Rodziny ptaków

Fakty z czerwononogich kittiwake | Opis | Zasięg

Pin
Send
Share
Send
Send


Kittiwake rudonogi, nazwa naukowa Rissa brevirostris jest gatunkiem ptaków morskich z rodziny mew Laridae. Ten artykuł zawiera przegląd faktów, zasięgu oraz opis kittiwake czerwononogich.

Fakty o kociaku czerwononogim

Kittiwake czerwononogi gniazduje na wyspach Pribilof, Bogoslof i Buldir na Morzu Beringa u wybrzeży Alaski oraz na Wyspach Dowódców w Rosji i zimuje na morzu.

Opis

Kittiwake czerwononogi jest naprawdę zlokalizowanym gatunkiem subarktycznym Pacyfiku. Poza charakterystyczną cechą zawartą w tytule, jest niezwykle podobny do swojego wyżej zidentyfikowanego krewnego, czarnonogiego kociaka

Różne warianty obejmują krótszą fakturę, większe oczy, większą, bardziej okrągłą głowę i ciemnoszare skrzydła, a także u osobników młodocianych, które ledwo różnią się od dorosłych, bez czarnej opaski ogonowej i litery `` W '' na skrzydłach młodego czarnonogiego kittiwakes.

Nieletni potrzebują trzech lat, aby odnieść sukces w dojrzałości.

Dorosłe osobniki mają długość 35-39 cm (14-15 cali), rozpiętość skrzydeł 84-92 cm (33-36 cali) i masę ciała 325-510 g (11,5-18,0 uncji).
Podobnie jak pacyficzna rasa czarnonogich kociaków, rudonogi kittiwake ma dobrze rozwinięty tylny palec.

Czasami zdarza się, że czarnonogie koty mają czerwonawe nogi, więc wszelkie przeglądy rudonogich kociąt z rejonu subarktycznego Pacyfiku powinny zawierać informacje o wszystkich różnych odmianach, nie tylko o kolorze nóg, do akceptacji przez władze rejestrujące ptaki.

Zwyczaje

Kittiwake czerwononogi żywi się rybami podobnymi do lampionów (Myctophidae), kalmarów i bezkręgowców.

Kittiwake czerwononogi spędza lato w koloniach lęgowych klifów, gniazdując na półkach skalnych, a we wrześniu migruje do morza, aby zimować w północno-zachodnim Pacyfiku i Zatoce Alaskiej.

Status

Ten czerwononogi gatunek kittiwake jest wymieniony jako „słaby” przez IUCN, ponieważ jego liczba mieszkańców wydaje się zanikać.

Kittiwake rudonogi ma na świecie mieszkańców na obszarze od 337 000 do 377 000 osób dorosłych, a jego rozrodczość wynosi 192 000 km2 (74 000 2).

Uważa się, że liczba czerwononogich kociaków zmniejszyła się o około 35% od połowy lat 70. do połowy lat 90. XX wieku, chociaż od tego czasu liczba mogła się ustabilizować.

Nie jest jasne, dlaczego spadły, jednak może to być związane ze zmianą dostępności zdobyczy, przypuszczalnie związanymi z ekstremalnymi połowami przemysłowymi lub lokalnymi zmianami pogody.

Obejrzyj wideo: Podróżnik w czasie z 2021 roku ostrzegł ludzkość (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send