Rodziny ptaków

Zwłoki krowy o brązowej głowie

Pin
Send
Share
Send
Send


Czerwony kardynał Jest dużym, długoogonowym ptakiem śpiewającym z krótkim, bardzo grubym dziobem i wypukłym grzebieniem. Czerwoni kardynałowie często siedzą w zgarbionej pozycji z ogonem skierowanym prosto w dół. Ptak ten żyje w ogrodach, podwórkach i zalesionych obszarach zlewni Zatoki Chesapeake.

Zwłoki krowy o brązowej głowie

Ptak ma krótki dziób jak zięba i ciemne oczy. Samiec jest ubarwiony przeważnie czarny z odcieniem, głowa jest brązowa. Samica jest szara z jaśniejszą piersią.

1. Dystrybucja

Zwłoki brązowogłowych bydła znajdują się na terenach otwartych i półotwartych w całej Ameryce Północnej. Podczas gdy populacje południowe są ptakami osiadłymi, populacje północne migrują do południowych Stanów Zjednoczonych lub Meksyku. Ptak porusza się w małych stadach, czasami razem z rudobrzonowatym czarnym trupem i szpakiem. Zimą ptak jest częstym gościem karmników.

2. Powielanie

Zwłoki bydła brunatnego są pasożytem gniazdującym, który składa jaja w gniazdach innych małych ptaków śpiewających, zwłaszcza w gniazdach w kształcie misek, takich jak żółte drzewko nadrzewne. Pisklęta brązowowłosej krowy żywią się gośćmi kosztem własnego, rosnącego pokolenia. Zwłoki bydła brunatnego mogą złożyć do 36 jaj rocznie. Wiadomo, że ofiarami tego pasożyta lęgowego jest ponad 140 gatunków ptaków. Jeśli rodzice gościa rozpoznają czyjeś jaja, reagują inaczej. Przedrzeźniacz kot dziobie jajka. Inne ptaki budują nowe gniazdo nad starym. Czasami wylęgowe pisklęta są wyrzucane z gniazda.

Badania przeprowadzone przez Jeffreya Hoovera i Scotta Robinsona wykazały, że zwłoki brązowogłowej krowy w połowie przypadków niszczy gniazda cytrynowego ptaka śpiewającego, jeśli odmawia on karmienia czyjegoś potomstwa. Jeśli wcześniej śpiewak cytrynowy skutecznie chronił własne gniazdo przed składaniem jaj przez pasożyta lęgowego, to pozostał nienaruszony.

Pochodzenie gatunku i opis

Zdjęcie: Red Cardinal

Czerwony kardynał (Cardinalis cardinalis) to północnoamerykański ptak z rodzaju Cardinals. Znany jest również jako kardynał północny. Nazwa zwyczajowa, jak również nazwa naukowa czerwonego kardynała, nawiązują do kardynałów Kościoła rzymskokatolickiego, którzy noszą charakterystyczne czerwone szaty i czapki. Termin „północny” w swojej ogólnej nazwie odnosi się do jego zasięgu, ponieważ jest to najbardziej wysunięty na północ gatunek kardynałów. W sumie istnieje 19 podgatunków kardynałów czerwonych, które różnią się głównie kolorem. Ich średnia długość życia wynosi około trzech lat, chociaż niektóre mają długość życia od 13 do 15 lat.

Wygląd i funkcje

Zdjęcie: Jak wygląda czerwony kardynał

Czerwone kardynały to średniej wielkości ptaki śpiewające. Samce są jaskrawoczerwone, z wyjątkiem czarnej maski na twarzy. Ze względu na jaskrawoczerwony kolor są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych ptaków. Samice są jasnobrązowe lub jasnozielono-brązowe z czerwonawymi refleksami i nie mają czarnej maski (ale części ich twarzy mogą być ciemne).

Zarówno samce, jak i samice mają grube pomarańczowo-czerwone dzioby w kształcie stożka, długi ogon i charakterystyczny grzebień z piór na czubku głowy. Samce są nieco większe niż samice. Samce mają od 22,2 do 23,5 cm długości, a samice od 20,9 do 21,6 cm. Średnia waga dorosłych czerwonych kardynałów wynosi 42 do 48 g. Średnia długość skrzydeł wynosi 30,5 cm. Czerwone kardynały są podobne do samic, ale mają raczej szary kolor niż pomarańczowo-czerwony dziób.

Ciekawostka: istnieje 18 podgatunków czerwonych kardynałów. Większość tych podgatunków różni się kolorem maski u samic.

W przeciwieństwie do wielu innych ptaków śpiewających w Ameryce Północnej, zarówno samce, jak i samice czerwonych kardynałów potrafią śpiewać. Z reguły śpiewają tylko samce ptaków śpiewających. Mają pojedyncze zwroty, takie jak bardzo ostre „chip-chip-chip” lub długie powitanie. Zwykle wybierają bardzo wysokie tony do śpiewania. Samiec użyje swojego przywołania, aby przyciągnąć samicę, podczas gdy samica rudego kardynała będzie śpiewać ze swojego gniazda, prawdopodobnie wzywając swojego małżonka jako wiadomość o pożywieniu.

Ciekawostka: Najstarszym odnotowanym czerwonym kardynałem była kobieta, która miała 15 lat i 9 miesięcy, kiedy została znaleziona w Pensylwanii.

Gdzie mieszka czerwony kardynał?

Zdjęcie Czerwony kardynał w Ameryce

Szacuje się, że na świecie żyje około 120 milionów czerwonych kardynałów, z których większość mieszka we wschodnich Stanach Zjednoczonych, następnie w Meksyku, a następnie w południowej Kanadzie. W Stanach Zjednoczonych można je znaleźć od Maine po Teksas i na południe, przez Meksyk, Belize i Gwatemalę. Mieszkają także w częściach Arizony, Kalifornii, Nowego Meksyku i Hawajów.

Zasięg czerwonego kardynała wzrósł w ciągu ostatnich 50 lat, w tym w Nowym Jorku i Nowej Anglii, i nadal rozszerza się na północ i zachód. Eksperci uważają, że jest to częściowo spowodowane wzrostem liczby miast, przedmieść i ludzi, którzy zapewniają żywność przez cały rok, co ułatwia im przetrwanie w chłodniejszym klimacie. Kardynałowie czerwoni żyją zwykle w gęstych zaroślach, takich jak skraj lasów, zarośnięte pola, żywopłoty, bagna, mesquite i ozdobne krajobrazy.

Tak więc czerwoni kardynałowie pochodzą z regionu Bliskiego Wschodu. Występują we wschodniej i środkowej Ameryce Północnej, od południowej Kanady po części Meksyku i Ameryki Środkowej. Pojawiły się również w Kalifornii, na Hawajach i na Bermudach. Red Cardinals znacznie rozszerzyli swój asortyment od początku XIX wieku, wykorzystując łagodne temperatury, siedlisko ludzi i dodatkową żywność dostępną w karmnikach dla ptaków.

Czerwoni kardynałowie preferują skraj lasów, żywopłoty i roślinność wokół domów. Może to być częściowo przyczyną wzrostu ich liczby od początku XIX wieku. Czerwoni kardynałowie czerpią również korzyści z dużej liczby ludzi karmiących ich i inne ptaki jedzące nasiona na swoim podwórku.

Teraz wiesz, gdzie znajduje się czerwony kardynał. Zobaczmy, co je ten ptak.

Co je czerwony kardynał?

Zdjęcie: Ptak czerwony kardynał

Czerwoni kardynałowie są wszystkożerni.Typowa dieta czerwonego kardynała składa się głównie z nasion, ziaren i owoców. Ich dietę uzupełniają również owady, które są głównym źródłem pożywienia dla ich piskląt. Niektóre z ich ulubionych owadów to chrząszcze, motyle, stonogi, cykady, świerszcze, muchy, catididae, ćmy i pająki.

W miesiącach zimowych w dużej mierze polegają na nasionach dostarczanych w karmnikach, a ich ulubionymi są nasiona słonecznika w oleju i nasiona krokosza barwierskiego. Inne pokarmy, które lubią to dereń, dzikie winogrona, gryka, zioła, turzyca, morwy, jagody, jeżyny, sumak, tulipanowiec i kukurydza. Rośliny borówki, morwy i jeżyny są doskonałymi opcjami do sadzenia, ponieważ stają się zarówno źródłem pożywienia, jak i kryjówką ze względu na swoje zarośla.

Aby zachować swój wygląd, jedzą winogrona lub jagody derenia. Podczas procesu trawienia pigmenty zawarte w owocach dostają się do krwiobiegu, mieszków włosowych i krystalizują. Jeśli czerwony kardynał nie może znaleźć jagód, jego odcień stopniowo zaniknie.

Ciekawostka: Czerwone kardynały czerpią swoje żywe kolory dzięki pigmentom znajdującym się w jagodach i innych materiałach roślinnych w ich diecie.

Jedną z najważniejszych rzeczy, aby przyciągnąć czerwonych kardynałów, jest karmnik dla ptaków. W przeciwieństwie do wielu innych ptaków, kardynałowie nie mogą szybko zmienić kierunku, więc karmniki dla ptaków muszą być wystarczająco duże, aby mogły łatwo wylądować. Chcą czuć się bezpiecznie podczas jedzenia, dlatego karmidło najlepiej ustawić na wysokości około 1,5-1,8 m nad ziemią, obok drzew lub krzewów. Czerwone kardynały są również karmicielami lądowymi i docenią pozostawienie jedzenia pod karmnikiem dla ptaków. Niektóre z najlepszych stylów karmników dla ptaków obejmują karmniki z dużą otwartą częścią wypoczynkową.

Czerwoni kardynałowie używają kąpieli zarówno do picia, jak i do kąpieli. Ze względu na wielkość większości kardynałów, w najgłębszym miejscu najlepiej jest mieć wanienkę dla ptaków o głębokości od 5 do 8 cm. Zimą najlepiej zrobić gorącą kąpiel dla ptaków lub zanurzyć grzejnik w zwykłej kąpieli dla ptaków. Wodę w kąpieliskach dla wszystkich gatunków ptaków należy wymieniać kilka razy w tygodniu. Jeśli źródło wody nie zostanie pokazane, czerwoni kardynałowie będą musieli opuścić i znaleźć je w innym miejscu, na przykład w lokalnym stawie, strumieniu lub rzece.

Cechy charakteru i stylu życia

Zdjęcie: Red Cardinal in winter

Czerwoni kardynałowie nie migrują i są przez cały rok w całym swoim zasięgu. Są aktywne w ciągu dnia, zwłaszcza w godzinach porannych i wieczornych. Zimą większość kardynałów gromadzi się i mieszka razem. W okresie lęgowym są dość terytorialne.

Czerwoni kardynałowie wolą ustronne miejsce, w którym czują się bezpiecznie. Obszary, które zapewniają doskonałe pokrycie, to gęste winorośle, drzewa i krzewy. Istnieje wiele rodzajów drzew i krzewów, które czerwoni kardynałowie sięgają w celach lęgowych. Sadzenie krzewów, takich jak winorośl, wiciokrzew, dereń i jałowiec może być idealną osłoną dla ich gniazd.Zimą wiecznie zielone drzewa i krzewy zapewniają bezpieczne i odpowiednie schronienie dla tych niemigrujących ptaków.

Kardynałowie czerwoni nie korzystają z budek lęgowych. Zamiast tego samiec i samica będą szukać gęsto pokrytego gniazda tydzień lub dwa, zanim samica zacznie je budować. Rzeczywista lokalizacja to zazwyczaj miejsce, w którym gniazdo jest wciśnięte w rozwidlenie małych gałęzi w krzaku, sadzonce lub kuli. Gniazdo jest zawsze ukryte w gęstym listowiu. Najpopularniejsze drzewa i krzewy wybierane przez czerwonych kardynałów to dereń, wiciokrzew, sosna, głóg, winogrona, świerk, cykuta, jeżyna, krzewy różane, wiąz, bzu czarnego i klon cukrowy.

Ciekawostka: Za budowanie gniazd odpowiedzialne są samice czerwonych kardynałów. Zwykle budują gniazda z gałązek, igieł, trawy i innego materiału roślinnego.

Po wybraniu miejsca samiec zwykle przynosi samicy materiały do ​​zagnieżdżania się. Materiały te obejmują paski kory, grube cienkie gałązki, winorośle, trawy, liście, igły sosny, włókna roślinne, korzenie i łodygi. Samica miażdży gałązki dziobem, aż staną się elastyczne, a następnie popycha je łapami, tworząc kształt miseczki.

Każde gniazdo ma cztery warstwy szorstkich gałązek, które przykrywa się matą z liści, wyściela korą winorośli, a następnie przycina igłami sosny, trawami, łodygami i korzeniami. Każde gniazdo zajmuje do 10 dni. Czerwone kardynały wykorzystają swoje miejsce lęgowe tylko raz, dlatego ważne jest, aby w pobliżu zawsze było dużo drzew, krzewów i materiałów.

Struktura społeczna i reprodukcja

Zdjęcie: Kardynał płci męskiej i żeńskiej

W regionach południowych czerwone kardynały są znane z rozmnażania trzech lęgów w jednym sezonie. W środkowych stanach rzadko rozmnażają się więcej niż jeden. Czerwoni Kardynałowie to wyjątkowi rodzice. Samiec dzieli obowiązki rodzica ze swoim partnerem, karmiąc i opiekując się matką w trakcie i po inkubacji. Jego ojcowski instynkt pomaga mu chronić matkę i dzieci, dopóki nie opuszczą gniazda.

Młode kardynały czerwone często przez kilka dni po opuszczeniu gniazda podążają za rodzicami po ziemi. Pozostają bardzo blisko swoich rodziców, dopóki same nie znajdą pożywienia. Podczas gdy samiec opiekuje się rodziną, jego jaskrawoczerwony kolor często zmienia się w matowy odcień brązu.

Okresy godowe czerwonych kardynałów to marzec, maj, czerwiec i lipiec. Wielkość lęgu wynosi od 2 do 5 jaj. Jajko ma 2,2 do 2,7 cm długości, 1,7 do 2 cm szerokości i waży 4,5 grama. Jajka są gładkie i błyszcząco białe z zielonkawym, niebieskim lub brązowym odcieniem, z szarymi, brązowymi lub czerwonawymi plamkami. Okres inkubacji wynosi od 11 do 13 dni. Młode rodzą się nagie, z wyjątkiem sporadycznych kępek szarawego puchu, mają zamknięte oczy i są niezdarne.

Etapy życia młodych czerwonych kardynałów:

  • młode - od 0 do 3 dni. Jego oczy jeszcze się nie otworzyły, poniżej jego ciała mogą znajdować się kępki. Nie jest gotowy do opuszczenia gniazda
  • pisklę - od 4 do 13 dni. Jego oczy są otwarte, a pióra na skrzydłach mogą przypominać tuby, ponieważ jeszcze nie przebiły się przez ochronne skorupy.Nadal nie jest też gotowy do opuszczenia gniazda,
  • młode - 14 dni i starsze. Ten ptak jest całkowicie upierzony. Jej skrzydła i ogon mogą być krótkie i może jeszcze nie opanowała latania, ale potrafi chodzić, skakać i trzepotać. Opuściła gniazdo, chociaż jej rodzice mogą tam być, aby w razie potrzeby pomóc i chronić.

Naturalni wrogowie czerwonych kardynałów

Zdjęcie: Jak wygląda czerwony kardynał

Dorosłe kardynały czerwone mogą być zjadane przez koty domowe, psy domowe, jastrzębie Coopera, gąsiorek, wiewiórki szare, sowę uszatą. Pisklęta i jaja są narażone na drapieżnictwo ze strony węży, ptaków i małych ssaków. Drapieżnikami piskląt i jaj są węże mleczne, czarne węże, modraszki, rude wiewiórki i orientalne wiewiórki. Zwłoki krów są również w stanie kraść jajka z gniazda, czasem je zjadają.

W obliczu drapieżnika w pobliżu gniazda, czerwone kardynały i samice wydadzą alarm, który jest krótką, przenikliwą nutą i polecą w kierunku drapieżnika, próbując go odstraszyć. Ale nie tłoczą się agresywnie drapieżnikami.

Tak więc znane drapieżniki czerwonych kardynałów to:

  • koty domowe (Felis silvestris),
  • psy domowe (Canis lupusiliaris),
  • Jastrzębie Coopera (Accipiter cooperii),
  • Dzierzba amerykańska (Lanius ludovicianus),
  • dzierzba północna (Lanius excubitor),
  • wiewiórka karolina (Sciurus carolinensis),
  • uszatki (Asio otus),
  • Sowy orientalne (Otus Asio),
  • węże mleczne (Lampropeltis triangulum elapsoides),
  • wąż czarny (Coluber constrictor),
  • szary wąż pnący (Pantherophis obsoletus),
  • modraszka błękitna (Cyanocitta cristata),
  • wiewiórka lisia (Sciurus niger),
  • wiewiórki rude (Tamiasciurus hudsonicus),
  • Wiewiórki wschodnie (Tamias striatus),
  • zwłoki krowy o brązowej głowie (Molothrus ater).

Populacja i stan gatunku

Zdjęcie: Red Cardinal

Wydaje się, że w ciągu ostatnich 200 lat wzrosła liczba i zasięg geograficzny czerwonych kardynałów. Są to prawdopodobnie skutki wzrostu siedliska w wyniku działalności człowieka. Na całym świecie żyje około 100 milionów osób. Ponieważ czerwoni kardynałowie jedzą duże ilości nasion i owoców, mogą rozproszyć nasiona niektórych roślin. Mogą również wpływać na skład zbiorowiska roślinnego poprzez spożywanie nasion.

Czerwoni kardynałowie dostarczają pożywienie swoim drapieżnikom. Od czasu do czasu hodują również pisklęta brązowych krów, które pasożytują na ich gniazdach, pomagając lokalnym populacjom zwłok brązowych krów. Czerwone kardynały zawierają również wiele pasożytów wewnętrznych i zewnętrznych. Czerwoni kardynałowie wpływają na ludzi, rozsiewając nasiona i jedząc szkodniki, takie jak ryjkowce, piły do ​​metalu i gąsienice. Są również atrakcyjnymi gośćmi w przydomowych karmnikach dla ptaków. Nie są znane żadne niepożądane skutki działania czerwonych kardynałów na ludzi.

Kiedyś czerwone kardynały były cenione jako zwierzęta domowe ze względu na ich żywy kolor i charakterystyczny dźwięk. W Stanach Zjednoczonych czerwoni kardynałowie otrzymują specjalną ochronę prawną na mocy Ustawy o ptakach migrujących z 1918 r., Która również zakazuje ich sprzedaży w klatkach. Jest również chroniony Konwencją o ochronie ptaków wędrownych w Kanadzie.

Czerwony kardynał - ptak śpiewający z podniesionym grzebieniem na głowie i pomarańczowo-czerwonym dziobem w kształcie stożka. Kardynałowie są mieszkańcami całorocznymi w swoim zasięgu. Ptaki te nie są często spotykane w lasach. Preferują krajobrazy łąkowe z zaroślami i krzewami, w których mogą się ukrywać i gniazdować.

Strona główna> Abstrakt> Historia

Zwłoki krowy brązowogłowej lub oxbird (łaciński Molothrus ater) to północnoamerykański ptak śpiewający z rodziny corpus.

Ptak ma krótki dziób podobny do zięby i ciemne oczy. Samiec jest ubarwiony przeważnie czarny z odcieniem, głowa jest brązowa. Samica jest szara z jaśniejszą piersią.

Zwłoki brązowogłowych bydła znajdują się na terenach otwartych i półotwartych w całej Ameryce Północnej. Podczas gdy populacje południowe są ptakami osiadłymi, populacje północne migrują do południowych Stanów Zjednoczonych lub Meksyku. Ptak porusza się w małych stadach, czasami razem z rudobrzonowatym czarnym trupem i szpakiem. Zimą ptak jest częstym gościem karmników.

Zwłoki brązowogłowej krowy szukają na ziemi owadów, które są wabione lub odstraszane przez pasące się na łąkach bydło.

Zwłoki bydła brunatnego są pasożytem gniazdującym, który składa jaja w gniazdach innych małych ptaków śpiewających, zwłaszcza w gniazdach w kształcie misek, takich jak żółte drzewko nadrzewne. Pisklęta brązowowłosej krowy żywią się gośćmi kosztem własnego, rosnącego pokolenia. Zwłoki bydła brunatnego mogą złożyć do 36 jaj rocznie. Wiadomo, że ofiarami tego pasożyta lęgowego jest ponad 140 gatunków ptaków. Jeśli rodzice gościa rozpoznają czyjeś jaja, reagują inaczej. Przedrzeźniacz kot dziobie jajka. Inne ptaki budują nowe gniazdo nad starym. Czasami wylęgowe pisklęta są wyrzucane z gniazda.

Badania przeprowadzone przez Jeffreya Hoovera i Scotta Robinsona wykazały, że zwłoki brązowogłowej krowy w połowie przypadków niszczy gniazda cytrynowego ptaka śpiewającego, jeśli odmawia on karmienia czyjegoś potomstwa. Jeśli wcześniej śpiewak cytrynowy skutecznie chronił własne gniazdo przed składaniem jaj przez pasożyta lęgowego, to pozostał nienaruszony.

Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - S. 431. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0

Pin
Send
Share
Send
Send