Rodziny ptaków

Czapla modra - fakty | Gniazdo | Siedlisko | Latanie | Rozpiętość skrzydeł

Pin
Send
Share
Send
Send


Czapla modra, nazwa naukowa Ardea herodias jest dużym ptactwem brodzącym w gospodarstwie czapli Ardeidae, szeroko rozpowszechnionym w pobliżu brzegów otwartych wód i na terenach podmokłych w większości Ameryki Północnej i Środkowej, a także na Karaibach i Wyspach Galapagos. W tym artykule opowiem o zewie czapli modrej, rozpiętości skrzydeł, gnieździe, faktach, lataniu, siedlisku, ciekawostkach, rozmiarze, locie itp.

Wielkie fakty o czapli błękitnej

To rzadka wędrówka po przybrzeżnej Hiszpanii, Azorach i obszarach dalekiej południowej Europy. Całkowicie biały mieszkaniec południowej Florydy i Florida Keys nazywany jest dobrą czaplą białą.

Istnieje debata na temat tego, czy reprezentuje on białą odmianę czapli modrej, jej podgatunek, czy też zupełnie odrębny gatunek.

Sytuacja białych ludzi uznawana za zdarzającą się gdzie indziej na Karaibach i naprawdę rzadko gdzie indziej we wschodniej Ameryce Północnej jest niejasna.
Powszechna i znana (choć zwykle nazywana „żurawiem”), najważniejsza czapla w Ameryce Północnej.

Zwykle obserwuje się stojącego cicho wzdłuż śródlądowych rzek lub brzegów jezior lub lecącego nad głową, ze stopniowymi uderzeniami skrzydeł, z głową ponownie pochyloną na ramionach.

Niezwykle elastyczny, rozwija się wokół każdego rodzaju wód, od subtropikalnych bagien namorzynowych po opuszczające rzeki, aż po wybrzeże południowej Alaski.

Dzięki zróżnicowanej diecie jest gotowa spędzić zimę dalej na północ niż większość czapli, nawet na obszarach, w których większość wód zamarza.

Gatunek z południowej Florydy (określany jako „Great White Heron”) jest niewiele większy i całkowicie biały.

Czapla modra Opis

Jest to największa czapla północnoamerykańska i spośród wszystkich zachowanych czapli wyprzedza ją jedynie czapla goliat (Ardea goliath) i czapla białobrzucha (Ardea insignis).

Ma rozmiar od głowy do ogona 91-137 cm (36-54 cale), rozpiętość skrzydeł 167-201 cm (66-79 cali), szczyt 115-138 cm (45-54 cale) i ciężar 1,82-3,6 kg (4,0-7,9 funta).

W Kolumbii Brytyjskiej dorosłe samce ważyły ​​średnio 2,48 kg (5,5 funta), a dorosłe kobiety 2,11 kg (4,7 funta).

W Nowej Szkocji i Nowej Anglii dorosłe czaple każdej płci ważyły ​​średnio 2,23 kg (4,9 funta), podczas gdy w Oregonie każda płeć ważyła średnio 2,09 kg (4,6 funta).

W związku z tym czaple błękitne są w przybliżeniu dwa razy cięższe od czapli (Ardea alba), choć tylko nieznacznie od nich wyższe, jednak będą ważyć o połowę mniej niż czapla wielka.

Godne uwagi warianty czapli błękitnych obejmują łuskowate (szare z lekkim błękitem) lotki, czerwono-brązowe uda i sparowany czerwono-brązowy i czarny pasek na bokach; szyja rdzawoszara z czarno-białymi pasmami wzdłuż wejścia; góra jest jaśniejsza, z praktycznie białą twarzą, a para czarnych lub łupkowych piór biegnie od miejsca tuż nad uwagą do tylnej części szczytu. Pióra na dolnej szyi są długie i przypominają pióropusz; dodatkowo ma pióropusze zmniejszające się ponownie w pierwszym sezonie lęgowym.

Dziób jest nudny, żółtawy, na krótko zmienia się w pomarańczowy na początku sezonu lęgowego, a opadające nogi są szare, dodatkowo w pierwszym sezonie lęgowym zmieniają się w pomarańczowe.

Niedojrzałe ptaki są matowe, z nudną, czarno-szarą koroną, a próbka na boku jest po prostu słabo zarysowana; nie mają pióropuszy, a dziób jest nudny, szaro-żółty.

Wśród powszechnie stosowanych pomiarów cięciwa skrzydła ma 43-49,2 cm (16,9-19,4 cala), ogon ma 15,2-19,5 cm (6,0-7,7 cala), a łuski ma 12,3-15,2 cm (4,8-6, zero cala) , a stęp ma 15,7-21 cm (6,2-8, trzy cale).

Krok czapli wynosi około 22 cm (8,7 cala), prawie w linii prostej. Dwa z trzech palców wejściowych są zazwyczaj bliżej siebie.

W monitorze palce wejściowe, oprócz znowu, zwykle przedstawiają małe szpony.

Podgatunki różnią się jedynie nieznacznie pomiarem i odcieniem upierzenia, z wyjątkiem A. h. occidentalis, pochodząca z południowej Florydy, która dodatkowo ma wyraźną białą odmianę, zwaną czaplą białą (nie mylić z czaplą dobrą, dla której „czapla biała” była już standardowym tytułem).

Czapla biała różni się od innych błękitnych morfologią dzioba, rozmiarem pióropusza głowy i całkowitym brakiem pigmentu w upierzeniu.

Średnio jest znacznie większy niż rasa sympatyczna A. h. wardi i może być największą rasą w obrębie gatunku.

W ankiecie A. h. occidentalis na Florydzie stwierdzono, że samce mają masę 3,02 kg (6,7 funta), a samice 2,57 kg (5,7 funta), z rozrzutem dla każdej płci od 2 do 3,39 kg (4,4 do 7,5 funta).

Odkryto go głównie w pobliżu słonej wody i przez długi czas był uważany za odrębny gatunek.

Ptaki pośrednie między morfą tradycyjną a białą są określane jako czapla Würdemanna; ptaki te przypominają „zwykłego” wielkiego błękitu z białą głową.

Spekulacjom, że czaple białe mogą być również gatunkiem odrębnym (A. occidentalis) od czapli modrej, ponownie udzielił David Sibley.

Zasięg geograficzny

Czaple modraszki można odkryć na obszarach bliskowschodnich i neotropicznych.

W sezonie wiosenno-letnim rozmnażają się w całej Ameryce Północnej i Środkowej, na Karaibach, w południowej Kanadzie i na Galapagos.

Niektóre populacje migrują do Ameryki Środkowej i Południowej w okresie zimowym, jednak nie rozmnażają się tam.

Siedlisko czapli błękitnej

Wielkie czaple zawsze zamieszkują blisko źródeł wody, wraz z rzekami, brzegami jezior, mokradłami, wybrzeżami słonowodnymi i bagnami.

Wymagają wysokich krzewów w pobliżu wody, aby zagnieździły się w nich, a czasami gniazdują w zespołach lub „gawronach”, które wymagają stanowiska z odpowiednich krzewów.

odkryto czaplę modrą lęgową na wysokości nawet 1500 m n.p.m. Większość z nich ma tendencję do trzymania się z dala od siedlisk morskich wzdłuż wschodniego wybrzeża i jako substytut zamieszkuje w głębi lądu.

Bagna, bagna, brzegi, równiny pływowe. Bardzo elastyczny.

Pożywienie w każdej postaci spokojnych wód współczesnych lub wolno płynących rzek, dodatkowo w płytkich zatokach przybrzeżnych.

Gniazduje w krzakach lub krzewach w pobliżu wody, zazwyczaj na podłodze w miejscach wolnych od drapieżników. Gatunek „Great White” występuje zazwyczaj w siedliskach słonowodnych.
Czapla modra jest odkrywana w całej Ameryce Północnej, aż na północ od Alaski i południowych prowincji Kanady w okresie letnim.

Zimą zróżnicowanie rozciąga się na południe, przez Florydę, Meksyk i Karaiby do Ameryki Południowej.

Ptaki na wschód od Gór Skalistych w północnej części ich odmian wędrownych i zimują na obszarach przybrzeżnych południowych Stanów Zjednoczonych, Ameryki Środkowej lub północnej Ameryki Południowej.

Od południowych Stanów Zjednoczonych w kierunku południowym i na zmniejszonym wybrzeżu Pacyfiku są mieszkańcami przez cały rok.

Niemniej jednak ich odporność jest taka, że ​​ludzie zazwyczaj przebywają przez chłodne północne zimy, tak długo, jak długo wody z rybami pozostają niezamarznięte (co może mieć miejsce wyłącznie w wodzie płynącej odpowiadającej strumieniom, potokom i rzekom).
Czapla modra może przystosować się do prawie każdego siedliska podmokłego w jego różnorodności.

Może występować licznie we współczesnych i słonowodnych bagnach, bagnach namorzynowych, zalanych łąkach, brzegach jezior lub na liniach brzegowych.

Jest dość elastyczny i można go również zobaczyć na obszarach blisko rozwiniętych, o ile utrzymują nasze ciała w wodzie z rybami.

Wielkie czaple prawie nigdy nie są usuwane z naszych zbiorników wodnych, jednak często można je zobaczyć latające nad obszarami wyżynnymi.

Zwykle gniazdują w krzakach lub krzakach blisko brzegu wody, zwykle na wyspach (co minimalizuje możliwość drapieżnictwa) lub częściowo oddalonych miejscach.

Został zarejestrowany jako włóczęga w Anglii, [potrzebne źródło] na Grenlandii, Hawajach i Azorach.

Czapla biała występuje wyłącznie w południowej Florydzie wraz z ogólnokrajowym rezerwatem dzikiej przyrody Great White Heron w obrębie Florida Keys.

Dieta czapli błękitnej

Pierwszym posiłkiem dla doskonałej czapli błękitnej są małe ryby, chociaż zwykle uważa się, że oportunistycznie żeruje na różnych krewetkach, krabach, pluskwach wodnych, gryzoniach i różnych małych ssakach, płazach, gadach i ptakach, zwłaszcza kaczych.

Główna ofiara jest zmienna, głównie w zależności od dostępności i obfitości. W Nowej Szkocji 98% reżimu żywieniowego było niestabilne.

W Kolumbii Brytyjskiej pierwszymi gatunkami zdobyczy są cierniki, strzelby, rzeźby i okonie.

Okazało się, że czaple kalifornijskie zamieszkują wyłącznie rzeźby, okonie, okonie, flądry i arachidy.

Ofiary niebędące biskupami nie są ilościowo konieczne, chociaż jedno badanie w Idaho potwierdziło, że od 24 do 40% reżimu żywieniowego stanowiły norniki.
Czaple odnajdują pokarm wzrokiem i zwykle połykają go całkowicie. Uznano, że dławią się zbyt masywną ofiarą.

Zwykle jest to samotnik. Ludzie normalnie żerują stojąc w wodzie, ale dodatkowo żerują na polach lub wpadają z powietrza lub okoń do wody.

Myszy są często żerowane na obszarach wyżynnych usuniętych z typowych środowisk wodnych tego gatunku.

Często odpięte stada karmiące są miłe i mogą być również pomocne, ponieważ mogą znaleźć kolonie ryb w bardzo prosty sposób.

Jako masywne ptaki brodzące, czaple błękitne mogą żerować w głębszych wodach, dzięki czemu są w stanie zbierać plony z obszarów zainteresowania, które nie są otwarte dla większości różnych gatunków czapli.

Czasami czapla modra żeruje w płytkich wodach, zwykle o głębokości poniżej 50 cm (20 cali), lub na brzegu wody przez całą noc i dzień, jednak szczególnie w okolicach świtu i nocy.

Zasadniczo najczęściej stosowaną strategią poszukiwawczą tego gatunku jest powolne brodzenie długimi nogami przez płytką wodę i krótkie włóczenie ryb lub żab długim, ostrym dziobem czapli błękitnej.

Chociaż czapla modra czapla modra jest zwykle ciężka w działaniu, jest elastyczna w swoich strategiach połowowych.

Zachowania związane z karmieniem polegały w różny sposób na staniu w jednym miejscu, sondowaniu, dziobaniu, przechadzaniu się ze stopniową prędkością, przemieszczaniu się na krótko, pokonywaniu dużych odległości i wysiadaniu, unoszeniu się nad wodą i wybieraniu ofiary, nurkowaniu głową w wodę, siadaniu na stopach wodnych. po pierwsze, skacząc stopami do przodu z okoni i pływając lub unosząc się na dnie wody.

Hodowla Czapli Modrych

Gatunek ten normalnie rozmnaża się w koloniach, w krzakach w pobliżu jezior lub różnych terenów podmokłych. Dorosłe osobniki zwykle wracają na stronę internetową kolonii po zimie od grudnia (w cieplejszych klimatach, odpowiadających Kalifornii i Florydzie) do marca (w chłodniejszych obszarach odpowiadających Kanadzie).

Często kolonie są ucieleśnieniem wyłącznie czapli modrych, chociaż generalnie gniazdują obok różnych gatunków czapli.

Zespoły te nazywane są czaplami (szczególny okres niż „rookery”).

Rozmiary tych kolonii również mogą być ogromne, wahając się od 5 do 500 gniazd na kolonię, z medianą około 160 gniazd na kolonię.

Czapla jest zwykle stosunkowo zamknięta, zwykle w odległości od czterech do pięciu kilometrów (2,5 do trzech,1 mil), do doskonałych miejsc żerowania.

Strony internetowe poświęcone czapli są zwykle trudne do zdobycia pieszo (np. Wyspy, krzaki na bagnach, nadmierne gałęzie i wiele innych), aby chronić się przed potencjalnymi ssakami drapieżnymi.

Na zewnątrz używane są wszelkiego rodzaju krzewy. Kiedy nie, czaple mogą gniazdować na dnie, szałwii, kaktusach, znacznikach kanałów, syntetycznych platformach, kopcach bobrów i żaluzjach dla kaczek.

W koloniach gniazdują różne ptaki wodne (zwłaszcza mniejsze czaple), a często nawet ryby i ssaki drapieżne.

Chociaż gniazda są czasami ponownie wykorzystywane przez kilka lat, a czaple są społecznie monogamiczne w ciągu jednego sezonu lęgowego, ludzie zwykle co roku wybierają nowych partnerów.

Samce najpierw przybywają do kolonii i decydują o gniazdach, miejscu, w którym zabiegają o samice; większość samców co roku wybiera specjalne gniazdo.

Czaple modraszki budują niewygodne gniazdo patyków.

Gniazda mają zwykle około 50 cm (20 cali) w całej długości po zbudowaniu, jednak mogą rozwinąć się do ponad 120 cm (47 cali) szerokości i 90 cm (35 cali) głębokości przy wielokrotnym użyciu i dodatkowej budowie.

Jeśli gniazdo zostanie opuszczone lub zniszczone, samica może położyć alternatywne sprzęgło.

Negatywny wpływ na rozmnażanie ma zakłócanie życia przez człowieka, szczególnie poprzez rozpoczęcie gniazdowania.

Powtarzające się wtargnięcie człowieka do obszarów lęgowych zazwyczaj prowadzi do niepowodzenia gniazda, wraz z porzuceniem jaj lub piskląt.

Niemniej jednak Vancouver B.C. Kanadyjski Stanley Park od kilku lat ma zdrową kolonię w pobliżu głównego wejścia i kortów tenisowych przylegających do English Bay i nigdy nie usuniętych z Misplaced Lagoon.

W kolonii parkowej było aż 183 gniazd.

Jaja czapli błękitnej

Samica składa od trzech do sześciu jasnoniebieskich jaj, które mogą mieć od 50,7 do 76,5 mm (2,00 do 3,01 cala) wielkości i 29 do 50,5 mm (1,14 do 1,99 cala) szerokości, chociaż najmniejsze jaja w powyższym wzorze można by pomyśleć o „jajeczkach runt” zbyt małych, aby zapewnić żywotność młodszym.

Masy jaj wahają się od 61 do 80 g (2,2 do 2 ośmiu uncji).

Co roku hoduje się jeden lęg. Pierwsze lęgi są zwykle składane od marca do kwietnia.

Jaja są zwykle składane w odstępach dwudniowych, inkubowane przez około 27 dni i wykluwają się asynchronicznie przez kilka dni.

Samce inkubują przez około 10,5 godziny każdego dnia, podczas gdy samice zwykle wysiadują przez resztę dnia i w nocy, z jajami pozostawionymi bez inkubacji przez około 6 minut co godzinę.

Pierwotne pisklę, które się wykluje, zwykle zmienia się w dodatkowe umiejętności w zakresie posiłków i agresywnych interakcji z rodzeństwem, więc zazwyczaj rośnie znacznie krócej niż pisklęta przeciwne.

Każda matka i ojciec karmią młodsze w gnieździe, zwracając posiłki.

Udowodniono, że ptaki taty lub mamy jedzą aż 4 razy więcej posiłków, gdy karmią młodsze pisklęta (około 4300 kJ / dzień) niż podczas składania jaj lub inkubacji (około 1200 kJ / dzień).

W momencie, gdy są 45 dni przestarzałe, młodsze ważą 86% masy dorosłego.

Po około 55 dniach na północnym skraju Varna (Alberta) i 80 dniach na południowym skraju Varna (Kalifornia) młodsze czaple odbywają pierwszy lot.

Wracają do gniazda, aby się pożywić

Trzy tygodnie podążają za dorosłymi ponownie z żerowisk i są bardziej skłonni do systematycznego oddalania się od swojego wyjątkowego gniazda podczas następnej zimy.

Młodsze czaple nie powinny być tak opłacalne w chwytaniu ryb jak dorosłe osobniki, ponieważ są one powiązane z atakiem, jednak w ciągu pierwszych dwóch miesięcy po wylęgnięciu się napady są o około połowę niższe niż u dorosłych.

Przyzwyczajenia żywieniowe

Pożywienie polega głównie na staniu lub bardzo powolnym spacerze po płytkiej wodzie, gotowej do przypłynięcia blisko ryb, a następnie umieszczenie dzioba w szybkim pchnięciu.

Dodatkowo żeruje na lądzie, z obiektów pływających oraz na łąkach. Może polować w dzień lub w nocy.

Jaja czapli błękitnej

3-5, ogólnie 2-7. Jasnoniebieskie. Inkubacja dla każdej płci, 25-30 dni. Młodszy: każda matka i ojciec karmią się młodo przez niedomykalność.

Młodsze, zdolne do lotu w wieku około 60 dni, opuszczają gniazdo około 65-90 dni. 1 lęg na 12 miesięcy na północy, generalnie 2 na południu.

Młodszy

Każda matka i ojciec karmią się młodo przez niedomykalność. Młodsze, zdolne do lotu w wieku około 60 dni, opuszczają gniazdo około 65-90 dni. 1 lęg na 12 miesięcy na północy, generalnie 2 na południu.

Czapla modra Żywotność / długowieczność

Wspomniano, że najstarsza dzika czapla modra miała 23 lata, jednak większość nie żyje tak długo.

Typowa długość życia niesamowitej czapli niebieskiej wynosi około 15 lat.

Najmłodsi ponoszą najlepszą cenę śmiertelności, ponieważ ponad połowa (69%) czapli modrych urodzonych w ciągu roku umrze wcześniej niż o rok.

Zwyczaje czapli modrych

Czaple modraszki są przede wszystkim energiczne rano i wieczorem, kiedy łowienie jest największe.

Są łowcami podchody i strajku, którzy wizualnie znajdują zdobycz i polują przez cały dzień.

Są to jednak samotne drapieżniki, zwykle rozmnażają się w gawronach, a nocami będą spać ze stadami ponad 100 różnych czapli.

Czaple błękitne są dodatkowo niezwykle terytorialne i potrafią agresywnie bronić swoich gniazd.

Gatunek ten jest na ogół wędrowny, jednak populacje południowych Stanów Zjednoczonych mogą przebywać na jednym obszarze przez cały rok.

Populacje z północy powinny przenieść się na południe do południowych Stanów Zjednoczonych, Ameryki Środkowej lub Południowej, aby trzymać się z dala od zamarzniętej wody, ponieważ są rybożercami i umierają z głodu.

Komunikacja i pojęcie

Czaple modroczne są stosunkowo spokojne w porównaniu z różnymi gatunkami pokrewnymi. Gdy przeszkadza im lot, wystrzeliwują delikatnego „kraaka”.

Inna czapla nazywa się „fraunk”, gdy jest niepokojona blisko gniazda, co zwykle trwa około 20 sekund, i „ar”, gdy witają różnych przedstawicieli swojego gatunku.

Uznaje się, że czapla modra ma aż 7 zupełnie różnych zawodów. Dodatkowo zbiorowo zatrzaskują swoje płatności i używają trudnych ruchów ciała na pokazach zalotów.

Podobnie jak wszystkie ptaki, czaple błękitne rozumieją swoje otoczenie za pomocą bodźców widzialnych, dotykowych, słuchowych i chemicznych.

Gniazdująca czapla modra

Rasy w koloniach, zazwyczaj tylko tego gatunku, zazwyczaj łączone z różnymi ptakami brodzącymi; rzadko w zdalnych parach.

Samiec wybiera stronę internetową gniazda i pokazuje się tam, aby narysować partnera. Przedstawienia przedstawiają wyciąganie szyi w górę z dziobem skierowanym ku niebu, latanie w kółko nad kolonią z przedłużoną szyją, wyciąganie szyi do przodu z podniesionymi piórami głowy i szyi, po czym zatrzaśnięty dziób.

Gniazdo: witryna internetowa bardzo zmienna, zwykle w krzakach 20-60 stóp nad podłogą lub wodą; ogólnie w niskich krzewach, na ogół na podłodze (na wyspach wolnych od drapieżników), na ogół ładnie powyżej 100 stóp na drzewie.

Gniazdo (zbudowane głównie przez samicę, z materiałów zebranych głównie przez samca) to platforma z patyków, na ogół dość masywna.

Czapla modra drapieżna

Drapieżniki jaj i piskląt to sępy indycze (aura Cathartes), szeroko rozpowszechnione kruki (Corvus corax) i wrony amerykańskie (Corvus brachyrhynchos).

Uważa się, że jastrzębie czerwonookie (Buteo jamaicensis), niedźwiedzie czarne (Ursus americanus) i szopy pracze (Procyon lotor) zabierają większe pisklęta lub pisklęta, aw tym drugim drapieżniku wiele jaj.

Dorosłe czaple w wyniku pomiarów mają niewiele czystych drapieżników, jednak uznano, że szereg większych drapieżników ptaków zabija każdego młodszego i dorosłego, łącznie z bielikiem bielikiem (Haliaeetus leucocephalus) (jedynym drapieżnikiem uznanym za atakującego czaple modraszki na każdym etapie ich życia od wewnątrz jaja do dojrzałości), orły przednie (Aquila chrysaetos), rzadziej sowy rogate (Bubo virginianus) i jastrzębie Harris (Parabuteo unicinctus).

Ochrona czapli modrych

Czaple modraszki są wymienione na Czerwonej Liście IUCN jako najmniejszej troski. Ich populacje są szeroko rozpowszechnione i rosną, dlatego nie są szczególnie bezpieczne.

Jako gatunek wędrowny czaple błękitne są chronione na mocy amerykańskiej ustawy o ptactwie migrującym.

Niszczenie siedlisk przez ludzi jest największym potencjalnym zagrożeniem dla tego gatunku. Co roku dodatkowo ginie wiele czapli w wyniku zderzeń z przewodami elektrycznymi.

Obejrzyj wideo: Polowanie czapli siwej (Październik 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send