Rodziny ptaków

Mountain Wren / Thryorchilus browni

Pin
Send
Share
Send
Send


Strzyżyk jest dobrze znany wielu miłośnikom ptaków - jeden z naszych najmniejszych, najzabawniejszych i najbardziej zwinnych ptaków śpiewających. Wren ma uderzająco piękną, złożoną i mocną piosenkę, nieoczekiwaną dla tak małej piosenkarki. Ten ptak ma ogromny zasięg, rozciągający się na Wyspy Aleuckie, Amerykę Północną i całą Eurazję od wybrzeża Atlantyku do Oceanu Spokojnego. Wren zamieszkuje prawie całą Europę, w tym Islandię, Irlandię, Anglię i sąsiednie wyspy. Jest szeroko rozpowszechniony w Afryce Północnej, Azji Zachodniej, górach Azji Środkowej, w wielu regionach Azji Południowej i Wschodniej. Strzyżyk nie żyje na północy Skandynawii, na stepach i pustyniach naszego kraju, Mongolii i Chin. Tego ptaka nie ma w większości tajgi Europy Wschodniej, Syberii i Dalekiego Wschodu. Wszystko to wskazuje na południowe pochodzenie i względną ciepłolubność gatunku. Ale ta ciepłolubność jest najwyraźniej bardzo względna, ponieważ na wielu obszarach strzyżyk żyje nie tylko w zimnych miejscach, ale także wznosi się dość wysoko w górach, często osiadając w wilgotnych i zimnych wąwozach leśnych. Nie jest bardzo wrażliwa na zimowe przymrozki, ponieważ nawet na środkowym pasie i bardziej północnych obszarach występowania strzyżyk często zimuje w pobliżu niezamarzających rzek i źródeł.


Maleńkie strzyżyki bardzo często gniazdują w odwróconych pniakach, gęstych splotach świerkowych łap lub w stosach chrustu blisko ziemi. Fot. M. V. Steinbach

Brak strzyżyka w tajdze europejskiej i azjatyckiej prawdopodobnie wynika z jego ukrytego stylu życia, wyraźnej niechęci do latania nad otwartymi przestrzeniami, co utrudnia przywrócenie zasięgu w okresie polodowcowym. Ogromna liczba podgatunków mówi również o tej izolacji i izolacji strzyżyka nad brzegami rzek, w leśnych wąwozach, na obszarach zaśmieconych martwym drewnem, w górskich wąwozach i dolinach (38). Taka liczba podgatunków wskazuje, że nawet w ciągłych lasach i górach strzyżyk zachowuje się jak ptaki na wyspach - żyje w odosobnieniu i na odosobnionych obszarach.

W większości swojego zasięgu strzyżyk jest ptakiem osiadłym, częściowo wędrownym i wędrownym. Dość często strzyżyki (głównie samce) pozostają na zimę w pobliżu niezamarzających rzek i strumieni, nawet na środkowym pasie. Sporadycznie zimą można spotkać kilka tych ptaków, ale wolą o tej porze pozostać, choć w sąsiednich, ale wciąż różnych miejscach. Świadczy o tym fakt, że samce okazjonalnie śpiewają przy słonecznej pogodzie w lutym i marcu. Czasami w pobliżu śpiewającego samca można zobaczyć drugiego, ale cichego ptaka (zwykle starą samicę). Zimą strzyżyki żerują nad wodą, zręcznie badając wystające nad strumieniem kamienie, wspinając się po łodygach suchej pałki i innych roślin wodnych, zręcznie schylając się wzdłuż brzegu nad wodą, przeskakując nad korzeniami drzew i krzewów wystających spod spodu śnieg.

W miejscach lęgowych na środkowym pasie strzyżyki przybywają na przełomie marca i kwietnia. Jednak główny przyjazd przypada na kwiecień. Najpierw przybywają samce, które początkowo przebywają nad brzegami niezamarzniętych lub już otwartych rzek, rozmrożonych, zagraconych brzegach. Następnie po wycięciu lasu ze śniegu samce zajmują dość duże obszary lęgowe, a dokładniej obszary lęgowe (40 000-70000 m 2). Stare ptaki często lokują się na swoich zeszłorocznych poletkach, a młode szukają nowych, jeszcze niezamieszkałych miejsc. Często obszar obejmuje całe dorzecze małego leśnego wąwozu, całe otoczenie niewielkiego leśnego bagna lub podmokłej niziny, rozległy obszar zatoru lasu, martwego drewna, wyrębu lub wiatrołomów.

Wszędzie na terenach leśnych iw górach strzyżyk preferuje różne obszary lasu, wyraźnie grawitując w kierunku leśnych strumieni i wąwozów, leśnych wąwozów ze źródłami, rzek i obrzeży bagien. We wszystkich tych miejscach często przylega do zaśmieconych terenów, gdzie w gruzach pni, korzeni, martwym drewnie, wiatrowskazach, w gęstych zaroślach czuje się jak ryba w wodzie. Strzyżyk żyje również w obszarach lasu oddalonych od wody z martwym drewnem i gratką. Nie występuje na rzadkich obszarach leśnych o słabym rozwoju runa leśnego. Na obszarach bezdrzewnych (w szczególności na północy i na Wyspach Komandorskich) gniazduje wzdłuż skalnych półek oraz w niszach przybrzeżnych klifów, a tutaj preferuje obszary z przynajmniej małymi krzewami.

Wyjątkowo głośny śpiew strzyżyka, znacznie przewyższający śpiew wielu innych ptaków leśnych, E.S.Ptushenko kojarzył z dużymi rozmiarami miejsc lęgowych samców, które czasami mogą zawierać 2, a nawet 3 samice. Strzyżyki zaczynają budować gniazda w kwietniu lub maju, w zależności od charakteru wiosny, po wyschnięciu materiałów budowlanych. W różnych zakątkach swojego stanowiska samiec składa od 3 do 5 do 8 (czasem 10 do 11) gniazd. Część z nich kończy prawie do końca, ale nie wykańcza wnętrza. Inni budują tylko do połowy, podczas gdy inni kładą fundamenty. Gniazdo to kula lub nieco wydłużona sakiewka z małym bocznym wejściem. Ten sam samiec może budować gniazda z zupełnie innych materiałów. Według obserwacji E. S. Ptuszenki gniazda w lasach świerkowych budowane są głównie z zielonych mchów, wzmocnionych cienkimi gałęziami jodeł. Wlot gniazda jest również zgrabnie opleciony świerkowymi gałęziami. W lasach mieszanych z przewagą brzozy gniazda często buduje się z suchych źdźbeł trawy z wykorzystaniem liści brzozy, osiki, klonu, leszczyny, a wejście do gniazda oplatane jest gałązkami brzozy. Często strzyżyk buduje gniazda z suchych liści paproci, a także układa z nimi gniazdo. Istnieją gniazda zbudowane w całości z suchych białych łodyg mchu torfowca.


Tak wygląda jedna z najlepszych mikrostacji lęgowych strzyżyków, w której ptaki te gniazdują corocznie przez wiele lat. Zdjęcie G. N. Simkin


O ile w lasach północnych strzyżyk wyraźnie woli gniazdować w lasach świerkowych i zaśmieconych dolinach strumieni leśnych, to na Kaukazie nie mniej chętnie zasiedla wąwozy, a nawet niewielkie zagłębienia skalne w lasach bukowych, dębowych czy grabowych. Zdjęcie G. N. Simkin

Samiec bardzo szybko zużywa materiał na gniazdo, często co 10-30 s. Ułożenie jednej porcji zajmuje od 20 do 40 sekund (czasem więcej). Zdarza się, że samiec przerywa pracę i energicznie śpiewa. Najaktywniej gniazdo buduje się rano. Podczas budowy gniazd zwykle ma miejsce tworzenie się par godowych. Jednak w literaturze jest bardzo niewiele szczegółowych danych dotyczących zagnieżdżenia się jednego samca z 2 lub 3 samicami. W związku z tym wielu autorów zaprzecza poligamii u naszego gatunku lub uważa ją za bardzo rzadkie zjawisko.

Tworzenie się pary często następuje, zanim samiec zdąży zbudować wszystkie gniazda. Następnie samiec kończy je po tym, jak samica usiądzie na sprzęgle. Po utworzeniu pary, zapoznaniu się z miejscem lęgowym i gniazdami złożonymi przez samca, samica uzupełnia jedno z gniazd w jej ulubionym kącie, dodatkowo wyściełając je mchem, puchem roślinnym i piórami. Gniazda, które nie mają podszewki lub nie są dotykane przez samicę, są zwykle nazywane gniazdami zapasowymi lub śpiącymi samca. Lęg 4-7 białych jaj z brązowo-czerwonymi plamkami wysiaduje w maju - czerwcu przez 14-15 dni przez jedną samicę. Inkubacja często zaczyna się od trzeciego jaja, więc pisklęta są w różnym wieku.


Strzyżyk buduje kilka gniazd, a samica wybiera tylko jedno z nich do złożenia. Kuliste gniazdo strzyżyka otwiera się z boku. Często strzyżyk buduje gniazdo z suchych gałązek świerkowych i liści paproci. Fot. M. V. Steinbach

Gniazda strzyżyk są umieszczane na różnych wysokościach.Na skrawkach piasku z odsłoniętymi korzeniami drzew, w ziemnych dołach, kraterach, rowach, a nawet zniszczonych ziemiankach gniazda często znajdują się poniżej poziomu gruntu. Gniazda w gałęziach i dziurach powalonych pni i pokładów mogą leżeć prawie na ziemi. Gniazda w stosach chrustu są tylko nieznacznie podniesione nad ziemię. Gniazda na gałęziach krzewów i drzew, w splocie gałęzi, w pęknięciach pni i za łuszczącą się korą znajdują się zwykle na wysokości 2-3 m (a czasem 12-15 m) od ziemi.

Podczas inkubacji lęgu przez samicę samiec regularnie lata po całym swoim obszarze i śpiewa w różnych jego częściach. Okresowo wraca do głównego gniazda i powiadamia samicę o swoim wyglądzie lub niebezpieczeństwie miękkim, cichym trzaskiem: „tik. Rick. Trr. Trrrr”. Czasami samiec zagląda do gniazda i śpiewa przy nim. Samica wylatuje z gniazda, aby karmić się co godzinę, a wracając do niego, przewraca jaja. Często to głównie samica karmi pisklęta. Samiec w tym czasie nadal pilnuje miejsca i nadal dużo śpiewa. Pisklęta wybiera się z gniazda w wieku 15-16 dni. Masowe wschody piskląt na środkowym pasie obserwuje się od połowy czerwca do połowy lipca. Przez cały okres dokarmiania i opędzania lęgu po stanowisku młode wracają na noc do gniazd do spania. Często samiec i samica dzielą lęg między sobą i układają pisklęta na noc w różnych gniazdach. Dorosłe ptaki spędzają noc z pisklętami w gniazdach lub w ich pobliżu. Czasami młode razem z dorosłymi ptakami nocują nie w gniazdach, ale w gęstych splotach gałęzi świerkowych, w hałdach chrustu, stosach drewna opałowego lub nocują w dziuplach wśród korzeni przewróconych drzew. W pierwszych dniach po wyjeździe, we wczesnych godzinach porannych, samica niekiedy niesie pożywienie pisklętom w gnieździe do spania, a następnie lęg wychodzi z gniazda dopiero o godzinie 8-9.

W tej chwili młode strzyżyki z niepokojem mogą już wydawać niespokojne trzaski. Ponadto gwizdają cicho i długo. Dzięki tym dźwiękom odbijają się echem w chwilach zagrożenia i powiadamiają rodziców o ich lokalizacji. Gwizdy zwykle znikają u młodych strzyżyków po opuszczeniu lęgu i rozpraszają się jeden po drugim w lesie. Tam, gdzie strzyżyki mają 2 lęgi na sezon, samiec przejmuje hodowlę i karmienie pierwszego lęgu. Samica szybko uzupełnia i izoluje jedno z licznych gniazd i siada na drugim sprzęgle. Co ciekawe, oprócz rodziców młode z pierwszego lęgu czasami biorą udział w karmieniu piskląt z drugiego lęgu. W obecności drugiego lęgu często przebywają w miejscu lęgowym i nocują w gniazdach do spania ojca.

Młode strzyżyki usamodzielniają się w wieku około 25 dni. W tym czasie powstają między nimi napięcia, a lęgi się rozpadają. W sierpniu młode i stare ptaki zaczynają linić i często przebywają w najbardziej oddalonych i zaśmieconych obszarach lasu. Strzyżyki zbierają pożywienie w stosach martwego drewna, na ziemi w ściółce, na krzakach iw warstwie trawy. W ich pożywieniu często dominują osiadłe bezkręgowce żyjące w ściółce i niższych warstwach lasu: pająki, gąsienice, larwy małych chrząszczy, robaki, krocionogi, mięczaki. Często, zwłaszcza podczas żerowania na brzegach leśnych rzek, strumieni i źródeł, strzyżyki zjadają bezkręgowce, które zwykle nie są dotykane przez inne ptaki: wodne larwy komarów, kleszczy, drzewiastych, skorupiaków wodnych itp. Podczas jesiennych migracji strzyżyki często gromadzą się w zagracone w wąwozach, na polanach, w ogrodach warzywnych, na obrzeżach wsi, w zaroślach na nieużytkach, w zaroślach malin, jeżyn, komosy ryżowej, pokrzyw, gdzie żerują, zbierają mszyce, robaki i inne bezkręgowce w wilgotnych, ciemnych miejscach, z dolnych powierzchni liści i łodyg.

Liczba strzyżyków gniazdujących na terenach zalewowych leśnych rzek, potoków i źródeł jest bardzo stała.Wręcz przeciwnie, w lasach oddalonych od wody, zaśmieconych wiatrołapami, hałdami chrustu i martwego drewna, strzyżyki nie zawsze gniazdują. Liczba strzyżyków w tych miejscach gwałtownie spada ze względu na stały wzrost sanitarnej opieki nad lasem. Biorąc to pod uwagę, badacz VB Zimin proponuje układanie specjalnych splotów gałęzi świerkowych, przyciągających strzyżyki w okresie gniazdowania. Lot strzyżyków na środkowym pasie rozpoczyna się zwykle we wrześniu. Przechodzi powoli i niezauważalnie. Wiele ptaków przebywa nawet w stosunkowo północnych regionach do października i listopada. W ciepłe zimy samotne strzyżyki, głównie stare samce, przebywają na zimę w pobliżu niezamarzających rzek, źródeł i źródeł, żerując głównie na bezkręgowcach wodnych na skraju wybrzeża oraz w zaroślach zasuszonych roślin wodnych.

38 podgatunków strzyżyka to bardzo dużo, nawet jak na tak ogromny obszar, obejmujący obszary leśne dwóch kontynentów. Dopiero teraz zaczynamy rozumieć, jak różnorodna może być ekologia i zdolności adaptacyjne gatunku. Na wielu obszarach strefy środkowej ptak ten jest gęstym, zaśmieconym lasem świerkowym. Tutaj również można znaleźć gniazda strzyżyków na brzegu strumienia, pod inwersją korzenia drzewa poza lasem oraz w pobliżu w stosach chrustu na ogromnej polanie lub spaleniu. Możesz zobaczyć tego zwykle południowego ptaka nawet w mroźną śnieżną zimę w pobliżu samej Moskwy. A na dowódcach strzyżyki gniazdują w szczelinach nagich nawietrznych skał, otoczonych maleńkimi, ledwo zauważalnymi krzakami. Wyobrażając sobie tego malutkiego, zwinnego ptaka w całym jego nieograniczonym zasięgu, nieuchronnie zadajesz sobie pytanie: „Gdzie są granice możliwości, niesamowita plastyczność życia?”.

Strzyżyk

Nazwa łacińska:Troglodytes troglodytes
Oderwanie:Wróblowaty
Rodzina:Wrens
Dodatkowo:Europejski opis gatunków

Wygląd i zachowanie... Jeden z najmniejszych ptaków w Eurazji (i Rosji), długość ciała w formach kontynentalnych 8–10 cm, waga 7–12 g, rozpiętość skrzydeł 15–17 cm Mały ptak ruchomy o charakterystycznym wyglądzie - zwarty korpus, wydłużony cienki dziób , krótkie zaokrąglone skrzydła, krótki, zadarty ogon, którym często się trzęsie strzyżyk. Popularne nazwy - „korzeń”, „orzech”, „leszczyna”, „ogonek” - oddają charakterystyczne cechy wyglądu i biotopowe preferencje ptaka.

Opis... Kolor ogólny jest czerwono-brązowy, poniżej jaśniejszy, z ciemnymi poprzecznymi smugami po bokach, brzuchu, grzbiecie, skrzydłach i ogonie. Brwi są rozmyte i jasne. Nie ma dymorfizmu płciowego. Młode osobniki (w młodocianym upierzeniu) są bardziej intensywnie ubarwione niż dorosłe, bardziej rdzawo-rdzawe powyżej, mają raczej łuszczący się niż poprzeczny wzór.

Głosować... Złożona, głośna piosenka składa się z naprzemiennych pięknych trylów granych w różnym tempie. Wołania, sygnały zaniepokojenia - głośne gonitwy, suche trzaski.

Dystrybucja, status... Tworzy co najmniej 40 ras geograficznych, różniących się wielkością, kolorem i ekologią. W Ameryce Północnej występuje w lasach iglastych od Aleutów, południowej Alaski, Labradoru i Nowej Fundlandii po Kalifornię, region Wielkich Jezior i Appalachów. W Eurazji obszar podzielony jest na część zachodnią i wschodnią. Zamieszkuje prawie całą Europę, od tundry leśnej po Morze Śródziemne, oraz lasy górskie północno-zachodniej Afryki. Na wschodzie w strefie umiarkowanej dociera do Uralu, na południu zasiedla góry Krymu, Kaukazu, Iranu, Azji Zachodniej i Środkowej po Tien Shan włącznie z zachodnimi Himalajami. Wschodnia część pasma obejmuje wschodnią Rosję od Bajkału i południe Jakucji po Kamczatkę, dowódcę i Wyspy Kurylskie, Sachalin, Primorye. Na południu zamieszkuje Japonię, Tajwan, Koreę, większość regionów Chin, z wyjątkiem części zachodnich, wzdłuż grzbietów penetruje tropikalne regiony Chin, aż do południowo-wschodniej Azji.

Na południu pasma strzyżyk prowadzi siedzący tryb życia, z północnych regionów większość ptaków migruje lub odlatuje na zimę na południe, w górach wykonuje ruchy pionowe.W europejskiej Rosji strzyżyk jest na ogół pospolity, zimą leci w rejon niewielkich opadów śniegu i bezśnieżnych zim, na południu regionu występuje przez cały rok. Na stanowiskach lęgowych w strefie środkowej pojawia się z pierwszymi rozmrożonymi płatami, odlot opóźnia się do pojawienia się pokrywy śnieżnej, pojedyncze ptaki można spotkać zimą.

Styl życia... Preferuje lasy łęgowe z martwym drewnem i wiatrochronami, na południu pasma występuje głównie w zaroślach kolczastych krzewów, w górach pospolite wzdłuż wilgotnych wąwozów do wysokości 4000 m npm Chętnie zasiedla krajobrazy antropogeniczne. Głównym wymaganiem stawianym biotopowi jest trudny teren i zagęszczona warstwa gruntu, w której przebywają głównie ptaki. Zwykle dorosłe ptaki z roku na rok zajmują swoje dawne (lub sąsiednie) stanowisko, ptaki pierwszego roku często wędrują. Na swoim miejscu samiec buduje kilka „kawalerskich” gniazd, w których śpi, część z nich jest niedokończona. Gniazda służą oczywiście również do przyciągania samic.

Gniazdo jest masywną (3-5 razy większą od ptaka) kulistą lub owalną strukturą trawy, mchu, korzeni, suchych liści, o grubych ścianach, bocznym okrągłym wejściu i tacy, zwykle wyłożonej piórami, cienkimi łodygami mchu . Gniazda zlokalizowane są nisko nad ziemią (zwykle nie wyżej niż 5 m) w wiatrochronach, gęstych zaroślach, fałdach suchej trawy, wśród odwróconych drzew. Po kryciu samica kończy jedno z tych gniazd i składa tam jaja.

Na większości obszarów poligamia jest charakterystyczna dla strzyżyków, która występuje, gdy na terytorium dużego obszaru samca znajdują się (w całości lub w części) 2–3 obszary samic, z którymi się kojarzy. Na tym terenie jedna z samic może jeszcze dokończyć budowę gniazda przed złożeniem jaj, druga - wysiadywać lęg, trzecia - karmić lęg. W lęgu znajduje się do 10 jaj, białych z rzadkimi ciemnymi lub rdzawymi plamkami (czasami bez plamek). Inkubacja trwa 14-15 dni, karmienie piskląt w gnieździe - 16-18 dni. Samiec nie inkubuje, jego udział w karmieniu można wyrazić w różnym stopniu. Czasami samiec samodzielnie karmi lęg, podczas gdy samica rozpoczyna nowy lęg.

Rozwija się pomoc lęgową - wyhodowane pisklęta z poprzedniego lęgu czasami pomagają rodzicom nakarmić następny. Podczas wędrówki i wędrówki strzyżyk nie tworzy stad, często migruje w nocy.

Wren (Troglodytes troglodytes)

Pin
Send
Share
Send
Send