Rodziny ptaków

Bubo ascalaphus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Sowa pustynna

Puchacz pustynny, czyli puchacz faraon, to gatunek ptaków z rodzaju puchaczy z rodziny sów żyjących w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Naukowe imię ascalaphus zostało nadane imieniem jednego z demonów mitologii greckiej, Askalaf.

1. Opis

Dorosły puchacz faraonów to ptak o wielkości 46 - 50 cm i wadze 1900 - 2300 g. Kolor upierzenia ogólny waha się od bladoczerwonego do piaszczystego, z czarnymi plamkami. Przednia tarcza jest otoczona wąską ciemną obwódką. Dziób jest czarny. Ma małe, pierzaste "uszy" i żółtawo-pomarańczowe oczy. Obszar ten obejmuje większość północno-zachodniej Afryki, Saharę i Półwysep Arabski. Istnieją dwa znane podgatunki zamieszkujące odpowiednio północną i południową część pasma:

  • Bubo ascalaphus desertorum jest mniejszy i jaśniejszy.
  • Bubo ascalaphus

2. Styl życia

Sowa pustynna preferuje kamieniste pustynie i półpustynie, górskie zbocza, wąwozy i skały. Poluje nocą i o zmierzchu na małe ssaki, gady i ptaki, zjada także chrząszcze i skorpiony. Z reguły tworzą monogamiczne pary na całe życie. Samica składa od dwóch do czterech jaj w okresie luty - marzec. Okres inkubacji wynosi od 31 do 36 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo w wieku od 20 do 35 dni, ale pozostają w grupie rodzinnej przez około 20 do 26 tygodni. W drugim roku życia stają się zdolne do rozmnażania.

Informacje o użytkowaniu

Zdjęcie „Młody samiec puchacza (bubo ascalaphus) podczas pokazu sokolnictwa w Dubaju, ZEA”. '' może być wykorzystywane do celów osobistych i komercyjnych zgodnie z warunkami zakupionej licencji Royalty-free. Obraz jest dostępny do pobrania w jakości wysokiej rozdzielczości do 6720x4480.

  • Kraj: Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • Lokalizacja: Na zewnątrz
  • Orientacja obrazu: Poziomo
  • Pora roku: Lato
  • Pory dnia: Dzień
Depositphotos
  • Informacje o magazynie zdjęć
  • Nasze plany i ceny
  • Rozwiązania biznesowe
  • Blog Depositphotos
  • Program Polecający
  • Program partnerski
  • Program API
  • Wakaty
  • Nowe obrazy
  • Darmowe obrazy
  • Rejestracja dostawcy
  • Sprzedawaj zdjęcia stockowe
  • język angielski
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rosyjski
  • Italiano
  • Português
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Español (Meksyk)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brazylia)
  • Magyar
  • ukraiński
  • Bahasa Indonesia
  • ไทย
  • Norsk
  • Dansk
  • Suomi
Informacja
  • Często Zadawane Pytania
  • Wszystkie dokumenty
  • Ptak w locie - Magazyn fotograficzny
Łączność
    +7-495-283-98-24
  • Czat na żywo
  • Skontaktuj się z nami
  • Recenzje o Depositphotos
Przeczytaj nas
  • Facebook
  • Świergot
  • VK
Dostępne w Dostępne w

© 2009-2021. Depositphotos Corporation, Stany Zjednoczone. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Pin
Send
Share
Send
Send