Rodziny ptaków

Europejska przyczyna wyginięcia ibis

Pin
Send
Share
Send
Send


Warty ibis

Ibis brodawkowaty to ptak z rodziny ibis, pospolity na subkontynencie indyjskim. W przeciwieństwie do innych ibisów w tym regionie, nie są one zbyt przywiązane do zbiorników wodnych, często można je spotkać z dala od wody.

1. Opis

Duży ptak o ciemnym upierzeniu i dużym, zakrzywionym ku dołowi dziobie. Skrzydła i ogon są czarne z niebieskim odcieniem, ciało ciemnobrązowe bez odpływu. Na łopatkach dobrze widoczna biała plama. Głowa bez upierzenia, u dorosłych ptaków - z czerwonymi wyrostkami skórnymi z tyłu głowy. Tęczówka jest pomarańczowa. Nogi i dziób są szare, ale w okresie godowym stają się czerwonawe. Palce mają u podstawy taśmę.

Z daleka gatunek ten można pomylić z koziorożcem, ale ten ostatni jest bardziej hałaśliwy, przywiązany do zbiorników wodnych i bagien i nie ma białej plamki na elytrze.

4. Stan ochrony

W większości przypadków stan populacji nie jest powodem do niepokoju, chociaż w Pakistanie liczba ibis brodawkowatych znacznie spadła z powodu polowań i utraty siedlisk.

Sacred ibis

Znani są również na świecie przedstawiciele tej od dawna czczonej rodziny. W starożytnym Egipcie był bóg z głową ptaka ibis - Thoth. W jego świątyni trzymano całe stada. W jednym ze znalezionych i otwartych grobowców znaleziono dużą liczbę zmumifikowanych ptaków. Nazywano je świętymi ibisami.

Istnieje kilka wersji wyjaśniających ten stosunek do tego gatunku. Ktoś uważa, że ​​to zaszczyty zasługują na ciągłą eksterminację węży. Inna wersja - ptak ibis w starożytnym Egipcie pojawił się podczas wylewu Nilu, który został uznany za święty. Zostało to odebrane jako znak bogów.


Sacred ibis

Obecnie ptak występuje w Iranie i Afryce Północnej. Jest przeważnie biały, głowa i czubek ogona są czarne. Święte ibisy żyją w małych stadach na terenach podmokłych.

Stan ochrony

Styl życia tych ptaków jest siedzący. Jednocześnie siedliska często znajdują się w pobliżu siedzib ludzkich. Często zdarza się, że święte ibisy osiedlają się na obrzeżach dużych miast. Gatunek ten został wprowadzony do Hiszpanii, Francji, Włoch, Tajwanu i Bahrajnu. Ptaki te szybko się tam rozmnażały i zaczęły stanowić zagrożenie dla innych ptaków, zasiedlając ich tereny lęgowe. Zimą uzupełniali dietę odpadami żywnościowymi, co pozwoliło im dobrze zimować w regionach o klimacie umiarkowanym. Obecnie liczba świętych ibisów utrzymuje się na stabilnym poziomie we wszystkich krajach, w których żyją.

Bocian. Na zewnątrz wyglądają jak średniej wielkości czapla. W starożytnym Egipcie uważano je za święte, czczono ich.

Opis ibisów

Czarno-białe lub ogniste szkarłatne piękności niezmiennie przyciągają wzrok. Istnieje kilka odmian tych ptaków, różniących się wielkością i kolorem upierzenia - około 25 gatunków. Z wyglądu od razu widać, że ibis jest bliskim krewnym bociana: cienkie nogi są zbyt charakterystyczne i rozpoznawalne, nieco krótsze niż ich bardziej znanych odpowiedników, na których palcach znajdują się błony i sylwetka samego ptaka to długa, elastyczna szyja, zwieńczona małą głową.

Wymiary (edytuj)

Dorosły ibis to ptak średniej wielkości, może ważyć około 4 kg, a jego wysokość wynosi około pół metra u najmniejszych osobników, do 140 cm u dużych przedstawicieli. Ibisy szkarłatne są mniejsze niż ich inne odpowiedniki, często ważą mniej niż kilogram.


Ibis czerwony

Dziób i skrzydła

Jest wyjątkowy wśród ibisów - przypomina kształtem zakrzywioną szablę: długą, dłuższą od szyi, cienką i zakrzywioną ku dołowi. Takie „narzędzie” jest wygodne do przeszukiwania błotnistego dna lub kamienistych szczelin w poszukiwaniu pożywienia. Kolor dzioba może być czarny lub czerwony, podobnie jak nogi. Wystarczy jedno spojrzenie na dziób, aby bezbłędnie odróżnić ibis. Skrzydła: szerokie, duże, z 11 długimi głównymi piórami, zapewniają ptakom wzniosły lot.

Upierzenie

Ibis są zwykle monochromatyczne: są ptaki białe, szare i czarne. Czubki lotek wydają się poczerniałe od węgla drzewnego i wyróżniają się kontrastem, zwłaszcza w locie. Najbardziej spektakularnym gatunkiem jest ibis szkarłatny (Eudocimus ruber). Kolor jego piór ma bardzo jasny, ognisty odcień.

Na zdjęciach ibis zwykle traci swój prawdziwy wygląd: strzelanie nie oddaje wyrazistego połysku gładkich piór. Im młodszy ptak, tym jaśniejsze jest jego upierzenie: z każdym linieniem ptak stopniowo zanika.

Niektóre gatunki ibisów mają na głowach piękny długi grzebień. Są nagie osoby. Niemożliwe jest odróżnienie samca od samicy w wyglądzie ibisów, jak u wszystkich bocianów.


Łysy ibis

Ibis szkarłatny / Eudocimus ruber

Jest pospolitym ptakiem w północnych rejonach Ameryki Południowej. Upierzenie dorosłych ptaków jest jaskrawoczerwone, z wyjątkiem czarnego dzioba i końcówek skrzydeł. Na obszarze wspólnego zamieszkiwania z ibisem białym w Wenezueli zaobserwowano krzyżowanie się. Ibisy szkarłatne są bogate w namorzyny i muliste ujścia rzek, w płytkich jeziorach słodkowodnych, zalanych równinach, stawach rybnych i polach ryżowych. Na jednym obszarze od 30 do 70 ptaków jednocześnie żeruje, sondując dziobem muł lub wilgotną glebę. Pokarm oparty jest na krabach, mięczakach, owadach i małych rybach.


Ibis czerwony

Ibis biały / Eudocimus albus

Biały ibis jest powszechny od Kalifornii i Florydy po Wenezuelę i północno-zachodnie Peru. Upierzenie jest całkowicie białe, z wyjątkiem czerwonego dzioba, nieopierzonej skóry „pyska” i nóg. Zamieszkuje płytkie torfowiska z dużą liczbą skorupiaków, ryb i innych zwierząt wodnych, które stanowią podstawę diety ibisów białych. Kolonie lęgowe liczą tysiące par. Spłaszczone gniazdo gałęzi i liści znajduje się zwykle 2–3,5 m nad wilgotnym gruntem lub wodą. Rzadziej gniazdo znajduje się na suchym podłożu. Inkubacja ptaka 2-3 jaj trwa około trzech tygodni, a opieka nad pisklętami - około dwóch miesięcy. Są to ptaki osiadłe i tylko sporadycznie przenoszą się do innych miejsc żerowania. Migrujące stada ustawiają się w rzędzie lub klinie.


Biały ibis

Ibis magnificent / Bostrychia hagedash

Wspaniały ibis ma kolor oliwkowy z zielonym odcieniem na skrzydłach. Dziób jest ciemny z czerwonym paskiem, nogi są brązowawe. Zamieszkuje łąki zalewowe i sawanny, głównie wzdłuż rzek. Często spotykany w miejskich parkach i na cmentarzach. W niebezpieczeństwie wydaje ostre, przeraźliwe krzyki. Gniazdo gałązek budowane jest na poziomych gałęziach, zwykle 3-6 m nad ziemią. Inkubacja 2-3 jaj trwa około 4 tygodni. Karmienie piskląt trwa około 7 tygodni do momentu wylęgania się młodych.


Ibis wspaniały

Ibis leśny / Geronticus eremita

Jest to duży ptak ciemnego koloru z nieopierzoną czerwoną głową i czerwonym dziobem, z tyłu głowy wydłużone pióra. Do gniazdowania ibisy wybierają niedostępne miejsca w górach, a wcześniej wykorzystywały ruiny zamków i opuszczone budynki ludzkie. Żywią się na otwartych przestrzeniach konikami polnymi i innymi stawonogami. Do końca XVII wieku. ibisy leśne zagnieździły się w Afryce Północnej, Azji Zachodniej, Szwajcarii, Austrii i na Węgrzech, ale szybko zniknęły z Europy. Teraz ten gatunek jest klasyfikowany jako rzadki. Ostatnie kolonie ibisów leśnych w górach Atlas (Maroko) liczą około 400 osobników. Obecnie ptaki tego gatunku są z powodzeniem hodowane w niewoli i wypuszczane do przyrody w celu przywrócenia ich pierwotnej liczebności.


Ibis leśny

Ibis Bald / Geronticus calvus

Różni się od ibisu leśnego brakiem kępki z tyłu głowy. Żyje na dość ograniczonym obszarze w Afryce Południowej. Najbardziej odpowiednimi miejscami do gniazdowania są alpejskie łąki na wysokości 1200-1850 m. Gatunek rzadki. Populację bezwłosych ibisów szacuje się na około 8000 ptaków.


Łysy ibis

Sacred Ibis / Threskiornis aethiopicus

W kolorze tego ptaka dominuje biel. Głowa, szyja, nogi i wierzchołki piór lotek pierwotnych i wtórnych są czarne, podobnie jak długie, luźne pióra w dolnej części pleców. W starożytnym Egipcie ten ptak był uważany za święty. Preferuje tereny podmokłe. Żywi się owadami i drobnymi kręgowcami. Rozmnażanie rozpoczyna się w porze deszczowej.Ptaki żyjące w pobliżu zbiorników rozmnażają się w okresach suszy. Gniazdują w rodzinach liczących od kilkudziesięciu do 2000 par razem z innymi bocianami. Gniazda - ogromne platformy gałęzi - znajdują się na drzewach, krzewach lub na ziemi.


Sacred ibis

Ibis czarnoskóry / Theristieus melanopis

Głowa i szyja tego ibisu są jasnobrązowe, brzuch, policzki i podbródek są ciemne, wierzch jest szary, a nogi czerwonawe. Zamieszkuje otwarte krajobrazy w zachodniej i południowej Ameryce Południowej. W niektórych miejscach wznosi się w górach na wysokość 3000-5000 m. Ibis gniazduje w koloniach liczących do 50 par w trzcinach lub na ziemi. Populacje południowe przenoszą się zimą na północ.


Ibis o czarnej twarzy

Styl życia

Ibis żyje w stadach łączących kilka rodzin ptaków - od 10 do 2-3 stu osobników. Podczas lotów lub zimowania kilka stad jednoczy się w tysiące „kolonii ptaków”, a stada ich dalekich krewnych - warzęchy, kormorany, czaple - mogą dołączyć do ibisów. Ptaki latają w poszukiwaniu lepszych warunków żerowania i przy zmianie pór roku: ich trasy migracji biegną między wybrzeżem oceanu, lasami tropikalnymi i mokradłami.

Północne gatunki ibis są wędrowne, „południowcy” prowadzą osiadły tryb życia, ale mogą podróżować po dość dużym terytorium.

Z reguły ptaki te żyją w pobliżu wody. Chodzą po płytkiej wodzie lub brzegu, szukając pożywienia na dnie lub wśród kamieni. Widząc niebezpieczeństwo, natychmiast wzlatują na drzewa lub szukają schronienia w zaroślach. Tak spędzają poranek i popołudnie na „sjeście” w południowym upale. O zmierzchu ibisy udają się do gniazd, aby spędzić noc. Wykręcają swoje kuliste „domy” z elastycznych gałęzi lub łodyg trzciny. Ich ptaki znajdują się na drzewach, a jeśli w pobliżu wybrzeża nie ma wysokiej roślinności, to w zaroślach trzcin, trzcin, papirusów.


Australijski biały ibis

Historia życia w zoo

W naszym zoo samiec ibisa leśnego mieszka w pawilonie „Ptaki i Motyle” na Nowym Terytorium, w tym samym zagrodzie z innymi gatunkami ibisów, ibisów i mew. Jakiś czas temu mieliśmy jeszcze kilka ibisów leśnych, ale nigdy nie odnotowano udanej hodowli. Teraz nasz samiec ma około 20 lat, w sezonie lęgowym 2015 zbudował gniazdo i próbował zwabić do siebie samicę ibisa szkarłatnego, niestety bezskutecznie.

Codziennie otrzymuje w paszy około 800 g różnych produktów, zarówno pochodzenia roślinnego (zboża, warzywa, owoce), jak i zwierzęcego (mięso, ryby, twarożek, owady, a nawet myszy).

Dieta ibis

Ibis używa swojego długiego dzioba zgodnie z przeznaczeniem, kopiąc nim w dnie lub w ziemi, a także po omacku ​​między kamieniami. Gatunki przybrzeżne polują, błąkając się po wodzie z półotwartym dziobem, połykając wszystko, co się do niej dostanie: małe rybki, płazy, mięczaki, skorupiaki, chętnie zjadą żabę. Ibis z suchych terenów, łapie chrząszcze, robaki, pająki, ślimaki, szarańcze, czasem mysz, wąż, jaszczurka trafia na ich dziób. Każdy gatunek tych ptaków żywią się owadami i ich larwami. Rzadko, ale czasami ibisy nie gardzą padliną i jedzeniem ze śmietników.

Ibisy szkarłatne jedzą głównie skorupiaki, dlatego ich upierzenie nabrało tak niezwykłego koloru: łuski zdobyczy zawierają barwnik karoten.


Święte w locie

Żywienie i zachowania żywieniowe

Pokarm ibisów leśnych jest bardzo zróżnicowany, są to owady, ślimaki, robaki, skorpiony, jaszczurki, ptaki gniazdujące na ziemi i małe zwierzęta. Nie gardzą też padliną, zjadając martwe małe kręgowce. Żywią się ziemią, szukając pożywienia długim, wrażliwym dziobem w luźnej piaszczystej glebie. Dlatego wysokość roślinności w żerowiskach nie powinna przekraczać 15-20 cm, sporadycznie ibisy żerują na polach. Ibis leci na żerowiska w grupach, czasem składających się z setek ptaków, takie stado zwykle leci w klin w kształcie litery V. W okresie lęgowym ptaki odlatują na żer w odległości do 15 km od kolonii lęgowej.

Rozmnażanie i potomstwo

Okres godowy ibisów odbywa się raz w roku. W przypadku gatunków północnych okres ten przypada na wiosnę; w przypadku gatunków południowych osiadłych rozmnażanie następuje w czasie pory deszczowej. Ibis, podobnie jak bociany, znajduje jedną parę na całe życie.

Te ptaki są doskonałymi rodzicami, a samica i samiec w równym stopniu opiekują się potomstwem. Jest więc jeszcze jedna aplikacja dla wspólnie budowanych gniazd, w których ptaki spędzają „sjestę” i nocują: składa się w nich 2-5 jaj. Ich ojciec i matka wykluwają się po kolei, podczas gdy druga połowa dostaje pożywienie. Gniazda znajdują się blisko innych budek dla ptaków - dla większego bezpieczeństwa.

Po 3 tygodniach wykluwają się pisklęta: na początku nie są zbyt ładne, szare lub brązowe. Karmią je zarówno samica, jak i samiec. Młode ibisy będą przystojne dopiero w drugim roku życia, po pierwszym wylince, a po kolejnym roku nadejdzie okres dojrzałości, który pozwoli im mieć parę samych siebie i zapewnić im pierwsze lęgi.


Ibis czerwony w gnieździe z pisklęciem

Ibisy i człowiek

Ibis odegrał ważną rolę w kulturze starożytnych Egipcjan, którzy przedstawiali boga Thota z głową ibisa. Przyczyną tego może być coroczne masowe przybycie ibisów do powodzi Nilu w Egipcie. Znane są obrazy ścienne ibisów, w grobach były nawet ibisy zmumifikowane. Jednak obecna nazwa gatunku, święty ibis (Threskiornis aethiopicus), może być fałszywa, ponieważ nie ma dowodów, że Egipcjanie ją czcili. Bardziej prawdopodobne jest, że czczonym ptakiem był ibis leśny (Geronticus eremita), który żył w starożytnym Egipcie w czasach starożytnych i został wyparty przez świętych ibisów znacznie później.

Do XVI wieku ibis leśny występował również w górzystych regionach Europy, w tym w Alpach. Wymarcie tego jedynego europejskiego gatunku ibis było najprawdopodobniej związane z polowaniami, niszczeniem siedlisk i ochłodzeniem klimatu.


Czerwony Ibis, John James

Ibis i prawdopodobnie znowu ibisy leśne są wspomniane w biblijnej opowieści o arce Noego. Według legendy to ibis po zakończeniu potopu sprowadził Noego z podnóża góry Ararat do górnego Eufratu, gdzie osiedlił się wraz z rodziną. Z tego powodu coroczne święto poświęcone ibisom w tym regionie Bireciku.

Klasyfikacja

Podrodzina ibis obejmuje 13 rodzajów i 29 gatunków, z których jeden wymarł:

  • Podrodzina ibisy
    (
    Threskiornithinae
    ) Ibisy czarnoszyje (
    Threskiornis
    Sacred ibis (
    Threskiornis aethiopicus
    )
  • Ibis Madagaskar (Threskiornis bernieri
    )
  • Ibis czarnogłowy (Threskiornis melanocephalus
    )
  • Ibis molucki (Threskiornis molucca
    )
  • Ibis australijski (Threskiornis spinicollis
    )
  • Threskiornis solitarius †
  • Pseudibis
      Warty ibis (Pseudibis papillosa
      )
  • Ibis Davison (Pseudibis davisoni
    )
  • Thaumatibis
      Ibis olbrzymi (Thaumatibis gigantea
      )
  • Ibisy łyse (Geronticus
    )
      Ibis leśny (Geronticus eremita
      )
  • Ibis łysy (Geronticus calvus
    )
  • Ibisy czerwonogie (Nipponia
    )
      Ibis czerwonostopy (Nipponia nippon
      )
  • Zdobione ibisy (Bostrychia
    )
      Ibis zielony (Bostrychia olivacea
      )
  • Saotom ibis (Bostrychia bocagei
    )
  • Zauważony ibis (Bostrychia rara
    )
  • Hagedash (Bostrychia hagedash
    ), wspaniały ibis
  • Zdobiony ibis (Bostrychia carunculata
    )
  • Ibisy białoszyje (Theristicus
    )
      Ołów ibis (Theristicus caerulescens
      )
  • Ibis białoszyi (Theristicus caudatus
    )
  • Ibis czarnoskóry (Theristicus melanopis
    )
  • Spiczasty ibis (Cercibis
    )
      Ibis ostroogonowy (Cercibis oxycerca
      )
  • Cayenne ibisy (Mesembrinibis
    )
      Cayenne ibis (Mesembrinibis cayennensis
      )
  • Nagie ibisy (Phimosus
    )
      Nagi ibis (Phimosus infuscatus
      )
  • Eudocimus
      Ibis biały (Eudocimus albus
      )
  • Ibis czerwony (Eudocimus ruber
    )
  • Mokasyny (Plegadis
    )
      Mokasyny (Plegadis falcinellus
      )
  • Bochenek okularowy (Plegadis chihi
    )
  • Kula ziemska cienkowarstwowa (Plegadis ridgwayi
    )
  • Ibisy grube (Lophotibis
    )
      Chubaty ibis (Lophotibis cristata
      )
  • Walka ostatnich ibisów czerwononogich o przetrwanie

    Kiedy wybuchła II wojna światowa, nikogo nie obchodził los japońskich ibisów. Ale ibisy przeżyły wojnę. W 1952 roku na wyspie Sado odnotowano 24 ibisy czerwonogie. W 1954 r. Utworzono tu prawdziwy rezerwat o powierzchni 4376 ha. Na terenie tego rezerwatu polowanie było zabronione.

    Zaczęto aktywnie chronić tereny żerowiskowe i lęgowe ibisów czerwonogrzbietych. Ale niestety w tym czasie pola ryżowe były aktywnie traktowane pestycydami, w których zawartość zawierała rtęć. Analiza martwych osobników wykazała, że ​​rtęć u ptaków znajdowała się w tłuszczu, warstwie mięśniowej, a nawet w kościach.


    Ibis szkarłatny

    W 1962 r. Zakazano wycinki drzew na terenie rezerwatu. Lęgowe rodziny nie przeszkadzały im w żaden sposób, a zimą karmiły ptaki. Ale te środki zostały prawdopodobnie podjęte zbyt późno. W 1960 pozostało tylko 6 ibisów japońskich, w 1966 ich liczba wzrosła do 10 osobników, ale potem ich liczba ponownie spadła.Dziś ta niezwykle mała grupa ibisów japońskich żyje wysoko w górach i nie żeruje na polach skażonych pestycydami. Do 1974 r. Ibisy regularnie rozmnażały się, ale ich liczba nie wzrosła, gdyż młode latały żerować na polach ryżowych, gdzie ginęły od rtęci i kłusowników. Ani jeden młody człowiek nie wrócił.

    W 1975 r. Jak zwykle wykonano lęgi, ale pisklęta nie wykluły się z jaj. Pod drzewami znaleziono skorupkę rozbitych jaj. Ta sytuacja zaczęła się powtarzać każdej wiosny. Pocisk został przeanalizowany, ale nie stwierdzono rozcieńczenia ani zatrucia rtęcią. Najprawdopodobniej przyczyną była bezpłodność lub atak drapieżników, na przykład sójek, które gniazdują w okolicy.


    Ibis na gałęzi

    W 1978 roku z gniazd wyjęto 3 jaja i wysłano je do zoo Ueno w Tokio, aby rosły w inkubatorze. Wszystkie trzy jaja były niezapłodnione. Dlaczego tak się stało, nie jest znane. Według badań przeprowadzonych w 1977 roku na wyspie Saldo przetrwało tylko 8 ibisów japońskich. Na półwyspie Noto w 1930 r. Występowała niewielka grupa ibisów czerwonostopych, składająca się z 5–10 ptaków, ale w 1956 r. Przestały one gniazdować, aw 1966 r. Całkowicie zniknęły. Te piękne ptaki zamieszkują bagniste doliny rzeczne, niziny z jeziorami i polami ryżowymi.

    Próby ożywienia populacji ibisów czerwononogich

    W Japonii w 1966 roku postanowili hodować te zagrożone ptaki w niewoli. W tym celu zbudowano dużą wolierę, która została umieszczona w centrum obszaru lęgowego ibisów japońskich, a mianowicie na wyspie Sado.

    W latach 1966–1967 6 młodych ptaków zostało schwytanych przez naturę, ale wszystkie z nich, z wyjątkiem jednego osobnika, wkrótce zmarły z powodu infekcji. Od tego czasu Japończycy nie próbowali już hodować ibisów w niewoli. Ale jedyny ocalały samiec ibisa czerwononogiego wciąż żyje.


    Ibis czerwononogi

    Smutny los pozostałej części populacji japońskich ibisów

    W 1972 roku w Chinach, na południu Shaanxi, pobrano kilka skór ibisów czerwonostopych w miejscu, w którym znajdowały się wcześniej miejsca lęgowe. Mamy nadzieję, że przynajmniej niewielka część kolonii przetrwała. W zoo w Tienzinie żyje również jedno zwierzę. Najprawdopodobniej ibisy czerwononogie całkowicie zniknęły na terytorium naszego kraju. Na terenie naszego kraju ibisy japońskie były w ostatnich dziesięcioleciach rzadko łapane. Na przykład ptaki zostały znalezione na wyspie Kaluginsky w 1926 r., W 1938 r. Na rzece Bolszaja Ussurka, w 1940 r. Na rzece Bikin, w 1949 r. Na rzece Amur iw 1963 r. Na jeziorze Chasan. Pojawiły się również informacje o spotkaniu tych ptaków w późniejszych latach, ale nie są one wystarczająco wiarygodne.

    Zoolog J. Archibald z Kanady w 1974 r. Odkrył 4 osobniki ibisów czerwononogich na granicy Korei Południowej i KRLD. Ale w 1978 roku znaleziono tu tylko jedną parę, a rok później - tylko jeden okaz. Próbowali go złapać za trzymanie w niewoli, ale tego nie zrobiono.


    Dzikie ibisy

    Możliwe sposoby na uratowanie ibisów czerwononogich

    Czy są jakieś perspektywy na uratowanie tego gatunku? Warto powiedzieć szczerze, że sytuacja ibisów czerwononogich jest niezwykle trudna. Jedyną szansą, aby zapobiec całkowitemu wyginięciu japońskich ibisów, jest stworzenie w niewoli sztucznej populacji zdolnej do rozmnażania się.

    Żeruje w płytkich wodach o głębokości do 10-15 cm, żywi się bezkręgowcami wodnymi, gadami i małymi rybami. W tej chwili rozważana jest możliwość złapania wszystkich osobników żyjących na wyspie Sado, dołączenia do nich samca żyjącego w niewoli i wysłania tych ptaków do Tokio, do Tamo Zoo, gdzie bociany szkarłatne i białe już są został wyhodowany.


    Dzikie ibisy Japonii

    Można również stworzyć sztuczną populację w Anglii, w Jersey Trust. Istnieje kilka kolonii ibisów gniazdujących w Jersey Zoo, istnieje możliwość, że bezpłodne, ale zdrowe ptaki ze szkieletu Sado w tym środowisku również zaczną się rozmnażać.Istnieją jednak trudności formalne, ponieważ rząd Japonii nie jest jeszcze gotowy do podjęcia decyzji o całkowitym odłowieniu ptaków, które są narodowym pomnikiem przyrody, i wysłaniu ich za granicę. Ale takie opóźnienia mogą być katastrofalne dla ludności.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send