Rodziny ptaków

Harpia południowoamerykańska Harpia harpyja

Pin
Send
Share
Send
Send


Największym współczesnym ptakiem jest struś afrykański (łac. Struthio camelus) - jego wysokość może dochodzić do 270 cm, pastwiska (łac. Casuarius). Pod względem rozpiętości skrzydeł albatrosy przodują na świecie - ok. 350 cm Na tym tle harpia południowoamerykańska (Harpy eagle) (łac. Harpia harpyja) o długości ciała do 110 cm i rozpiętości skrzydeł do 224 cm nie wydaje się tak ogromna, ale zrobi na Tobie znacznie większe wrażenie niż wszystkie powyższe.

Opis

Harpia południowoamerykańska (Harpia harpyja) uważana jest za jednego z najpotężniejszych ptaków drapieżnych. Długość ciała tego orła sięga 90-110 cm, rozpiętość skrzydeł około 2 metry, samica waży 7,5-9 kg, samiec - 4-4,8 kg. Ten ptak ma jasnobrązowe pióra na głowie, dziób tego samego koloru, a żółte nogi mają bardzo mocne pazury. Długie pióra z tyłu głowy harpii mogą unieść się, a potem wydaje się, że tworzy się „kaptur”, a głowa ptaka wygląda na bardzo dużą i onieśmielającą.

Styl życia i odżywianie

Harpie są najbardziej aktywne w ciągu dnia, kiedy szukają pożywienia i znajdują je w gęstych zaroślach ze względu na swoją czujność i doskonały słuch. Pomimo dużych rozmiarów ptak ten jest w stanie łatwo się poruszać, nawet w gęstych liściach. Harpie polują głównie na leniwce i naczelne, więc wśród miejscowej ludności otrzymały przydomek - „Zjadacze małp”.

Mogą również żerować na ptakach, jaszczurkach, gryzoniach, a nawet nie zrezygnują z młodych jeleni, jeśli nadarzy się okazja do ich złapania. Harpie łapią swoje ofiary za pomocą potężnych łap z pazurami, których długość sięga dziesięciu centymetrów.

W warunkach naturalnych harpie nie mają wrogów, ponieważ są szczytem ekosystemu żywnościowego.

Reprodukcja

Gniazduje harpia w koronie wysokich drzew na wysokości 50-75 m nad ziemią, często w pobliżu wody. Szerokie gniazdo o średnicy do 1,5 metra zbudowane jest z grubych gałęzi i porośnięte liśćmi i mchem, z tego samego gniazda korzysta para od kilku lat. Ptaki te nie gniazdują co roku, ale co 2 lata. Wraz z nadejściem pory deszczowej w kwietniu i maju samica składa zwykle jedno żółtawe jajo. Okres inkubacji trwa około 56 dni.

Pisklęta rozwijają się bardzo wolno i przez długi czas pozostają pod opieką rodziców. W wieku 8-10 miesięcy latają już dobrze, jednak nadal nie mogą samodzielnie żerować i nie wylatują poza miejsce lęgowe swoich rodziców. Te drapieżniki mogą głodować do 10-14 dni bez szkody dla siebie. Harpie osiągają dojrzałość płciową dopiero w wieku 5-6 lat i zaczynają rozmnażać się jeszcze później.

Zagrożenia istnienia

Obecnie liczba tych dużych orłów południowoamerykańskich stale spada. Głównym tego powodem jest niszczenie lasów na terenach lęgowych harpii, a także bardzo niskie wskaźniki rozrodu.

Naprawdę chcę, aby ten cudowny ptak przeżył i nie znalazł się wśród całkowicie wytępionych zwierząt.

Pin
Send
Share
Send
Send