Rodziny ptaków

Bulbul chiński Pycnonotus sinensis - nowy gatunek w awifaunie Rosji

Pin
Send
Share
Send
Send


Oderwanie:
PASSERIFORMES
Rodzina:
Pycnonotidae
Rodzaj:
Pycnonotus

Naukowy:
Pycnonotus xanthopygos

cytat:
(Hemprich i Ehrenberg, 1833)

Odniesienie:
Symb.Phys.Aves (1828)

Protonim:
Ixus xanthopygos

Identyfikator Avibase:
24B66475D906FD48

Taksonomiczny numer seryjny:
TSN: 562635

Zasięg geograficzny:

  • Pycnonotus xanthopygos: Od wybrzeża Turcji do Bliskiego Wschodu, Półwyspu Synaj i Arabii

Tekst pracy naukowej na temat "Bulbul chiński Pycnonotus sinensis - nowy gatunek w awifaunie Rosji"

Czerwca (w tym intensywna - do 19 czerwca), a już 1 lipca rozpoczęła się migracja jesienna. Pomimo wysychania części zbiorników wodnych, okresy suche są generalnie korzystniejsze dla migracji czerwonoszy, ponieważ w tym czasie na jeziorach stepowych tworzą się rozległe sztaby (w okresach wilgotnych brzegi pokryte są głównie roślinnością). ). Łączną liczbę czerwonoszy, które przeleciały przez Zagłębie Torey wiosną w latach 90. XX wieku oszacowano na 150 tys. Osobników, w 2007 roku na około 190 tys.

Russian Ornithological Journal 2013, tom 22, wydanie ekspresowe 835: 46-47

Bulbul chiński Pycnonotus sinensis - nowy gatunek w awifaunie Rosji

Yuri Nikolaevich Glushchenko. Dalekowschodni Uniwersytet Federalny, Szkoła Pedagogiczna, ul. Nekrasov, 35, 692500 Ussuriysk, Rosja. E-mail: [email protected]

Otrzymano 29 grudnia 2012 r

Chiński Bulbul Pycnonotus sinensis (J.F. Gmelin, 1789) jest szeroko rozpowszechniony w południowych i wschodnich regionach Chin (w tym na wyspie Tajwan), a także na północy Wietnamu i na wyspach Ryukyu (Japonia). Jego nominatywny podgatunek przenika na północ do chińskiej prowincji Hebei (MacKinnon, Phillipps 2000, Fishpool, Tobias 2005), a także występuje w przybrzeżnych regionach Korei, gdzie może się rozmnażać (Brazylia 2009).Do tej pory nie otrzymano żadnych informacji o spotkaniu bulwarów chińskich w Rosji, chociaż w Rosji i północnej Eurazji odnotowano kilka innych gatunków z rodziny bulwarów Pycnonotidae, które generalnie mają dystrybucję tropikalną, a także krótkopalczaste lub Bulbul czerwonolicy Micro-scelis amaurotis Lata na rosyjskim Dalekim Wschodzie są regularne.

Po raz pierwszy 8 września 2002 r. Na przydrożnych plantacjach leśnych położonych w okolicach miejscowości Nowonikolsk (powiat ussuryski) zaobserwowano grupę 6-8 ptaków, przypominającą bulbul chiński. Ptaki aktywnie przemieszczały się na południe, naprzemiennie. lecąc z drzewa na drzewo wzdłuż górnych części koron, więc trudno było je wiarygodnie określić. Na półwyspie De Vries (północna część Amuru) napotkano jednego ptaka, najprawdopodobniej należącego do tego gatunku.

Rus. ornithol. zhurn. 2012. Tom 21. Wydanie ekspresowe nr 835

wnęka) w dniu 24 października 2007 r., ale nie można było go ponownie zobaczyć szczegółowo. Inny koczowniczy osobnik, który po raz pierwszy został wysłuchany, a następnie zbadany, spotkał się 8 września 2012 roku w masywie daczy położonym na wschód od miasta Ussuriysk. Ostatnią obserwację poprzedziła znajomość przez autora bulbulu chińskiego, która miała miejsce w okolicach miasta Dalian (Chiny) w sierpniu 2009 roku oraz wielokrotne obserwacje różnych typów bulbulów w Chinach, Tajlandii i Wietnamie w 2009 roku. -2012. Bulbul chiński ma dość charakterystyczny wygląd i kolor (Brazylia 2009), trudno go pomylić z innymi ptakami Azji Wschodniej.Cztery podgatunki chińskiej bulwy mają raczej słaby wygląd. Biorąc pod uwagę uwarunkowania geograficzne, nasze spotkania należy przypuszczalnie przypisywać nominatywnym podgatunkom.

Liter atur a Brazil M.A. 2009. Ptaki Azji Wschodniej. Londyn: 1-528.

Fishpool L.D.C., Tobias J.A. 2005. Rodzina Pycnonotidae (Bulbuls) // Podręcznik ptaków

na świecie. Barcelona, ​​10: 124–251. MacKinnon J., Phillipps K. 2000. Przewodnik terenowy pt. Ptaki Chin. Oxford Univ. Prasa: 1586.

Rosyjski dziennik ornitologiczny 2013, tom 22, wydanie ekspresowe 835: 47-49

Zjadanie puchacza Bubo bubo w górsko-leśnej części południowego Ałtaju

N.N. Berezovikov, G.M. Vasilieva

Druga edycja. Po raz pierwszy opublikowano w 1987 r. *

W dorzeczu jeziora Markakol, przy dwóch gniazdach puchacza Bubo bubo w latach 1981-1982, zebrano resztki pokarmu i wypluwki (114 osobników).

Żerowanie sów w okresie lęgowym (kwiecień-lipiec) charakteryzowało się następującymi cechami. Z 114 granulek, 40 okazów. (35% ich ogólnej liczby) zawierało szczątki ssaków, 37 okazów. (32,5%) - szczątki ptaków i 37 osobników. (32,5%) - zarówno szczątki ssaków, jak i ptaków. Zatem udział ssaków i ptaków w diecie puchacza w okresie lęgowym jest prawie taki sam.

* Berezovikov NN, Wasiljewa GM 1987. Żywienie puchaczy w górsko-leśnej części południowego Ałtaju // Znikające, rzadkie i słabo zbadane rośliny i zwierzęta terytorium Ałtaju oraz problemy ich ochrony. Barnauł: 45–47.

Rus. ornithol. zhurn. 2013. Tom 21. Wydanie ekspresowe nr 835

Pin
Send
Share
Send
Send