Rodziny ptaków

Czarny ostrygojad (Haematopus bachmani) Fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Czarny ostrygojad, nazwa naukowa Haematopus bachmani to rzucający się w oczy czarny kurczak znaleziony na wybrzeżu zachodniej części Ameryki Północnej. Rozciąga się od Aleutów na Alasce po wybrzeże półwyspu Baja California. W tym artykule omówimy czarnego ostrygojada.

Czarny ostrygojad

Czarny ostrygojad jest jedynym konsultantem w gospodarstwie domowym ostrygojadów (Haematopodidae) w większości jego odmian, pokrywając się ledwo z amerykańskim ostrygojadem (H. palliatus) na wybrzeżu Baja California.

Wewnątrz jest głównie znany jako czarny ostrygojad, chociaż ten tytuł może być używany regionalnie dla czarniawego ostrygojada i afrykańskiego ostrygojada.

Jego naukowy tytuł pochodzi od Johna Jamesa Audubona od jego kumpla Johna Bachmana.

W miejscu, w którym Ocean Spokojny łamie się w kierunku skalistych linii brzegowych, pary tych ogromnych czarnych ptaków krążą po skałach iw pobliżu mieszkań.

Zaniepokojone wznoszą się do lotu z głośnymi, dzwoniącymi gwizdami, które słychać po prostu ponad szumem fal. Ich rozciąga się od Alaski po Baja, jednak u wybrzeży południowej Kalifornii nie ma wielu czarnych ostryg, gdzie linia brzegowa jest na ogół piaszczysta, a nie kamienista.

Chociaż gatunek nie jest uważany za zagrożony, jego liczebność na świecie szacuje się na 8,900-11,000 ludzi.

Ostrygojad czarny jest gatunkiem, który budzi nadmierne zainteresowanie ze względu na swoje zróżnicowane (na przykład plany ochrony wybrzeża północnego i południowego Pacyfiku w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Alasce oraz na północnym i południowym Pacyfiku), główny gatunek wskaźnikowy wzdłuż linii brzegowej północnego Pacyfiku, gatunek wskaźnikowy zarządzania w obrębie Chugach Nationwide Forest i US Fish & Wildlife Service są głównymi gatunkami dla wniosku o zachowanie pierwszeństwa.

Karmienie czarnych ostryg

Pasza głównie w pobliżu odpływu, odpoczywająca podczas nadmiernego przypływu. Podczas żerowania na łóżkach z małżami, czasami usuwa małże ze skorupy i pozostawia muszlę na miejscu.

Ptaki mają dwie strategie otwierania muszli małży. W jednym momencie, gdy odkrył małża z ledwie otwartą skorupą, ostrygojad szybko wbija jego fakturę w otwór, tnąc tkanki mięśniowe, a następnie oczyszczając zawartość. W ramach różnych technik kurczak po prostu uderza młotkiem w skorupę, aby przerwać otwieranie.

Opis

Czarny ostrygojad to duży, całkowicie czarny ptak brzegowy, z wydłużoną (9 cm) jaskrawą szkarłatną fakturą i różowymi nogami. Ma jaskrawożółtą tęczówkę i szkarłatny pierścień na oko. Jego upierzenie różni się nieznacznie z północy na południe, a dodatkowo na północy jest ciemniejsze.

Zachowanie

Czarny ostrygojad jest ograniczony pod względem różnorodności, w żadnym wypadku nie błąka się poza brzegami, szczególnie faworyzując skaliste wybrzeża. Szybko zauważono, że ten kurczak występuje w całości na odcinkach przybrzeżnych, które mają spokojniejsze zatoki, podobnie jak obszary chronione na molach.

Czarny ostrygojad żeruje w strefie pływów, żerując na bezkręgowcach morskich, w znacznym stopniu na mięczakach podobnych do omułków, limpetów i chitonów. Dodatkowo zabierze kraby, równonogi i wąsonogi.

Czarny ostrygojad poluje w przestrzeni międzypływowej, starając się znaleźć posiłek wizualnie, zazwyczaj tak blisko brzegu, że musi latać tak często, jak trzymać się z dala od uderzających fal. Wykorzystuje swoją solidną fakturę do usuwania posiłków i otwierania muszli.
Czarny ostrygojad jest kurczakiem terytorialnym w okresie lęgowym, broniącym miejsca żerowania i gniazdowania na jednym terytorium.

Odnotowano, że niektóre pary czarnych ostrygojadów przebywają razem przez kilka lat. Gniazda to małe misy lub zagłębienia w pobliżu brzegu, podczas których małe kamyki i fragmenty muszli są wrzucane do środka za pomocą machnięcia faktury w bok lub do tyłu.


W tym gnieździe składane są od 2 do 3 jaj, które są bardzo uciążliwe i mogą nawet przetrwać zanurzenie w wyniku nadmiernego przypływu lub bardzo dużego zasięgu wody. Inkubacja ostrygojada trwa około 26-28 dni.

Pisklęta są w stanie później opuścić gniazdo i mogą przebywać na terytorium przez bardzo długi czas po wylęgnięciu się (40 dni).

Młode osobniki młodociane pozostaną na terytorium do następnego sezonu lęgowego. Jeśli tata i mama migrują, pisklęta tego roku będą migrować razem z nimi; zdarza się to dodatkowo, zazwyczaj na północy zmien.

Czarne jaja ostrygojada

2-3, zazwyczaj 1. Zauważono blady płowożółty do oliwkowego i nabazgrał brązowym i czarnym. Inkubacja jest prowadzona przez każdego tatę i mamę, 24-29 dni.

Młodszy: Puchaty młodszy z czarnego ostrygojada początkowo pozostaje blisko gniazda; tata i mama na zmianę pilnują młodszego i idą przygotowywać dla nich posiłki, przechadzając się do tyłu i do przodu, aby zamknąć strefę pływów.

Starsze pisklęta obserwują tatę i mamę na żerowiskach i tam są karmione. Młodsi mogą latać w wieku 5 tygodni lub starszych; zaczną łapać kilka własnych posiłków, ale i tak są przez jakiś czas karmione przez tatę i mamę.

Młodszy

Puchaty młodszy początkowo pozostaje blisko gniazda; tata i mama na zmianę pilnują młodszego i idą przygotowywać dla nich posiłki, przechadzając się do tyłu i do przodu, aby zamknąć strefę pływów.

Starsze pisklęta obserwują tatę i mamę na żerowiskach i tam są karmione.

Młodsi mogą latać w wieku 5 tygodni lub starszych; zaczną łapać kilka własnych posiłków, ale i tak są przez jakiś czas karmione przez tatę i mamę.

Plan redukcji wagi

Przede wszystkim małże, muszle, różne skorupiaki. Plan odchudzania różni się w zależności od miejsca i pory roku, jednak w miejscu, w którym jest wystarczająco dużo, żywi się wyłącznie małżami; dodatkowo limpiki, trąbiki, jeżowce, kraby, robaki morskie, larwy chrząszczy.

Młodsze ptaki, świeżo pozbawione uprzedzeń, mogły na początku zjadać mniej małży, być może nie mając możliwości ich otwarcia.
Czarny ostrygojad zjada sporo bezkręgowych organizmów morskich wraz z małżami, trąbikami i skałami. Niezależnie od tytułu rzadko zjada ostrygi!

Czarny ostrygojad szczególnie lubi zjadać stworzenia, które przyczepiają się do skał pod linią przypływu. Często żeruje podczas odpływu i odpoczywa podczas przypływu.
Podstawowy plan odchudzania ostrygojada rzadko dotyczy ostryg w Wielkiej Brytanii! Zjadają przeważnie małże, razem z małżami i małżami.

Biorąc pod uwagę ich zależność od skorupiaków, uważa się, że wcześniej rodzime spadki mogły być powiązane z biznesem skorupiaków zmniejszającym ilość zdobywanych zdobyczy.
Ludzie mają dwie główne strategie radzenia sobie z kłopotliwą ofiarą czarnego ostrygojada.

Niektóre, które mają krótsze, tępsze płatności, specjalizują się w wbijaniu ofiary muszlą. Inni, z dłuższymi, bardziej punktowymi płatnościami, odkładają 2 muszle na bok.
Ostrygojady zamieszkują morskie wybrzeża, preferując skaliste. Tworzą gniazda powyżej linii nadmiernego przypływu na przybrzeżnych skałach, kamienistych brzegach i piaszczystych / żwirowych plażach morskich.

Codzienna miska gniazda to mała rozpacz w osadzie zawierającym płatki skalne, kamyki i fragmenty muszli. Siedlisko żerowiskowe to przede wszystkim nisko nachylone żwirowe lub skaliste wybrzeża morskie, gdzie ofiara jest dostateczna.

Ostrygojady żywią się sporą liczbą bezkręgowców pływowych, łącznie z małżami, limpetami, chitonami, krabami, wąsonogami i różnymi małymi stworzeniami. Wbrew temu, co sugeruje ich tytuł, nie żywią się ostrygami.

Zagnieżdżanie

Mógłby kojarzyć się przez cały czas. Prawie cały czas gniazduje na wyspach. Pary czasami bronią terytorium lęgowego, na którym każda z nich ma podwyższoną przestrzeń do gniazdowania czarnego ostrygojada, ładnie nad nadmiernym przypływem i przylegającą do niej przestrzeń żerowania z małżami lub różnymi zapasami posiłków.

Witryna internetowa Nest jest ładnie na podłodze powyżej znaku przypływu, na żwirze, trawiastej przestrzeni lub rozpaczy w skale. Gniazdo (zbudowane dla każdej płci) to niewielkie zadrapanie z rzadką wyściółką z kamyków, elementów muszli.

Siedlisko

Skaliste wybrzeża, morskie wysepki. Odkryte pod każdym względem pory roku wzdłuż skalistych wybrzeży, szczególnie na małych przybrzeżnych wyspach, są mniej drapieżne; wybiera obszary z dużą ilością skorupiaków i różnymi organizmami morskimi.

Zimą dodatkowo ogólnie odkrywane na błotnistych równinach w pobliżu skalistych wybrzeży, jednak w okresie letnim znacznie rzadziej wykorzystuje je.
Mimo to ostrygojady są przez całą zimę bardzo licznymi kurami w ujściach rzek i skalistych brzegach.

Niemniej jednak w ciągu całego sezonu lęgowego często odkrywa się je dużo więcej w głębi lądu ze względu na przemieszczanie się populacji wzdłuż liniowych dróg wodnych.

W Aberdeen i innych szkockich miastach rozpoznano nawet, że gniazdują na dachach!

Przyczyny spadku

Czarne ostrygojady są wyjątkowo słabe na czyste i ludzkie zaburzenia.

Główne zagrożenia obejmują drapieżnictwo jaj i młodszych drapieżników rodzimych i obcych; wzrost wybrzeża; niepokojenie ludzi (np. wywołane porzucanie gniazd, tratowanie gniazd); statek budzi się, zwłaszcza gdy zbiegnie się z nadmiernymi przypływami; zanieczyszczenie wybrzeża podobne do wycieków ropy (prowadzące do każdej bezpośredniej śmiertelności i skośnych wyników podobnych do obniżenia dostępności posiłków lub wysokiej jakości); oraz lokalna zmiana pogody na świecie, co ma wpływ na żerowanie i / lub zagnieżdżanie zasobów.

Brakuje danych na temat skażeń i zasięgów zanieczyszczeń na poziomie regionalnym, a także sposobu, w jaki mogłyby one wpłynąć na zdrowie, szczególnie na obszarach ekstremalnie rozwiniętych lub w ich pobliżu w obrębie całego gatunku.

Stan ochrony

Niemniej jednak rozpowszechnione wzdłuż wybrzeża Pacyfiku, całkiem nieliczne w niektórych obszarach. Podatny na skutki wycieków ropy i różnego rodzaju zanieczyszczenia powietrza w strefie pływów.

Dodatkowo bardzo słaby na zakłócenia w gniazdowaniu stron internetowych związanych z czarnym ostrygojadem.

Obejrzyj wideo: American Oystercatcher (Czerwiec 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send