Rodziny ptaków

Enukleator Schur / Pinicola

Pin
Send
Share
Send
Send


Zamieszkuje schur nie tylko północ Europy i Azji, ale także Ameryka Północna, z około 10 podgatunkami w całym zasięgu. Pszczoły żyją w lasach iglastych z domieszką olchy i brzozy, a także w pasie cedru karłowatego rosnącego w górach i na wybrzeżu.

Schurs to prawdziwie roślinożerne ptaki, żywiące się nasionami drzew iglastych i różnymi jagodami. W okresie lęgowym trzymają się w osobnych parach, innym razem wędrują małymi stadami. Jesienią i zimą pojawiają się na średnich szerokościach geograficznych w rejonie Moskwy. Ale takie spotkania z nimi nie odbywają się co roku. Występują powszechnie w regionie Leningradu, Karelii i na północy Azji. Widziałem je na Kamczatce, na północy Sachalina oraz w innych rejonach Dalekiego Wschodu. Spośród zięb pszczoły są jednymi z największych - nie są gorsze od szpaków, ale mają dłuższy ogon, co czyni je bardziej reprezentatywnymi.

Dziób jest krótki i gruby. U samców głowa, plecy i klatka piersiowa są karmazynowe, odwłok szary, skrzydła i ogon czarnobrązowy, na łopatkach dwa białe paski. To wspaniałe ubarwienie sprawia, że ​​ptaki są bardzo atrakcyjne. Samice i młode są mniej jasne, ich szkarłatny kolor zastępuje żółto-pomarańczowy z brązowawym nalotem.

Śpiew Szchurowa jest bardzo melodyjny i składa się z czystych gwizdów, które można odtworzyć jako „fili-fili-fili-flei-fifi”, a wołanie może być przekazane przez takie dźwięki „fuyu-li”. Gniazdują na gałęziach drzew iglastych i elfów. Jajka pojawiają się zwykle w czerwcu. W lęgu znajduje się 3-5 niebieskich jaj z ciemnymi plamkami.

W domu ujawnia się wyjątkowa właściwość chrząszczy, która szybko staje się oswojona.... Nawet te złapane przez dorosłych, dosłownie w ciągu kilku dni, dziury biorą pożywienie bezpośrednio z ich rąk. Flegmatyczne zachowanie i pewien niezawodny wygląd sprawiają, że ptaki te są bardzo atrakcyjne. Ptaki trzymane bez klatek stają się pełnoprawnymi członkami Twojej rodziny - podlatują do stołu i korzystając z Twojej lokalizacji, próbują wszystkiego, co jest dla nich dostępne. Są to bardzo kontaktowe (jak zresztą wszystkie naprawdę oswojone ptaki) zwierzęta domowe. Mogą być świetną zabawą, ale nie wytrzymują długo, jeśli nie są odpowiednio karmione. IK Shamov pisał o tym w ubiegłym wieku. Karmienie ich przypomina karmienie krzyżodziób - trzeba podawać orzeszki piniowe, włoskie, leśne, słonecznik, len, konopie, zwykłą mieszankę zbożową z nasionami świerka i sosny, a także dużo jagód i owoców. Wymagana jest miękka karma typu kanarek, warzywa i suplementy mineralne.

Nie wiem o rozmnażaniu chrząszczy w domu, ale może to zrobić doświadczony amator. Niestety, w niewoli podczas linienia, czerwony kolor w upierzeniu zanika, czasami zastępowany jest żółto-zielonym. Wynika to z braku karotenu w paszy. Aby zachować lub przywrócić utracone piękno upierzenia, należy podawać pożywienie bogate w karoteny - marchew (w miękkiej i w kawałkach), odkapsułkowane solanki, młode gałązki iglaste, sztuczne premiksy, które sprawdzają się zarówno przy przechowywaniu dziury pszczół i inne ptaki o niestabilnym czerwonym zabarwieniu - soczewica, krzyżodzioby, stepowanie, podpinka.

Vladimir Ostapenko. „Ptaki w Twoim domu”. Moskwa, „Ariadia”, 1996

Nawigacja

  • Gry 3D
  • Funkcje fotograficzne
  • Kolekcje zdjęć
  • Gify
  • Demotywatory
  • Wideo
  • Sławni ludzie
  • Ciekawy
  • Filmy i zwiastuny
  • Żarty i historie
  • Wysoka technologia
  • Auto / Moto
  • Sport
  • Muzyka
  • Gry i filmy Flash
  • Rzeczy
  • Zwierząt
  • W dobrych rękach
  • Cyna
  • Dziewczyny
  • Konkurencja
  • Wiadomości ze strony
  • Gry online
  • Reklama na stronie internetowej

NAJLEPSZE W TYGODNIU

  • 40 interesujących faktów, dr hab.
  • ŚMIESZNE ZDJĘCIA # 65
  • ŚMIESZNE ZDJĘCIA # 66
  • - Nie lubisz czarnego humoru.
  • ŚMIESZNE ZDJĘCIA # 67
  • Różne GIF-y
  • 30 zwycięskich zdjęć.
  • Napis na toalecie: Nic.
  • Wesoły poltyszok
  • Różne GIF-y
  • 25 bardzo starych rzeczy, cos.
  • W 1944 roku Zachód poprosił N.
  • Czy naprawdę potrzebujemy euro?
  • Bredzona
  • Bredzona
  • Gify
  • Wyszło niezręcznie
  • Jak aktorzy z L.
  • Zabawna kompilacja
  • Niestandardowy humor :)
  • Jest jeszcze lepiej!

Zalecana

SCHUR (Pinicola enucleator) należy do dużych przedstawicieli zięb, mniej więcej wielkości szpaka: waży 42 - 60 g. Charakteryzuje się masywną budową, grubym, spuchniętym dziobem z lekko zakrzywionym końcem dzioba i długim ogon z wycięciem. Prawie cały czas spędza na drzewach, rzadko schodzi na ziemię. Jego ruchy są niespieszne, często nawet powolne. Upierzenie samców ma cienki czerwono-szkarłatny kolor z szaro-różowym odcieniem. Czerwony kolor jest szczególnie wyraźny na wole, gardle i klatce piersiowej. Ogólny kolor samicy jest szaro-oliwkowy. Schur jest szeroko rozpowszechniony w północnych częściach strefy tajgi oraz na zalesionych wyżynach Europy, Azji i Ameryki Północnej. Zimą migruje do bardziej południowych części pasa leśnego. Gniazduje w lasach iglastych i mieszanych, a także w cedrze karłowatym, docierając do górnej granicy w górach. W miejscach gniazdowania szczupaki pojawiają się w marcu - kwietniu. Początkowo trzymają się w stadach, a dopiero w maju rozpadają się na pary. Samce w tym czasie dużo śpiewają, siedząc na szczycie krzaka lub na wystającej gałęzi drzewa. Gniazdo buduje samica. Jajka pojawiają się w czerwcu. W pełnym sprzęgle znajduje się 3-5 niebieskich jaj z plamkami. Samica wysiaduje przez 13-14 dni, samiec w tym czasie ją karmi. Oba ptaki karmią pisklęta. Po odejściu piskląt kilka lęgów gromadzi się we wspólnym stadzie i wędruje w poszukiwaniu pożywienia w pobliżu miejsc lęgowych. Wędrówka ptaków na południe występuje już zimą, w listopadzie - grudniu. Schur żywi się pąkami, pędami, liśćmi, nasionami drzew iglastych i liściastych oraz jagodami. Zjada również owady, zarażając się robakami i poczwarkami motyli nawet zimą.

Zdjęcia tego Szczura zostały sfotografowane w regionie Tomska zimą 2006 roku.
Przy -30 stopniach ten ptak poleciał do ludzi. Siedziała w ich ramionach, pozwalając się fotografować i karmić!)))

European schur, Pinicola enucleator enucleator

Ogólny kolor dorosłego samca jest czerwony, z ciemnymi piórami nasady na koronie, karku, plecach, łopatce, górnej części ogona, brzuchu i podogoniu - szarawe, skrzydełka są brązowe z białawymi krawędziami średnich i dużych pokryw tworzących dwa poprzeczne paski na skrzydło, lotki z białawymi krawędziami zewnętrznymi wachlarza, pióra ogonowe są brązowawe, podszewka skrzydeł jest szarawa. U samic czerwony kolor zastępuje oliwkowo-zielonkawy na tułowiu i żółtawy na głowie. Po pierwszym jesiennym wylince samce otrzymują przejściowe upierzenie z mniejszą lub większą domieszką czerwonawo-pomarańczowego odcienia. Młode wyglądają jak kobiety. W miarę jak upierzenie się zużywa, czerwono-żółty kolor pojawia się coraz bardziej i wydaje się jaśniejszy. Dziób skrzydłowy jest stosunkowo słaby.

Rasy w Skandynawii i na Półwyspie Kolskim, pojawiające się poza okresem lęgowym w różnych częściach Europy Środkowej i europejskiej części ZSRR (Leningrad, Psków). Wschodnia granica dystrybucji jest trudna do określenia, ponieważ ta rasa i następna są połączone ciągłym łańcuchem przemian.

West Siberian Schur, Pinicola enucleator stschur (P. e. Schur)

Kolor jest jaśniejszy - różowawo-czerwony (poprzednia forma ma kolor czerwony z karminowym odcieniem).

Od b. Prowincja Archangielsk wzdłuż pasa tajgi zachodniej Syberii do regionu Turukhansk, na południe do Tiumenu. Poza sezonem lęgowym migruje na południe do centralnej strefy europejskiej części ZSRR, aw wyjątkowych przypadkach dalej (Kijów).

East Siberian Schur, Pinicola enucleator pacatus (P. e. Pakatus)

Samce są jaśniejsze niż poprzednia forma, ich czerwony kolor z fioletowym odcieniem, jasne punkty środkowe dolnych piór (gardło, wole, klatka piersiowa, brzuch) wyróżniają się ostro, samice są również jaśniejsze, żółtsze, ich szary kolor jest czystszy. Dziób jest nieco krótszy w porównaniu z poprzednią formą) i bardziej opuchnięty.

Syberia od Ałtaju i Jeniseju do Priamurye i s.-z. Mongolia (Kentei, Khangai).

Kamchatka Schur, Pinicola enucleator kamtschatkensis (P. e. Kamchatkensis)

Ubarwienie jak w poprzednim, ale dziób jest wyraźnie mocniejszy, wysoki i gruby, ostro zakrzywiony w dół w kierunku końca dzioba.

Kamczatka, wybrzeże Ochocka, region Anadyr, Sachalin.

Pin
Send
Share
Send
Send