Rodziny ptaków

Muchołówka białobrzucha / Ficedula albicollis

Pin
Send
Share
Send
Send


Biały kołnierzyk oznacza ptaka śpiewającego o charakterze wędrownym. Należy do rzędu wróblowych i rodziny muchołówek. Jak sama nazwa wskazuje, prezentowany gatunek pierzastego plemienia ma charakterystyczną cechę. Ptaki polują na skrzydlate owady, które brzęczą i zatruwają ludzkie życie.

Opis

  1. Przedstawiciele męskiej połowy, która osiągnęła dojrzałość płciową, wyglądają dość kontrastowo. Ich upierzenie jest pigmentowane na czarno z białymi znaczeniami. Samica wyróżnia się na tle mężczyzny, ponieważ jej kolor nie jest tak kontrastowy.
  2. Jeśli porównamy omawianą grupę ras z ciastami, które są również muchołówkami, to nasi przedstawiciele rodziny mają białawą plamkę na czole. Na odcinku lędźwiowym jasne znaczenia, ogon jest czysto czarny, na skrzydłach rozwijają się białe pola.
  3. Samice, które przekroczyły próg dojrzałości, wyróżniają się szarawym odcieniem upierzenia z brązowymi znaczeniami. Dolna część jest czysto biała, w okolicy klatki piersiowej nie ma ochry ani brązowego pigmentu.
  4. Młode ubrane w jesienne upierzenie wyglądają raczej ponuro i są nieco podobne do samic. Młode osobniki mają na mostku buffy i brązowawe odcienie.
  5. Główną cechą wyróżniającą tych ptaków jest to, że na skrzydłach znajduje się pomalowany na biało pasek. Powstaje dzięki osłonom, a także lotkom.

Styl życia

  1. Dystrybucja dotyczy krajów europejskich, a także regionu Ural. Ptaki rozciągają się na wybrzeże Włoch, występują w Afryce na Półwyspie Bałkańskim. Wolą strefy tajgi, mieszane, stepowe.
  2. W procesie zasiedlania jest łączony z tłuczkiem, który jest powszechny we wszystkich częściach Europy. W ogromie naszej ojczyzny populacji nie można nazwać ogromną, zmieniający się klimat nie zawsze odpowiada ptakom.
  3. Rodzina ta uwielbia lasy z drzewami liściastymi, świetnie czuje się wśród lipowych i dębowych lasów. Nieco rzadziej w lasach mieszanych. Ptaki wolą osiedlać się w parkach, ogrodach, skwerach.

Rozpiętość

Spotkano ich w przepływie Wołga-Ural: w ogrodach Aleksandrowa Gaja (25 kwietnia 1958 r.) I na farmie Danilka w powiecie Czapajewskim (12 maja 1958 r.), A także nad jeziorem. Batpakkol w regionie Kostanay (4 maja 2012).

Źródła informacji

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "Ptaki Kazachstanu". Ałmaty, 2005. E. I. Gavrilov. „Fauna i rozmieszczenie ptaków w Kazachstanie”. Almaty, 1999. V.K. Ryabitsev. „Ptaki Uralu, Uralu i zachodniej Syberii”. Jekaterynburg. Wydawnictwo Uniwersytetu Uralskiego, 2000.

Jedzenie

  1. Jeśli zwrócisz uwagę na nazwy prezentowanych osobników, łatwo zgadnąć, na czym polega dieta takich ptaków. Warto zauważyć, że muchołówki to hazard i znakomici łowcy różnych owadów.
  2. Prezentowane ptaki często biesiadują na muchach, ważkach i motylach. Ciekawie jest obserwować, jak polują takie ptaki. Osobnik chowa się w gęstych liściach na drzewach iw najbardziej odpowiednim momencie nagle wyskakuje.
  3. W rezultacie osobnik chwyta owada swoim wytrwałym dziobem, który przeleciał obok. Następnie ptak natychmiast wraca do zasadzki. Często zdarza się, że podczas deszczu ptaki chowają się pod liśćmi drzew. W takich momentach muchołówki próbują znaleźć różne robaki żyjące na korze i gałęziach. Jedzą także pająki i mrówki.

Reprodukcja

  1. Po zimowaniu samce najpierw wracają do swoich zwykłych miejsc lęgowych. Często osobniki latają w kwietniu. W większości przypadków ptaki osiedlają się w dziuplach. Odległość między mieszkaniami może dochodzić do 50 m. Samice przybywają po 1 tygodniu. Tak zaczyna się okres godowy u ptaków.
  2. Gdy tylko samce zauważą samice, zaczynają się przed nimi popisywać na każdy możliwy sposób. Ponadto samce zaczynają pokazywać swoje mieszkania wybranym. Samce szeroko rozpościerają skrzydła i ogon. Możesz zobaczyć, jak tańczą przed kobietami. Samce pięknie śpiewają i nieustannie wlatują do gniazda, a następnie wylatują z niego.

Osoby, o których mowa, mają wyjątkowy wygląd. Nie należą do ptaków monogamicznych, więc w okresie lęgowym mogą mieć jednocześnie dwie rodziny. Samce doskonale wykonują swoje obowiązki, karmiąc samice i potomstwo.

Pin
Send
Share
Send
Send