Rodziny ptaków

Muchołówka

Pin
Send
Share
Send
Send


Druga edycja. Pierwsza publikacja: Golovan V.I. 1982. O życiu po lęgowym niektórych przedstawicieli rodziny muchołówka // Vestn. Leningrad. un-ta 9: 106–109.

Tekst pracy naukowej na temat: „O życiu po lęgowym muchołówka - mucha żałobna Ficedula hypoleuca, Lesser Ficedula parva i szara Muscicapa striata”

Russian Ornithological Journal 2011, tom 20, wydanie ekspresowe 683: 1687-1692

O życiu po lęgowym muchołówka żałobna Ficedula hypoleuca, Lesser Ficedula parva i szara Muscicapa striata

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 1982 r. *

Wiadomo, że obserwacja życia młodych ptaków gatunków leśnych w okresie polęgowym jest bardzo pracochłonna. Wynika to przede wszystkim z skrytego trybu życia ptaków po opuszczeniu gniazd, ich dużej mobilności oraz faktu, że większość ptaków, zwłaszcza młodych muchołówek, przebywa w tym czasie głównie w koronach drzew. Pisklęta muchołówek, które przestawiły się na samodzielne żerowanie, są trzymane w małych stadach i pojedynczo. W tym czasie zwykle milkną, przez co często wydaje się, że znikają z miejsca urodzenia. W odniesieniu do muchołówki żałobnej Ficedula hypoleuca opinia ta była wielokrotnie wyrażana w literaturze, a ruchy wylęgowe lęgów tego gatunku rozumiano jako początek wyjazdu ptaków z miejsca urodzenia (Drost, Schilling 1940, Haartman 1949 , Creutz 1955, Likhachev 1955, Karpovich 1962, Viksne 1968 itd.). Tak więc, według A.V. Micheeva (1971), młode muchołówki żałobne znikają już z regionu moskiewskiego do połowy lipca. Tę opinię potwierdziły dane z dzwonka. Przykładowo wiadomo było, że w połowie sierpnia ptaki tego gatunku z centralnych regionów Rosji odłowiono już w północnych Włoszech (Karpovich 1962).

Dopiero niedawno, w wyniku specjalnych badań, zaczęły pojawiać się doniesienia o chwytaniu młodych cytryn, obrączkowanych na gniazdach przez pisklęta, w pobliżu miejsc narodzin w wieku 40-45 dni (Paevsky 1967, Zimin, Lapshin 1976, Jones et al. 1977, Berndt, Winkel 1979). Jednak dane dostępne w literaturze nie dają jeszcze pełnego obrazu zachowania terytorialnego młodych ptaków różnych gatunków w okresie ich życia po lęgowym. Nadal pozostaje w dużej mierze tajemniczy. Niektóre zagadnienia biologii muchołówek w tym okresie pozostają generalnie niezbadane.

Celem naszych badań było szczegółowe zbadanie zachowania młodych ptaków po opuszczeniu gniazda, ustalenie wieku ich przejścia do samodzielnego życia, czasu pobytu w miejscu urodzenia oraz

* Golovan VI 1982. O życiu po lęgowym niektórych przedstawicieli rodziny muchołówka // Vestn. Leningrad. un-ta 9: 106–109.

tera ich zachowania terytorialnego. Badania nad życiem po lęgowym i zachowaniu terytorialnym 3 gatunków muchołówek: srokaty, małej Ficedula parva i szarego Muscícapa striata - rozpoczęto w latach 1971-1972 i kontynuowano w latach 1975-1980 na północno-wschodnim wybrzeżu jeziora Ładoga w pasie Gumbaritsa. Corocznie przeprowadzano masowe znakowanie ptaków na gniazdach obrączkami i różnymi barwnikami, a następnie ich odławianie. Wykorzystanie kolorowych pierścieni w badaniu zachowań muchołówek okazało się nieskuteczne i należało z nich zrezygnować. Oprócz obserwacji wizualnych ptaki łapano za pomocą stacjonarnych pułapek Rybachin i pajęczyn. Najintensywniejszy odłów ptaków sieciami pająkowymi przeprowadzono w 1980 roku. W lipcu i na początku sierpnia muchołówki łapano jednocześnie w 3-4 punktach położonych wzdłuż linii brzegowej jeziora Ładoga oraz w lasach łęgowych strumieni.

W trakcie prac obrączkowano 1392 młodych placków, 240 muchołówek szarych i 18 piskląt małych muchołówek. Przeprowadzono obserwacje zachowania 26 lęgów muchołówki żałobnej, 9 lęgów muchołówki szarej i 2 lęgów żałobnika mniejszego.W okresie przedmigracyjnym uzyskano informacje o 187 schwytach 134 osobników.

Muchołówka żałobna Ficedula hypoleuca

Na północy obwodu leningradzkiego masowe wylęganie się piskląt piskląt następuje pod koniec czerwca - w pierwszej dekadzie lipca. Terminy opuszczania gniazd to 24 czerwca 1977 oraz 29 lipca 1976 i 1980. Przejście do życia poza gniazdem następuje w wieku 15-17 dni. Ciasta wylatujące z gniazd dość pewnie przelatują z drzewa na drzewo i wkrótce znajdują się w swoich koronach. Pomimo stosunkowo dobrych umiejętności latania, w porównaniu z pisklętami małych i szarych muchołówek, suczki przez większość czasu siedzą bez ruchu, okresowo wysyłając zaproszenia. W ciągu pierwszych 3-4 dni rodzice sami podlatują do piskląt i je karmią. W wieku 20 dni pisklęta zaczynają latać za dorosłymi ptakami, uporczywie błagając o pokarm. Pierwsze próby samodzielnego poszukiwania i chwytania zdobyczy odnotowuje się u szczurów pod koniec pierwszego - początku drugiego tygodnia samodzielnego życia, tj. w wieku 22-24 dni owady latające są już dostępne dla 24-25-dniowych piskląt. W wieku jednego miesiąca ciasta całkowicie przechodzą na niezależne życie i są trzymane z dala od rodziców. W tym czasie lęgi się rozpadają, aw przyszłości młode ptaki trzymają się w małych grupach i pojedynczo.

Ruchy ptaków przed rozpadem lęgów ograniczają się do bezpośredniego sąsiedztwa miejsca lęgowego. Tak więc pisklęta z budek lęgowych G-5, 9, 25 i 41 były od 15 do 30 lipca odłowione tylko 25-500 m od miejsc lęgowych. W ciągu dwóch tygodni w starym sosnowym lesie i sąsiadujących z nim młodych liściastych młodych stale spotykały się trzy lęgi tuczników. Ich siedlisko w tym okresie ograniczało się do powierzchni 1/4 km2. Dopiero wraz z przejściem piskląt do samodzielnego życia zaczynają poszerzać terytorium swojego pobytu. O mobilności

osoby w tym wieku można ocenić na podstawie danych dotyczących wielokrotnych chwytów. 37-dniowego młodego ptaka (XA 779271) złowiono 28 lipca, 2,4 km na południowy wschód od gniazda, w którym się urodził, a po 4 dniach ponownie wpadł w pułapkę znajdującą się 600 m na południowy zachód od miejsca urodzenia. Ptaki z tego samego lęgu poruszały się w różnych kierunkach. 38-dniowego pisklęcia (XA 779216) złapano 1,5 km na południowy zachód od gniazda, a następnego osobnika z tego samego lęgu zaobserwowano dzień później 1,2 km na północny zachód od gniazda.

Ciekawe dane uzyskano podczas odłowu ptaków, przeprowadzonego 29 lipca 1980 r. Srokowca, oznaczonego pierścieniem XA 774778, złowiono w sieci 11 km na północny-zachód, a dwa pozostałe - 7 i 22 km na południe. na wschód od ich miejsc urodzenia. Tak więc istnieją indywidualne różnice w terytorialnym zachowaniu tłuczków. Znaczna część osobników od dawna żyje w rejonie urodzenia, część ptaków już w wieku 36-39 dni znajduje się w odległości 15-22 km od gniazd, w których się urodziły.

Ruchy młodych muchołówek żałobnych odbywały się w różnych kierunkach, ale przeważały w kierunku południowo-wschodnim i północno-zachodnim. Ten kierunek ruchu wynika z charakteru lokalizacji biotopów leśnych na terenie prac. Lasy rosną tu na grzbietach rozciągających się w postaci wąskich wstęg równoległych do brzegów jeziora Ładoga. Dla ptaków żerowanych, a także dla innych żyjących tu gatunków muchołówek, przed rozpoczęciem wędrówki jesiennej, ruchy są charakterystyczne tylko na stanowiskach zadrzewień i krzewów oraz dziennym typem codziennej aktywności. W tym okresie roku nie obserwowaliśmy pokonywania otwartych przestrzeni.

Trudno jest ocenić, jaka część młodych ptaków przebywa w rejonie narodzin przed rozpoczęciem jesiennego wyjazdu na zimowanie. Ostatnie połowy młodych lampartów w rejonie gniazda odbywają się w pierwszych dziesięciu dniach sierpnia. Maksymalny wiek złowionych osobników w tym czasie wynosił 49-53 dni. W konsekwencji młode utrzymywane były w bliskim sąsiedztwie gniazd, w których się urodziły, 33-37 dni po wyłonieniu się z gniazd oraz w ciągu 19-23 dni po przejściu do samodzielnego życia.

Mniejsza muchołówka Ficedula parva

Pisklęta muchołówki wyłoniły się z gniazd, które znaleźliśmy 4, 7 i 8 lipca. Zaniepokojone pisklęta wyskakują z gniazd w wieku 11 dni.Normalne wylęganie się następuje 12-13 dni po wykluciu. Przez 2-3 dni lęgi trzymały się blisko ziemi, a następnie wspinały się na wyższe poziomy lasu. Tutaj pisklęta spędzali większość dnia, 15-16-dniowe pisklęta biernie czekały na przybycie rodziców z jedzeniem. W 4-5 dniu przebywania poza gniazdem pisklęta

podążały za dorosłymi ptakami, uparcie błagając o pożywienie. Przejście do samodzielnego poszukiwania i chwytania zdobyczy odnotowano u małych muchołówek w 7-8 dniu po opuszczeniu gniazda. Pod koniec drugiej - na początku trzeciej dekady lipca pisklęta w wieku 27-29 dni spotykały się bez rodziców. Od tego czasu młode ptaki były przeważnie samotne.

Przed rozpadem czerwiu oraz w pierwszym tygodniu samodzielnego życia młode obserwowano w bezpośrednim sąsiedztwie miejsc ich narodzin. Jeden z ptaków, zaobrączkowany przez pisklę, został złapany 30 lipca, 6 km na południowy wschód od gniazda, w którym się urodził.

Muchołówka szara Muscícapa striata

Porzucanie gniazd przez pisklęta muchołówki szarej na północy obwodu leningradzkiego obserwuje się od pierwszych dni lipca do początku sierpnia. Wyjazd z gniazd następuje w 12-14 dniu życia piskląt. W tym wieku pisklęta nie są jeszcze zdolne do długotrwałego lotu i siadania na drzewach najbliżej gniazd. W przypadku przedwczesnego opuszczenia gniazda lądują na trawie i przemieszczają się po ziemi w ciągu 1-3 dni. Obserwacje indywidualnie oznaczonych ptaków wykazały, że muchołówki szare nabywają umiejętność pewnego przelotu i wzrostu w 15-16 dniu po urodzeniu.

Przez pierwsze 5-7 dni pisklęta, które wyleciały z gniazd, przebywały bezpośrednio w miejscach lęgowych swoich rodziców lub w bezpośrednim sąsiedztwie. Niektóre lęgi przeżywały w pobliżu swoich rodzimych gniazd przez 2-3 tygodnie. Jednocześnie odnotowano również przemieszczanie stad rodzinnych na odległość do 1,5-2 km.

Nie zaobserwowaliśmy żadnej biotopowej redystrybucji muchołówek szarych w lipcu-sierpniu. Trzymali się na tych samych stacjach, na których się zagnieździły. Ruchy ptaków odbywały się w tym czasie głównie wzdłuż brzegów jeziora Ładoga oraz wzdłuż krawędzi leśnych grzbietów położonych wśród bagien.

Pierwsze próby chwytania owadów podejmują pisklęta w wieku 26-28 dni, tj. 12-14 dnia po opuszczeniu gniazd. W ciągu tygodnia lęgi są trzymane razem z rodzicami, a częścią diety młodych ptaków są przedmioty pobierane przez ptaki dorosłe. Szare muchołówki uniezależniają się nieco później niż cytryny i małe muchołówki. Ostatnie przypadki żebrania rodziców o pożywienie przez pisklęta muchołówki szarej odnotowano w wieku 32-34 dni.

Muchołówka szara jest jednym z najbardziej późno zasypiających ptaków. Dorosłe ptaki kontynuują polowanie o zmierzchu i karmią pisklęta w ciągu 25-30 minut po zachodzie słońca. Tak więc, zgodnie z

AS Malchevsky (1959) w regionie Woroneża w drugiej połowie lipca muchołówka szara pozostaje aktywna do godziny 20. Na terenie naszego badania o tej samej porze roku żałobnik szary karmił pisklęta do godz. 22:30 (zachód słońca o 21:00 45 min - 21 h 55 min). Zaraz po zachodzie pisklęta zaczynają intensywnie zachodzić na siebie i gromadzić się razem, osiadając nocą w zwartej grupie w koronach drzew.

Ostatnie połowy młodych ptaków tego gatunku przypadają na połowę sierpnia. W tym czasie ich wiek wynosi 37-46 dni. W związku z tym muchołówki szare znajdują się w okolicy porodowej 4 tygodnie po wylęgu z gniazd oraz w ciągu 7-12 dni po przejściu do samodzielnego życia.

Linienie młodych piskląt rozpoczyna się w wieku 26-29 dni, au muchołówek szarych w 23-25 ​​dniu życia. U wszystkich trzech badanych gatunków muchołówek zaobserwowano zmianę w młodych piórach we wszystkich pterilia. Nie wymienia się tylko kół zamachowych, sterów i części osłon skrzydeł. Czas trwania poporodowego wylinki u muchołówki szarej i żałobnej jest w przybliżeniu taki sam i wynosi 35-40 dni. Uderzająca jest różnica w czasie zarastania apterii u tych gatunków. U muchołówki szarej zaczyna się 16-17 dnia po urodzeniu i poprzedza zmianę upierzenia pisklęcia.Przerost apterii w tłuczku następuje później niż początek wylinki poporodowej i kończy się na krótko przed jego zakończeniem. U niektórych osobników trzech gatunków muchołówek na badanym terenie koniec okresu wylinki młodocianej zbiegł się z migracją jesienną.

Muchołówki żerujące i muchołówki małe stają się całkowicie niezależne w wieku 28-30 dni, a muchołówki szare - w wieku 32-34 dni.

We wszystkich badanych gatunkach większość młodych ptaków przebywa w rejonie narodzin aż do rozpoczęcia migracji jesiennej, tj. do pierwszej połowy sierpnia. Tylko kilka osobników opuszcza obszar urodzenia wkrótce po uzyskaniu niepodległości.

Dla muchołówki żyjącej w rejonie Leningradu - muchy szarej, drobnej i srokatej - charakterystyczny jest początek jesiennego wyjazdu na zimowanie przed końcem wylinki poporodowej. Nie stwierdzono różnic gatunkowych pod względem objętości i czasu trwania.

Viksne Ya. A. 1968. O znaczeniu wędrówek po lęgowych w rozmieszczeniu terytorialnym śmieszek (Lagiv t1d, lubliv) // Ekologia ptactwa wodnego na Łotwie. Ryga: 167–205.

Gibet L.A., Berman D.I. 1962. Umieszczenie małych ptaków leśnych w gniazdach po gnieździe

okres wojny w regionie Kalinin // Ornithology 5: 96-100. Zimin V.B., Lapshin N.V. 1976. Wyniki łapania i znakowania ptaków w gnieździe

okres // Materiały z 9. krajów bałtyckich. ornithol. conf. Wilno: 96–102. Karpovich V.N. 1962. Ekologia masowych mieszkańców sztucznych gniazd (szpak, muchołówka żałobna) na terenie rezerwatu przyrody Oka // Tr. Oka Reserve 4: 65-176. Likhachev G.N. 1955. Muchołówka żałobna (Muscicapa hypoleuca Pal!) I jej związek z

terytorium lęgowe // Tr. Banding Bureau 8: 123-156. Malchevsky A.S. 1959. Życie rozrodcze ptaków śpiewających: Rozmnażanie i postembrionalny rozwój wróblowych w europejskiej części ZSRR. L .: 1-282. Mikheev A.V. 1971. Loty ptaków. M.: 1-208.

Paevsky V.A. 1967. O terytorialnym zachowaniu młodych ptaków gatunków leśnych

w czasie po zagnieżdżeniu // Tr. Zool. Instytut Akademii Nauk ZSRR 50: 87–95. Rakhilin V.K. 1960. Doświadczenie w badaniu biologii ptaków przy użyciu indywidualnego znakowania // Migracja zwierząt 2: 185-197. Berndt R., Winkel W. 1979. Verfrachtungs-Experimente zur Frage der Geburtsortprägung beim Trauerschnäpper (Ficedula hypoleuca) // J. Ornithol. 120, 1: 41-53. Creutz G. 1955. Der Trauerschnäppers (Muscicapa hypoleuca Pallas). Eine Populationsstudie // J. Ornithol. 96, 3: 241-326. Drost R., Schilling L. 1940. Über der Zug des Trauerschnäppers Muscicapa hypoleuca (Pall.) // Vogelzug 11: 71–85. Haartman L., von. 1949. Der Trauerschnäpper. 1. Ortstreue und Rassenbildung //

Acta zool. fenn. 56: 56-104. Jones H.P., Mead C.J., Durman R.F. 1977. Migracja muchołówki żałobnej z Wielkiej Brytanii i przez nią // Bird Study 57: 2-14.

Russian Ornithological Journal 2011, tom 20, wydanie ekspresowe 683: 1692-1693

Spotkania drozda białoczelnego Turdus torquatus na Mangyshlak

O. V. Mitropolsky

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 1994 roku *

Suche niskie góry Mangyshlak znajdują się na wschód i na północ od współczesnego obszaru lęgowego drozda białozębnego Turdus torquatus, którego najbliższe części znajdują się w górach Dagestanu i Wielkich Bałkanów w Turkmenistanie. W Mangyshlak gatunek ten rzadko występuje podczas wiosennych i jesiennych migracji. W okresie badawczym

* Mitropol'skiy O.V. 1994. Spotkania drozda białogardego na Mangyshlaku // Selevinia 2, 4: 66.1 dCHO Rus. ornithol. zhurn. 2011. Tom 20. Wydanie ekspresowe nr 683

Funkcje i siedlisko

Świat ptaków jest bardzo zróżnicowany, są w nim różni przedstawiciele, wiele z nich jest niepozornych, ale to nie czyni ich mniej interesującymi. Dzisiejsza historia będzie dotyczyła takich ptaków.

Poznaj wyjątkowość ptak z tytułem muchołówka... Na Ziemi żyje ponad trzysta gatunków tych ptaków i nie będzie można mówić o wszystkich z nich, dlatego zwracamy uwagę czytelnika na trzy najczęściej występujące gatunki żyjące na naszych szerokościach geograficznych, a mianowicie muchołówka żałobna, żałobna. muchołówka i ptak o imieniu szary muchołówka.

Te gatunki muchołówek wybieraj otwarte przestrzenie do życia i osiedlaj się w otwartych lasach, gdzie jest wiele otwartych leśnych polan i polan. Na wsi jest dużo tych uroczych ptaszków, nie boją się osiedlać blisko ludzi, a jak wiesz, ich ulubionego jedzenia jest mnóstwo - muchy, jak wiesz, we wsiach i wioskach.

Na zdjęciu ptak żałobny

Muchołówki migrują, z nadejściem zimy ptaki lecą z Rosji do różnych krajów o ciepłym klimacie, na przykład muchołówka szara i mucha żałobna zimują na kontynencie afrykańskim, a mała muchołówka woli latać w południowe regiony Azji na ferie zimowe.

Należy od razu zauważyć, że wszystkie muchołówki to małe ptaki, nie większe od wróbla, ale ich kolor jest znacznie bardziej zróżnicowany. Na przykład w lasach tajgi można znaleźć wielobarwne muchołówki, gdzie wraz z białymi i czarnymi odcieniami będą bogate odcienie - jasnoniebieski, cytrynowy, dojrzała wiśnia, a nawet pomarańczowy.

Natura przyznała samcom jasne upierzenie, a samice są zawsze bardziej niepozorne. U nas w sąsiedztwie mieszka, jak wspomniano wcześniej, szary muchołówka i nazwa mówi sama za siebie, bo taka ptak nie może się pochwalić jasnym upierzeniem.

Na zdjęciu szary muchołówka

Jest to niepozorna szarość z brązowymi plamkami na skrzydłach i jasnymi znaczeniami na odwłoku. Muchołówki mają długie i wąskie skrzydła. Patrzeć na zdjęcie muchołówkiwielu z pewnością zobaczy ptaszyna żyjącą w sąsiedztwie.

Wszystkie odmiany muchołówki mają dość szeroki dziób, u podstawy którego symetrycznie rozmieszczone są elastyczne włoski; u niektórych gatunków ptaków sztywne włosie może nawet blokować nozdrza.

Takie urządzenie pomaga muchołówkarzom łapać owady już w locie - ulubiony przysmak ptaków. Należy zaznaczyć, że łapanie owadów w locie tymi ptakami jest dobre, robią to bardzo zręcznie, aw momencie złapania ofiary trzaskanie dziobem ptaka i jednocześnie charakterystyczny dźwięk przypominający kliknięcie.

Charakter i styl życia

Muchołówki zasługują na swoją nazwę, ponieważ są bardzo dobrymi łapaczami much. Ptaki polują w szczególny sposób: ptaszek zajmuje dogodne miejsce na gałęzi, tak że liście go zakrywają i okresowo podskakują, chwyta przelatującą muchę i wraca do zasadzki. Należy zauważyć, że muchołówki nie tylko łapią muchy.

Mały muchołówka jest mistrzem polowania w powietrzu i być może nie ma w tym sobie równych. Ten ptak jest zwinny, aktywny, zwinny, ogólnie rzecz biorąc, bardzo mobilny. Ale piosenkarz z szarego muchołówki jest nieważny.

Natura nie obdarzyła tego ptaka doskonałym głosem. Śpiew ptaków bardziej jak brzęk, a czasami muchołówka może ćwierkać. Samiec zwykle ćwierka w okresie godowym, podczas gdy stuka skrzydłami po bokach.

Posłuchaj głosu muchołówki

Tryle małej muchołówki są delikatniejsze i dźwięczniejsze. Melodia jest trochę jak połączenie niewyraźnych, wyciągniętych sylab, coś w rodzaju „heel-li, heal-li”.

Karmienie ptaków muchołówka

Na pytanie, co je muchołówka, można odpowiedzieć krótko: „Wszystko, co przyciąga jej wzrok i co ptak może włożyć do dzioba”. W pogodne, pogodne dni muchy, ważki i średniej wielkości gatunki motyli służą jako pokarm dla muchołówek.

Ptak nie odmówi muchy, która wleci w strefę łowiska. Gdy warunki pogodowe nie pozwalają na latanie, muchołówka chętnie zjada gąsienice, robaki i inne owady, które chronią się przed deszczem pod liśćmi drzewa, gdzie ptak chowa się przed pogodą.

Na zdjęciu samiec i samica muchołówki żałobnej

Pod względem żerowania różne typy muchołówek niewiele się różnią, zwykle dieta ptaków i sposób pozyskiwania pokarmu zależy od siedliska, klimatu, pory dnia i innych czynników.

Polują na wszystkie małe owady w powietrzu, nie omijając pełzających. Kiedy muchołówka unosi dziobem liście na ziemi, to pod nim szuka dla siebie pożywienia, którym mogą być mrówki, pająki, robaki i inne drobiazgi.

Powielanie i oczekiwana długość życia

Muchołówki żłobiące układają gniazda w zagłębieniach. Czasami gniazdo muchołówki można znaleźć w budce dla ptaków. Ciekawie zachowuje się męski tłuczek: znajduje puste zagłębienie, siada obok niego i zaczyna śpiewać.

Na zdjęciu gniazdo ze zniesieniem muchołówki

Samica słysząc tryle miłości leci w miejsce wskazane przez śpiew.Ale zdarza się również, że samiec ma szczęście znaleźć nie jedną, ale kilka pustych dziur naraz, a następnie, zwabiwszy ptaka do jednego miejsca lęgowego, leci do innego zagłębienia i ponownie zaczyna gwizdać piosenki o miłości, a samica leci do znowu on.

Tak więc samca muchołówki żałobnej można nazwać właścicielem haremu. To prawda, że ​​mężczyzna w pełni pełni rolę ojca rodziny. Ojciec rodziny przez cały okres lęgowy pilnie strzeże rodzinnego gniazda, które nawiasem mówiąc buduje razem z samicą.

Samiec na przemian pomaga samicom karmić pisklęta o żółtych ustach, latając z jednego gniazda do drugiego.

Ciekawy! Obserwatorzy ptaków szacują, że kilka muchołówek może odbyć 500 lotów w poszukiwaniu jedzenia iz powrotem w ciągu dnia, aby nakarmić żarłoczne pisklęta. Eksterminację takiej liczby owadów można bezpiecznie nazwać pożyteczną czynnością.

Szary muchołówka buduje gniazdo późno według standardów ptaków. Aby to zrobić, wybiera koniec wiosny. Samica muchołówki szarej samodzielnie wyposaża gniazdo bez pomocy samca. W pierwszym miesiącu lata w gnieździe pojawiają się jaja, których jak zwykle nie więcej niż 6 sztuk.

Muszla jest lekko zielonkawa z małymi plamami ciemnych odcieni. Podczas swojego krótkiego życia muchołówka niszczy ogromną liczbę szkodliwych owadów, a to przynosi niewątpliwe korzyści otaczającemu światu.

Pin
Send
Share
Send
Send