Rodziny ptaków

Ślepowron - fakty | Siedlisko | Zadzwoń | Rozmiar

Pin
Send
Share
Send
Send


Ślepowron czarna, nazwa naukowa Nycticorax nycticorax, lub czapla czarnogłowa, ogólnie skracana do jedynej czapli wieczorowej w Eurazji, to czapla średniej wielkości odkryta w dużej części świata, poza najzimniejszymi obszarami i Australazją.

Ślepowron czarny

W tym artykule omówimy zew czapli czarnej korony, zdjęcia, siedlisko, fakty, lot, rozmiar, samicę itp.

Miejsce to zmienia starannie kojarzona z nią czapla rudawa, z którą hybrydyzowała w przestrzeni kontaktu.
Czapla czarnogłowa to krępe ptaki w porównaniu z wieloma członkami rodziny czapli długonogich. Są najbardziej energiczne wieczorem lub o zmroku, kiedy można nawet zobaczyć ich upiorne gatunki trzepoczące z nocnych kryjówek i żerujące na terenach podmokłych.

W pogodny dzień dorośli zakładają szaro-czarne upierzenie i długie, białe pióropusze na głowie. Te ptaki społeczne rozmnażają się w koloniach patykowatych gniazd, często budowanych nad wodą.

Żyją na współczesnych, słonych i słonawych terenach podmokłych i są zasadniczo najbardziej rozpowszechnioną czaplą na ziemi.

Opis czapli czarnej koronowanej

Dorośli mają około 64 cm (25 cali) długości i ważą 800 g (28 uncji). Mają czarną koronę i znowu białą lub szarą resztę ciała, fioletowe oczy i krótkie żółte nogi. Mają bladoszare skrzydła i białą biel.

Dwa lub trzy długie, białe pióropusze, wzniesione na powitaniach i pokazach zalotów, ciągną się od końca szczytu. Płeć są spokrewnione pod względem wyglądu, chociaż samce są niewiele większe. Czaple czarnoskóre nie pasują do codziennej sylwetki rodziny czapli.

Są stosunkowo krępe, mają krótsze raty, nogi i szyje niż ich bardziej znajomi kuzyni, czaple i czaple „dzienne”.

Ich postawa spoczynkowa jest często znacznie zgarbiona, jednak patrząc, wydłużają szyje i wyglądają jak różne ptaki brodzące.
Niedojrzałe ptaki mają nieciekawe szaro-brązowe upierzenie na głowach, skrzydłach i grzbiecie, z kilkoma bladymi plamami. Ich spodnia strona jest jaśniejsza i poplamiona brązem.

Młodsze ptaki mają pomarańczowe oczy i matowe żółtawozielone nogi. Są to bardzo hałaśliwe ptaki ze swoich kolonii lęgowych, z odgłosami, które są generalnie przepisywane jako quok lub woc.

Rozmieszczenie ślepowrony czarnej koronowanej

Siedliskiem lęgowym są współczesne tereny podmokłe ze słoną wodą na całym świecie. Podgatunek N. n. hoactli rozmnaża się w Ameryce Północnej i Południowej, od Kanady po północną Argentynę i Chile, N. n. obscurus w południowej Ameryce Południowej, N. n. falklandicus na Falklandach i rasa nominowana N. n. nycticorax w Europie, Azji i Afryce.

Czaple czarne koronowane gniazdują w koloniach na platformach z patyków w kępach lub na dnie w miejscach chronionych, równoważnych wyspom lub trzcinowiskom. Składa się od trzech do ośmiu jaj.
Czapla ta wędruje w obrębie najbardziej wysuniętej na północ części jej zróżnicowanej, jednak w każdym innym przypadku zamieszkuje (nawet w chłodnej Patagonii).

Mieszkańcy Ameryki Północnej zimują w Meksyku, południowych Stanach Zjednoczonych, Ameryce Środkowej i Indiach Zachodnich, a ptaki ze Świata Przestarzałego zimują w tropikalnej Afryce i południowej Azji.

Kolonia czapli wielokrotnie latała w ogólnokrajowym zoo w Waszyngtonie przez ponad sto lat.

Siedlisko ślepowrony czarnej

Czaple czarnogłowe są częste na terenach podmokłych w całej Ameryce Północnej, razem z mokradłami słonymi, słodkowodnymi mokradłami, bagnami, strumieniami, rzekami, jeziorami, stawami, lagunami, błotnistymi równinami pływowymi, kanałami, zbiornikami i wilgotnymi polami uprawnymi.

Wymagają siedlisk wodnych do żerowania i roślinności lądowej do baldachimu. Zimę spędzają w południowych i przybrzeżnych częściach ich hodowli, a także w całym Meksyku i Ameryce Środkowej, gdzie używają namorzynów, bagien, bagien, lagun i zalanych pól ryżowych.

Dieta ślepowronu czarnego

Czaple czarne koronowane to oportunistyczne żerujące na wielu gatunkach zwierząt lądowych, słodkowodnych i morskich.

Ich plan redukcji wagi obejmuje pijawki, dżdżownice, robaki, raki, małże, małże, ryby, płazy, jaszczurki, węże, żółwie, gryzonie, ptaki i jaja.

Ponadto jedzą padlinę, zapasy roślinne i śmieci z wysypisk śmieci. Zamiast dźgać ofiarę, chwytają ją za swoje płatności.

Czapla czarnogłowa zwykle żeruje między nocą a wczesnym rankiem, unikając konkurentów z różnymi gatunkami czapli, które w ciągu dnia korzystają z tego samego siedliska.

Mogą żerować w ciągu dnia w sezonie lęgowym, gdy chcą mieć więcej witalności do gniazdowania.

Zachowanie ślepowrony czarnej korony

Mimo to ptaki te stoją na brzegu i czekają na zdobycz, głównie wieczorem lub wczesnym rankiem.

Żywią się głównie małymi rybami, skorupiakami, żabami, robakami wodnymi, małymi ssakami i małymi ptakami.

Należą do wielu siedmiu gatunków czapli, które oddziałują na przynętę; wabienie lub odwracanie uwagi ryb przez wrzucanie jadalnych lub niejadalnych pływających przedmiotów do wody w ich wnętrzu - to rzadki przypadek użycia oprogramowania wśród ptaków.

W ciągu dnia odpoczywają w krzakach lub krzakach. N. n. hoactli jest bardziej stadny poza sezonem lęgowym niż rasa nominowana.

Czapla czarnogłowa gniazduje kolonialnie i zachowuje się towarzysko przez cały rok. Każda kobieta i mężczyzna energicznie bronią terytoriów żerowania i gniazdowania, zazwyczaj płacąc za swoje płatności i łapiąc nawzajem płatności lub skrzydła.

Czaple nocne są prawdopodobnie monogamiczne. Samiec reklamuje partnera pokazami, które zawierają ukłony i unoszenie długiego pióropusza na głowie.

Zarówno samiec, jak i samica wysiadują jaja i wysiadują pisklęta, witając się nawzajem okrzykami i uniesionymi piórami podczas zmiany obowiązków.

Młodsze opuszczają gniazdo w wieku 1 miesiąca i przemieszczają się pieszo, tworząc nocne stada na żerowiskach. Uczą się latać 6 tygodni wcześniej, po czym szeroko się rozpraszają.

Gniazdowanie ślepowrony czarnej

Samiec zaczyna budować gniazdo, platformę z patyków, gałązek i innej drzewiastej roślinności, którą zbiera z dna lub odpowiednio odłamuje się z krzaków.

Gdy tylko znajdzie partnerkę, samiec kontynuuje zbieranie materiałów, jednak przekazuje je kobiecie, która umieszcza je w gnieździe.

Niektóre gniazda są mocne, podczas gdy inne są słabe. Mierzą 12-18 cali na całej długości i osiem-12 cali nadmiernie.

Obejrzyj wideo: Nie bądź ślepy na ślepowrona. (Lipiec 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send