają bardzo nierówny szary liść. Po wykluciu samice karmią szczury przez trzy miesiące, a szczury pozostają z samcami przez kilka miesięcy po wykluciu. Młode kozy są również podatne na drapieżniki, takie jak jaja, a wiele z tych samych drapieżników, które atakują dorosłe osobniki, padło. Pisklęta opuszczają gniazdo w wieku około 10 do 12 tygodni. Gdy uzyskują większą niezależność, ich matki mogą karmić króliki do 6 miesięcy.

Ponieważ ogórki są długowieczne, a średnia długość życia wynosi 60 (plus minus 20), dojrzewają przed rozpoczęciem hodowli. Mężczyźni zaczynają kwitnąć, gdy mają około 5 lat. Uważano, że kobiety osiągnęły dojrzałość płciową w wieku 9 lat, ale obecnie rejestruje się reprodukcję czterech pięcioletnich kobiet. Papuga kakapo nie rozmnaża się co roku i ma jeden z najniższych wskaźników lęgów wśród ptaków. Rozmnażanie następuje tylko w latach, kiedy rośliny zapewniają maszt (dużo owoców), dużą ilość pożywienia. Maszt Rimu występuje tylko co trzy do pięciu lat, więc hodowla papug kakapo występuje bardzo rzadko w lasach z dominacją remu, takich jak Huaqua.

Innym aspektem układu rozrodczego Kakapo jest to, że kobieta może zmienić stosunek płci w swojej rasie w zależności od jej stanu. W stanie zdrowym kobieta ma więcej męskiego potomstwa (o 5% do 5% więcej niż mężczyźni). Kobiety preferują seks przedmałżeński, gdy rywalizacja o duże ilości zasobów (takich jak żywność) jest duża, a odporność na sporadyczny seks jest wysoka. Samica kukułki będzie w stanie produkować jaja pomimo bardzo niewielkich zasobów, podczas gdy samca będzie w stanie zasiedlić gatunek, gdy będzie obecny w obfitości, w połączeniu z dużą liczbą żon. Potwierdza to hipotezę Triversa-Willarda. Sprzęgło zachowuje zależność między stosunkiem płci a dietą macierzyńską, tak jak robi to populacja trzymana w niewoli.

Wychowanie

Nóż Kakapo jest przystosowany do delikatnego wyciskania posiłku. Z tego powodu papuga kakapo ma znacznie mniejszy żołądek niż inne ptaki tej wielkości. Jest całkowicie wegetariańska, zjada rodzime rośliny, nasiona, owoce, pyłek i krzewy. W badaniu z 1984 r. 25 gatunków drzew zidentyfikowano jako dietę kakapo. Jest to szczególnie ulubiony owoc z drzewa rimu i będzie spożywany wyłącznie w dużych ilościach ekskluzywnej tutu. Kakapo osusza dzióbem odżywcze części drzewa, pozostawiając kulę pośredniego włókna. Ta niewielka rójka włókien roślinnych jest wyraźną oznaką obecności ptaków. Uważa się, że Kakapo rekrutuje bakterie w jelitach, aby stymulować i trawić materiał roślinny.

Według Kak Tu zmienia się dieta Kakapo. Do najczęściej spożywanych roślin roku należą Lycopodium ramulosum, Lycopodium fustigium, Schizia fistulosa, Blechnum minus, Bleachnum praesarium, Cyathodes juniperina, Dracophilium longifolium, Alaereza valentiosa i te same gatunki. Kakapo pozostawiają wyraźne dowody swojej aktywności żywieniowej na miejscach żerowania, które są indywidualnie między 10 a 10 metrów (30 stóp × 30 stóp) i 50 na 100 metrów (160 stóp × 330 stóp). Na obszarach żerowania Kakapo prawie zawsze występują zarośla manuka i sosny żółtej (Lepidothamnusmedius).

Obejrzyj wideo: Kakapo: Flightless Parrot. Benedict Cumberbatch. BBC Earth (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send