Rodziny ptaków

Dźwięki natury, europejski czarny kruk 3 (Corvus Corone)

Pin
Send
Share
Send
Send


obejmuje od 44 do 65 gatunków.

  • Barnacle Raven (Corvus albicollis) Latham 1790 Corvus albicollis
  • Pied Raven (Corvus albus) Statius Muller 1776
  • Kruk Bennetta (Corvus bennetti) Północ 1901
  • American Raven (Corvus brachyrhynchos) C. L. Brehm, 1822 Corvus brachyrhynchos brachyrhynchos C. L. Brehm, 1822
  • Corvus brachyrhynchos hargravei A. R. Phillips, 1942
  • Corvus brachyrhynchos hesperis Ridgway, 1887
  • Corvus brachyrhynchos pascuus Coues, 1899
  • Cape Raven (Corvus capensis) Lichtenstein 1823 Corvus capensis
      Corvus capensis capensis Lichtenstein, 1823
  • Corvus capensis kordofanensis Laubmann, 1919
  • Northwest Crow (Corvus caurinus) S. F. Baird, 1858
  • Kruk zwyczajny (Corvus corax) Linnaeus 1758 Corvus corax
      Corvus corax canariensis Hartert & O. Kleinschmidt, 1901
  • Corvus corax clarionensis Rothschild et Hartert, 1902
  • Corvus corax corax Linnaeus, 1758
  • Corvus corax hispanus Hartert & O. Kleinschmidt, 1901
  • Corvus corax kamtschaticus Dybowski, 1883
  • Corvus corax laurencei Hume, 1873
  • Corvus corax principis Ridgway, 1887
  • Corvus corax sinuatus Wagler, 1829
  • Corvus corax tibetanus Hodgson, 1849
  • Corvus corax tingitanus Irby, 1874
  • Corvus corax varius Brünnich, 1764
  • Wrona kapturowa (Corvus cornix) Linnaeus 1758
      Corvus cornix capellanus P. L. Sclater, 1877
  • Corvus cornix cornix Linnaeus, 1758
  • Corvus cornix pallescens (Madarász, 1904)
  • Corvus cornix sharpii Oates, 1889
  • Czarna wrona (Corvus corone) Linnaeus 1758
      Corvus corone corone Linnaeus, 1758
  • Corvus corone orientalis Eversmann, 1841
  • Wrona australijska (Corvus coronoides) Vigors & Horsfield 1827 Corvus coronoides
      Corvus coronoides coronoides Vigors & Horsfield, 1827
  • Corvus coronoides perplexus Mathews, 1912
  • Wrona brązowa (Corvus crassirostris) Rüppell, 1836
  • Wrona białoszyja (Corvus cryptoleucus) Kanapa 1854
  • Wrona indyjska (Corvus culminatus) Sykes, 1832
  • Pygmy Raven (Corvus edithae) Lort Phillips 1895
  • Little Raven (Corvus enca) (Horsfield, 1821)
      Corvus enca celebensis Stresemann, 1936
  • Kompilator Corvus enca Richmond, 1903
  • Corvus enca enca (Horsfield, 1821)
  • Corvus enca mangoli Vaurie, 1958
  • Corvus enca pusillus Tweeddale, 1878
  • Corvus enca samarensis Steere, 1890
  • Corvus enca sierramadrensis Rand i Rabor, 1961
  • Flores Raven (Corvus florensis) Büttikofer, 1894
  • Wieża (Corvus frugilegus) Linnaeus 1758 Corvus frugilegus
      Corvus frugilegus frugilegus Linnaeus, 1758
  • Corvus frugilegus pastinator Gould, 1845
  • Giant Raven (Corvus fuscicapillus) G. R. Gray, 1859
      Corvus fuscicapillus fuscicapillus G. R. Gray, 1859
  • Corvus fuscicapillus megarhynchus Bernstein, 1864
  • Hawaiian Raven (Corvus hawaiiensis) Peale 1848
  • Wrona meksykańska (Corvus imparatus) J. L. Peters, 1929
  • Bismarck's Raven (Corvus insularis) Heinroth, 1903
  • Jamaican Raven (Corvus jamaicensis) Gmelin 1788 Corvus jamaicensis
  • Guaman Raven (Corvus kubaryi) Reichenow 1885
  • Antillean Raven (Corvus leucognaphalus) Daudin 1800
  • Wrona dżungli (Corvus levaillantii) Lekcja, 1831
  • Wrona wielkokwiatowa (Corvus macrorhynchos) Wagler 1827 Corvus macrorhynchos
      Corvus macrorhynchos colonorum Swinhoe, 1864
  • Corvus macrorhynchos connectens Stresemann, 1916
  • Corvus macrorhynchos intermedius Adams, 1859
  • Corvus macrorhynchos japonensis Bonaparte, 1850
  • Corvus macrorhynchos macrorhynchos Wagler, 1827
  • Corvus macrorhynchos mandshuricus Buturlin, 1913
  • Corvus macrorhynchos osai Ogawa, 1905
  • Corvus macrorhynchos philippinus (Bonaparte, 1853)
  • Corvus macrorhynchos tibetosinensis O. Kleinschmidt & Weigold, 1922
  • Bougainville Crow Corvus meeki Rothschild 1904
  • Wrona z Australii Południowej (Corvus mellori) Mathews 1912
  • Kubańska wrona palmowa (Corvus minutus) Gundlach, 1852
  • New Caledonian Raven (Corvus moneduloides) Lesson, 1831
  • Kubański Kruk (Corvus nasicus) Temminck 1826
  • Australian Raven (Corvus orru) Bonaparte 1850 Corvus orru
      Corvus orru cecilae Mathews, 1912
  • Corvus orru latirostris A. B. Meyer, 1884
  • Corvus orru orru Bonaparte, 1850
  • Fish Raven (Corvus ossifragus) A.Wilson, 1812
  • Palm Raven (Corvus palmarum) Wirtembergia, 1835
  • Trumpet Raven (Corvus rhipidurus) Hartert 1918
      Corvus rhipidurus rhipidurus Hartert, 1918
  • Corvus rhipidurus stanleyi Roselaar, 1993
  • Desert Raven (Corvus ruficollis) Lesson, 1831
  • Sinaloa Crow (Corvus sinaloae) L. I. Davis, 1958
  • Indian House Crow (Corvus splendens) Vieillot 1817
      Corvus splendens insolens Hume, 1874
  • Corvus splendens maledivicus Reichenow, 1904
  • Corvus splendens protegatus Madarász, 1904
  • Corvus splendens splendens Vieillot, 1817
  • Corvus splendens zugmayeri Laubmann, 1913
  • Tasmanian Raven (Corvus tasmanicus) Mathews 1912
      Corvus tasmanicus boreus I. Rowley, 1970
  • Corvus tasmanicus tasmanicus Mathews, 1912
  • Malowana wrona (Corvus torquatus) Lekcja, 1831 Corvus torquatus
  • Wrona kapturowa (Corvus tristis) Lesson & Garnot 1827
  • Sulawesian Raven (Corvus typicus) (Bonaparte, 1853)
  • Bangai Crow (Corvus unicolor) (Rothschild & Hartert, 1900)
  • Moluccan Raven (Corvus validus) Bonaparte 1850
  • Fioletowa wrona (Corvus violaceus) Bonaparte, 1850
  • Kruk Woodforda (Corvus woodfordi) (Ogilvie-Grant, 1887)

    Siedlisko

    Wrona wielkokwiatowa (Corvus macrorhynchos) rozprowadzane w Azji Południowej, Południowo-Wschodniej i Wschodniej (od Paropamizu na wschodzie do wybrzeży Ochockiego, japońskiego, żółtego, wschodniego i południowochińskiego), na Dalekim Wschodzie Rosji (w regionie Amur i Primorye, na Sachalinie i Wyspy Kurylskie Południowe na północ do Urup), mieszka również na wyspach: Sri Lanka, Andaman, Big Sunda, Small Sunda, Filipiny, Hainan, Tajwan, Ryukyu, Tsushima, Hokkaido, Honsiu, Shikoku, Kyushu, Sado, Oki, Izu, Tanegashima, Yakushima, Ogasawara, Jeju.

    Wrona wielkokwiatowa zamieszkuje lasy, doliny rzeczne, wybrzeża morskie i antropogeniczne krajobrazy. Indyjski podgatunek C. macrorhynchos levaillantii występuje w górach na wysokości 6000 metrów. Ten ptak jest osiadły i wykonuje tylko niewielkie migracje. Często spędza jesień i zimę w pobliżu osad, czasem tworząc dość duże stada.

    Jedzenie

    Posiłki o godz czarna wrona bardzo różnorodny, jest to pokarm zarówno dla zwierząt, jak i roślin. Słowo carrion, które oznacza „padlinę”, w imieniu czarnej wrony po angielsku (wrona carrion) daje mylne wrażenie, że ptak ten żywi się tylko padliną. W rzeczywistości na wiosnę czarna wrona zjada ryby, jaja ptaków, gryzonie (w tym takie duże jak piżmaki, owady, resztki pokarmu dużych drapieżników. Nie odrzucają robaków, ziaren, innych małych ssaków i resztek pokarmowych). mogą ścigać drapieżne ptaki, a nawet lisy w poszukiwaniu zdobyczy, a także mogą współpracować z innymi wronami, aby złapać zdobycz.

    Zagnieżdżanie

    Okres godowy wrony wielkokwiatowej trwa od lutego do marca. Ptaki te tworzą stałe pary. Nie osiedlają się w koloniach, ale w parach oddzielnie od siebie.Wrony wielkokwiatowe zaczynają zakładać gniazda na drzewach na przełomie marca i kwietnia. Do budowy wykorzystuje się suche gałęzie, w ściany gniazda wplecione są włókna łykowe, łodygi traw, korzenie wplecione są w wełnę i pierze. Ptaki często wykorzystują do gniazda rzeczy wyrzucane przez ludzi. Lęg składa się z 3-6 jaj o wymiarach 46,5 × 31,5 mm, koloru zielonkawego, szaro-zielonego lub zielonego z brązowymi plamkami, smugami, plamkami. Samica wysiaduje jaja przez 20-21 dni. Pisklęta wykluwają się pod koniec kwietnia iw maju, opuszczając gniazdo w czerwcu i pozostają pod opieką rodziców przez miesiąc lub dłużej.

    Powierzchnia

    Europa Wschodnia, Skandynawia, Azja Mniejsza, terytorium Rosji od zachodu po Jenisej. Zamieszkujący gatunek koczowniczy całkowicie zanika zimą jedynie z północnych obrzeży pasma. Jeden z najbardziej synantropijnych przedstawicieli Corvidów, typowy mieszkaniec miast. Występują zarówno w pełni osiadłe populacje miejskie, jak i populacje gniazdujące w krajobrazach naturalnych, jak i przejściowych. Wiele osób mieszkających w lasach, na obszarach wiejskich spędza zimę na przedmieściach iw miastach.

    Wrona kapturowa na większości swojego zasięgu jest gatunkiem licznym. Jest to największy problem krukowatych synantropijnych ze względu na szybko rosnącą liczbę i związane z tym szkody w naturalnych ekosystemach. W ostatniej dekadzie w wielu dużych miastach [co?

    ] liczba zaczęła spadać, ale nie ma jednoznacznej interpretacji przyczyn tego zjawiska, być może jest to działanie mechanizmów wewnętrznej regulacji nadmiernej liczby populacji. Istnieją trzy wersje możliwych przyczyn: aktywizacja „łowców strzelców”, zmniejszenie ilości pożywienia w mieście z powodu worków foliowych (trudniejszych do otwarcia), a także rywalizacja z innymi gatunkami ptaków, zdziczałymi psami i np. ze względu na zmiany jakości żywności i marnotrawstwa żywności u ludzi z powodu różnego rodzaju dodatków (chemiczne, transgeniczne, zagraniczne - „niezwykła dieta”). [
    źródło nieokreślone 1989 dni
    ]

    Wrona: opis

    Kruki to najwięksi przedstawiciele rzędu wróblowego. Długość ptaka waha się w granicach 48-56 cm, samiec jest większy od samicy, waga samca 700-800 gramów, samice 460-550 gramów. Długość skrzydeł samca wrony sięga 27-30 cm, u samicy skrzydła od 25 do 27 cm.W większości gatunków mocne skrzydła wyróżniają się spiczastym kształtem. Rozpiętość skrzydeł kruka wynosi około 1 m.

    Wygląd wrony jest podobny do wyglądu wieży, ale ma gęstszą budowę. Ogon kruka ma kształt klina z długimi piórami ogonowymi. Dziób ptaka jest mocny i ostry, ma stożkowaty kształt, u niektórych gatunków ma charakterystyczne wysokie wygięcie. Nogi kruka są cienkie i długie, z czterema palcami: 1 skierowana do tyłu, 3 do przodu.

    Większość gatunków kruków ma szare lub czarne upierzenie, które rzuca na słońce metaliczny, fioletowy, fioletowy lub zielony kolor. Podstawa pióra jest zwykle szara, w rzadkich przypadkach biała.

    Głos wrony jest wysoki, ochrypły, czasem szorstki i gardłowy, przypominający śmiech. „Kruczy język” jest bardzo rozwinięty, podczas gier godowych używa się dźwięków o różnej tonacji, aby zaalarmować o ogólnej zbiórce, przekleństwach, groźbach, a także sygnałach alarmowych.

    Notatki (edytuj)

    1. Boehme R.L., Flint V.E.
      Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski / poniżej sumy. wyd. acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - P. 469. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0.
    2. V.P. Morozov Zabawna bioakustyka
      ... Ed. 2, dodatek, Rev. - M.: Wiedza, 1987. - 208 str. + 32 pkt. zaw. - S. 20-26
    3. Arlott N., Brave V.
      Ptaki Rosji: przewodnik referencyjny. - SPb .: Amphora, 2009 - S. 289-290. - 446 pkt. - ISBN 978-5-367-01026-8.
    4. Marzluff, John M., Paul R. Ehrlich i Tony Angell. W towarzystwie wron i kruków.
      Uniwersytet Yale, 2005. Drukuj.

    Styl życia

    Wrona doskonale rozróżnia i odpowiednio reaguje na po prostu idącego człowieka i myśliwego z bronią. Zwykle wrony unikają człowieka, ale pamiętają twarze tych, którzy je karmią, aw przyszłości mogą latać blisko nich, podążając za nimi.Ponadto wrony są w stanie wykazać się pomysłowością, na przykład zapamiętując miejsca ukrytej zdobyczy, wracając po nią w razie potrzeby, czy rzucając orzechami z dużej wysokości.

    Pomimo niewielkich rozmiarów wrony nieustraszenie chronią swoje pisklęta. Jeśli pisklę wypadnie z gniazda, lepiej nie próbować go podnosić - wrony natychmiast zaczynają krzyczeć, przyciągając kongenerów, gromadzą się licznie i atakują intruza, czy to kota, psa czy człowieka. Podczas ataku próbują podlecieć od tyłu, dziobać w głowę lub oczy. Wrony pamiętają sprawcę i następnym razem, gdy się pojawią, z pewnością podniosą krzyk i hałas.

    Reprodukcja

    Zdolność do rozmnażania potomstwa w wronie występuje w wieku dwóch lat, po czym powstaje para. Para buduje gniazdo razem z małych, ale mocnych gałęzi. Jest duży, obszerny i położony na wysokości - wierzchołek drzewa, półka skalna starego, opuszczonego budynku.

    Kiedy młode wrony tworzą parę, trzymają ją przez długi czas, często do końca swoich dni. Są bardzo przywiązani do miejsca lęgowego i zawsze starają się tam powrócić. Fakt, że drapieżniki zniszczyły swoje gniazdo, również ich nie powstrzyma. Zaczynają składać jaja zimą, pod koniec lutego. W siedlisku południowym gniazdowanie może rozpocząć się wcześniej ze względu na cieplejszy klimat i spaść na początku lutego lub nawet grudnia. W bardzo zimnych regionach (Syberia, Tybet, Grenlandia) lęgi zaczynają się formować w połowie kwietnia.

    Przed rozpoczęciem krycia organizowane są gry godowe. Ptaki pięknie krążą w powietrzu, wykonując oszałamiające akrobacje. Ponadto samiec wabi samicę swoim wyglądem. Idzie przed nią z podniesioną głową, piórami na szyi, uniesionymi skrzydłami i puszystym ogonem. Jeśli samica polubi mężczyznę, to na znak utworzenia pary obaj partnerzy zaczynają czyścić swoje pióra. Gniazdują na drzewach i skalnych półkach, a także na wszystkim, co przypomina półkę skalną. Na drzewie gniazdo buduje się na wysokości od trzech do czterech metrów nad ziemią, na rozwidleniu pnia. Rzadziej na grubych bocznych gałęziach ukrytych przed wzrokiem ciekawskich. Poszukują wnęk w skałach w postaci niszy lub jaskini. Razem zbierają materiał do budowy gniazda. W okolicy zbierają patyki, trawę, strzępy wełny. Gniazdo tworzy samica. Budowa trwa tydzień lub dwa. Gotowa konstrukcja ma średnicę 40-153 centymetrów i wysokość 20-61 centymetrów. Samica składa 1-8 jaj, najczęściej 4-6. Niebieskawo-zielone tło skorupy jajka jest usiane małymi szaro-zielonymi lub brązowymi plamkami. Samica je inkubuje, a samiec przez cały czas karmi swoją dziewczynę. Ptak siedzi na jajach przez 20-25 dni.

    Pisklęta rodzą się chaotycznie. Mają brązowy puch. Przez tydzień lub dwa samica musi stale przebywać w pobliżu dzieci i je ogrzewać. Samiec nadal karmi rodzinę. W wieku od czterech do siedmiu tygodni pisklęta mogą latać samodzielnie, ale nadal potrzebują wsparcia rodziców. Pod koniec następnej zimy pisklęta opuszczą rodzicielskie gniazdo i rozpoczną samodzielne życie.

    Wygląd

    Głowa, skrzydła i ogon są czarne, tułów szare. Średnia długość to 50 centymetrów, masa ciała 460-735 gramów, rozpiętość skrzydeł do 1 metra.

    Kapturowa głowa wrona z bliska

    Średnio jest nieco większy niż wieża, ma gęstszą budowę, ma wyższy i mocniejszy dziób zakrzywiony wzdłuż grzbietu. W locie, oprócz koloru, różni się od niego nieco szerszymi i tępymi skrzydłami, z lekko nachylonym dziobem. Ciało jest szare, głowa, przód koszuli, skrzydła, ogon czarne z lekkim metalicznym połyskiem. Tęczówka jest ciemna, dziób i łapy czarne. Młode osobniki wyróżniają się brązowawym nalotem, „mętnymi” (niebieskimi) oczami i różowymi ustami.

    Głos - różne modyfikacje rechotu, najczęstszym sygnałem jest ochrypły „carr” z zamkniętym dźwiękiem na końcu. Porusza się po ziemi szerokimi krokami, w razie niebezpieczeństwa zaczyna „galopować”. Mieszka w Europie Środkowej, Północnej i Wschodniej, zachodniej Syberii, zachodniej Azji, znajduje się w delcie Nilu.

    Wrona

    WRONA, s, zh.

    1. Wszystkożerny ptak tego. kruki, szaro-czarne lub czarne. Biały V.(o tym, kto wyraźnie różni się od innych, nie wygląda jak inni). Crow count (catch) (tłum .: Rotozeinit, colloquial). V. w pawich piórach (o tym, kto chce wydawać się ważniejszy i bardziej znaczący niż jest w rzeczywistości).

    2. transfer Onlooker, rotozei (potoczny).

    | zebrać. wrona, Ja, por. (do 1 wartości).

    | przym. wrony, ya, ye (do 1 wartości). Wronie gniazdo.

    Źródło: Słownik wyjaśniający Ozhegova i Shvedova na Gufo.me

    Wartości w innych słownikach

    1. Vorona - prawy dopływ Chopry (regiony Penza, Tambow i Woroneż). Długość 454 km, pl. Powierzchnia zlewni wynosi 13,2 tys. km². środa wypływ wody przy ujściu 41,5 m³ / s, wiosną w czasie powodzi zwiększa się w środy. do 650 m³ / s. Źródło na wyniesieniu Kerensko-Chembarskaya. Słownik nazw geograficznych
    2. wrona - wrona, kruki, kruki, kruk, kruk, kruki, kruk, kruk, kruk, kruk, kruki, kruk, kruki Słownik gramatyczny Zaliznyaka
    3. wrona - ZŁODZIEŻ, wrony, żony. Szary i czarny ptak z tej samej rodziny co kruk. | transfer Rotozey, obserwator (· potoczny). Ech, ty, wrona, nie zauważyłeś, jak portfel został skradziony. • Hrabia wron (· potoczny · fam.) - być rotozeem. Wrona w pawich piórach (zaniedbane. Słownik wyjaśniający Uszakowa
    4. wrona - CROW-s, f. 1. Ptak o czarnym lub szaro-czarnym upierzeniu, podobny do wrony, ale zwykle mieszkający w pobliżu miejsca zamieszkania człowieka. * Przerażona wrona boi się krzaka (Ostatni). Słownik wyjaśniający Kuzniecowa
    5. wrona - pospolite słowiańskie słowo, kojarzone z wroną. Słownik etymologiczny Kryłowa
    6. wrona - orph. Crow, -y Słownik ortograficzny Lopatina
    7. WORONA - WORONA - rzeka w europejskiej części Federacji Rosyjskiej, prawy dopływ Chopry. 454 km, powierzchnia dorzecza 13,2 tys. Km2. Średni zrzut wody 41,5 m3 / s. Duży słownik encyklopedyczny
    8. wrona - wbijam „dziurę w rufie statku, do której przechodzi ster, kurze ogon”, patrz Voronka (Torbjörnsson, 2, 95). II kruk ukraiński, kruk, rosyjsko-tsławski. vrana κορώνη, bulg. Vrana, Serbo-Horv. vrana, słoweński. vrána, czeski. vrána, slvc. vrana, polski. Słownik etymologiczny Maxa Vasmera
    9. Crow - Crow (RF, r.) Słownik ortograficzny. Jeden N czy dwa?
    10. wrona - okradziona, zgwałcona kobieta Słownictwo żargonu złodziei
    11. wrona - patrz >> Powolny słownik synonimów Abramowa
    12. wrona - 1. wrona I w. Średniej wielkości ptak kruka z czarnym lub szaro-czarnym upierzeniem. II m. I f. 1. potoczny. Osoba roztargniona, nieuważna. 2. Używane jako wyrzuty lub przekleństwa. 2. Wrona Słownik wyjaśniający Efremovej
    13. Crow - Crow count (potocznie fam.) - być rotozey. ► Przestań liczyć wrony. Biała wrona - o pokoju. niezwykłe, rzadkie, niezwykłe ... Że jakoś mija czas i nie czuję się jak czarna owca, przestało odmawiać szampana. I. Kreml. Słownik frazeologiczny Volkova
    14. wrona - rzeczownik, liczba synonimów: 20 krukowate 6 głowa ogrodnika 22 gubshlep 17 obserwator 23 wiedźmy 19 karkalko 1 karkalo 1 mamrotał 34 ptak 723 grzechotka 22 grzechotka 66 grzechotka 31 grzechotka 12 grzechotka 57 rzeka 2073 rotozei 45 rotozeyka 13 cietrzew 22 tyukha 9 kapelusz 57 Słownik synonimów języka rosyjskiego
    15. Crow - I Crow (Corvus corone) to ptak z rodziny kruków z rzędu wróblowatych (Passeriformes). Długość ciała wynosi 44-56 cm. Pod względem koloru są podzielone na 2 grupy, czasami uważane za niezależne gatunki: czarne V. (czarne upierzenie z metalicznym połyskiem) i szare ... Wielka Encyklopedia Radziecka
    16. wrona - Kruk / a. Słownik ortograficzno-ortograficzny
    17. wrona - RAVEN, -y, f. 1. Żołnierz I półrocza II roku służby w wojskach wewnętrznych. 2. Hałaśliwa kobieta o głośnym głosie. 1. - z ramienia. Słownik wyjaśniający rosyjskiego argo
    18. Crow - Zobacz Słownik wyjaśniający Crow Dahla
    • Blog
    • Jerzy Lec
    • Łączność
    • Warunki korzystania

    Wrona w domu

    Jeśli chcesz mieć w domu wronę, wskazane jest wybranie młodego osobnika lub nawet pisklęcia. Wrona jest daleko od czystego zwierzęcia, będzie z niego wystarczająco dużo brudu. Wskazane jest, aby zrobić dla niej wolierę i położyć na dnie linoleum lub jakąś metalową powłokę, którą można pokryć trocinami. Opieka nad wroną w domu jest dość trudna, ptaka należy kąpać, opalać i dawać możliwość latania.

    Wiele osób zastanawia się, jak oswoić wronę. Można to łatwo zrobić, jeśli weźmiesz 2-3 miesięczny lejek. Ale jeśli wrona jest starsza niż 6 miesięcy, nie oczekuj od niej posłuszeństwa.

    Aby więc Twoja wrona mogła się oswoić, musisz oprócz opieki nad nią dawać jej co najmniej 2-3 godziny dziennie na spacery i treningi każdego dnia. Kruki można wyszkolić na drapieżne ptaki, a także wypuścić na spacer. To prawda, na początek lepiej zrobić to za pomocą specjalnych skórzanych pasków na łapach. Kiedy twoja wrona domowa zacznie zachowywać się posłusznie, możesz pozwolić jej odlecieć, a na pewno wróci do ciebie.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send