Rodziny ptaków

Sekretarz Bird - Feathered Nomad

Pin
Send
Share
Send
Send


Ptak sekretarz preferuje otwarte łąki i sawanny, chociaż można je również znaleźć na półpustynach i obszarach o rzadkiej lesistości na wysokości nie większej niż 3000 nad poziomem morza. Ptak preferuje obszary, w których trawa nie przekracza metra, co zapewnia mu dobry widok na teren. Na prawdziwej pustyni, a także w gęstych lasach, nie znajdziesz sekretarza.

Dorosły dorasta od 0,9 do 1,2 metra, przy wadze od 2,3 do 4,2 kg. Rozpiętość skrzydeł waha się od 1,2 do 1,35 metra, samice są nieco mniejsze niż samce.

Sekretarz ptak, łatwo to zobaczyć na powyższym filmie, ma dość nietypowy wygląd jak na przedstawiciela drużyny sokołów. Ma stosunkowo małą głowę, szaro-biały dziób, długą szyję i ciało podobne do orła. Jednak w przeciwieństwie do innych członków zakonu sekretarz ma wyjątkowo długie nogi, zakończone krótkimi palcami z tępymi pazurami. Z boku wydaje się, że ptak stoi na szczudłach.

Większość piór na ciele sekretarza jest szara, z wyjątkiem piór ogonowych i ud. Z tyłu głowy znajduje się również kilka czarnych piór, dzięki którym gatunek zyskał swoją nazwę - w starożytności urzędnicy dworscy lubili wkładać czarne gęsi pióra do swoich peruk. Poniżej na zdjęciu widać ptaka sekretarza z luźnymi piórami z tyłu głowy.

Niemożliwe jest pomylenie tego ptaka z innym gatunkiem, poza tym, że z daleka można go pomylić z rajskim żurawiem.

Zakłada się, że sekretarz tworzy pary na całe życie. Rozmnażanie jest możliwe przez cały rok, ale szczyt przypada na okres od sierpnia do marca. Okres godowy jest dość burzliwy, samiec opiekuje się samicą zarówno w powietrzu, jak i na ziemi. Krycie odbywa się zwykle na ziemi, rzadziej na drzewach.

Oba osobniki uczestniczą w budowie gniazda, które zwykle znajduje się na płaskim wierzchołku akacji lub innego ciernistego drzewa. Samo gniazdo sekretarza ma kształt platformy o średnicy od 1,5 do 2,5 metra, wykonanej z gałązek i wyłożonej grubą warstwą trawy, wełny, obornika i innych materiałów. Para co roku wraca do starego gniazda w celu rozmnażania, a opuszcza je dopiero wtedy, gdy jego masa stanie się zbyt duża i istnieje możliwość, że gniazdo spadnie na ziemię.

Samica składa zwykle 1-3 białe jaja w kształcie gruszki z czerwono-brązowymi paskami w odstępach co 2-3 dni. Inkubacja rozpoczyna się po złożeniu pierwszego jaja. Przez większość czasu inkubuje sekretarka, mężczyzna w tym czasie zajmuje się zdobywaniem dla niej pożywienia. Po około 42-46 dniach rodzi się pierwsze pisklę, a następnie drugie. Gdyby w lęgu były trzy jajka, trzecie pisklę umiera z głodu, ponieważ nie może konkurować ze swoimi starszymi braćmi.

Młode sekretarz mają nieproporcjonalnie duże głowy w stosunku do tułowia. Rosną powoli, po 6 tygodniach stoją na własnych nogach, a dopiero w wieku dwóch miesięcy próbują wznieść się ponad gniazdo. Następnie przez kolejne 2-3 miesiące młode zwierzęta pozostają pod opieką rodziców. Dorośli najczęściej mieszkają w parach, rzadziej pojedynczo lub w małych grupach. Czasami sekretarz gromadzi się w dużych grupach w pobliżu wodopoju lub przy dużym nagromadzeniu pożywienia, ale takie stado rozpada się dość szybko.

Ptak staje się aktywny kilka godzin po wschodzie słońca, kiedy wysycha rosa na trawie. Sekretarz spędza większość czasu na ziemi, chodząc pieszo 20-30 km dziennie, chociaż w razie potrzeby dobrze lata. Zasadniczo prowadzi siedzący tryb życia na obszarze 20 kilometrów kwadratowych, wędrując tylko wtedy, gdy brakuje pożywienia.

Sekretarza należy zaliczyć do drapieżników o bardzo szerokiej diecie. Większość jej diety składa się ze stawonogów (koników polnych, chrząszczy, pająków, skorpionów) oraz małych ssaków, takich jak myszy, szczury, jeże, zające, mangusty i inne. Czasami zjada pisklęta, jaja, płazy, małe żółwie. Nawiasem mówiąc, sekretarze nie jedzą węży tak często, jak się powszechnie uważa, chociaż wśród niektórych ludów afrykańskich ten ptak jest szanowany właśnie dlatego, że zjada jadowite węże. Ptak jest nawet przedstawiony na herbach Republiki Południowej Afryki i Sudanu.

W poszukiwaniu zdobyczy drapieżnik przeczesuje otwarte, trawiaste obszary. Jeśli trawa jest zbyt gęsta, sekretarz rozkłada skrzydła i uderza w nią, zmuszając ofiarę do ujawnienia się. Potem następuje mały pościg, a jeśli ofiara jest mała, po prostu połyka ją w całości. Jeśli ofiara jest większa, jak wąż, używa się nóg i dzioba, którymi drapieżnik próbuje ją ogłuszyć, a następnie zabić wieloma potężnymi ciosami.

Dorosłe ptaki sekretarz nie mają naturalnych wrogów, czego nie można powiedzieć o ich pisklętach. Duże otwarte gniazda są często niszczone przez wrony i puchacze afrykańskie.

Przeczytaj o innych przedstawicielach świata zwierząt:

Jak to wygląda?

Ptak osiąga 150 cm długości i waży do 4 kg. Samce są nieco większe od samic i to jest jedyna różnica między nimi. Ogromna rozpiętość skrzydeł (do 210 cm) robi wrażenie. Czarne pióra, które przyniosły ptakowi taką sławę, unoszą się podczas krycia. Mała głowa, jasnoszary dziób i ciało podobne do orła to cechy charakterystyczne sekretarza. Połączenie jasnych i ciemnych odcieni szarości w kolorze zwierzęcia dodaje mu znaczenia i wyjątkowości. Im bliżej ogona, tym ciemniejsze staje się upierzenie. Czarne obramowanie skrzydeł zdobi i wzbogaca ptaka.

Sekretarz (łac. Sagittarius serpentarius)

Sekretarz ma długie, cienkie nogi z krótkimi palcami. Z wyglądu ptak nie przypomina żadnego przedstawiciela ptaków. Można go pomylić tylko z rajskim żurawiem, a nawet wtedy trzeba to wymyślić!
Wokół oczu i dzioba ptak ozdobiony jest łatą skóry o jasnopomarańczowym kolorze, na której nie ma upierzenia. Długie, tępe pazury są tak twarde, że pozwalają ptakowi zaatakować i wykorzystać węże.

Gdzie to żyje?

Ojczyzną i jedynym miejscem zamieszkania tych ptaków jest Afryka. Można je spotkać od Sahary po Afrykę Południową. W sąsiedztwie działalności człowieka ich populacje są rzadkie, ponieważ ludzie rabują ich jaja. Latają dobrze, ale wolą poruszać się po ziemi.

Co je?

Sekretarka wciąż jest żarłokiem! Nie zrezygnują z płazów, jaszczurek i małych ptaków. Nawet żaby i żółwie służą im jako pokarm. Najsmaczniejszym daniem dla sekretarzy są węże. Sekretarki często walczą z wężami. Podczas ataku ptak rozkłada jedno skrzydło, które służy jako tarcza.

Sekretarz złapał innego węża.

Sekretarka kończy walkę śmiertelnym ciosem w kręgosłup. Kolacja jest serwowana!

Jakie życie on prowadzi?

Te ptaki, w przeciwieństwie do swoich pierzastych krewnych, nie lubią latać. Najczęściej sekretarki unoszące się w powietrzu można zobaczyć tylko w okresie godowym. Ich styl życia przypomina koczowniczy: w poszukiwaniu pożywienia ptaki przemieszczają się z miejsca na miejsce. Dopiero po kryciu wracają do już zbudowanego gniazda.

Sekretarze gniazdują w koronach drzew.

Ptaki są bardzo lojalne, dlatego po znalezieniu bratniej duszy nie zdradzają się nawzajem i pozostają razem na zawsze. W okresie godowym nie poruszają się dalej niż pole widzenia partnera i nie pozwalają rywalom zbliżać się do siebie.

Jak rozmnaża się sekretarz?

Okres lęgowy trwa od sierpnia do marca. W okresie godowym samiec stara się „uwieść” samicę pięknym lotem i tańcem. Samica składa do trzech jaj. Nowe pisklęta przygotowują się do wyklucia średnio po 45 dniach. Nowożeńcy zwykle budują razem gniazda na wierzchołkach akacji i innych drzew.Materiałem do stworzenia magazynu jaj są gałązki i trawa. Gniazdo dla potomstwa powinno być duże i pojemne, ponieważ sekretarki będą w nim składać jaja do końca życia. Średnio średnica takiego gniazda sięga 150 cm, młode po wykluciu spędzają w domu do 90 dni.

Sekretarz pisklę pod nadzorem rodzica.

Małe sekretarki mają nieproporcjonalny organizm. Dopiero po 6 tygodniach są w stanie stawiać pierwsze kroki. Maluchy od kilku miesięcy otoczone są opieką rodziców, po czym stają się samodzielnymi ptakami. Maluchy bardzo chcą latać i często wypadają z gniazda. Jeśli nie mogą wrócić, matka musi karmić swoje dziecko na ziemi.

Lot sekretarza.

Karmią młode częściowo strawionym mięsem, a kiedy dorosną, uwielbiają jeść całe kawałki mięsa. Wiele drapieżników poluje na sekretarki, więc podczas gdy ojciec szuka pożywienia dla kobiety i dzieci, nowa matka chroni i chroni swoje dzieci.

Sekretarz i mężczyzna

Sekretarz jest uważany za bardzo ważnego i szlachetnego. Jest doceniana i szanowana w wielu krajach. Przedstawiana jest na emblematach Republiki Południowej Afryki i Sudanu, jako symbol potęgi i wyższości tych narodów nad innymi narodami.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send