Rodziny ptaków

Cattle Egret (Bubulcus ibis) Bird - Profil | Opis

Pin
Send
Share
Send
Send


Czapla bydlęca, nazwa naukowa Bubulcus ibis to kosmopolityczny gatunek czapli, z rodziny Ardeidae, występujący w strefach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych.

Profil ptaków czapli bydlęcej (Bubulcus ibis)

Jest to jedyny przedstawiciel monotypicznego rodzaju Bubulcus, chociaż niektóre władze uważają, że dwa z jego podgatunków są pełnymi gatunkami, czapla zachodnia i czapla wschodnia.

Niezależnie od podobieństw w upierzeniu do czapli z rodzaju Egretta, jest szczególnie starannie kojarzony z czaplami Ardea.

Początkowo pochodzący z elementów Azji, Afryki i Europy, w ciągu ostatniego stulecia przeszedł szybki rozwój i sprawnie skolonizował większość pozostałej części świata.
To biała kura przyozdobiona płowymi piórami w okresie lęgowym. Gniazduje w koloniach, często w pobliżu naszych zbiorników wodnych, a czasem z różnymi ptakami brodzącymi. Gniazdo to platforma z patyków w krzakach lub krzewach.

Czaple bydlęce eksploatują bardziej suche i otwarte siedliska większe niż inne gatunki czapli. Ich siedliska żerowania obejmują sezonowo zalewane łąki, pastwiska, pola uprawne, mokradła i pola ryżowe.

Zwykle towarzyszą bydłu lub innym masywnym ssakom, łapiąc owady i małe zdobycze kręgowców niepokojone przez te zwierzęta. Niektóre populacje są wędrowne, a inne rozprzestrzeniają się po okresie lęgowym.
Dorosła czapla bydlęca ma niewielu drapieżników, jednak ptaki lub ssaki mogą napadać na jej gniazda, a pisklęta mogą również być zagubione w wyniku głodu, niedoboru wapnia lub niepokoju ze strony różnych masywnych ptaków.

Gatunek ten utrzymuje szczególny związek z bydłem, który rozciąga się na różne ssaki wypasane masowo; uważa się, że szersza hodowla ludzi jest istotnym powodem ich natychmiastowego rozszerzania się. Czapla bydlęca usuwa kleszcze i muchy od bydła i je zjada.

Jest to korzystne dla każdego gatunku, jednakże jest to związane z rozwojem chorób zwierząt przenoszonych przez kleszcze.

Czapla bydlęca Opis

Czapla bydlęca to krępa czapla o rozpiętości skrzydeł 88-96 cm (35-38 cali); ma długość 46-56 cm (18-22 cali) i waży 270-512 g (9,5-18,1 uncji).

Ma stosunkowo szybką, grubą szyję, solidną fakturę i zgarbioną postawę. Dorosły osobnik nie rozmnażający się ma głównie białe upierzenie, żółtą fakturę i szaro-żółte nogi.

W okresie lęgowym dorosłe osobniki z wyznaczonego podgatunku zachodniego rozwijają pomarańczowożółte pióropusze na drugiej stronie, piersi i koronie, a faktura, nogi i tęczówki okazują się lśniąco fioletowe przez krótki czas przed parowaniem.

Płcie są porównywalne, jednak samiec jest nieznacznie większy i ma niewiele dłuższe pióropusze lęgowe niż samica; młode ptaki nie mają kolorowych piór i mają czarny dziób.
B. i. coromandus różni się od nominalnego podgatunku upierzeniem hodowlanym, kiedy płowy kolor na głowie rozciąga się na policzki i gardło, a pióropusze są wyjątkowo złote. Faktura i stęp tego podgatunku są dłuższe niż u B. i. ibis.

B. i. seychellarum jest mniejszy i krótszy niż gatunki przeciwne. Ma białe policzki i gardło, podobnie jak B. i. ibis jednak pióropusze godowe są złote, jak w przypadku B. i. coromandus. Odnotowano osoby z nienormalnie szarym, melanistycznym upierzeniem.
Umiejscowienie oczu czapli pozwala na obuoczną wyobraźnię i przewidywanie podczas karmienia, a badania fizjologiczne zalecają, aby gatunek ten mógł również ćwiczyć zmierzch lub noc.

Dostosowane do żerowania na lądzie, źle ulokowały elastyczność posiadaną przez ich rodzinę na terenach podmokłych, aby dokładnie dopasować ją do łagodnego załamania światła przez wodę.
Gatunek ten oferuje kolonii lęgowej cichą, gardłową nazwę rick-rack, jednak w każdym innym przypadku jest w dużej mierze cicha.

Czapla bydlęca Rozmieszczenie i siedlisko

Czapla bydlęca przeszła jedną z szybkich i szeroko zakrojonych czystych ekspansji ze wszystkich gatunków kur.

Początkowo pochodził z elementów południowej Hiszpanii i Portugalii, tropikalnej i subtropikalnej Afryki oraz wilgotnej tropikalnej i subtropikalnej Azji.

Pod koniec XIX wieku zaczął zwiększać swoją różnorodność w południowej Afryce, po raz pierwszy rozmnażając się w Prowincji Przylądkowej w 1908 roku.

Czaple bydlęce po raz pierwszy zaobserwowano w obu Amerykach na granicy Gujany i Surinamu w 1877 r., Najwyraźniej przeleciały przez Ocean Atlantycki.

Uważa się, że w latach trzydziestych XX wieku gatunek osiadł w tej przestrzeni. [25] Obecnie jest szeroko rozpowszechniany w całej Brazylii.
Gatunek po raz pierwszy przybył do Ameryki Północnej w 1941 r. (Te wczesne obserwacje zostały początkowo odrzucone jako uciekinierzy), wyhodowany na Florydzie w 1953 r. I szybko się rozwinął, po raz pierwszy rozmnażając się w Kanadzie w 1962 r.

Obecnie jest powszechnie postrzegany tak daleko na zachód jak Kalifornia. Po raz pierwszy odnotowano hodowlę na Kubie w 1957 r., W Kostaryce w 1958 r., A w Meksyku w 1963 r., Choć prawdopodobnie ustalono ją wcześniej.

W Europie gatunek tradycyjnie zanikał w Hiszpanii i Portugalii, jednak w drugiej połowie XX wieku ponownie rozprzestrzenił się przez Półwysep Iberyjski, po czym zaczął kolonizować różne elementy Europy, południową Francję w 1958 r., Północną Francję w 1958 r. 1981, a Włochy w 1985.

Hodowla w Wielkiej Brytanii została po raz pierwszy odnotowana w 2008 roku, zaledwie 12 miesięcy po napływie z poprzednich 12 miesięcy.

W 2008 r. Zgłoszono dodatkowo, że czaple bydlęce po raz pierwszy przeniosły się do Eire.

Ten wzorzec utrzymał się, a czaple bydlęce okazały się bardzo nieliczne w południowej Wielkiej Brytanii, z napływem niektórych liczb w okresach nielęgowych 2007/08 i 2016/17.

W 2017 roku ponownie rozmnażali się w Wielkiej Brytanii, po napływie w okresie wcześniejszej zimy i powinni się tam okazać.
W Australii kolonizacja rozpoczęła się w latach czterdziestych XX wieku, kiedy gatunek zadomowił się na północy i wschodzie kontynentu.

Zaczął regularnie wędrować do Nowej Zelandii w latach sześćdziesiątych XX wieku. Od 1948 r. Czapla bydlęca w całości zamieszkiwała Izrael. Przed 1948 r. Był to klient wyłącznie zimowy.

Dieta czapli bydlęcej

Czapla bydlęca żywi się różnymi ofiarami, zwłaszcza robakami, zwłaszcza konikami polnymi, świerszczami, muchami (postaciami dorosłymi i czerwiami) i ćmami, a także pająkami, żabami, jaszczurkami i dżdżownicami.

W rzadkich przypadkach zauważono, że obok gałęzi figowca polują na dojrzałe figi.

Gatunek czapli bydlęcej jest często spotykany z bydłem i różnymi masowymi zwierzętami wypasanymi i kupującymi i łapie małe stworzenia niepokojone przez ssaki.

Badania dowiodły, że sukces żerowania czapli bydlęcej jest znacznie większy, gdy żeruje blisko dużego zwierzęcia niż gdy karmi się pojedynczo. [56] Udowodniono, że w przypadku żerowania na bydło w 3,6 przypadku chwytanie zdobyczy jest bardziej opłacalne niż w przypadku samodzielnego żerowania.

Jego wydajność jest analogiczna, gdy podąża za sprzętem rolniczym, jednak jest zmuszony do dodatkowego manewrowania.

W warunkach miejskich zauważono dodatkowo, że czaple bydlęce żerują w specyficznych warunkach, odpowiadających naprężeniom kolejowym. [58]

Hodowla czapli bydlęcej

Czapla bydlęca gniazduje w koloniach, które czasami znajdują się wokół naszych zbiorników wodnych.

Kolonie są często obecne w lasach w pobliżu jezior lub rzek, na bagnach lub na małych wyspach śródlądowych lub przybrzeżnych i są na ogół wspólne z różnymi ptakami wodno-błotnymi, odpowiednikami czapli, czapli, ibisów i kormoranów.

Sezon lęgowy jest różny w Azji Południowej. Gniazdowanie w północnych Indiach rozpoczyna się wraz z nadejściem monsunów w maju.

Sezon lęgowy w Australii trwa od listopada do początku stycznia, z jednym lęgiem na sezon.

Sezon lęgowy w Ameryce Północnej trwa od kwietnia do października. Na Seszelach sezon lęgowy B.i. seychellarum trwa od kwietnia do października. [44]
Samiec pojawia się na drzewie w kolonii, wykorzystując rozprzestrzenianie się zrytualizowanych zachowań, równoważne potrząsaniu gałązką i wskazywaniu nieba (podnoszenie faktury pionowo do góry), a para tworzy w ciągu 3-4 dni.

Zupełnie nowy partner jest wybierany w każdym sezonie i podczas odnawiania po niepowodzeniu gniazda. Gniazdo to mała, nieporządna platforma z patyków na drzewie lub krzewie zbudowana przez każdego tatę i mamę.

Kije są zbierane przez mężczyzn i organizowane przez kobiety, a kradzież kijów jest na porządku dziennym. Pomiar lęgu może wynosić od jednego do pięciu jaj, chociaż najbardziej typowe są trzy lub cztery.

Blado niebieskawo-białe jaja są owalne i mają wymiary 45 mm x 53 mm (1. 8 do 2,1 cala). [43] Inkubacja trwa około 23 dni, przy czym każda płeć dzieli obowiązki inkubacyjne.

Pisklęta czapli bydlęcej są częściowo pokryte puchem podczas wylęgu, jednak zwykle nie są w stanie same sobie poradzić; okazuje się, że są w stanie regulować swoją temperaturę w 9-12 dni i są całkowicie upierzone w 13-21 dni.

Zaczynają opuszczać gniazdo i wspinać się po nim po 2 tygodniach, opiekują się po 30 dniach i okazują się być bezstronne po 45. dniu.
Czapla bydlęca angażuje się w niskie zakresy pasożytnictwa lęgowego, a niektóre sytuacje były zgłaszane, gdy jaja czapli bydlęcej były składane w gniazdach czapli śnieżnej i czapli błękitnej, chociaż jaja te rzadko się wykluwają.

Ponadto odkryto dowody na niskie zakresy pasożytnictwa wewnątrzgatunkowego lęgów, kiedy samice składają jaja w gniazdach różnych czapli bydlęcych. Aż 30% kopulacji poza parami było sławnych.

Czapla bydlęca stojąca

Ten gatunek czapli bydlęcej jest bardzo zróżnicowany, a jego rozpowszechnienie na świecie szacuje się na 10 000 000 km2 (3 900 000 2). Jego światowych mieszkańców szacuje się na 3,8-6,7 mln ludzi. Z tych powodów gatunek jest oceniany jako najmniej niepokojący.

Rozwój i występowanie gatunku na ogromnych obszarach doprowadziło jednak do zaklasyfikowania go jako gatunku inwazyjnego (choć niewielki, jeśli w ogóle, efekt był znany, ale).

Obejrzyj wideo: Salton Sea FieldsCattle Egrets u0026 White-faced Ibis (Styczeń 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send