Rodziny ptaków

Brazilian Merganser: zdjęcie ptaka, głos Mergansera

Pin
Send
Share
Send
Send


Kaczka nurogęsi występuje na całym świecie. W Europie Zachodniej, w Himalajach, przybrzeżnych wodach Oceanu Atlantyckiego oraz w Japonii występuje wiele odmian nurogęsi, różniących się kolorem, wielkością i siedliskiem.

Taksonomia i opis rodzaju ze zdjęciami

Krzyżówka to odrębny rodzaj nurogęsi (Merginae), należący do rodziny kaczek (Anatidae), podrodziny prawdziwych kaczek (Anatinae), rzędu Anseriformes.

[Nieprawidłowy szablon]

Rodzaj ma sześć typów:

  • scamp lub mały szlachar,
  • truteń długi lub średni,
  • duży łącznik,
  • łuszczący się szlak,
  • czubaty tracz,
  • Brazylijski fuzer.

Ważny. W Nowej Zelandii żył szlachar z Auckland, którego wypchane zwierzę można dziś zobaczyć tylko w muzeum. Uważa się, że za zniknięcie tego ptaka odpowiedzialne są dzikie świnie, koty i kozy sprowadzone na wyspy.

Podstawą wyodrębnienia nurnika z odrębnego rodzaju było podobieństwo budowy anatomicznej, nawyków żywieniowych, stylu życia i zachowania. Charakterystyczną cechą tego rodzaju jest dziób. Jest długa, wąska, zakrzywiona ku górze z ostrym cienkim rogowym haczykiem na wierzchołku.

U większości kaczek dziób jest wyposażony w talerze przeznaczone do zbierania lub odcedzania pokarmu roślinnego; u nurogęsi, które żywią się głównie rybami, płytki zamieniły się w ostre zęby umieszczone wzdłuż krawędzi dzioba.

Inne cechy anatomiczne są charakterystyczne dla nurnika:

Cechą charakterystyczną kaczek Krokhal jest duży grzebień na ich głowach.

  • wydłużony kształt ciała,
  • cienka, długa szyja,
  • herb na dużej głowie,
  • spiczasty kształt skrzydła,
  • krótkie nogi z szerokim skórzastym płatem na tylnym palcu,
  • krótki, zaokrąglony, szeroki ogon,
  • efektowna kolorystyka,
  • duże wymiary.

Mergansers mają kaczkowaty chód. Są świetnymi lotnikami, pływakami i nurkami.. W zależności od siedliska nurogęś migruje lub prowadzi siedzący tryb życia.

Rodzaje kaczek szlachary

Na terytorium Federacji Rosyjskiej rozpowszechnione są cztery typy trogów: ślimak, długonosny, łuszczący się i duży.

Lutok lub mały nurnik

Łacińska nazwa południowego wschodu to Mergus albellus. Gniazduje w strefie leśnej europejskiej części Rosji, na Syberii, w regionie Archangielska, w Karelii, na Półwyspie Kolskim, na Kamczatce, Dalekim Wschodzie, na wyspach Szantar w Skandynawii. Często zimy na Morzu Czarnym i Kaspijskim, nad rzekami Ukrainy Południowej, Azji Środkowej, Indii Północnych, Japonii, Korei, Chin.

Preferuje duże rzeki leśne i jeziora zalewowe ze słodką wodą. Zimą woli pływać w płytkich wodach morskich na skraju lodu, w ujściach rzek.

Szturm to raczej mały ptak. Jest nieco większy niż cyraneczka, waży od 500 do 750 g, choć zdarzały się też duże osobniki, które jesienią „ciągnęły” 800-860 g. Kark ptaka ozdobiony jest szerokim grzebieniem. Ogon 8 par piór ogonowych, zaokrąglony. Wzdłuż krawędzi małego dzioba często występują ostre „zęby”.

Kaczale mają ciekawą biało-jesionową barwę.

Kolor upierzenia rozpłodowego kaczorów jest biały z czarnym wzorem. Tył, część skrzydeł jest czarna, ciało po bokach popielato-niebieskawymi strumieniami. Głowa, gardło, brzuch są śnieżnobiałe. Na policzkach, między dziobem a okiem, z tyłu głowy znajdują się niebieskawo-czarne znaczenia. Skrzydła są ciemnoszare, w środku białe, na końcach czarne. Dziób i łapy są ołowiano-szare. Oczy są brązowe.

U kaczki czubek głowy i tył szyi są rdzawobrązowe. Tył jest ciemnoszary, na ramionach znajduje się drelich. Ciemne plamy pod oczami. Gardło, kark i brzuch są białe z szarobrązowymi plamkami.

Smoki zaczynają kosić w zimowych kwaterach, więc łupy lecą do miejsca lęgowego w parach. Podbijając samicę, samiec pływa wokół kaczki w kółko, puchając czub, upierzenie po bokach, na łopatkach i gardle.Kiwając głową, kaczor chrząka ochryple.

Samica układa gniazdo w dziuplach drzew. Nie tworzy ściółki, później mieszkanie jest oświetlone światłem gniazdowym. Średnia liczba błyszczących żółtych jaj w lęgu wynosi 8; gniazda z 10-11 jajami są rzadkie. Smoki opiekują się samicą do czasu złożenia ostatniego jaja, po czym odlatują, by się wylinić. Pisklęta rodzą się za miesiąc.

Ważny. Pułapki często zajmują gniazda innych ludzi lub są łączone z kaczym gogolem. Ponadto żeński łup inkubuje i gogle.

Samice małego szlachary są szare, pióra na głowie rdzawobrązowe.

Trogacz długonosy lub średniej wielkości

Specyficzna nazwa długonosa nurogęsi po łacinie to Merganser serrator. Hoduje potomstwo na Islandii, Irlandii, Niemczech, Polsce, krajach bałtyckich, na Wyspach Owczych, Hebrydach, Orkadach, Wyspach Szkockich, Duńskich, Półwyspach Skandynawskich i Jutlandzkich. W Rosji jest rozprowadzany na Morzu Białym, Nowej Ziemi, Wyspach Sołowieckich, Jamale, Wyspie Kolguev, Murmanie, w Karelii, Tundrze Timańskiej, Uralu, Syberii.

Zimy na wybrzeżu północnym, morzach bałtyckich, na zachodzie Półwyspu Kolskiego, na Islandii, we Francji, we Włoszech. W dużych ilościach leci do zimowego miejsca lęgowego na Kamczatce i Wyspach Komandorskich, grzbiecie Kurylskim, wyspach japońskich, Korei i Chinach. Nur nurogęsi to ptak wędrowny, rzadko prowadzi siedzący tryb życia.

Wybiera różne siedliska: szkiery na wybrzeżach morskich, nadmorskie jeziora i laguny, rzeki, płynące jeziora tundrowe, otwarte piaszczyste wyspy.

Długonosy to duża kaczka. Masa kaczora zimowego sięga 1400 g, kaczki -1200 g. Charakterystyczną cechą przeciętnego tracza jest jaskrawoczerwony dziób ściśnięty po bokach wąskim nagietkiem w kształcie zakrzywionego tępego haczyka.

Kaczki rozmnażają się na szlaku średnio- lub długonosym, doskonale pływają i nurkują.

U kaczora głowa i czubek szyi są czarne, u kaczki są brązowe, z tyłu głowy podwójny grzebień. U samca szlachary dolna przednia strona szyi jest biała, wola rdzawobrązowa. Białe, złożone skrzydło wyraźnie wyróżnia się na szarych bokach i czarnym grzbiecie.

Ptak dobrze pływa i nurkuje. Może pozostawać pod wodą do 25 sekund.

Rytuał godowy nurogęsi o długich nosach jest bardziej skomplikowany i hałaśliwy niż rytuał ślimaków i dużych nurogęsi. Rozpoczynając zabawę, kaczor zanurza się głęboko w wodzie, unosi ogon, wyciąga szyję pod kątem 75 ° do wody, kłania się, otwiera ogon w wachlarzu, dociska grzebień do szyi, otwiera dziób szeroko. Chlapie wodą grzbiet skrzydłami, głośno trzepocze skrzydłami.

Na gniazdo kaczka wybiera szczeliny, jaskinie, gęste zarośla krzewów i trzcin, spłukiwane korzenie drzew. Prymitywne gniazdo to płytkie zagłębienie z cienką ściółką i obfitością ciemnego puchu. Samice składają od 8 do 12 jasnych oliwkowych jaj, inkubując same gniazda przez 31-32 dni.

Mięso kaczki Krokhal ma jasny rybi smak.

Ważny. Należy zachować ostrożność podczas spożywania mięsa wszystkich rodzajów szlachary. Mergansery są często zarażane tasiemcem, który może dorastać nawet do kilku metrów w organizmie człowieka. Ponadto mięso szlachary ma mocny rybny smak.

Duży łącznik

Mergus Mergus lub wielki nurogęś jest popularnie znany jako żubr rudobrzuchy i kormoran. Jego siedlisko rozciąga się na Islandię, Europę Północną, Azję Środkową. Ptak występuje w Himalajach, Tybecie, Ameryce Północnej.

W Rosji wielki nurnik żyje na wybrzeżu Oceanu Spokojnego, na południowym Uralu, w dorzeczu Północnej Dźwiny, w Ałtaju, w Transbaikalii, regionie Amur, terytorium Ussuri, na Sachalinie, Wyspach Kurylskich, Kamczatce. Ptak zdecydowanie preferuje płaskie rzeki, czyste jeziora bez gęstej roślinności. Unika wody morskiej.

Wielki szlak jest naprawdę bardzo duży. Smoki ważą czasami więcej niż dwa kilogramy.

W przeciwieństwie do innych gatunków kaczor jest całkowicie pozbawiony czubka. Kolor głowy i górnej części szyi kaczora jest czarny z metalicznym połyskiem.Podstawa szyi, boki tułowia, brzuch i górna część głównej części skrzydeł są czysto białe.

Cechą charakterystyczną kaczek Great Merganser jest brak grzebienia na ich głowach.

Kaczka ma podwójny szeroki grzebień na rudej głowie. Gardło i kark są białe.

Zachowania małżeńskie i rozmieszczenie gniazd są takie same, jak w przypadku łupów. Kaczka składa od 8 do 13 kremowo-białych gładkich jaj.

Ważny. Istnieją trzy podgatunki wielkiego nurnika: szlak nurogęsi, północnoamerykański i himalajski. W Rosji żyją pospolite i himalajskie.

Łuskowiec łuskowaty

Niewiele jest wiarygodnych informacji na temat łuskowatego nurnika (Mergus squamatus). Przypuszczalnie ptak gniazduje na wybrzeżu Morza Beringa, Wyspach Dowódców, w górach Sikhote-Alin, Mandżurii, Chinach, Korei, Birmie i prowadzi siedzący tryb życia.

To jest ptak średniej wielkości. Pod względem anatomicznym jest najbliżej tragarza z długim nosem. Charakterystyczną cechą jest bardzo długi grzebień kaczora. Głowa, czub i szyja kaczki są brązowo-oliwkowe. Ciało po bokach iu nasady szyi jest czerwonawe, gardło białe. Skrzydła są popielato-niebieskawe, grzbiet i ogon w naprzemiennych szarych i białych „łuskach”.

U kaczorów rasy Scaly Merganser grzebień jest dłuższy niż u innych gatunków Merganser.

Na brzuchu, karczku, wewnętrznej stronie skrzydła upierzenie jest białe z fioletową poświatą. Na bocznych bokach wola, na klatce piersiowej, dolnej części pleców, brzuchu, na poprzecznym pasku z tyłu brzucha pióra z wyraźnie zarysowanymi szerokimi paskami w kształcie łuku wzdłuż krawędzi, tworząc rodzaj łuszczącego się wzoru . Lusterko boczne jest czysto białe.

Rój kaczora wyróżnia czerń z zielonym połyskiem upierzenia głowy, szyi, szyi, łopatek i łopatek. Łuskowaty grzbiet i lędźwie smoków są szare. Górny ogon jest dziobaty, szaro-czarny. Boki z wyraźnymi czarnymi łuskami, rozmyty wzór na ogonie. Skrzydło jest czarne na górze, środek jest biały, środkowe osłony są czarno-białe.

Zarówno dziób samicy, jak i samca jest czerwony z ciemnym podłużnym paskiem pośrodku i ciemnym końcem. Tęczówka jest biała lub szarawa.

Rasy na górskich rzekach. Układa gniazda w dziuplach drzew.

Grzywacz szlak

Ptak jest tak wyjątkowy, że uważany jest za odrębny rodzaj - szlachar czubaty (Lophodytes cucullatus). Mieszka w borealnej strefie Ameryki Północnej między Oceanem Spokojnym a Atlantykiem. Rasy na brzegach leśnych jezior, na zalewowych łąkach, bagnach, na brzegach równinnych rzek. Zimuje w pobliżu swojego głównego siedliska, na amerykańskim wybrzeżu oceanu.

Grzywacz to niezwykła i osobliwa kaczka.

Przeciętny czubaty szlachar ma 500-650 g. U brązowo-brązowych kaczek głowę zdobi czerwono-brązowy grzebień. U samca w okresie godowym czubek jest czarno-biały i bardzo szeroki. Tokuya, kaczor puchnie go tak, że głowa staje się dwa razy większa. Kaczkę i kaczora można łatwo odróżnić po kolorze tęczówki. U kobiet oczy są czerwono-brązowe, u mężczyzn żółte.

Brazylijski Merganser

Merguser brazylijski (Mergus octosetaceus) to niewielki gatunek występujący wyłącznie w brazylijskim Parku Narodowym Serra da Canastra. Do 2013 roku populacja nie przekraczała 350 osobników.

Małe (550-700 g) ptaki dobrze czują się na lądzie, ale żywią się tym, co dostają w wodzie.

Co jedzą kaczki nurogęsi?

Niezależnie od gatunku i siedliska podstawą diety nurogęsi są ryby. Duże gatunki polują na łososia, pstrąga, węgorza, lipienia, szczupaka, śledzia i brzana. Mniejsze nurniki łowią małe ryby.

Suplementy diety to:

  • owady wodne, ich larwy i poczwarki,
  • małe skorupiaki,
  • skorupiak,
  • robaki.

Szukając ławicy ryb, zębate kaczki zanurzają głowy do wody, znajdując zdobycz - nurkują. Poruszają się szybko pod wodą, zdolni do wykonywania ostrych zakrętów.

Głównym menu kaczek nurogęsi są ryby, ale kaczki te zjadają również inne stworzenia morskie.

Maluchy w Czerwonej Księdze

Liczba syfonów, dużych i długonosych traczy jest stabilna. Na terytorium Rosji polowanie na nie jest dozwolone wszędzie.

Skalowana fuzja jest wymieniona w Czerwonych Księgach Federacji Rosyjskiej, Chin, Korei Północnej i Korei Południowej. Na Czerwonej Liście Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) jest oznaczony jako Gatunek Zagrożony (EN).

Podgatunek himalajski wielkiego nurnika zaliczany jest do rzadkich gatunków. Prace nad bezpieczeństwem ludności prowadzone są na terenie rezerwatu Zorkul w regionie Gorno-Badakhshan w Tadżykistanie.

Zagrożony brazylijski fuzer jest poważnie traktowany przez brazylijski rząd. Opracowano plan ratowania nurtu, obejmujący monitorowanie, tworzenie parków narodowych i hodowlę ptaków w niewoli.

W Stanach Zjednoczonych trosnik czubaty jest poza niebezpieczeństwem. Populacja stale się rozwija.

Film przedstawia piękne kaczki rasy Krokhal.

Pin
Send
Share
Send
Send