Rodziny ptaków

Koliber z pióropuszem

Pin
Send
Share
Send
Send


Plan
Wprowadzenie
1 Opis
2 Styl życia
3 Powielanie
4 Odżywianie
5 Zagrożeń
6 podgatunków
Lista referencji

Koliber długopłetwy (łac. Trochilus polytmus) to ptak z rodziny kolibrów. Endemiczny dla Jamajki.

Samce kolibrów z chorągiewką mają ciemne pióra ogonowe o długości do 17 cm, upierzenie zielono-czarne i niebieskie. Długi dziób jest jaskrawoczerwony. Ciało ma zwykle 25 cm długości i waży około 5 gramów. Samica jest mniejsza, z dziobem od ciemnoczerwonego do brązowego i białymi spodniami, podczas gdy grzbiet i głowa są brązowe. Koliber z ogonem w proporczyku trzepocze skrzydłami około 30 do 75 razy na sekundę. Samcowi w locie towarzyszy głośny półgłos, ponieważ przepływające powietrze prowadzi do drgań piór ogonowych. Zapraszający okrzyk brzmi jak głośne „ti-tay”.

Jamajskie kolibry można spotkać na całej wyspie, zwłaszcza na jasnych obszarach nad poziomem morza. Są bardzo terytorialne i bronią swojego miejsca ostrymi dziobami przed każdym ptakiem, który próbuje wkroczyć na ich terytorium. Mimo długich piór ogonowych samiec bardzo dobrze lata. Gdy ptak usiądzie, wygląda stosunkowo niezręcznie. Koliber z chorągiewką potrafi oszczędzać energię popadając w stan spoczynku (ospałość), ponadto dostosowuje swoją temperaturę ciała do otoczenia. W efekcie minimalnie spowalnia funkcje życiowe.

W okresie lęgowym, który ma miejsce głównie przed porą deszczową lub po niej (październik lub maj), samce zbierają się w małe grupy i starają się przyciągnąć uwagę samic swoim upierzeniem. Po kryciu samica zbiera pasma, bawełnę, włosy, paprocie i lepkie sieci, aby zbudować gniazdo. Tam składa 2 białe, podłużne jaja, które wysiaduje przez 14 do 19 dni. Gdy tylko pojawią się pisklęta, samica zaczyna zbierać dla nich dużo jedzenia. Po zebraniu wystarczającej ilości pożywienia samica wraca do gniazda i wciska pożywienie bezpośrednio do gardła młodego ptaka. W pierwszych dniach samica również oczyszcza gniazdo z odchodów, ale wkrótce pisklęta uczą się tego samodzielnie. Pisklęta pozostają w gnieździe od 3 do 4 tygodni, następnie usamodzielniają się i opuszczają gniazdo. Czasami samica zaraz potem ponownie się kojarzy, gniazdując w ten sposób dwa razy w roku.

Kolibry z chorągiewką żywi się głównie nektarem, który wyciągają językami z korony kwiatowej. Jednocześnie nie mogą siedzieć na kwiatach, ponieważ często są tak delikatne, że natychmiast pękały. Dlatego unoszą się w swoim wibrującym locie bezpośrednio przed kwiatem i zanurzają dziób w środku. Czasami żywią się owadami, które jednak są trudne do złapania, a następnie strawienia.

Kolibra z proporzecem występuje tylko na Jamajce, trzeciej co do wielkości wyspie na Wielkich Antylach. Jego populacja jest stosunkowo stabilna, a nawet czerpią korzyści z wycinania dżungli, ponieważ lepiej orientują się na otwartych przestrzeniach.

W 1902 roku odkryto inny gatunek kolibra, znaleziony tylko na wschodzie Jamajki, z czarnym dziobem - kolibra czarnodziobego (Trochilus scitulus). Niektórzy eksperci określają go jako podgatunek kolibra z proporzecem.

Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - str. 171. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0

Opis

Samce kolibrów z chorągiewką mają ciemne pióra ogonowe o długości do 17 cm, upierzenie zielono-czarne i niebieskie. Długi dziób jest jaskrawoczerwony. Ciało ma zwykle 25 cm długości i waży około 5 gramów. Samica jest mniejsza, z dziobem od ciemnoczerwonego do brązowego i białymi spodniami, podczas gdy grzbiet i głowa są brązowe.Koliber z ogonem w proporczyku trzepocze skrzydłami około 30 do 75 razy na sekundę. Samcowi w locie towarzyszy głośny półgłos, ponieważ przepływające powietrze prowadzi do drgań piór ogonowych. Krzyk przywołania brzmi jak głośne „ti-ti-tay”

Styl życia

Jamajskie kolibry można spotkać na całej wyspie, zwłaszcza na jasnych obszarach nad poziomem morza. Są bardzo terytorialne i bronią swojego miejsca ostrymi dziobami przed każdym ptakiem, który próbuje wkroczyć na ich terytorium. Mimo długich piór ogonowych samiec bardzo dobrze lata. Gdy ptak usiądzie, wygląda stosunkowo niezręcznie. Koliber z chorągiewką potrafi oszczędzać energię popadając w stan spoczynku (ospałość), ponadto dostosowuje swoją temperaturę ciała do otoczenia. W efekcie minimalnie spowalnia funkcje życiowe.

Reprodukcja

W okresie lęgowym, który ma miejsce głównie przed porą deszczową lub po niej (październik lub maj), samce zbierają się w małe grupy i starają się przyciągnąć uwagę samic swoim upierzeniem. Po kryciu samica zbiera pasma, bawełnę, włosy, paprocie i lepkie sieci, aby zbudować gniazdo. Tam składa 2 białe, podłużne jaja, które wysiaduje przez 14 do 19 dni. Gdy tylko pojawią się pisklęta, samica zaczyna zbierać dla nich dużo jedzenia. Po zebraniu wystarczającej ilości pożywienia samica wraca do gniazda i wciska pożywienie bezpośrednio do gardła młodego ptaka. W pierwszych dniach samica również oczyszcza gniazdo z odchodów, ale wkrótce pisklęta uczą się tego samodzielnie. Pisklęta pozostają w gnieździe od 3 do 4 tygodni, następnie usamodzielniają się i opuszczają gniazdo. Czasami samica zaraz potem ponownie się kojarzy, gniazdując w ten sposób dwa razy w roku.

Jedzenie

Kolibry z chorągiewką żywi się głównie nektarem, który wyciągają językami z korony kwiatowej. Jednocześnie nie mogą siedzieć na kwiatach, ponieważ często są tak delikatne, że natychmiast pękały. Dlatego unoszą się w swoim wibrującym locie bezpośrednio przed kwiatem i zanurzają dziób w środku. Czasami żywią się też owadami, które jednak są trudne do złapania, a potem też trawią.

Zagrożenia

Kolibra z proporzecem występuje tylko na Jamajce, trzeciej co do wielkości wyspie na Wielkich Antylach. Jego populacja jest stosunkowo stabilna, korzystają nawet z wycinania dżungli, ponieważ są lepiej zorientowani na otwartych przestrzeniach.

Podgatunki

W 1902 roku odkryto inny gatunek kolibra, znaleziony tylko na wschodzie Jamajki, który ma czarny dziób - kolibra czarnodziobego (Trochilus scitulus). Niektórzy eksperci określają go jako podgatunek kolibra z proporzecem.

Strona główna> Abstrakt> Historia

Koliber długopłetwy (łac. Trochilus polytmus) to ptak z rodziny kolibrów. Endemiczny dla Jamajki.

Samce kolibrów z chorągiewką mają ciemne pióra ogonowe o długości do 17 cm, upierzenie zielono-czarne i niebieskie. Długi dziób jest jaskrawoczerwony. Ciało ma zwykle 25 cm długości i waży około 5 gramów. Samica jest mniejsza, z dziobem od ciemnoczerwonego do brązowego i białymi spodniami, podczas gdy grzbiet i głowa są brązowe. Koliber z ogonem w proporczyku trzepocze skrzydłami około 30 do 75 razy na sekundę. Samcowi w locie towarzyszy głośny półgłos, ponieważ przepływające powietrze prowadzi do drgań piór ogonowych. Zapraszający okrzyk brzmi jak głośne „ti-tay”.

Jamajskie kolibry można spotkać na całej wyspie, zwłaszcza na jasnych obszarach nad poziomem morza. Są bardzo terytorialne i bronią swojego miejsca ostrymi dziobami przed każdym ptakiem, który próbuje wkroczyć na ich terytorium. Mimo długich piór ogonowych samiec bardzo dobrze lata. Gdy ptak usiądzie, wygląda stosunkowo niezręcznie. Koliber z chorągiewką potrafi oszczędzać energię popadając w stan spoczynku (ospałość), ponadto dostosowuje swoją temperaturę ciała do otoczenia.W efekcie minimalnie spowalnia funkcje życiowe.

W okresie lęgowym, który ma miejsce głównie przed porą deszczową lub po niej (październik lub maj), samce zbierają się w małe grupy i starają się przyciągnąć uwagę samic swoim upierzeniem. Po kryciu samica zbiera pasma, bawełnę, włosy, paprocie i lepkie sieci, aby zbudować gniazdo. Tam składa 2 białe, podłużne jaja, które wysiaduje przez 14 do 19 dni. Gdy tylko pojawią się pisklęta, samica zaczyna zbierać dla nich dużo jedzenia. Po zebraniu wystarczającej ilości pożywienia samica wraca do gniazda i wciska pożywienie bezpośrednio do gardła młodego ptaka. W pierwszych dniach samica również oczyszcza gniazdo z odchodów, ale wkrótce pisklęta uczą się tego samodzielnie. Pisklęta pozostają w gnieździe od 3 do 4 tygodni, następnie usamodzielniają się i opuszczają gniazdo. Czasami samica zaraz potem ponownie się kojarzy, gniazdując w ten sposób dwa razy w roku.

Kolibry z chorągiewką żywi się głównie nektarem, który wyciągają językami z korony kwiatowej. Jednocześnie nie mogą siedzieć na kwiatach, ponieważ często są tak delikatne, że natychmiast pękały. Dlatego unoszą się w swoim wibrującym locie bezpośrednio przed kwiatem i zanurzają dziób w środku. Czasami żywią się owadami, które jednak są trudne do złapania, a następnie strawienia.

Kolibra z proporzecem występuje tylko na Jamajce, trzeciej co do wielkości wyspie na Wielkich Antylach. Jego populacja jest stosunkowo stabilna, a nawet czerpią korzyści z wycinania dżungli, ponieważ lepiej orientują się na otwartych przestrzeniach.

W 1902 roku odkryto inny gatunek kolibra, znaleziony tylko na wschodzie Jamajki, z czarnym dziobem - kolibra czarnodziobego (Trochilus scitulus). Niektórzy eksperci określają go jako podgatunek kolibra z proporzecem.

Boehme R.L., Flint V.E. Pięciojęzyczny słownik nazw zwierząt. Ptaki. Łacina, rosyjski, angielski, niemiecki, francuski. / pod redakcją generalną Acad. V.E.Sokolova. - M.: Rus. lang., "RUSSO", 1994. - str. 171. - 2030 egzemplarzy. - ISBN 5-200-00643-0

Pin
Send
Share
Send
Send