Rodziny ptaków

KOZA (Caprimulgus europaeus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Czerwona Księga Moskwy. Kategoria rzadkości 0

W lęgu znajdują się 2 jaja, które są składane bezpośrednio na dnie lasu, co w warunkach miejskich czyni je szczególnie wrażliwymi nawet w głębi lasu. Żywi się latającymi owadami o zmierzchu i podczas jasnych nocy.

Lelek przestaje gniazdować wraz ze wzrostem obciążeń rekreacyjnych lub zarastaniem łąk i łąk drzewami i krzewami.

Unika aktywnie odwiedzanych obrzeży lasu z elementami poprawy parku nawet podczas lotu.

Siedlisko: skraj lasu, łąki

Rodzina: True Nightjars

Nocny drapieżnik. Oczy błyszczą, przycisnął się do kory. Leci jak do tańca. Kozy nigdy nie doiły.

Rasy w umiarkowanych szerokościach geograficznych Eurazji i północno-zachodniej Afryki.

Nazwa rodzajowa Caprimulgus, dosłownie przetłumaczona z łaciny jako „lelek” lub „dojarz kóz” (od łacińskich słów kapar - koza i mulgeō - do mleka), została zapożyczona z Historii Naturalnej Pliniusza Starszego. Uważał, że ptaki piją w nocy kozie mleko, czepiając się wymion zwierząt, które następnie oślepiają i umierają.

Wielkość drozda wyróżnia się matowym szaro-brązowym upierzeniem, które dobrze ukrywa ptaka na tle kory lub ściółki leśnej.

Podobnie jak inne gatunki z rodziny ma duże oczy, krótki dziób w połączeniu z bardzo dużym („żabim”) otworem pyskowym i krótkie nogi, słabo przystosowane do poruszania się po ziemi i chwytania gałęzi (z tego powodu ptaki siedzieć wzdłuż gałęzi, a nie w poprzek) ...

Zamieszkuje jasne lasy sosnowe, polany, polany, nieużytki, nieużytki, w Europie Południowej - zarośla wiecznie zielonych liściastych i ciernistych krzewów (makii). Ptak wędrowny, zimy w Afryce Subsaharyjskiej. Żywi się owadami, na które poluje w powietrzu.

Mały wdzięczny ptak: długość 26-28 cm, rozpiętość skrzydeł 54-60 cm, waga 60-110 g. Ciało jest nieco wydłużone, jak kukułka, o długich, ostrych skrzydłach i stosunkowo długim ogonie. Dziób jest bardzo krótki i słaby, ale usta wyglądają na bardzo duże. W kącikach ust rozwijają się długie i twarde szczeciny. Nogi są bardzo małe - wydaje się, że ptak siedzący na ziemi przycisnął całe ciało do ziemi.

Środkowy palec jest dłuższy niż pozostały i jest częściowo połączony z sąsiednią membraną. Upierzenie jest miękkie i luźne, jak u sów - z tego powodu lelek czasami wygląda na nieco większy niż w rzeczywistości. Kolor jest typowo protekcjonalny - nie jest łatwo znaleźć nieruchomego ptaka na gałęzi drzewa lub w opadłych, uschniętych liściach.

Wierzch jest brązowo-szary, z licznymi poprzecznymi smugami i paskami w kolorach czerwonawym, kasztanowym i czarnym. Dno jest brązowawe, z wzorem małych, ciemniejszych poprzecznych pasków. Pod okiem rozwija się wyraźny biały pasek. Po bokach gardła znajdują się małe plamki, czysto białe u samca i pręgowane u samicy.

Ponadto u samca pojawiły się białe plamy na końcach skrzydeł i rogach zewnętrznych piór ogona, ale poza tym obie płci są do siebie bardzo podobne. Młode ptaki są bardziej jak dorosłe samice. Dziób jest czarny, tęczówka jest czarno-brązowa.

Wyczuwając zbliżanie się drapieżnika lub osoby odpoczywający ptak próbuje wtopić się w otaczający krajobraz, chowając się i wtulając w ziemię lub sukę. Jeśli niebezpieczeństwo jest zbyt blisko, ptak odlatuje łatwo i cicho, głośno trzepocząc skrzydłami i wycofuje się na niewielką odległość.

Niepozorny ptak, lelek jest przede wszystkim znany ze swojego specyficznego śpiewu, w przeciwieństwie do głosów innych ptaków i dobrze słyszalny z odległości do 1 km. Samiec śpiewa przeważnie siedząc na gałęzi martwego drzewa na obrzeżach leśnej polany. Jego piosenka - suchy monotonny tryl „ryrrrrr” - przypomina nieco dudnienie żab lub dudnienie małego motocykla, tylko że jest głośniejsze. Monotonne grzechotanie z niewielkimi przerwami trwa od zmierzchu do świtu, podczas gdy ton, częstotliwość i głośność dźwięku ulegają okresowym zmianom.

Przerażony ptak często przerywa tryl wysokim i rozciągniętym „furr-furr-furr-furrruyu…”, jakby miarowy ryk silnika nagle się zdławił. Po skończeniu piosenki lelek zawsze startuje i odchodzi. Samiec zaczyna kosić kilka dni po przyjeździe i śpiewa przez całe lato, uspokajając się na krótki czas w drugiej połowie lipca.

Lelek zwyczajny gniazduje w ciepłej i umiarkowanej strefie północno-zachodniej Afryki i Eurazji na wschód do Transbaikalia, gdzie zostaje zastąpiony przez inny gatunek - lelek wielki.

W Europie występuje prawie wszędzie, w tym na większości wysp Morza Śródziemnego, ale w centralnej części występuje rzadko. Częściej na Półwyspie Iberyjskim iw Europie Wschodniej. Nie występuje w Islandii i północnych regionach Szkocji i Skandynawii, a także na południu Peloponezu.

W Rosji gniazda od zachodnich granic na wschód do dorzecza Ononu (granica z Mongolią), na północy spotykają się do strefy subtaigi: w części europejskiej do regionu Archangielsk, na Uralu do około 60 równoleżnika , od Jeniseju do Jenisejska, do północnego Bajkału i środkowej części płaskowyżu Vitim. Na południu, poza Rosją, występuje w zachodniej Azji, na południe do Syrii, północnego Iraku, Iranu i Afganistanu, na wschód do zachodnich Indii, w zachodnich Chinach na północne stoki Kunlun i Ordos.

Rasy w Afryce od Maroka na wschód po Tunezję, na południe do Atlasu Wysokiego.

Zamieszkuje otwarte i półotwarte krajobrazy z suchymi, dobrze ogrzanymi obszarami, a głównymi czynnikami udanego gniazdowania są również sucha ściółka, pole widzenia i możliwość gwałtownego startu z gniazda spod nosa drapieżnika. jako obfitość nocnych owadów latających.

Chętnie zasiedla nieużytki wrzosowiskowe, nieużytki, w lekkich, nielicznych lasach sosnowych z piaszczystymi glebami i polanami, na obrzeżach polan, pól, dolin rzecznych, bagien. W południowej i południowo-wschodniej Europie występuje powszechnie na skalistych i piaszczystych obszarach makii (zarośla wiecznie zielonych krzewów).

W centralnych regionach Europy największą liczbę osiąga na poligonach wojskowych i opuszczonych kamieniołomach. W północno-zachodniej Afryce gniazduje na skalistych zboczach z nielicznymi krzewami. Głównymi siedliskami stepu są lasy łęgowe i zbocza wąwozów z grupami drzew lub zaroślami krzewów.

Lelek unika ciągłego ciemnego lasu i tylko jednego podgatunku C. e. plumpibes, znalezione w pustynnym krajobrazie Gobi. Z reguły zamieszkuje równinę, ale w sprzyjających warunkach osiada w pasie subalpejskim. Tak więc w górach Azji Środkowej leleczki występują powszechnie w górach powyżej 3000 m npm, aw zimowiskach na granicy lodowej na wysokości 5000 m npm.

Działalność gospodarcza człowieka, taka jak wylesianie i budowa polan przeciwpożarowych, ma korzystny wpływ na liczebność lelków. Z drugiej strony liczebność autostrad często staje się szkodliwa dla populacji tych ptaków.

Światło reflektorów samochodowych przyciąga nocne owady, na które poluje lelek, a rozgrzany w dzień asfalt jest wygodną platformą do odpoczynku. W efekcie ptaki często wpadają pod koła, co prowadzi do całkowitej eksterminacji na terenach o dużym natężeniu ruchu.

Lelek pospolity to typowy gatunek wędrowny, który co roku wędruje na duże odległości. Główne zimowiska dla podgatunków imiennych, które lęgną się w większości Europy, znajdują się we wschodniej i południowej Afryce, chociaż niewielki odsetek ptaków migruje również na zachód od tego kontynentu.

Podgatunek meridionalis zamieszkujący Morze Śródziemne, Kaukaz i regiony przylegające do Morza Kaspijskiego zimuje w południowych i być może środkowych regionach kontynentu afrykańskiego, a także w niewielkich ilościach na zachodzie.

Wydaje się, że podgatunki sarudnyi, unini i dementievi zamieszkujące stepy i górzyste regiony Azji Środkowej przenoszą się do wschodniej i południowo-wschodniej Afryki. Ponadto w Izraelu, Pakistanie i prawdopodobnie północno-zachodnich Indiach odnotowano niewielkie skupiska zimujących ptaków z gatunku unini.

Lelków z podgatunku śliwowicy zimują także w południowo-wschodniej Afryce.Wędrówka odbywa się na szerokim froncie, jednak wędrowne ptaki trzymają się pojedynczo i nie tworzą stad. Poza naturalnym zasięgiem, sporadyczne obserwacje zostały udokumentowane na Islandii, Wyspach Owczych, Azorach i Wyspach Kanaryjskich, Maderze i Seszelach.

Dojrzałość płciowa następuje w drugim roku życia, chociaż z reguły lelki zaczynają rozmnażać się dopiero rok później. Wylęgają się w pary, które po poprzednim sezonie często łączą się ponownie w miejscu lęgowym.

Samce przybywają 10 dni wcześniej niż samice, zajmują odpowiedni teren i rozpoczynają gody: długo śpiewają, głośno machają skrzydłami nad głowami i wykonują zawiłe loty pokazowe.

Podczas zalotów lelek leci powoli jak motyl i często wisi w jednym miejscu, trzymając ciało prawie pionowo i skrzydła w kształcie łacińskiej litery V, dzięki czemu wyraźnie widoczne są białe plamy sygnałowe.

Samiec demonstruje samicy kilka potencjalnych miejsc na przyszłe złożenie jaj, lądując na każdym z nich i wydając monotonny tryl. Samica lecąca w pobliżu również wydaje podobne dźwięki. Później samica samodzielnie wybiera miejsce przyszłego składania jaj, w pobliżu którego odbywa się krycie.

Gniazda jako takiego nie ma, jaja składane są bezpośrednio na ziemi, najczęściej na poszyciu leśnym w postaci zeszłorocznych liści, igieł lub pyłu drzewnego, gdzie kura lęgowa pozostanie niewidoczna. Najczęściej gniazdo porośnięte jest krzakiem, paprociami lub opadłymi gałęziami, ale ma dobry widok dookoła oraz możliwość szybkiego i cichego startu w razie niebezpieczeństwa.

Lęg, zwykle pod koniec maja lub na początku czerwca, zawiera zwykle 2 jaja o wydłużonym elipsoidalnym kształcie, o wymiarach (27–37) x (20–25) mm. Czasami w gnieździe znajduje się jeszcze jedno lub dwa jaja, które najprawdopodobniej są znaleziskami.

Skorupa jest błyszcząca, ma białe lub szarawe tło i misterny marmurowy wzór szarych i brązowych plam. Inkubacja trwa około 17-18 dni. Samica większość czasu spędza w gnieździe i tylko czasami wieczorem lub rano zostaje zastąpiona przez samca.

Kiedy drapieżnik lub osoba się zbliża, ptak siedzący chowa się i mruży oczy, twarzą do obcego, a jeśli niebezpieczeństwo jest blisko, próbuje go zabrać z gniazda, udając rannego ptaka. Zaskoczony lub nie mogący odlecieć, lelek syczy z szeroko otwartymi ustami i rzuca się w kierunku wroga.

Pisklęta wykluwają się w odstępach dobowych, a kiedy wykluwają się, są prawie całkowicie pokryte (z wyjątkiem niewielkich obszarów z tyłu głowy i grzbietu) pokryte puchem - pręgowanym brązowoszarym powyżej i ochrą poniżej.

Szybko stają się dość aktywne i, w przeciwieństwie do dorosłych ptaków, dobrze chodzą. Przez pierwsze 4 dni tylko samica karmi potomstwo, a następnie oboje rodzice. W nocy rodzice wracają do gniazda ze zdobyczą około 10 razy, za każdym razem wychowując w wolu do 150 owadów.

W wieku dwóch tygodni pisklęta podejmują pierwsze próby startu, a po kolejnym tygodniu przelatują na krótkich dystansach. Po 5 tygodniach od wyklucia lęg staje się całkowicie niezależny i rozprasza się w bezpośrednim sąsiedztwie przed wyruszeniem w pierwszą długą podróż na zimę.

Żywi się latającymi owadami, na które poluje o zmroku. W diecie dominują ćmy i chrząszcze, ale ptak regularnie łapie także muchówki (komary, muszki), jętki, pluskwy i błonkoskrzydłe (pszczoły i osy).

Ponadto w żołądkach ptaków często można znaleźć piasek i małe kamyczki, a czasem także pozostałości roślin. Niestrawione resztki jedzenia są zwracane w postaci grudek zwanych granulkami, co łączy różne typy lelków z wieloma sowami i sokołami.

Jest aktywny od zmroku do świtu, poluje zarówno na pastwiskach, jak i daleko poza jego granicami. Jeśli jest wystarczająco dużo jedzenia, robi przerwy w nocy i odpoczywa, siedząc na gałęzi lub na ziemi. Owady są zwykle łapane w locie, czasami precz strzegąc ofiary z zasadzki - suki drzewnej na skraju polany lub innego otwartego miejsca.

Ponadto najprawdopodobniej zrywa jedzenie z gałęzi lub ziemi.Po nocnym polowaniu leleczki śpią w ciągu dnia, ale nie chowają się w dziuplach lub jaskiniach, jak sowy, ale osiedlają się otwarcie - wśród opadłych liści lub na gałęzi drzewa, w tym drugim przypadku osiadają wzdłuż gałęzi, a nie w poprzek, jak u większości ptaków.

W tym okresie lelek można wykryć tylko przypadkowo, wystraszony z bliskiej odległości - pstrokate upierzenie, zwężone oczy i bezczynność łączą go z otoczeniem.

Lelek często można zobaczyć w pobliżu pasących się zwierząt domowych. Polują na muchy, gzy i inne owady towarzyszące zwierzętom. Nie tylko latają obok, ale także biegają po ziemi wśród zwierząt.

Czasami nawet między nogami. Dodaj do tego niezwykle dużą paszczę lelka. To stało się podstawą nazwy. Nawiasem mówiąc, jest więcej szans na zobaczenie żywego lelka wieczorem w pobliżu stada krów lub kóz. W lesie bardzo trudno go wypatrzyć.

Istnieje 6 podgatunków lelków, w których zmienność wyraża się w ogólnej wielkości i zmienności ogólnej barwy upierzenia:

• C. e. europaeus Linnaeus, 1758 - północna i środkowa Europa na wschód do Bajkału, na południe do około 60 ° N. sh.

• C. e. meridionalis Hartert, 1896 - Afryka północno-zachodnia, Półwysep Iberyjski, północna część Morza Śródziemnego, Krym, Kaukaz, Ukraina, północno-zachodni Iran i przybrzeżne regiony Morza Kaspijskiego.

• C. e. sarudnyi Hartert, 1912 - Azja Środkowa od Kazachstanu i wschodniego wybrzeża Morza Kaspijskiego na wschód po Kirgistan, Tarbagatai i góry Ałtaj.

• C. e. unini Hume, 1871 - Azja od Iraku i Iranu na wschód po zachodnie stoki Tien Shan i chińskie miasto Kaszgar, a także Turkmenistan i Uzbekistan.

• C. e. plumipes Przewalskiego, 1876 - północno-zachodnie Chiny, zachodnia i północno-zachodnia Mongolia.

• C. e. dementievi Stegmann, 1949 - południowa Transbaikalia, północno-wschodnia Mongolia.

Lyalaki są niezwykłe

Penkevich V.A., dystrykt Khoiniki (obwód Homelski), PSRER

Całe terytorium Białorusi

Rodzina Lelków - Caprimulgidae

Na Białorusi - C. e. europaeus (podgatunek zasiedla całą środkowoeuropejską część zasięgu gatunkowego).

Powszechne gatunki lęgowe, wędrowne i przelotowe, występujące na całym terytorium.

Ptak o długich skrzydłach i długich ogonach średniej wielkości (mniejszy od gołębicy). Ogólny ton koloru upierzenia jest ciemnoszarobrązowy, całkowicie z cienkim pasmowym wzorem poprzecznym. Na głowie powyżej i na łopatkach podłużne szerokie czarne pasy, na ogonie poprzeczne czerwonawe pasy, au samców duże białe plamy na końcach skrajnych piór ogonowych, te same plamy występują również na 3- 4 skrajne pióra skrzydeł. Dziób jest krótki, z głęboką szczeliną w pysku. Po bokach dzioba znajduje się rząd sztywnych, przypominających włosie piór. Oczy są duże, ciemnobrązowe, dziób czarny, nogi bardzo krótkie, brązowe. Waga samca 52-78 g, samica 45-90 g. Długość ciała (obie płcie) 25-29 cm, rozpiętość skrzydeł 53-64 cm.

Vladimir Bondar. Okręg Mohylewski

Wiosną przybywają z nastaniem ciepłych nocy i pojawieniem się owadów, rzadko pod koniec kwietnia, zwykle w maju. Wkrótce po przybyciu na miejsce rozpoczynają się zabawy godowe lelka, ich szczyt przypada na drugą połowę maja - pierwszą połowę czerwca. Następnie intensywność gier godowych maleje i do połowy lipca ustają.

Lelek to ptak nocny, aktywny wraz z nadejściem gęstego zmierzchu i do końca nocy z krótkimi przerwami na odpoczynek. W tym czasie obecność lelka można rozpoznać po jego ciągłym monotonnym trylu, przypominającym odległe dudnienie silnika. Zwykle spędza dzień na ziemi ze złożonymi skrzydłami i zamkniętymi oczami. Specyficzny protekcjonalny kolor sprawia, że ​​ptak ten jest bardzo podobny do kawałka kory lub kawałka drewna leżącego na ziemi.

Gniazduje z reguły w jasnych lasach sosnowych różnego typu, w tym podmokłych, na polanach i na terenach wypalonych lasów, często także w lasach ledum, rzadziej w mieszanych drzewostanach sosnowo-brzozowych. W okresie wiosenno-jesiennych wędrówek można go spotkać także w innych typach lasów, nawet w ogrodach i parkach.

Penkevich V.A., dystrykt Khoiniki (obwód Homelski), PSRER

Osiada w oddzielnych parach. Lelek - jeden z nielicznych ptaków naszej fauny, który w ogóle nie buduje gniazd - składa jaja w jasnym sosnowym lesie, na skraju lasu lub na polanie bezpośrednio na ziemi (bez ściółki) lub na mchu, zeszłoroczny liście, często pod posuszem lub zwisającymi gałęziami małych sosen.Dopiero pod koniec okresu inkubacji, pod wpływem ciężaru ptaka i jego ruchów, w miejscu zniesienia tworzy się nieznaczne zagłębienie przypominające prymitywne gniazdo.

W kompletnym sprzęgle prawie zawsze znajdują się 2, bardzo rzadko 1 lub 3 jaja o elipsoidalnym kształcie. Skorupa jest lekko błyszcząca. Na białawo-kremowym lub niebieskawo-białym tle wyróżnia się dość licznymi powierzchniowymi brązowo-brązowymi i ciemnoszarymi plamami, różniącymi się kształtem, wielkością i przejrzystością, nadając jajku marmurkowy wzór. Czasami gęstnieją w postaci obrzeża na jednym z biegunów. Masa jajka 8 g, długość 32 mm (29-35 mm), średnica 23 mm (21-24 mm).

Penkevich V.A., dystrykt Khoiniki (obwód Homelski), PSRER

Okres lęgowy jest znacznie wydłużony ze względu na częste obumieranie lęgów. Świeże lęgi występują od końca drugiej dekady maja do pierwszej połowy lipca. Szczyt reprodukcji przypada najwyraźniej w drugiej i trzeciej dekadzie czerwca. Zwykle w ciągu roku, zwłaszcza w południowych regionach republiki, występują dwa lęgi i odpowiednio dwa cykle lęgowe, które nakładają się na siebie. Dlatego około półtora tygodnia po wykluciu piskląt samiec opiekuje się potomstwem, a samica rozpoczyna inkubację drugiego lęgu. Inkubacja trwa 17-18 dni. Uczestniczą w nim obaj partnerzy: w ciągu dnia - kobieta, wraz z nadejściem ciemności - mężczyzna. Pisklęta wykluwają się na ślepo, ale pokryte długim puchem. Niemniej jednak już w wieku jednego tygodnia często opuszczają gniazdo i oddalają się od niego o kilkanaście metrów, zaczynają dobrze latać w wieku około miesiąca.

Migracja jesienna występuje we wrześniu, a później niż w pierwszych dziesięciu dniach października ptak ten nie występuje na Białorusi.

Lelek to owadożerny ptak, który łapie nocne chrząszcze, motyle i inne owady. Poluje o zmroku iw nocy na polanach, skrajach lasów, drogach i wśród drzewostanów, chwytając zdobycz szerokim dziobem.

Liczbę lelków na Białorusi szacuje się na 35-50 tysięcy par.

Maksymalny zarejestrowany wiek w Europie to 11 lat i 11 miesięcy.

Gennady Ardyuk, równina zalewowa rzeki. Jaselda, rezerwat Sporowski, rejon Bieriezowski (obwód brzeski)

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Świat zwierzęcy Białorusi. Kręgowce: podręcznik do nauki" Mińsk, 2013. -399p.

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. "Ptaki Białorusi: Księga informacyjna - identyfikator gniazd i jaj" Mińsk, 1989. -479p.

3. Gaiduk VE, Abramova IV "Ekologia ptaków południowo-zachodniej Białorusi. Non-wróblowe: monografia". Brześć, 2009. -300s.

4. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) Lista EURING rekordów długowieczności ptaków europejskich.

Pin
Send
Share
Send
Send