Rodziny ptaków

Pyrrhura frontalis (papuga brunatno-uszata)

Pin
Send
Share
Send
Send


Gatunek ten jest szeroko rozpowszechniony w Brazylii, Argentynie, Urugwaju i Paragwaju. Zamieszkuje lasy podgórskie do wysokości 1300 m npm. Często osiedla się w pobliżu plantacji, zwłaszcza plantacji kukurydzy. Gnieździ się w dziuplach wysokich drzew.
Pierwsze informacje o udanym rozmnażaniu się tego gatunku papug w niewoli w Europie Zachodniej pochodzą z lat dwudziestych XX wieku. Obecnie ten typ papugi hodowany jest przez wielu amatorów. do trzymania papug brunatnych nadają się zarówno przestronne klatki na świeżym powietrzu, jak i małe klatki w pomieszczeniu.
Jako miejsce lęgowe stosuje się zarówno zwykłe domy, jak i puste w środku pnie o średnicy wewnętrznej około 25 cm. Wymiary miejsca lęgowego z desek to 20X20X30 cm, a wejście ma 6-7 cm. Ale dno jest pokryte trociny, pył drzewny lub mieszanina trocin i torfu. W lęgu znajduje się 4-8 jaj, na których samica siedzi przez 22-25 dni. Młode osobniki opuszczają gniazdo w wieku 30-32 dni, ale ich rodzice karmią je przez kolejne 2-3 tygodnie, po czym młode można umieścić w osobnym pomieszczeniu.
Papugi brunatne bardzo lubią pływać i robią to nawet na zimowych wybiegach. Należy pamiętać, że ten gatunek papug woli wspinać się do schronisk na noc, dlatego ich domy powinny wisieć stale, nie tylko w okresie lęgowym. Po schronieniu się w takim domu (zimą na dworze), papugi uszate znoszą mrozy znacznie poniżej -22 C i wychodzą z domu tylko na żer.
Papugi brunatne można karmić wszystkimi rodzajami pasz drobnoziarnistych, owoców, ziół i jajek. Muszą wykiełkować część ziarna przed kiełkowaniem, a pszenicę i kukurydzę wystarczy namoczyć w wodzie przez jeden dzień. Niektóre ptaki chętnie jedzą różne pasze dla zwierząt - mączniki, ochotki. Taką karmę wraz z mieszanką jajeczną należy regularnie podawać ptakom podczas karmienia piskląt.

Gatunek obejmuje 2 podgatunki:

Pyrrhura frontalis chiripepe (Vieillot, 1818)
Pyrrhura frontalis frontalis (Vieillot, 1818)

W zależności od klasyfikacji liczba podgatunków może się różnić, a gatunek może obejmować od 3 do 4 podgatunków, w tym:

Pyrrhura frontalis devillei
Pyrrhura frontalis kriegi

Papuga czerwonobrązowa (Pyrrhura molinae)

Długość papugi razem z ogonem 25 cm, waga ok. 70 g. Wierzchołek głowy ciemnobrązowy, szyja tego samego koloru, ale z niebieskawym brzegiem piór. Policzki i ogon są zielone. Przód szyi i klatki piersiowej są brązowe. Plama na brzuchu jest brązowawo-czerwona. Podogon jest niebieskawy. Ogon jest czerwono-brązowy.

Papuga o zielonych policzkach jest powszechna w zachodnich, południowych i centralnych regionach stanu Mato Grosso (Brazylia), na północy i wschodzie Boliwii oraz w północno-zachodniej Argentynie. Wolą lasy. Żyją w dużych grupach w koronach drzew. Żywią się różnymi nasionami i owocami. Samica składa od 4 do 8 jaj. Wysiaduje przez 22-25 dni. Te papugi są często hodowane przez hobbystów. Potrafią wymawiać pojedyncze słowa, chociaż ich „słownictwo” jest ograniczone.

Gatunek obejmuje 6 podgatunków:

Pyrrhura molinae australis Todd, 1915
Pyrrhura molinae flavoptera Maijer, Herzog, Kessler, Friggens & Fjeldsa, 1998
Pyrrhura molinae molinae (Massena i Souance, 1854)
Pyrrhura molinae phoenicura (Schlegel, 1864)
Pyrrhura molinae Restricta Todd, 1947
Pyrrhura molinae sordida Todd, 1947

W zależności od klasyfikacji liczba podgatunków może się różnić, a gatunek może obejmować do 7 podgatunków, w tym:

Pin
Send
Share
Send
Send