Rodziny ptaków

Sandgrouse / Pterocles decoratus

Pin
Send
Share
Send
Send


Pteroclididae - Ptaki pospolite na suchych stepach i półpustynach Eurazji i Afryki.

Sandgrouse to wspólna nazwa Pteroclididae, rodzina szesnastu gatunków ptaki, członkowie rodziny Pteroclidiformes... Są tradycyjnie trzymane w dwóch rodzajach. Te dwa gatunki z Azji Środkowej są klasyfikowane jako Syrrhaptes a pozostałe czternaście gatunków z Afryki i Azji sklasyfikowano jako Pterokles... Nie mieszkają w lasach, ich mieszkania są w ziemi, na otwartej przestrzeni lokalizacjetakich jak równiny, sawanny i półpustynie. Występują w północnej, południowej i wschodniej Afryce, na Madagaskarze, na Bliskim Wschodzie, od Indii po Azję Środkową. Zasięg Cietrzew i PardwaSandgrouse rozciąga się na Półwysep Iberyjski i Francję oraz Sandgrouse Pallasa czasami wybucha w dużych ilościach ze swojego normalnego zasięgu w Azji.

Opis

Sandgrouse mają zwarty korpus i mały Gołąb głowa i szyja. Mają rozmiar od 24 do 40 centymetrów (9,4 do 16 cali) długości i od 150 do 500 gramów (5,3 do 18 uncji). Samce są dymorficzne płciowo, nieco większe i jaśniejsze niż samice. Mają jedenaście mocnych lotek na długich, ostrych skrzydłach, co zapewnia im szybki, prosty lot. Skrzydełka mają potężne mięśnie do szybkiego startu i stabilnego lotu. Upierzenie jest tajemnicze, przeważnie w odcieniach piaskowego brązu i szarości, urozmaicone na różne sposoby, co pozwala ptakom łączyć się z zakurzonym krajobrazem. Pod spodem znajduje się gruba warstwa, która pomaga chronić ptaka przed ekstremalnym upałem lub zimnem. Pióra Brzuch jest specjalnie przystosowany do wchłaniania i zatrzymywania wody, umożliwiając dorosłym, zwłaszcza samcom, noszenie wody dla piskląt, która może znajdować się wiele kilometrów od wodopojów. Ilość wody, którą można w ten sposób przenieść, wynosi od 15 do 20 mililitrów (0,5 do 0,7 uncji płynu).

Dystrybucja

Przedstawiciele rodzaju Syrrhaptes występują na stepach Azji Środkowej. Ich zasięg rozciąga się od Morza Kaspijskiego przez południe Syberii, Tybetu i Mongolii po północne i środkowe Chiny. Są one na ogół zamieszkane, ale Pallas Sandgrouse może lokalnie migrować i bardzo rzadko dochodzi do erupcji, pojawiając się na obszarach daleko poza ich normalnym zasięgiem. Stało się to w 1863 i 1888 r., A także w 1908 r. Doszło do poważnej erupcji, kiedy wiele ptaków zaobserwowano daleko w Irlandii i Wielkiej Brytanii, gdzie hodowano je w Yorkshire and the Sea.

Pterokle występują głównie w suchszych częściach Afryki północnej, wschodniej i południowej, chociaż niektóre gatunki rozciąga się na Bliski Wschód i Azję Zachodnią. Madagaskar Sandgrouse jest ograniczony przez Madagaskar. Cietrzew i Białobrzuchy znaleziono również w Hiszpanii, Portugalii i południowej Francji. Większość gatunków prowadzi osiadły tryb życia, chociaż niektóre dokonują lokalnych migracji, zwykle zimą na niższych wysokościach.

Zachowanie i ekologia

Dieta i odżywianie

Cietrzew w zasadzie żywią się nasionami. Inne zjadane produkty to zielone pędy i liście, cebulki i jagody. Pokarmy dla owadów, takie jak mrówki i termity, można spożywać zwłaszcza w okresie lęgowym. Dieta wielu osób pardwa jest wysoce wyspecjalizowany, zawiera nasiona niewielkiej liczby dominujących gatunków roślin. Może to zależeć od dostępności w danym regionie, ale w innych przypadkach odzwierciedla faktyczny wybór korzystnych nasion w stosunku do innych z wyboru jarząbka. Nasiona roślin strączkowych są zwykle ważną częścią diety. Na terenach rolniczych z łatwością żywią się owsem i innymi zbożami. Nasiona zbiera się z ziemi lub bezpośrednio z roślin. Metody karmienia różnią się w zależności od gatunku. W Namibia, Podwójne zakresy Sandgrouse karmić powoli i metodycznie do Piaskowiec Namaqua szybko karmić, eksplorując luźną ziemię dziobami i potrząsając ją na bok. Piasek miele jedzenie przed połknięciem.

Są podatne na ataki podczas podlewania, ale w dużej liczbie ptakiPodczas wędrówki drapieżnikom trudno jest polować na ptaki i jest prawdopodobne, że zostaną zauważone, zanim zbliżą się do swojego stada. Sandgrouse podróżują dziesiątki mil do swoich tradycyjnych wodopojów i mają tendencję do ignorowania tymczasowych źródeł wody, które mogą pojawiać się okresowo. Prawdopodobnie będzie to miało znaczenie dla przetrwania, ponieważ źródła wysuszonej wody w suchym regionie mogą prowadzić do odwodnienia i śmierci. Sandgrouse Burchell na pustyni Kalahari czasami pokonuje ponad 100 mil (160 km) dziennie, aby dotrzeć do źródła wody. Nie wszystkie gatunki muszą codziennie pić, a jarząb tybetański nie musi się przemieszczać, aby podlewać, ze względu na obfitość wody pochodzącej z topniejącego śniegu w ich siedlisku.

Hodowla

Sandgrouse monogamiczny. Sezon lęgowy zwykle zbiega się z wysiewem nasion po lokalnych porach deszczowych, w którym to czasie karmienie stada ma tendencję do łączenia się w pary. Gniazdo to małe zagłębienie w ziemi, czasami wyłożone kilkoma kawałkami suchych liści. Najczęściej składane są trzy jaja, chociaż czasami mogą być dwa lub cztery. Obowiązki inkubacyjne są powszechne i u większości gatunków samce wysiadują w nocy, a samice w ciągu dnia siedzą na jajach. Jajka zwykle wycofywane po 20-25 dniach. Wyklute pisklęta przykrywa się puchem i opuszcza gniazdo, gdy tylko ostatnie pisklę suchy. Rodzice nie zapewniają im pożywienia, a pod ich wskazówkami uczą się, co jest jadalne, a co nie. Pisklęta uzyskać wodę z namoczonych puszystych pióra na klatce piersiowej dorosłych. Początkowo pisklęta są zbyt młode i zbyt młode, aby regulować temperaturę i potrzebują cienia w najgorętszej porze dnia. Przebywają z rodzicami jako grupa rodzinna przez kilka miesięcy.

Taksonomia

Pteroclididae był wcześniej uwzględniony w Galliformes ze względu na podobieństwo rodziny do prawdy jarząbka... Jednak te podobieństwa okazały się później powierzchowne w wyniku zbieżnej ewolucji. Sandgrouse byli później blisko gołębi głównie ze względu na ich zdolność do „ssania” lub „pompowania” napoju w wyniku perystaltyki przełyku. Jedyną inną grupą, która wykazuje takie samo zachowanie, jest Pteroclidae, stoi niedaleko gołębie, po prostu są to niewątpliwie bardzo stare cechy. Ostatnio pojawiły się doniesienia, że ​​nie mogą w ten sposób zasysać wody i obecnie są traktowane oddzielnie od zakonu Pteroclidiformes... Zostały przejrzane obok ptaki wróblowe i według niektórych są blisko brodziec.

W badaniu DNA Fine i Oud zostali oni uwzględnieni w Metaves wraz z gołębi... W większym badaniu Hacketta ponownie znajdują się one blisko gołębic, ale także Mesites. Złożony wzór, lęg puszysty, młody i jajka bardzo podobny kolor do wielu Siewkowe... Jaja są eliptyczne.

Wyświetlenia jarząbka:

Pardwa

Długość od 31 do 39 centymetrów (od 12 do 15 cali)

Istnieją dwa podgatunki:

P. alchata - Hiszpania, Portugalia, Francja, północno-zachodnia Afryka

P. caudacutus - Bliski Wschód, Turcja i wschód, do Kazachstanu

Status: najmniejsza troska.

Jarząbka nocna (cietrzew)

Długość od 31 do 39 centymetrów (od 12 do 15 cali)

Istnieją trzy podgatunki:

P. b. ansorgei - na południowym zachodzie Angoli

P. b. bicinctus - Namibia, Botswana, Przylądek Północno-Zachodni

P. b. wielobarwność - Zambia, Malawi, Mozambik i Transvaal

Status: najmniejsza troska.

Cietrzew Burchella

Długość 25 cm (10 cali)

Angola, Namibia, Botswana, Zambia, Zimbabwe, Republika Południowej Afryki

Status: najmniejsza troska.

Cietrzew koronowany (koronowany piaskowiec)

Istnieje pięć podgatunków:

P. in. atratus - Arabia Saudyjska, Iran, Afganistan

P. in. Coronatus - Sahara, Maroko do Morza Czerwonego

P. in. Chłopak - Pakistan

P. in. saturatus - Oman

P. in. Vastitas - Synaj, Izrael, Jordania

Status: najmniejsza troska.

Cietrzew zwyczajny (piaskowiec czarnolicy)

Istnieją trzy podgatunki:

P. D. decoratus - na południowy wschód i wschód od Kenii Tanzania

P. D. ellenbecki - północno-wschodnia Uganda, Północna Kenia, Etiopia, Somalia

P. D. loveridgei - zachodnia Kenia, zachodnia Tanzania

Status: najmniejsza troska.

kasztanowaty sandgrouse (cietrzew)

Istnieje sześć podgatunków:

P. E. Ellioti - Sudan, Erytrea, Północna Etiopia, Somalia

P. E. erlangeri - Arabia Saudyjska, kraje Zatoki Perskiej, Jemen

P. E. exustus - Mauretania do Sudanu

P. E. floweri - Egipt (prawie na pewno wymarły)

P. E. Hindustan - na południowy wschód od Iranu, Pakistanu, Indii

P. E. olivascens - na południe od Etiopii, Kenii, Północnej Tanzanii

Status: najmniejsza troska.

Jarząbka żółtogłowa

Istnieją dwa podgatunki:

P. g. gutturalis - na południe od Zambii, Zimbabwe, Botswany, RPA

P. g. saturatior - Etiopia, Kenia, Tanzania, Północna Zambia

Status: najmniejsza troska.

Jarząbka pręgowana (piaskowiec pasiasty)

Status: najmniejsza troska.

Liechtenstein Rabchik

Istnieje pięć podgatunków:

P. l. targius - Sahara, Sahel, południe Maroka do Czadu

P. l. lichtensteinii - Izrael, Synaj, Egipt, Sudan, Etiopia, Somalia

P. l. sukensis - Sudan, Etiopia, Kenia

P. l. ingramsi - Jemen

P. l. arabicus - Arabia Saudyjska, Iran, Afganistan, Pakistan

Status: najmniejsza troska.

Cietrzew południowoafrykański

Długość od 31 do 39 centymetrów (od 12 do 15 cali)

Angola, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Republika Południowej Afryki

Status: najmniejsza troska.

Cietrzew

Istnieją dwa podgatunki:

PRZEZ.. agenary - Kazachstan, Pakistan i zachodnie Chiny

PRZEZ.. wschodni - Afryka Północno-Zachodnia, Wyspy Kanaryjskie, Półwysep Iberyjski,

Cypr, Bliski Wschód, Turcja i Iran

Status: najmniejsza troska.

Cietrzew madagaskarski

Status: najmniejsza troska.

Cztery pasma sandgrouse

Długość 25 do 28 centymetrów (9,8 do 11 cali)

Status: najmniejsza troska.

Cietrzew plamisty

Długość 33 centymetry (13 cali)

Afryka Północna, Bliski Wschód i Azja Zachodnia

Status: najmniejsza troska.

Jarząb tybetański

Długość 30 do 41 cm (12 do 16 cali)

Góry Azji Środkowej, Tybetu i środkowych Chin

Status: najmniejsza troska.

Saja (pardwa)

Długość 30 do 41 cm (12 do 16 cali)

Góry i stepy Azji Środkowej

Status: najmniejsza troska.

Relacje z ludźmi

Cietrzew niewielka interakcja z ludźmi, głównie dlatego, że większość gatunków żyje na obszarach suchych, opuszczonych i o niskim zagęszczeniu. Zwykle nie są tak popularne jak dziczyzna, ponieważ nie są szczególnie smaczne. Próba wprowadzenia ich do Nevady nie powiodła się, ale zostali wprowadzeni na Hawaje. Żaden z gatunków nie jest zagrożony, chociaż nastąpiło pewne lokalne ograniczenie zasięgu, zwłaszcza w Europie. Podgatunek cietrzewia orzechowego, P. E. floweri, był ostatnio widziany w dolinie Nilu w Egipcie w 1979 roku. Uważano, że wyginął, ale przyczyny tego są nieznane.

Pin
Send
Share
Send
Send