Rodziny ptaków

Różowy ptak pelikan

Pin
Send
Share
Send
Send


Pelikan różowy (Pelecanus onocrotalus) swoją nazwę zawdzięcza odcieniu pióra, które w trzecim roku życia ptaka staje się bladoróżowe. U młodych osobników pióro jest szaro-brązowe z niebieskawym odcieniem na grzbiecie.

Styl życia

Gniazdo różowe pelikany wzdłuż płytkich akwenów śródlądowych z gęstymi zaroślami trzcinowymi na wybrzeżu, wzdłuż jezior i rzek, rzadziej na piaszczystych i skalistych, słabo zarośniętych wyspach, niekiedy zasiedlają zbiorniki słonowodne bez pojawienia się roślinności. Tworzą bardzo gęste kolonie liczące nawet kilkaset par, czasami łączone z pelikanem dalmatyńskim.

Opis

Ciało samców osiąga 1,85 m długości. Upierzenie na brzuchu wyróżnia się jaśniejszym różowym odcieniem w porównaniu z okolicą grzbietową i powierzchowną zasłoną skrzydeł. Rozpiętość może sięgać 3,8 metra. Długość skrzydeł samców wynosi 66-77 cm, samic 58-78 cm, waga w zależności od płci waha się od 5,5 do 10 kg.

Wygląd wyróżnia się prawie całkowicie prostym ogonem, składającym się z 24 piór ogonowych. Długość ogona może wynosić od 13,8 do 23 cm, upierzenie nie jest częste, dobrze przylega do ciała.

Podobnie jak inni członkowie rodziny, osobniki różowe mają długi, spłaszczony dziób, który od dołu przyjmuje kształt haczyka. Długość 35-47 cm, worek gardłowy może być mocno rozciągnięty. Szyja jest dość długa.

Upierzenie jest nieobecne w części czołowej, w pobliżu oczu i za oczami, w okolicy żuchwy. Puchate upierzenie w okolicy głowy z ostrą peleryną unosi się do przedniej części z gołą skórą. Na głowie znajduje się mały wyrostek, który składa się z dłuższych spiczastych piór.

Młode pokolenie ptaków zamiast upierzenia ma brązowy puch. Nogi i dziób są lekko czarne, a worek gardłowy z ciemnego ołowiu.

Pisklęta mają szaro-brązową szyję i jaśniejszy obszar grzbietowy. Z tyłu przeważa jasnoniebieski odcień. Skrzydła stają się jasnobrązowe. Skrzydła lotu są brązowe z czarnym odcieniem. Okolica brzucha jest biała, ale występuje tam lekko brązowy nalot.

Dorośli otrzymują jasnoróżowe pióra. Region grzbietowy jest nieco jaśniejszy. Na mostku pojawia się kożuszek leukocytarny. Skrzydła lotu są czarne z brązowymi łatami. Nogi osobników dorosłych żółkną, na fałdach stają się pomarańczowe.

Jest to godne uwagi, ale w okresie godowym pelikany różowe rozwijają tzw. „Strój godowy”. Obrzęk pojawia się z przodu płata czołowego. Nagie obszary skóry i tęczówki są głęboko szkarłatne. Worek gardła zmienia kolor na żółty. Kolor dzioba również nabiera jaśniejszych odcieni. Ta cecha jest typowa zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Nie mają różnic, z wyjątkiem wielkości ciała.

Charakter i styl życia

Ptaki są najbardziej aktywne w godzinach porannych i wieczornych. W ciągu dnia jest dla nich za gorąco i głośno, a jedzenia nie ma dużo, więc odpoczywają. W stadzie żyje różowy pelikan. Z całym stadem kołyszą się na falach, łapią zdobycz, startują, a nawet kładą się spać. Jeśli pelikan oddzielił się od stada, pojawił się problem. Tylko z powodu choroby lub urazu ptak może opuścić swoich współplemieńców.

Muszę powiedzieć, że takiego przywiązania ptaków nie tłumaczą czułe uczucia rodzinne, o wiele wygodniej jest stado uciekać przed drapieżnikami i wcale nie jest wygodne łowienie w pojedynkę, ponieważ gdy ryba jest schwytana, działania stada są tak dobrze przystosowani, że ofiara nie ma nadziei na zbawienie. Nawiasem mówiąc, takie wspólne połowy obserwuje się wśród ptaków tylko wśród pelikanów.

Nie ma tu wyraźnego lidera. Nawet początkujący natychmiast zajmuje tę samą pozycję w paczce, co inni.Ale najbardziej dorosłe osobniki mają pewne przywileje - zajmują najkorzystniejsze miejsce na wędkowaniu, dostają najlepsze kawałki, ale nie pełnią funkcji przywódców.

W twojej trzodzie ptak różowy pelikan czuje się tak komfortowo, że może „mówić”. Jego głos jest bardzo niski, a dźwięki bardzo zróżnicowane - od niskich pomruków po pomruki. Jeśli jakiś pelikan zostanie zmuszony do opuszczenia swojej kolonii, nikt nie usłyszy jego głosu, zamilknie.

Usłysz wołanie różowego pelikana

Posłuchaj głosu różowego pelikana

Różowy pelikan nie jest agresywny. Ptaki nie lubią za bardzo walczyć i porządkować. Ale będą walczyć o swoje gniazdo. Taka walka nie kończy się śmiercią, ale rany po walkach trzeba „polizać”, bo dziobem, a raczej hakiem dzioba, dorosły samiec może zranić wroga.

Interesujące fakty

  1. Różowy pelikan ma ciekawe gry godowe. Z zewnątrz flirtowanie jest jak taniec. Partnerzy na zmianę wzbijają się w powietrze i zanurzają w wodzie. Akcji towarzyszy swego rodzaju mamrotanie. Następnie para dotyka dziobów i przystępuje do kojarzenia.
  2. Ptaki zaniedbują budowę gniazd. Budowa mieszkania trwa nie dłużej niż dwa dni. W tym przypadku samiec przynosi materiały budowlane, a samica zajmuje się budową. Warto również zauważyć, że partnerzy bardzo lubią kraść materiały swoim sąsiadom. Z tego powodu samice są często atakowane.

Siedlisko pelikana

Pelikany żyją na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Badania DNA wykazały, że pelikany należą do trzech głównych gatunków:

  • Old World (szary, różowy i australijski),
  • wielki biały pelikan,
  • New World (brązowy, amerykański biały i peruwiański).

Pelikany łowią w rzekach, jeziorach, deltach i ujściach rzek. Ale czasami polują na płazy, żółwie, skorupiaki, owady, ptaki i ssaki. Niektóre gatunki gniazdują na wybrzeżu w pobliżu mórz i oceanów, inne w pobliżu dużych jezior kontynentalnych.

Pelikan - symbol nauczyciela

W przeddzień ważnego święta - Dnia Nauczyciela - chcę podzielić się z Wami historią jednego symbolu i mam nadzieję, że ta legenda da Wam taką samą inspirację, jak w przypadku naszych mistrzów.

Od najdawniejszych czasów ludzie przypisywali różnym zwierzętom, ptakom i roślinom pewne szczególne cechy, symbole, które przeminęły w czasie - i chociaż mijają wieki, w wielu przypadkach historie i legendy są nadal fascynujące. Istnieją jednak symbole, których znaczenie jest stopniowo wymazywane z pamięci. I to zapomnienie wydaje nam się całkowicie niezasłużone.

W XIX wieku w wielu rosyjskich miastach na fasadach instytucji edukacyjnych przedstawiano pelikany. Na głównym budynku Uniwersytetu Pedagogicznego. Herzen w Sankt Petersburgu, ten niesamowity ptak wciąż się pyszni. Oczywiście, jak każdy inny rodzic, pelikan jest kochającym człowiekiem rodzinnym, karmi swoje pisklęta, ogrzewa je swoim ciepłem i tworzy dla nich przytulne gniazdo. Ale dlaczego właściwie pelikan był tak popularny, jeśli chodzi o szczególną opiekę nad dziećmi?

Jeśli jeszcze bardziej zagłębimy się w historię obrazu, na bizantyjskich obrazach i mozaikach znajdziemy pelikana. I w tym przypadku mówimy już o symbolice chrześcijańskiej. I znowu mamy pytanie - dlaczego pelikan?

Odpowiedź tkwi w legendzie o pelikanie. Ludzie zauważyli, że pelikan karmi swoje pisklęta w specjalny sposób, a u niektórych gatunków pelikanów upierzenie na klatce piersiowej jest jasno szkarłatne - jakby poplamione krwią ...

Starożytna legenda o pelikanie istniała na długo przed przyjściem Chrystusa - historia poświęcenia się rodzica w imię ratowania dzieci. Według jednej wersji była susza, pisklęta pozostawiono bez wody i pożywienia, a ojciec pelikana karmił je swoim mięsem, aby uchronić je od głodu. Według drugiej, pod nieobecność rodzica, nieostrożne młode zostały zatrute przez węża jego trucizną. Kiedy pelikan wrócił do gniazda, zastał umierające jego dzieci. Następnie kochający ojciec rozerwał pierś dziobem, żywił pisklęta swoją krwią i leczył je.

Historia ratowania dzieci przez ofiarę rodzica nie może być tylko piękną bajką, echem starego, na wpół zapomnianego mitu. Innymi słowy, ale zawsze mówimy o jednej rzeczy. Tak więc pelikan stał się jednym z symboli Chrystusa i Jego Ofiary, a później symbolem zawodu nauczyciela, Nauczyciela w każdym sensie, ponieważ pelikan oddał dzieciom swoją krew, energię życiową, życie w sensie dosłownym i przenośnym. Tak więc każdy prawdziwy nauczyciel, nauczyciel, nauczyciel, wychowawca daje z siebie wszystko (lub wszystko) bez śladu. Przecież nie ma innego wyjścia - nauczyciel uczy nieokreślonego zestawu reguł czy formuł, uczy życia. Całą duszą, własnym życiem. To zawsze jest prawdziwa ofiara. Zapewne dlatego zawsze pamiętamy o nauczycielach, bez względu na to, ile lat minęło. I oni nas pamiętają.

Nawiasem mówiąc, w bardzo oryginalnej opowieści chodziło o ojca pelikana, ale z czasem ta różnica została zniwelowana: mówią też o matce, która się poświęciła. W końcu nauczyciele w naszym życiu byli inni, ale praca, której się poświęcali, nie ma nic wspólnego z tym, czy są mężczyznami, czy kobietami.

Nie było specjalnego, kanonicznego sposobu przedstawiania pelikanów, ale najczęściej jest to panel rzeźbiarski, obrazkowy lub mozaikowy, który nawiasem mówiąc nie przeszkadza w tworzeniu np. Pięknego haftu, kompozycji tekstylnej czy czegoś zasadniczo innego. Pelikan był przedstawiany zarówno z przodu, jak iz profilu, jeśli chodzi o obrazy płaskie lub półpłaskie. Najczęstsze postawy: albo pelikan karmi pisklęta swoją krwią, albo „przytula” je skrzydłami, jakby zamykając się w ringu, chroniąc je przed wszystkim złym, strasznym i złym. W XVIII wieku istniały takie rozwiązania graficzne - pelikan stworzył ze skrzydłami pierścień, wewnątrz którego chowały się pisklęta.

Ogólnie rzecz biorąc, Twoja kreatywność i wyobraźnia nie mają granic. A szczególną atrakcją takiego stworzenia będzie historia, z którą towarzyszysz swojemu prezentowi lub eksponatowi. W końcu, jak wiadomo, nie mniej ważna jest historia, która skłoniła artystę do stworzenia arcydzieła.

Miejmy nadzieję, że legenda pelikana zainspiruje Cię do tworzenia nowych historii w swojej sztuce. A może chciałbyś zrobić wyjątkowy prezent swoim bliskim - rodzicom lub nauczycielom.

Autor tekstu: Maria Sharova, warsztat Adama.

W artykule wykorzystano ilustracje: kompozycja rzeźbiarska na fasadzie Rosyjskiego Państwowego Uniwersytetu Pedagogicznego im Herzen (St. Petersburg), mozaika z greckiego klasztoru na wyspie Kykkos (fot. Alexander Kilanova), bizantyjski wisiorek z VII wieku z prywatnej kolekcji.

Dieta i zachowanie pelikanów

Pelikany chwytają zdobycz dziobami, a następnie spuszczają wodę z worków przed połknięciem żywego pokarmu. W tej chwili mewy i rybitwy próbują kraść ryby z dzioba. Ptaki polują pojedynczo lub w grupach. Pelikany nurkują w wodzie z dużą prędkością, łapią zdobycz. Niektóre pelikany migrują na duże odległości, inne prowadzą siedzący tryb życia.

Pelikany są stworzeniami społecznymi, budują gniazda w koloniach, czasami obserwatorzy ptaków liczą tysiące par w jednym miejscu. Największe gatunki - bieliki wielkie, bieliki amerykańskie, pelikany australijskie i kędzierzawe - gniazdują na ziemi. Mniejsze pelikany budują gniazda na drzewach, krzewach lub na półkach skalnych. Każdy gatunek pelikana buduje gniazda o indywidualnej wielkości i złożoności.

Jak rozmnażają się pelikany

Okres lęgowy pelikanów zależy od gatunku. Niektóre gatunki rodzą potomstwo co roku lub co dwa lata. Inni składają jaja w określonych porach roku lub przez cały rok. Kolor jaj pelikana:

  • kredowy,
  • czerwonawy,
  • bladozielony
  • niebieski.

Matki pelikanów składają jaja w lęgach. Liczba jaj zależy od gatunku, od jednego do sześciu na raz, a jaja są inkubowane przez 24 do 57 dni.

Samce i samice pelikanów wspólnie budują gniazda i wykluwają się z jaj. Tata wybiera miejsce lęgowe, zbiera patyki, pióra, liście i inne szczątki, a mama buduje gniazdo. Po tym, jak samica złoży jaja, tata i mama na zmianę stają na nich z płetwiastymi łapami.

Oboje rodzice opiekują się kurczakami, karmią je zwracanymi rybami. Wiele gatunków opiekuje się potomstwem do 18 miesiąca życia. Młode pelikany osiągają dojrzałość płciową po 3 do 5 lat.

Rozmnażanie gatunku

Pelikany są monogamiczne i tworzą silne pary. Rozwój płciowy rozpoczyna się w wieku 3 lat, w tym samym czasie ptak otrzymuje upierzenie dorosłego. Przybywając do miejsca lęgowego w stadzie, są natychmiast rozdzielane w pary, a następnie walczą ze swoimi współplemieńcami na czas krycia. Podczas zabaw godowych ptaki podskakują, startują, rozkładają skrzydła i pocierają dzioby.

Gniazda buduje się w płytkich wodach jezior i rzek. Pary gniazdują całymi stadami, blisko siebie, czasem w pobliżu schronisk. Samica zajmuje się budową mieszkania, natomiast samiec zapewnia jej wszystkie niezbędne materiały - trawę, gałęzie, glinę i przenosi je na miejsce przyszłego gniazda. Wiatrzą 2 dni z krótkimi przerwami. Gdy strona będzie gotowa, mate.

Ptaki osiadłe są zdolne do wysiadywania jaj o każdej porze roku, a ptaki wędrowne z reguły rozmnażają się wiosną.

Samica składa 3 jaja w kształcie owalu z lekkim nalotem. Pelikany wykluwają się z jaj raz w roku, jednak jeśli zarodki giną w ciągu 10 dni, mogą powtórzyć lęg. Należy zauważyć, że średnio połowa potomstwa ginie z winy drapieżników, warunków klimatycznych i innych przyczyn. Okres inkubacji rozpoczyna się od pierwszego jaja i trwa 33 dni. Sporadycznie, rano lub wieczorem, samiec zastępuje samicę w okresie inkubacji.

Ponieważ pelikany gniazdują w koloniach liczących 10–50 osobników, pisklęta wykluwają się prawie jednocześnie. Wyklute pelikany są ślepe, o jasnoróżowej skórze bez piór. W ciągu następnych kilku godzin każde pisklę zmienia kolor na szary i ciemnobrązowy. Po tygodniu skóra pokryta jest puchem.

W ciągu pierwszych 5 dni życia pisklęcia rodzice zwracają do dzioba na wpół strawiony pokarm, a dopiero potem karmią je rybami. Po 1,5 miesiąca młode wylatują z gniazda.

Na wolności pelikan żyje od 15-25 lat, w niewoli oczekiwana długość życia może sięgać nawet 30 lat.

bocian biały - opis, siedlisko, ciekawostki

Funkcje i siedlisko

Każdy wie o pelikanie, wyróżnia się niesamowitym dziobem, który jest połączony z torbą, ale jest też różowy pelikan, nie wszyscy wiedzą. Tymczasem jest to dostojny ptak z różowymi piórami, tak niezwykły, że krążą o nim legendy.

Wcześniej w Egipcie bogaci ludzie uważali za zaszczyt trzymać tego ptaka w swoich domach, a różowe pelikany nieustraszenie przechadzały się po luksusowych ogrodach i odświeżały się w basenach. Muzułmanie podnoszą pelikana do rangi świętych ptaków. A chrześcijanie byli pewni, że różowy pelikan jest uosobieniem prawdziwej miłości rodzicielskiej, ponieważ tylko on karmi pisklęta swoimi organami.

W rzeczywistości pelikany w ogóle nie karmią swojego potomstwa organami, tylko pisklęta wspinają się bardzo daleko z dziobami w poszukiwaniu pożywienia, które zostawili dla nich rodzice. Pelikan różowy to duży ptak. Gdyby nie dziób, który u samców osiąga 47 cm, pelikan wyglądałby jak łabędź, ale swego rodzaju dekoracja wyróżnia go spośród wszystkich innych.

Długość ciała ptaka może osiągnąć 175 mm, a waga sięga 15 kg. Oczywiście samice są mniejsze. Tylko jego brat jest większy od niego - różowy pelikan kręcony... Ale ten gatunek słynie nie ze swojego rozmiaru, ale z koloru pióra. Pióra przystojnego mężczyzny mają bladoróżowy odcień. Na brzuchu kolor staje się bardziej nasycony.

Kiedy kilka ptaków huśta się na falach zbiornika, wydaje się, że ani jedno pióro nie przełamuje różowego koloru, ale gdy tylko stado wystartuje (a rozpiętość pelikana jest nieco mniejsza niż 4 metry), od razu staje się jasne, że wewnętrzna część skrzydła jest pomalowana na czarno. Nogi pelikana nie są zbyt długie i nie potrzebuje go, nie jest fanem chodzenia, wygodniej jest mu pływać, a do tego palce na jego łapach są połączone membraną.

Na zdjęciu różowy pelikan z kręconymi włosami

Ale szyja tego ptaka jest długa.Głowa jest lekko przerzucona przez plecy, co nadaje przystojnemu mężczyźnie bardzo arogancki wygląd. Ale ta pozycja głowy wcale nie jest ze względu na wagę, wygodniej jest trzymać duży dziób. W pobliżu oczu w ogóle nie ma piór. Ale to miejsce jest zabarwione różowym pelikanem w soczystym, żółtym kolorze.

Żółty klosz i worek oraz łapy. Chociaż różowy pelikan jest wymieniony w Czerwonej Księdze, jest wiele miejsc, w których mieszka. Można go zobaczyć w Azji, Afryce i Europie. Miejsca lęgowe różowych pelikanów można zobaczyć od Europy Południowo-Wschodniej po Mongolię.

Wygląd różowego pelikana

W pelikanach różowych samiec jest większy niż samica. Masa ciała samicy sięga 10 kg, a samców 11 kg. Długość skrzydeł samic wynosi 640 - 690 mm, a samców 700 - 720 mm. Pelikan ma na końcu dość długi, spłaszczony dziób w kształcie haczyka. Na gardle znajduje się rodzaj worka, który może się silnie rozciągać.

Pelikan różowy (Pelecanus onocrotalus).

Nogi pelikana są stosunkowo krótkie, a szyja bardzo długa. Nie ma piór na pierścieniu wokół oka, wędzidełku, na czole, u podstawy żuchwy iw przestrzeni za okiem. Na głowie pelikana znajduje się kępka spiczastych, wydłużonych piór.

Dorosły pelikan różowy w normalnym stroju jest biały z różowym odcieniem.Intensywność różowego odcienia zwiększa się w kierunku brzucha.

Na klatce piersiowej znajduje się żółto-kita plamka. Na żółtawym worku gardłowym są wyraźnie widoczne półprzezroczyste czerwone naczynia krwionośne.

Różowy pelikan jest wymieniony w Czerwonej Księdze Rosji jako gatunek zagrożony.

Okolice oczu pozbawione piór mają kolor żółty. Szaro-niebieski dziób z białym haczykiem wierzchołkowym i różowym brzegiem pokryty czerwonawymi plamami. Żółty kolor wierzchołka żuchwy stopniowo przechodzi w szaro-niebieski kolor podstawy. Na fałdach żółtych nóg występuje pomarańczowy odcień. Tęczówka oka pelikana ma kolor jasnoczerwony.

W upierzeniu gniazdującym szyja i głowa ptaka są brązowo-szare. Zbliżając się do tyłu, kolor ten staje się jaśniejszy. Grzbiet ptaka ma kolor jasnoniebieski. Pióra lotek są brązowo-czarne. Na drugorzędnych lotkach pojawia się szaro-srebrny nalot, a na pierwotnych białą obwódkę.

Pokrywy łopatek, dużych i środkowych skrzydeł są szaro-brązowe z jaśniejszymi końcami. Małe osłony skrzydeł są jasnobrązowe, w kolorze ochry. Pióra ogonowe są jasnoszare. Na białym brzuchu jest brązowy nalot.

Różowy pelikan jest hodowlanym imigrantem i migrantem.

W upierzeniu hodowlanym nieopierzona przednia część czoła tworzy obrzęk. Nieopierzone części są koloru jaskrawoczerwonego z pewnym żółtawym odcieniem. Tęczówka oka jest ciemnoczerwona. Worek gardła jest żółtozielony. Nogi są czerwono-żółte. Dymorfizm płciowy u pelikanów różowych jest słabo rozwinięty, samice i samce różnią się od siebie jedynie wielkością.

Najlepsze zdjęcia

  • ryba (35)
  • wilk (32)
  • ptaki (30)
  • niedźwiedź (27)
  • pies (26)
  • akwarium (22)
  • ryba (22)
  • ryba (22)
  • kot (20)
  • małpa (16)
  • łoś (15)
  • wielbłąd (13)
  • słoń (13)
  • lis (12)
  • jeleń (11)
  • Zoogalaxy
  • »
  • Zdjęcia zwierząt
  • »
  • Ptaki
  • »
  • Widłonogi
  • »
  • Pelikany
  • »
  • Pelikan różowy

Świat

  • Zwierzęta kontynentów
  • Ssaki
  • Ptaki
  • Historie zwierząt
  • Gady (gady)
  • Dla dzieci
  • Płazy (Płazy)
  • Ryba
  • Bezkręgowce
  • Złote zdjęcia
  • Filmy o zwierzętach
  • Dźwięki zwierząt

Najpiękniejsze zdjęcia zwierząt w środowisku naturalnym oraz w ogrodach zoologicznych na całym świecie. Szczegółowe opisy stylu życia i niesamowite fakty dotyczące dzikich i domowych zwierząt od naszych autorów - przyrodników. Pomożemy Ci zanurzyć się w fascynującym świecie przyrody i zbadać wszystkie dotychczas niezbadane zakątki naszej rozległej planety Ziemia!

PRAWA AUTORSKIE © 2012-2021 Wszelkie prawa zastrzeżone. Materiały zawarte w witrynie są przeznaczone wyłącznie do użytku prywatnego. Jakiekolwiek wykorzystanie materiałów opublikowanych w serwisie w celach komercyjnych jest możliwe tylko za zgodą właściciela praw autorskich: edukacyjno-edukacyjnego portalu internetowego „Zoogalaktika ®”.

Fundacja Promocji Rozwoju Edukacyjno-Poznawczego Dzieci i Dorosłych "ZOOGALAKTIKA ®" OGRN 1177700014986 INN / KPP 9715306378/771501001

Nasza strona korzysta z plików cookie, aby strona działała. Kontynuując współpracę z witryną, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych użytkownika i politykę prywatności.

Jedzenie

Różowy pelikan jest prawdziwym smakoszem jedzenia, woli jeść tylko ryby. Całe stado jednocześnie zajmuje się łowieniem ryb. Połów jest inny - zarówno małe rzeczy, jak i duże ryby. W zależności od tego, gdzie znajduje się pelikan, rodzaj ryby zależy. W Europie jest to karp, aw Afryce pielęgnice.

Pelikan nie przepada za małymi rybami, stanowi zaledwie 10% jego diety, a 90% to duża i średnia zdobycz. Łowienie ryb odbywa się w płytkich miejscach, całe stado trzepocze skrzydłami, pelikany hałasują, hałasują, biją wodę i wbijają ławicę ryb w płytką wodę, a tam chwytają ją dziobem.

W tym czasie worek jest mocno rozciągnięty, ponieważ wraz z rybą zbiera się tam woda. Ale przed połknięciem pokarmu pelikan wypuszcza całą wodę z worka. Podczas polowania pelikan zanurza w wodzie tylko głowę i część ciała, ale nie może nurkować. Dorosły ptak zjada dziennie ponad kilogram ryb.

Powielanie i oczekiwana długość życia

W Afryce pelikany mogą rodzić potomstwo o każdej porze roku, chociaż częściej występuje w porze deszczowej, ale w chłodniejszym klimacie pelikany rodzą potomstwo na wiosnę. Gdy tylko stado przybywa po zimowaniu, ptaki dzielą się na pary i pozostają w tych parach przez cały sezon.

Aby wybrać sobie „małżonka”, różowy pelikan pokazuje wszystko, do czego jest zdolny - robi w powietrzu niewyobrażalne piruety (i świetnie lata), siada na wodzie, trzepocze skrzydłami taflę wody, mamrocze, prawdopodobnie coś przyjemnego, a potem, gdy piękno się poddaje, ocierają się o siebie dziobami. Wszystkie utworzone pary, mimo że budują własne oddzielne gniazda, wolą pozostać blisko siebie. Często gniazdują prawie blisko siebie.

Pisklęta pelikana na zdjęciu

Para zaczyna razem budować gniazdo. Samiec nosi w worku dziobowym wszystko, co nadaje się do budowy - patyki, kawałki ziemi, gałęzie, a samica wkłada cały materiał budowlany w rodzaj struktury gniazdowej.

Trzeba powiedzieć, że gniazdo nie jest przykładem kunsztu budowlanego - spory stos gałęzi i patyków, często nawet bez ściółki. Ale nawet przy budowie takiego domu samica musi co minutę być w pogotowiu - wszystkie samce nie są czyste na łapach, a żeby stworzyć gniazdo, mogą z łatwością przeciągnąć połowę domu sąsiada.

W tym samym czasie pelikany również łączą się w pary. Wkrótce pelikany różowe mają od 2 do 3 jaj. W tym roku samica nie będzie już składać jaj, lęgów dokonuje się tylko raz w roku. Jeśli jednak z jakiegoś powodu para straciła lęg, samica natychmiast siada, aby wysiedlić nowe potomstwo.

Samica wysiaduje potomstwo. Samiec jest w pobliżu i zastępuje „małżonka”, aby mogła się pożywić. Pisklęta pojawiają się po 28-36 dniach. Muszę powiedzieć, że prawie wszystkie pisklęta w jednym stadzie wykluwają się w tym samym czasie. Nowonarodzone pisklę rodzi się nagie, ślepe i całkowicie bezradne. Dopiero po 10 dniach jego kod zostanie w spoczynku.

W tym czasie rodzice łowią ryby nie tylko dla siebie - muszą karmić swoje potomstwo częściowo strawionym pokarmem. Ale po 5 dniach pisklęta są w stanie strawić surową rybę. Matka i ojciec nieustannie opiekują się i chronią maluchy. Młodzi ludzie wstają na skrzydło dopiero po półtora miesiąca.

Po dwóch - dwóch i pół miesiącu młode pelikany pokryte są różowym upierzeniem. Pelikany nie są zbyt chętne do rodzenia potomstwa w niewoli. Nie każde zoo może pochwalić się „swoimi” pisklętami, ale nie jest to wykluczone, są też pary, które dają pisklęta w ogrodach zoologicznych. W ogrodach zoologicznych pelikan różowy żyje do 30 lat, ale na wolności jego żywotność jest krótsza.

Siedlisko różowego pelikana

Ten gatunek pelikanów żyje w południowo-zachodniej, środkowej Azji, Afryce i południowo-wschodniej Europie.

Gniazda ptaków znajdują się w delcie Dunaju w Europie Południowo-Wschodniej na zachód od Mongolii. Na zimowanie ptak leci częściowo na południe Azji (od północnych Indii do Zatoki Perskiej), ale głównie do Afryki. Na początku XX wieku pelikan różowy w Europie gnieździł się w Czechach i na Węgrzech, na Ukrainie - w zatokach Tendrovsky i Karkinitsky oraz u ujścia Dniepru. W Mołdawii - na terenach zalewowych Dniestru.

Popularna rosyjska nazwa to baba-babura, baba-bird.

Na terytorium Federacji Rosyjskiej pelikany gniazdują w delcie Wołgi, a także na wyspach w południowo-wschodniej części Morza Azowskiego między Mierzeją Kriwojską i Yeisk. W Azji - nad Morzem Aralskim, nad jeziorem Tołmaczow i od Asu-Darii do delty Syr-Daria, na jeziorach przylegających do Syr-Darii, na Bałchasz, w dolnym biegu Czu, w rejonie ujścia Aksu, Karatal, Ili, w Dzungaria, w zagłębieniu Zayskan. W Iranie, nad jeziorem Umriya, w pobliżu Zatoki Perskiej, na południu Khorassan, w Mezopotamii, w Seistanie. W północno-zachodnich Indiach do Sindh, w Syrii nad jeziorem Antiochii.

Afryka północno-wschodnia, od jeziora Nyasa po Senegal, jest domem dla lokalnych, niemigrujących populacji. Podobne populacje występują również na południu Wietnamu i północno-zachodnich Indiach. W Chinach, na Kaukazie i na Krymie pelikan różowy nie gniazduje.

Rozmnażanie różowych pelikanów

Ptaki te są monogamiczne i tworzą stabilne pary. Różowe pelikany przybywają do miejsc lęgowych w stadach. Niemal natychmiast po przybyciu ptaki podzieliły się na pary i nie trzymały już stad. Gry godowe różowych pelikanów skaczą w miejscu z uniesionymi skrzydłami i mamroczeniem, serią startów i lądowań, po których pelikany ocierają się o siebie dziobami.

Pelikany różowe mają tendencję do gniazdowania w dużych koloniach. Zwykle takie kolonie są zlokalizowane na płytkich jeziorach, w ich centrum, na tamach roślinności i trzcinowisk. Gniazda w kolonii różowych pelikanów znajdują się blisko siebie.

Liczbę na świecie szacuje się na 290 tysięcy osób.

Podczas budowania gniazda samiec przynosi samicy materiały do ​​budowy, a ona sama już je buduje. Trawa działa jak materiał budowlany. Po 2-3 dniach intensywnej budowy gniazdo uznaje się za gotowe. W tym samym okresie pelikany różowe łączą się w pary. Ten proces trwa cały dzień z krótkimi przerwami od 10 do 15 minut.

Lęg składa się średnio z 3 owalnych jaj pokrytych białym kamieniem. Z reguły pelikany wykonują jeden lęg w ciągu roku, jednak jeśli lęg padnie nie później niż 10 dni po rozpoczęciu inkubacji, samica może ponownie złożyć jaja. Inkubacja rozpoczyna się od 1 jajka w lęgu. Udział samca w inkubacji sprowadza się do krótkich wymian samicy w gnieździe w godzinach wieczornych i porannych. Okres inkubacji trwa około 33 dni.

W Europie największym miejscem lęgowym jest Delta Dunaju (Rumunia), 3-3,5 tys. Par.

W tej samej kolonii pisklęta wykluwają się z jaj niemal jednocześnie. Rodzą się bez piór, ślepi i zupełnie bezradni. Bezpośrednio po urodzeniu naga skóra pisklęcia ma kolor jasnoróżowy, ale po kilku godzinach staje się najpierw szara, a następnie czarno-brązowa. Po 8 - 10 dniach pisklęta są już przykryte puchem.

W pierwszych dniach życia pelikany karmią swoje pisklęta częściowo strawionym pokarmem, który zwracają bezpośrednio do dziobów młodych. Od 5 dnia życia potomstwo stopniowo przenosi się na świeże ryby. Młody rośnie na skrzydle po około 45 dniach życia.

Jeśli znajdziesz błąd, wybierz fragment tekstu i naciśnij Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send
Send