Rodziny ptaków

Czerwono-czarny ptak śpiewający na nowo

Pin
Send
Share
Send
Send


1. Dystrybucja

Ptaki osiadłe migrują tylko lokalnie na zasiedlonych przez nie obszarach wysokogórskich. Północne podgatunki migrują do południowo-wschodniej Arizony i południowo-zachodniego Nowego Meksyku. Zamieszkują w Meksyku i na północy Ameryki Środkowej wilgotne, górzyste lasy sosnowo-dębowe i mgliste, częściej na wysokości od 1500 do 3000 m npm. W Kostaryce można je spotkać w lasach górskich na wysokości od 700 do 2000 m, a nawet do 3000 m npm. W Ameryce Południowej występują w górskich lasach Andów oraz na tepui Wenezueli, Gujany i Brazylii na wysokości od 500 do 2500 m nad poziomem morza. Napotykając blisko spokrewniony gatunek, widmowego redstart, Myioborus melanocephalus, ptaki te wykazują agresywne zachowanie.

2. Powielanie

Ptaki budują mechowate gniazdo w dolnej warstwie roślinności lub na ziemi, a także na stromych brzegach. Sprzęgło zawiera zwykle od 2 do 3 jaj. Okres inkubacji trwa, w zależności od regionu, w Kostaryce od kwietnia do maja, w Kolumbii od grudnia do lipca. Młode ptaki usamodzielniają się w ciągu 12 - 14 dni.

Pin
Send
Share
Send
Send