Rodziny ptaków

Sieweczka wschodnia

Pin
Send
Share
Send
Send


Jest bardzo podobna do siewki kaspijskiej, ale większa, u starych samców głowa i szyja są prawie całkowicie białe (u młodych osobników głowa jest podobna do głowy siewki kaspijskiej), pióra pachowe są brązowe.

Styl życia.

Mieszkaniec pagórkowatych suchych stepów, rumowisk, lizawek. Wędrowny, bardzo rzadki ptak. Nie opisano gniazd i murów. Żywi się owadami, głównie chrząszczami. Ogólnie biologia jest prawie nieznana.

Różni się od siewek mongolskich i grubodziobych brakiem czarnego wzoru na głowie, od kaspijskich brązową pachą i (starymi samcami) białą głową i szyją (praktycznie nie do odróżnienia na polu, ale odizolowany geograficznie).

Zalecana i cytowana literatura

Przewodnicy-wyznaczniki geografa i podróżnika V.E. Flint, R.L. Boehme, Yu.V. Kostin, A.A. Kuzniecow. Ptaki ZSRR. Wydawnictwo "Mysl" Moskwa pod redakcją prof. G.P. Dementieva. Figa. Autor: Bill Belson

Sieweczka wschodnia - Charadrius veredus

Sieweczka wschodnia - Charadrius veredus

Bardzo podobny do siewki kaspijskiej, ale pióra pachowe są brązowe.

Starsze samce mają białą głowę.

Rzadki gatunek suchych stepów i lizawek Transbaikalia i Tuva.

Encyklopedia natury Rosji. - M.: ABF. R.L. Boehme, V.L. Dinets, V.E. Flint, A.E. Cherenkov. 1998.

  • Sieweczka kaspijska
  • Schrupać

Zobacz, czym jest „Eastern Zuek”

Pin
Send
Share
Send
Send