Rodziny ptaków

Gołąb czerwony to duży ptak z rodziny gołębi żyjących w lasach deszczowych Ameryki

Pin
Send
Share
Send
Send


Czerwony gołąb

Gołąb czerwony to duży ptak z rodziny gołębi żyjących w lasach deszczowych Ameryki.

Wcześniej gatunek ten był przypisywany rodzajowi gołębi, jednak zgodnie ze współczesną klasyfikacją zwyczajowo wyróżnia się osobny rodzaj rodziny gołębi - Patagioenas, których przedstawiciele są powszechni w Ameryce Południowej, Środkowej i Północnej.

1. Opis

Gołąb rudy Jego długość wynosi 30 - 32 cm, waga - 230 - 250 g. Dorosłe samce mają z reguły słabo fioletowe upierzenie z miedzianym odcieniem i białą plamą na piersi.

2. Rozpowszechnianie

Gołąb rudy występuje głównie na obrzeżach lasów, wzdłuż brzegów rzek i na innych obszarach częściowo otwartych z drzew. Zakres rozciąga się od Kolumbii Brytyjskiej, Utah i Kolorado przez Meksyk i Amerykę Środkową po północną Argentynę.

Forma ta, powszechna na południu Kostaryki, jest czasami uważana za własny gatunek, Patagioenas albilinea.

3. Styl życia

Gołąb rudy żywi się głównie nasionami, jagodami i drobnymi owocami.

Gołębie rude to samotne ptaki, tylko czasami tworzą małe stada w miejscach pojenia. Lot ptaków z regularnym trzepotaniem skrzydeł, charakterystyczny dla wszystkich gołębi, jest dość wysoki i szybki.

Pin
Send
Share
Send
Send