Rodziny ptaków

Luksusowe papugi (łac

Pin
Send
Share
Send
Send


Studiuj historię

Luksusowa papuga barraband (łac. Polytelis swainsonii) to ptak z rodziny papugowatych.

Rozpiętość

Mieszka w południowo-wschodniej Australii. Istnieją dwie populacje tych papug, jedna zamieszkuje południowo-wschodnią Australię, a druga (z wyraźniejszym zielonym upierzeniem) na zachodzie kraju.

Wygląd

Długość ciała 40 cm, ogon 20-22 cm Upierzenie jasnozielone. Gardło, podbródek, policzki i czoło są żółte, wzdłuż gardła szeroki poprzeczny czerwony pasek. Samice mają ciemniejszy kolor, nie mają czerwonego paska na gardle. Dziób jest czerwony lub czerwono-żółty. Tęczówka jest pomarańczowa.

Reprodukcja

W lęgu znajduje się 4-5 jaj, które wysiaduje samica. Po 3 tygodniach pojawiają się pisklęta. W wieku siedmiu tygodni wylatują z gniazda, ale przez kolejne 14 dni potrzebują karmienia przez rodziców.

Styl życia

Zamieszkuje lasy eukaliptusowe rosnące wzdłuż brzegów rzek, a także ogrody i parki. Doskonałe ulotki, obejmujące duże obszary w poszukiwaniu pożywienia. Dość spokojne, ciche ptaki. Potrafią mówić.

jedzenie

Dieta składa się głównie z nasion ziół i roślin zielnych, owoców, jagód, nektaru, pąków, kwiatów, ziaren.

Numer

Obecnie redukcja siedlisk (przede wszystkim wycinanie drzew eukaliptusowych) doprowadziła do zmniejszenia ich liczebności do mniej niż 5000 osobników.

Luksusowa papuga Barraband i człowiek

Te piękne papugi są popularne wśród miłośników przyrody. W naszym kraju wciąż jest ich niewiele, ale zachodni amatorzy z łatwością hodują je w klatkach na świeżym powietrzu lub w dużych klatkach. Młode papugi są łatwe do oswojenia i uczą się mówić kilka słów, gwizdać proste melodie i naśladować głosy ptaków i zwierząt.

Pin
Send
Share
Send
Send