Rodziny ptaków

Prosięta bielik - ptaki zagrożone wyginięciem

Pin
Send
Share
Send
Send


Slavki (łac. Sylviidae) należą do rodziny o tym samym nazwisku Warbler, jest to najliczniejsza rodzina wśród ptaków śpiewających. Obejmuje to również przedrzeźniacze, gajówki, gajówki i inne gatunki. Są bardzo skryte, starają się przebywać w gęstej trawie lub zaroślach, rzadko można je zobaczyć na ziemi. To ptaki wędrowne, wracają z zimowania późną wiosną. Wolą opuszczone ogrody, parki, rzadkie lasy, zarośla w pobliżu zbiorników wodnych. W Rosji występują następujące typy warblers:

Slava porzeczkowa lub ogrodowa. Ten ptak ma ciemnoszaro-oliwkowy grzbiet, jasnoszary brzuch. Ogon jest prosty, monochromatyczny, nogi są brązowe. Lasówka niewiele waży, ptak ma małą proporcjonalną głowę pomalowaną na brązowo. Różni się od przedrzeźniaczy brakiem jasnych pasków nad oczami. Samice są nieco jaśniejsze od samców, ale na pierwszy rzut oka nie można rozpoznać dymorfizmu płciowego. Po linieniu kolor jest zawsze jaśniejszy, upierzenie młodych zwierząt jest monochromatyczne. Na zimowanie świnka leci do Afryki, występuje w wielu krajach Europy i Azji.


fot. wysypisko świnki lub porzeczki

Slavka grey (talker). Gajówka szara jest prawie niewidoczna w gęstym listowiu drzew. Samce mają popielatoszarą głowę z białawym gardłem, brązowym grzbietem i ogonem. Na zewnętrznych piórach ogona można zobaczyć białe plamy. Na skrzydłach czerwonawe pręgi, brzuch biały, z ledwo zauważalnym różowawym odcieniem. Samice mają szarą pierś, brązową głowę. Długość ciała ptaka dochodzi do 14 centymetrów. Gatunek jest bardzo rozpowszechniony w całej Europie, specjalny podgatunek gniazduje na Kaukazie i na Krymie, w Afryce zimuje wodniczka. Ptak otrzymał przydomek „Talker” z powodu krótkiej piosenki, przypominającej czyjś dialekt.


fot. Slavka-talker lub gajówka szara

Lesser Whitethroat (młynarz). Z wyglądu przypomina szarą wodniczkę. Długość ciała ptaka wynosi 12-13 centymetrów. Ma białawe gardło, szarą głowę z ciemnymi policzkami. Grzbiet i skrzydła są brązowawe, ale na lotkach widać jasnoczerwone krawędzie. Ptaki gniazdujące na Kaukazie mają szary grzbiet i dłuższy dziób. To najmniejsza gajówka znana przyrodnikom. U samic kolor jest bardziej matowy, przeważają kolory szare. Występuje w całej Europie, ale populacje tej wodniczki są nieliczne.


foto: Lesser Accentor, jest młynarzem

Slavka-chernogolovka. Mały ptak o długości ciała do 15 centymetrów. Ma brązowo-szary grzbiet, srebrzystoszary brzuch, monochromatyczny prosty ogon. U samców głowa zwieńczona jest czarną czapką, u samic i młodych zwierząt czapka jest czerwono-pomarańczowa. W Azji Środkowej i Zakaukaziu rozpowszechniony jest podgatunek taki jak świerszczak - ma czarną plamę nie tylko na czubku głowy, ale także na policzkach, ogon nie jest prosty, ale zaokrąglony. Najczęściej zaskórnik można znaleźć w zaroślach w pobliżu zbiorników wodnych, w dużych ogrodach lub na obrzeżach lasu.

Hawk Warbler. Jeden z największych podgatunków, długość ciała osobnika sięga 19 cm, a biała wodniczka waży do 35 gramów. Ptak ma ciemną głowę ze srebrzystym połyskiem, grzbiet oliwkowo-brązowy. W górnej części ogona znajdują się dwukolorowe czarno-białe pióra, których kolor przypomina łuski. Brzuch białawy z brązowym łuszczącym się wzorem. Ten gatunek ptaków w pewnym sensie przypomina jastrzębia, stąd jego nazwa.


fot. Hawk Warbler

Gajówka. Głowa tej wodniczki jest czarna, grzbiet, górny ogon i część piór skrzydeł są szare. Na ciemnobrązowych lotkach widać jasne paski. Pióra ogonowe z białymi końcówkami. Brzuch ptaka jest jasny, boki są szarawe, nogi ciemne. Samice mają srebrzysto-czarną głowę, młode również przypominają samicę, ale na skrzydłach widać jasne krawędzie.Wielkość warbler przypomina wróbla i waży około 25 gramów.

Styl życia wodniczki

Ptaki te linią się dwa razy w roku - w marcu i październiku. Slavki wyróżnia charakterystyczny śpiew, czasem śpiewają nie tylko samce, ale i samice - umiejętnie naśladują odgłosy innych ptaków. Slavki są skryte, rzadko są pokazywane osobie, są aktywne w ciągu dnia. Gniazda są tkane głównie w kształcie misy: u niektórych gatunków są umiejętnie splecione, u innych są celowo nieostrożne. W jednym lęgu może znajdować się 4-8 jaj; oboje rodzice wysiadują je po kolei. Po 2 tygodniach samiec i samica karmią pisklęta. Wodniczki mają 1-2 lęgi rocznie. Poza sezonem lęgowym ptaki latają pojedynczo, rzadziej w grupach.


fot. Slavka z pisklętami

Trzymanie gajów w domu

Jeśli chcesz cieszyć się śpiewem gajów, powinieneś trzymać je z dala od innych gatunków ptaków - są bardzo spokojne, mogą być obrażone przez swoich bardziej agresywnych krewnych. Do trzymania nadaje się prostokątna klatka lub woliera. Złapana laseczka często się boi, dlatego na początku klatka powinna być przykryta przezroczystym materiałem. Wkrótce ptak zaaklimatyzuje się i zacznie śpiewać. W klatce powinny znajdować się grzędy, karmidła, poidła i poidła, w wolierze sadzi się dodatkowe rośliny - wtedy wodniczki mogą budować w nich gniazdo i składać jaja. W okresie lęgowym ptaki należy intensywnie karmić: potrzebują żywego pokarmu - jaj mrówek, małych owadów, mączników. Można również podawać mieszanki zbożowe, porzeczki, czarne jagody, borówki, maliny, startą marchewkę. Raz w miesiącu klatka jest dezynfekowana; w okresie lęgowym należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ ptak może się przestraszyć i zerwać sprzęgło.

Umieść klatkę z dala od przeciągów, temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić 18-20 stopni, są to ptaki kochające ciepło. Slavochki szybko przyzwyczajają się do osoby, a nawet witają go piosenką, są bezpretensjonalne w treści.

Ta strona była oglądana 51764 razy

Przyczyny zniknięcia pigaliów białoogoniastych

Jedną z przyczyn znikania pigaliów bielik jest niszczenie ich gniazd. Laguny, w których żyją te ptaki, nie są chronione, więc dostęp do nich jest otwarty. Innym powodem, który przyczynia się do redukcji gatunku, jest zniszczenie zasięgu.

Ludzie wykonują prace irygacyjne w lagunach, w wyniku czego stają się płytkie i ostatecznie znikają całkowicie. Jeśli tego typu prace będą kontynuowane, wszystkie laguny zostaną zniszczone.

Stopniowo ludzie niszczą naturalne siedliska tych ptaków.

Ponadto istnieje zagrożenie, że naturalne siedlisko tych ptaków zostanie zniszczone i zabudowane obiektami turystycznymi, przy pomocy których władze rumuńskie planują podnieść gospodarkę.

Jak możesz pomóc świnkom z białymi ogonami

Niszcząc laguny, ludzie pozbawiają karłowate białoogoniaste ich siedliska.

Darowizny można przekazać Rumuńskiemu Towarzystwu Ornitologicznemu, które jest analogiczne do Królewskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków RSPB. Ta społeczność, podobnie jak pozostałe rumuńskie organizacje ekologiczne, pilnie potrzebuje darowizn. Każdy ma możliwość przekazania darowizny pod adresem CP-8, Oficiul 1, Tulcea 8800, Rumunia.

Prosiaczek bielik w locie.

Dowiedz się więcej o prosiętach z białymi ogonami w Towarzystwie Ornitologicznym Menzbeer, które bada i opracowuje programy ochrony różnych ptaków. Jeśli masz ochotę zobaczyć białoogoniaste pigali, powinieneś udać się do Kałmucji. W Kałmucji znajduje się rezerwat „czarne ziemie”, w którym żyje wiele ptaków, w tym prosiaczek bielik.

W celu zachowania pigaliów stworzono specjalne programy.

Jeśli podczas podróży po Kałmucji masz szczęście spotkać prosiaczek z białymi ogonami, skontaktuj się z Towarzystwem Ornitologicznym Menzbir. Ta informacja jest niezwykle ważna, ponieważ ptaki można znaleźć w nowych miejscach. Oprócz Kałmucji, w regionie Astrachania występują świnie o białym ogonie.Jeśli uda ci się je znaleźć na tych terenach, po przyjeździe do domu poinformuj o tym społeczeństwo ornitologiczne.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Opis ptaka

Jedyny przedstawiciel rodziny Krapivnikov z rodziny wróblowatej. Łacińska nazwa brzmi groźnie - Troglodytidae, co oznacza „mieszkanie w jaskini”. Gatunek ten jest bardzo trafnie nazywany orzechem, rośliną korzeniową ze względu na charakterystyczne cechy wyglądu zewnętrznego.

Jak to wygląda

Mały europejski ptak wagowo jest dwa razy lżejszy od wróbla - tylko 8-12 g. Długość - 9-11 cm Rozpiętość skrzydeł - 15-17 cm Ciało jest gęste. Głowa duża, okrągła. Cienki wydłużony dziób jest lekko zagięty w dół. Nieproporcjonalnie krótki ogon jest często stercząco zadarty. Upierzenie jest miękkie, puszyste.

Samce i samice są tego samego koloru - wierzch jest rdzawoczerwony, a spód szaro-brązowy. Nad okiem niewyraźny jasny pasek. Na tułowiu poprzeczne ciemne smugi. Młode osobniki mają na głowach jasne, kasztanowe pióra z ciemną obwódką - główna różnica w porównaniu z dorosłymi zwierzętami.

Ze wszystkich podgatunków różniących się cechami morfologicznymi najbliższym gatunkiem jest strzyżyk domowy. Górna część jego ciała jest koloru brązowego, dolna ma orzechowy odcień.

Charakter i styl życia

Żyją w zamkniętym, odizolowanym miejscu - pojedynczo lub w parach. Ptaki ściśle trzymają się wybranego terenu. Mężczyźni mają charakter terytorialny. Głośnym, energicznym, lekko trzeszczącym śpiewem wyznaczają granice, odpędzając niechcianych konkurentów.

W nocy zbierają się w małe stadka, wybierając na noc zaciszne zakątki na stawy: gęste krzewy, parawany, płytkie ziemne nory. Aby uchronić się przed zimnem, przytulają się do siebie, tworząc małe kółko.

Ptaszki zachowują się bardzo skrycie, unikają otwartych przestrzeni, dlatego latają mało i niechętnie.

Co je

W menu głównym znajdują się owady, pająki, mięczaki, skorupiaki, bezkręgowce (gąsienice, chrząszcze, skorki, koniki polne, ślimaki, zdrewniałe, krocionogi). Pożywienia szukają blisko powierzchni ziemi, sprawdzając głównie miejsca wilgotne: chwasty, zwały chrustu, wywrócone korzenie, zwalone pnie.

Jesienią, przy braku pożywienia dla zwierząt, ptaki żywią się owocami jagód, nasionami roślin. Część populacji akceptuje nawet glony.

Zimą trzymają się w pobliżu niezamarzających zbiorników wodnych, łapią kijanki lub drobne ryby.

Gdzie mieszka

Szeroko rozpowszechniony w Eurazji, Europie Zachodniej, Ameryce Północnej i Afryce Północnej. Nie zamieszkują tajgi europejskiej i azjatyckiej, stepów i pustyń Rosji, a na południu kraju występują tylko zimą. W większości przypadków przeważa pospolity gatunek.

Żyją w wilgotnych lasach górskich, iglastych, liściastych, mieszanych. Rzadziej zamieszkują tereny bezdrzewne - równiny czy skały. Ulubionym miejscem lęgowym są zarośla pokrzywy. Ważne jest, aby mieć martwe drewno i szczątki leśne, aby ukryć się przed drapieżnikami.

Ojczyzną rodziny jest kontynent północnoamerykański. Obserwatorzy ptaków uważają, że przez Cieśninę Beringa do Eurazji przyleciały prawdziwe strzyżyki wraz z krewnymi.

Reprodukcja

Od zimowania samce przybywają jako pierwsze. I jak prawdziwi mężczyźni budują gniazda. Zwykle jest to pierwsza połowa kwietnia - koniec maja. W tym okresie piosenki brzmią wyjątkowo głośniej, więc pan przywołuje panią.

Struktura wygląda jak kulisty lub wydłużony kokos. Materiały budowlane to cienkie świerkowe gałęzie, zielony mech, suche źdźbła trawy, liście. Z reguły małżeństwa tworzą się przed ukończeniem mieszkania. Róg, który lubisz, jest wyłożony puchem i piórami.

Na miejscu lęgowym powstaje od 5 do 12 budynków, ale tylko jeden z nich wybierze samica.

W ciągu dwóch tygodni młoda matka wysiaduje lęg 4-7 białych jaj z brązowawo-czerwonymi plamami, których średni rozmiar wynosi 16 x 12 mm. Oboje rodzice karmią bezbronne młode.

Tylko pisklętom wyklutym dziennie przynoszą pożywienie 70-180 razy, a 14-dniowym - 300-500 razy. Pisklęta wyjeżdżają na 15-16 dni. Dojrzewanie następuje w ciągu roku.

Naturalni wrogowie

W naturze strzyżyki rzadko żyją dłużej niż cztery lata. Polują na nie ptaki drapieżne, kuny, żmije. Jays niszczą gniazda. Z podejrzanym hałasem, wyczuwając niebezpieczeństwo, ptaki chowają się, nie wydając najmniejszego dźwięku.

Wróg naziemny widziany niedaleko miejsca lęgowego jest ścigany, odjeżdżając z głośnym trzaskiem. Jeśli zagrożenie jest bliskie, natychmiast odlatują z gniazda na 5-6 metrów do najbliższego schronienia.

Zimowanie

Większość wróblowych to gatunki osiadłe. Zimują w pobliżu wolnych od lodu rzek, źródeł, źródeł. Żywią się bezkręgowcami, korzeniami roślin wodnych, które są poszukiwane w płytkich wodach. Przeważnie pozostają osoby starsze, prowadzące samotny tryb życia.

Ptaki gniazdujące na północy migrują do korzystniejszych warunków zimowych. Przygotowania do wyjazdu rozpoczynają się w drugiej połowie sierpnia - na początku września. Przedstawiciele gatunku koncentrują się poza lasem (brzegi jezior, nieużytki).

Wren w Czerwonej Księdze

Nie ma krytycznego spadku populacji, ale podgatunki wrażliwe znajdują się na liście rzadkich, zagrożonych zwierząt.

Główne przyczyny wyginięcia

Najbliżsi krewni strzyżyk są na skraju wyginięcia. Wynika to z czynników środowiskowych. Spadek liczebności gatunków jest bezpośrednio związany z destrukcyjnymi warunkami siedliskowymi i brakiem miejsc lęgowych.

Obecna sytuacja ludnościowa

Ogólnie liczba strzyżyków nie zmienia się znacząco. W Czerwonej Księdze wymienione są następujące podgatunki:

  • Krzew Antyoksky - zasiedla suche lasy Ameryki Południowej,
  • Kubańczyk - żyje tylko na bagnistych terenach porośniętych trawą miecznikową,
  • Dowódca - ptak z Czerwonej Księgi Kamczatki zamieszkujący dowódcę,
  • Nowa Zelandia - mieszka w Nowej Zelandii,
  • Smukłe - spotykane tylko w lasach górskich z wapiennymi skałami,
  • Duży krótkodziób - rasy w Ameryce Południowej, głównie w Kolumbii.

Zgodnie z klasyfikacją naukową wymarłe gatunki należą do rodzaju nowozelandzkiego - Shrub, a także krzew Stephen.

Czy muszę podejmować środki w celu ochrony

Warunki sanitarne w leśnictwie zmniejszają liczbę miejsc lęgowych. Dlatego ważne jest, aby zapewnić zwierzętom ochronne tereny lęgowe.

Biolog-badacz Vladimir Borisovich Zimin proponuje przygotowanie specjalnych splotów gałęzi iglastych dla par lęgowych.

Ciekawostki o ptaku

  1. Charakterystyczną cechą gatunku jest silny głos. Śpiew osiąga głośność 90 dB. Jest to odpowiednik działającego odkurzacza lub jadącego tramwaju. Wielobarwne tryle trwają 5-6 sekund. Ich zalewane piosenki o częstotliwości 4000-9000 Hz słychać w odległości 500 metrów.
  2. Płeć nie może być określona przez kolor. W okresie lęgowym samice rozwijają łatę jeża, a występ kloaki zwiększa się. Samce nie wysiadują potomstwa. Ponadto mężczyzna różni się od kobiety nawykami. Samce są bardziej aktywne, wydają wiele dźwięków, podczas gdy samice są bardziej skryte, śpiewając niezwykle rzadko.
  3. Samce są niezwykle poligamiczne. Podczas gdy ich towarzysz wyparowuje potomstwo, spokojnie szukają dla siebie nowej pary.
  4. Wizerunek tego maleńkiego ptaszka zdobił brytyjski grosz, bity od 1937 do 1956 roku.
  5. Starożytni Celtowie, Walijczycy uważali ptaka za świętego. Do tej pory czczona jest w wielu krajach Europy: Anglii, Irlandii, Islandii. Wren jest częstą postacią w dziełach folklorystycznych i literackich.

Nadal istnieją pytania dotyczące Strzyżyk lub masz coś do dodania? Następnie napisz do nas o tym w komentarzach, dzięki temu materiał będzie bardziej użyteczny, kompletny i dokładny.

Pin
Send
Share
Send
Send