Rodziny ptaków

Cyraneczka żółtodzioba

Pin
Send
Share
Send
Send


1. Dystrybucja

Stały mieszkaniec Andów w Kolumbii, Wenezueli, Argentynie, Chile, Peru, Boliwii, Ekwadorze, Urugwaju i Brazylii. Zamieszkuje tereny podmokłe ze słodką wodą, preferując bagna od rzek.

2. Zachowanie

Gatunek ten jest również wyjątkowy wśród swoich krewnych w niektórych aspektach zachowania po kryciu: kaczor rozciąga się wysoko i pływa wokół samicy.

3. Podgatunki

Tradycyjnie istnieją 4 podgatunki:

  • Anas flavirostris altipetens Teal merida - górzyste regiony północno-zachodniej Wenezueli i sąsiednich części Kolumbii.
  • Anas flavirostris Chilijska cyraneczka - południowa Ameryka Południowa, regiony najbardziej wysunięte na północ - południowa Brazylia i północna Argentyna, a także Falklandy.
  • Anas flavirostris oxyptera Cyraneczka ostroogoniasta to górzysty region środkowego Peru na północ od Chile i Argentyny.
  • Anas flavirostris andium Andean teal - górzyste regiony Kolumbii i Ekwadoru.

Każdy z wymienionych podgatunków uważany jest za odrębny gatunek, ale coraz częściej dwa północne taksony altipetens i andium, które mają ciemnoszary dziób, są uważane za jeden gatunek, cyraneczka Anas andium z podgatunkiem altipetens. W tym przypadku pozostałe dwa taksony, które mają żółtszy dziób, są nazywane przez podgatunek oxyptera cyraneczka różnobarwna lub żółtodzioba Anas flavirostris.

Pin
Send
Share
Send
Send