Rodziny ptaków

Kurhan górski

Pin
Send
Share
Send
Send


Barbel z Mokhnogii (Buteo hemilasius), duży ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych. Długość ciała ok. 60–70 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 150–160 cm, samice są większe niż samce. Kolor grzbietu jest czerwono-brązowy, klatka piersiowa biała, brzuch brązowy, ogon jasny, na skrzydłach u dołu widoczne są duże ciemne plamy. Dwa inne spokrewnione gatunki są podobne do myszołowa wyżynnego: myszołów, gniazdujący w lasach Terytorium Baikal, i myszołów, gniazdujący w tundrze oraz w Transbaikalia spotykany podczas migracji i zimowania.

Myszołów wyżynny ma ograniczony obszar gniazdowania w stepowej strefie Azji od Ałtaju do grzbietu. Big Khingan. Obszar dystrybucji w Federacji Rosyjskiej jest reprezentowany przez kilka oddzielnych małych obszarów wzdłuż południowej granicy państwowej. W Transbaikalia gnieździ się w południowych regionach stepowych i leśno-stepowych. Na północy sięga prawie do granicy stepów. W strefie stepowej na południowym wschodzie Transbaikalii nie jest liczna, miejscami pospolita, aw strefie leśno-stepowej jest rzadka.

Liczebność myszołowa jest bardzo zróżnicowana w zależności od liczebności gryzoni myszopodobnych, które stanowią podstawę jego pożywienia (oprócz nich łapie czasem ptaki, bardzo rzadko - ropuchy, duże owady). W okolicach Jezior Torey w sprzyjających latach obfitujących w pasze (np. W drugiej połowie lat 90.) gniazduje nawet 40 par. W takich okresach zagęszczenie myszołowa wynosi średnio około 2,7 par na 100 km 2, a na najbardziej korzystnych obszarach zagęszczenie sięga 12 par na 100 km 2. W latach niesprzyjających (np. Na początku XXI wieku) na tym samym terytorium gnieździ się około 16 rodzin (średnie zagęszczenie wynosi około 1,1 pary na 100 km 2). Jednocześnie gęstość myszołowa wyżynnego w sąsiedztwie jezior Torey jest wyższa niż średnia gęstość dla terytorium Trans-Baikal.

W południowo-wschodniej Transbaikalii część ptaków pozostaje na zimę, a część odlatuje na południe (do Chin). Przybycie do miejsc lęgowych ptaków migrujących rozpoczyna się w drugiej połowie lutego, a kończy pod koniec kwietnia, najbardziej intensywna migracja przypada na drugą połowę marca. Gniazda buduje się na skałach, drzewach, podporach linii energetycznych, na zboczach wzgórz (częściej - na kamieniach, rzadziej - tylko na ziemi), czasem na ziemi na płaskim stepie. Woli lokalizować gniazda po południowej stronie wzgórza lub skały. Jest to bardzo ważne dla ogrzania gniazda i ochrony go przed silnymi wiosennymi wiatrami, ponieważ bardzo wcześnie zaczyna gniazdować.

Składa jaja w kwietniu. W lęgu znajduje się 3–6 jaj, najczęściej 4–5. Na stepach daurów robi tylko jedno lęgi w sezonie lęgowym. W wyjątkowych przypadkach (podczas masowej reprodukcji gryzoni) udaje mu się wychowywać pisklęta 2 razy w sezonie. Samica rozpoczyna inkubację drugiego lęgu, nie czekając, aż pisklęta z pierwszego lęgu nauczą się latać (samiec całkowicie dba o ich karmienie i odchów). Migracja jesienna rozpoczyna się pod koniec sierpnia i trwa do początku listopada, intensywna migracja następuje pod koniec września - w pierwszej połowie października.

Obecny stan populacji w Transbaikalia jest niekorzystny. Wiele gniazd myszołowy wyżynnego jest łatwo dostępnych dla ludzi i dlatego jest bardzo wrażliwych, szczególnie na początku sezonu lęgowego (jaja i młode pisklęta często giną z zimna, jeśli zaniepokojeni rodzice opuszczają gniazdo). Pożary stepowe powodują znaczne szkody dla populacji (często niszczą gniazda zlokalizowane na ziemi i niskie kamienie). Dotknęło również pogorszenie się zaopatrzenia w żywność w wyniku eksterminacji w latach sześćdziesiątych XX wieku. tarbagans (myszołowy czasami łapią młode zwierzęta). Każdego roku na liniach energetycznych ginie znaczna liczba ptaków. Często zdarzają się przypadki strzelania do ptaków przez myśliwych dla rozrywki.

Mała encyklopedia Transbaikalia: dziedzictwo naturalne / Ch. wyd. R. & nbsp Geniatulin. - Nowosybirsk: Nauka, 2009. - 698 str.

Myszołów wyżynny

  • Ptaki Aves klasy tetrapoda nadklasy
  • Zamów Falconiformes, czyli dobowe ptaki drapieżne - Falconiformes
  • Family Hawk - Accipitridae
  • Podrodzina myszołowy lub myszołów - Buteoninae
  • Rodzaj myszołowy, myszołów - Buteo

Myszołów wyżynny (Buteo hemilasius Temminck et Schlegel) to rzadki gatunek górsko-stepowy w Azji Środkowej. Przedramię jest owłosione aż po palce, gardło i klatka piersiowa są kożuszek leukocytarny. Ogon jest lekki zarówno poniżej, jak i powyżej. Rasy na wysokości od 1500 do 2300 m n.p.m. na stepach górskich z wychodniami skalnymi lub w górach z szerokimi dolinami i miękkimi formami reliefowymi. Gniazda są zwykle używane wielokrotnie, czasami do trzech lub pięciu lat z rzędu. Dodatkowo myszołów w różnych latach może korzystać z różnych gniazd położonych blisko siebie, najczęściej 2-3, czasem 5. W lęgu są 3-4 jaja, rzadziej 2-5. Samica składa jaja przez 7-8 dni. Inkubacja rozpoczyna się od pierwszego jajka. Ogólne tło jaj jest białawe, czasem z bladym odcieniem ochry. Rysunek jest pstrokaty, powierzchowny, wyraźny. Poluje na gryzonie.

Film z YouTube

W okresie zimowym i podczas wędrówek wiosenno-jesiennych myszołów włochaty był obserwowany na terenach zalewowych Maryinskaja i Brateevskaya, na pustkowiach Czagińskich oraz w pobliżu brzegów rzeki Moskwy.

Leciały nisko nad ziemią w kierunku południowym. Po ich locie, dwa dni później, nadeszła mroźna pogoda.

Myszołów włochaty występuje w Rosji jako gniazdujący mieszkaniec wybrzeża Oceanu Arktycznego.

Osiedla się w tundrze, wzdłuż stromych brzegów polarnych rzek, budując swoje bezpretensjonalne, niechlujne gniazdo z chrustu.

Zimą ptak ten migruje w rejony południowe, w szczególności na Ukrainę i na Kaukaz Północny.

gęsi leciały nisko nad ziemią, pędząc na południe. Leciały tam myszołowy, napędzane szybko zbliżającym się trzaskiem i myszołowyami. Przelecieli w szóstym dniu. Spieszyli się do Kubana.

W pobliżu Krasnodaru tego ptaka często można zobaczyć zimą na polach lucerny, na słupach wzdłuż dróg, często siedzi na krzakach i drzewach. U podnóża te masywne ptaki można znaleźć na szczytach starych topoli białolistnych.

Zwykle ptaki siedzą na ziemi i wypatrują wybiegających z dziur norników, ale niektóre wylatują w powietrze i trzepocząc skrzydłami, czasami wiszą przez 20 sekund w jednym miejscu.

W Związku Radzieckim tylko cztery ptaki drapieżne - pustułka, myszołów, sokół i myszołów - polują w ten sposób. Dzięki tym cechom można je łatwo odróżnić od innych drapieżników.

Zwykle myszołowy o szorstkich nogach trzęsą się na wietrze, ponieważ wiatr podtrzymuje nadwagę ptaka. W spokojny dzień musiałem przez dwie sekundy patrzeć, jak myszołów trzęsie się, a potem przewraca się nad jego głową, nie mogąc utrzymać się w powietrzu w jednym miejscu.

W żołądku ptaka można znaleźć do pięciu myszy domowych. Myszołów włochaty często połyka gryzonie w całości iw tej postaci dość długo przebywa w żołądku ptaka.

Myszołów włochaty to bardzo pożyteczny ptak drapieżny i ozdoba zimowego krajobrazu. Dlatego potrzebuje ochrony. Nietrudno odróżnić myszołowa włochatego. Jest to jedyny jasny ptak drapieżny, który nie lata do krajów południowych na zimę, podobnie jak inne drapieżniki o jasnym upierzeniu (rybołow, serpentyna, orzeł karłowaty, sępnik).

Myszołów włochatych łatwo odróżnić od innych drżących ptaków (myszołowa zwyczajnego, sokoła czerwonogiego i pustułki) po dobrze widocznym białym ogonie z brązowo-brązową obwódką, ciemnobrązową plamą na białej piersi i dużym brązowym kwadracie poniżej na fałdach białych skrzydeł. Znaki te są dobrze widoczne gołym okiem nawet na dużych wysokościach.

Najbardziej charakterystyczną cechą jest ogon bez pasków z ciemną obwódką i jaśniejszą podstawą. Pióra na głowie są dużo jaśniejsze niż reszta upierzenia, ale kolor, podobnie jak u myszołowa, który jest do niego bardzo podobny, jest inny. Siedzącego ptaka można rozpoznać po piórach, które pokrywają nogi prawie po palce. Często klapki.

Ten myszołów woli wypatrywać zdobyczy w szybującym locie. Dobrostan tych drapieżników zależy całkowicie od liczebności gryzoni mysich, które stanowią podstawę ich diety.

Na przykład w skandynawskich regionach arktycznych sukces lęgowy myszołowy wyżynnego jest całkowicie zależny od wahań liczby lemingów. Podobnie jak zwykłe myszołowy w północnej części pasma, myszołowy wyżynne wykonują sezonowe loty i spędzają zimę z dala od miejsca lęgowego.

Występowanie: tundra i tundra leśna całej strefy polarnej. W sierpniu ptaki lecą na południe, aw listopadzie pojawiają się na zalesionych obszarach Europy Środkowej, gdzie zimują. W kwietniu ponownie można je spotkać na północy w obszarach lęgowych.

Rozmnażanie: w maju ptaki wykonują rytualne loty nad swoim terytorium, towarzysząc im okrzykami. Pod koniec maja myszołów włochaty naprawia jedno ze starych gniazd i układa nową warstwę gałęzi. Gniazda zwykle znajdują się na skałach, ale czasami na drzewach lub bezpośrednio na ziemi.

Pisklęta wykluwają się od końca czerwca do początku lipca i są inkubowane przez 30 dni. Liczba jaj zależy od liczby lemingów, które służą jako główne pożywienie. W latach, kiedy jest dużo lemingów, ptaki składają do 7 jaj, jeśli ofiar jest bardzo mało, samica może w ogóle nie składać jaj.

Przez pierwsze 14 dni tylko matka karmi pisklęta, a następnie oboje rodzice po prostu kładą jedzenie na skraju gniazda. W latach, kiedy lemingów jest niewiele, między pisklętami wybuchają walki na śmierć i życie, często przeżywa tylko jedno pisklę.

Pożywienie: przede wszystkim lemingi, myszołów poluje na nie z zasadzki lub wypatruje ofiary z powietrza.

Myszołów to średniej wielkości ptak drapieżny o zwartej budowie, bardzo podobny do myszołowa (Buteo buteo). Góra od ochry do brązowej, z jaśniejszym kolorem głowy i karku do białego, z czarnymi podłużnymi smugami.

Ogon jest jasny powyżej i poniżej, znacznie jaśniejszy niż kolor grzbietu, do białego z szerokim ciemnym prążkiem przed wierzchołkiem i 1-4 węższymi, matowymi paskami (im starszy ptak, tym więcej pasów ma na ogonie). Dno jest białe. Na gardle i po bokach klatki piersiowej czarne podłużne smugi, na brzuchu czarna opaska.

Na fałdach skrzydła znajdują się duże czarne plamy połączone czarnym paskiem z zawiesiem na brzuchu, biegnącym wzdłuż podstawy lotek. Wzdłuż krawędzi lotek znajduje się wąski czarny pasek. Lotki są białe, często z czarnymi smugami. Stęp jest całkowicie upierzony. Oczy są brązowe o różnej intensywności.

Samice są większe niż samce, są też kolorowe.

Waga - 0,7-1,7 kg, długość - 50-61 cm, skrzydło samca - 40,3-46,0 cm, samica - 43,0-47,3 cm, rozpiętość - 120-150 cm.

Młode osobniki są lżejsze niż dorosłe, ale mają całkowicie ciemny brzuch. Jasny ogon ma jeden szeroki ciemny pasek wzdłuż krawędzi. W dolnej części skrzydła praktycznie nie ma smug.

Puchate pisklęta w pierwszym i drugim upierzeniu są białe z lekkim szarawym odcieniem.

W locie trzyma skrzydła uniesione jak myszołów (Buteo buteo).

W locie można go pomylić z jasnym myszołowem (Buteo buteo) i bardzo jasnym myszołowem wyżynnym (Buteo hemilasius). Różni się od tego ostatniego brakiem czerwonych odcieni i czarnym paskiem wzdłuż krawędzi ogona, od jasnych myszołowów - paskiem wzdłuż brzucha i wyraźniejszymi plamami na fałdach dolnej części skrzydła .

Różni się od jasnej osy (Pernis apivorus) lądowaniem skrzydeł, ciemnym brzuchem, brakiem wyraźnych pasów na skrzydle i pręgami na ogonie, od orła karłowatego (Hieraaetus pennatus) w lekkiej morfie - w V -kształtne lądowanie skrzydeł, czarne plamy na fałdach skrzydeł, mniej szeroki pasek wzdłuż krawędzi lotek, czarny pas wzdłuż brzucha, czarny pasek wzdłuż krawędzi ogona, od zjadacza węży ( Circaetus gallicus) o ciemnej morfie - niewielkie rozmiary, lekko zwężone ku końcom kształtem skrzydeł i ich lądowaniem w kształcie litery V, jasna głowa, czarne plamy na fałdach skrzydła, czarny pas wzdłuż brzucha, obecność jednego paska wzdłuż krawędzi ogona (a nie trzech wzdłuż całego ogona).

Puchate pisklęta od myszołowa (Buteo buteo) różnią się stopniem dojrzewania.

Głos jest podobny do głosu myszołowa (Buteo buteo).

Siedliska: myszołów włochaty zasiedla tundrę i tundrę leśną, wzdłuż tundry wysokogórskiej grzbietów systemów górskich wydłużonych w kierunku równoleżnikowym (Ural subpolarny), może przenikać do strefy tajgi. W strefie leśnej zastępuje go myszołów (Buteo buteo).

W tundrze grawituje w kierunku nierównego terenu, na którym znajdują się skaliste wychodnie, dogodne do zakładania gniazd. Najwięcej ptaków gniazduje w kanionowych dolinach rzecznych, reszta zamieszkuje równomiernie obrzeża wyżyn przypominających płaskowyże, pagórkowatych przestrzeni z elementami odstającymi lub wysokimi grzbietami.

W leśno-tundrze przeważająca większość ptaków koncentruje się w lasach modrzewiowych. W mniejszym stopniu gniazduje na obrzeżach zlewni.

Gniazda układane są na skałach i modrzewiach. Na skałach wybiera półki chronione murem lub gzymsem, duże półnisze, rzadziej gniazduje otwarcie na półkach. Wysokość lokalizacji gniazd waha się od 1 do 150 m, zwykle 10-40 m.

Gnieździ się na modrzewiach, zarówno pojedynczo, jak iw lesie, nie dalej niż 40 m od skraju lasu. Gniazduje zarówno w rozwidleniu w pniu, jak i na bocznych gałęziach na wysokości od 2 do 16 m, najczęściej na wysokości 6-10 m.

Niektóre ptaki gniazdują bezpośrednio na ziemi, gniazdując na zboczach grzbietów lub wierzchołków wiosennych pól, ale jest to rzadko obserwowane.

Budynki na drzewach są zbliżone rozmiarami do myszołowów, na skałach - nieco większe: średnica 50-160 cm, średnio 80 cm, wysokość 20-110 cm, średnio 40 cm, średnica tacy 30-80 cm, średnio 50 cm, głębokość tacy 5 -20 cm, średnio 15 cm Podszewka jest zawsze bogata w mech i suchą trawę. Czasami w gnieździe obecne są materiały antropogeniczne, zwykle układane na krawędzi gniazda. W arktycznej tundrze, gdzie brakuje budulca, gniazdo jest obficie wyłożoną dziurą w ziemi, wokół której rozrzucone są pojedyncze patyki i kości jelenia.

W lęgu znajduje się 2-5 jaj, zwykle 3-4 jaja. Jajka są białe z rzadkimi brązowymi lub buffy plamkami. Wielkość jaja: 48,5-64,0 x 39,1-49,3 mm, średnio 58,03 x 45,36 mm.

Samica niepokojona przy gnieździe zachowuje się analogicznie do samicy myszołowa (Buteo buteo) - lata w kółko na małej wysokości i krzyczy.

Odległość między gniazdami w zwartych grupach wynosi 1-5 km, zwykle 2-3 km, w mniej nasyconych grupach 5-10 km lub więcej.

Obciążenia i ślady są podobne i nie do odróżnienia od tych, które występują u myszołowa (Buteo buteo). Na środkowym pasie ślady, a także pelety, bardzo często można spotkać na początku zimy na pokrytych śniegiem stogach siana.

Najbardziej optymalną metodą identyfikacji myszołowy włochatego w tundrze jest spływ tratwami promieniowymi, podczas którego badane są skały i zbocza dolin i grzbietów w celu zidentyfikowania gniazd wyraźnie widocznych dzięki obfitości materiału gałęzi.

W przypadku tundry leśnej powyższa metoda jest również istotna, jednak tutaj dobre wyniki mogą dać szlaki piesze lub konne wzdłuż brzegów lasów wododziałowych.

Zarówno terminy, jak i ogólny przebieg lotów włochatych są dość zróżnicowane i podlegają znacznym zmianom w różnych latach. W niektórych latach myszołowy włochaty pojawiają się w większych ilościach, w innych w mniejszych. Większość ptaków zimuje na otwartych, stosunkowo zaśnieżonych obszarach stepowych, natomiast w strefie leśnej tylko nieregularnie, prawdopodobnie przy szczególnie korzystnych warunkach żerowania.

Wielu autorów zwróciło uwagę na związek między liczbą myszołowów latających i zimujących a liczebnością gryzoni.

Wszędzie podczas migracji i zimą młode ptaki w pierwszym rocznym upierzeniu przeważają liczebnie nad starymi.

Wiosenny ruch na północ jest powolny i może wynikać z topnienia śniegu i zwiększonej aktywności gryzoni na środkowym pasie.

Myszołów żyje w tundrze i tundrze leśnej w okresie lęgowym, zimą - na terenach otwartych, na wędrówkach w strefie leśnej, głównie w dolinach rzek oraz w krajobrazie kulturowym.

Podobnie jak w przypadku wszystkich ptaków drapieżnych ściśle związanych z gryzoniami podobnymi do myszy, liczba myszołowa w miejscu lęgowym, podczas lotów i na zimowiskach zmienia się znacznie z roku na rok. Wynika to ze zwiększonej reprodukcji w latach lemowania, a także ze wzrostu śmiertelności i braku gniazdowania w latach słabych zbiorów gryzoni. Generalnie gniazdowanie w tundrze nie jest rzadkością, ale w niesprzyjających latach liczba par lęgowych jest skrajnie zmniejszona (15 razy, Laplandia, Larson, 1935).

Myszołów włochaty trzymają się parami od przybycia, pary są prawdopodobnie stałe. Okres lęgowy przypada na koniec maja, kiedy tundra jest prawie wolna od śniegu, ale ziemia nie stopiła się, dlatego w gniazdach zawsze jest gruba ściółka suchej trawy (około 6-7 cm, Osmolovskaya, 1943 ).

Rozmiary gniazd są różne - w zależności od biotopu: większe, ok. 70-80 cm średnicy, na klifach, mniejsze, ok. 50-60 cm na mokrej, płaskiej tundrze. Na wielkość gniazda ma również wpływ czas jego użytkowania. Gniazdo zbudowane jest z dość grubych gałęzi, które dobrze chronią mur i wysiadującego ptaka przed wiatrem i śniegiem.

W rzadkich przypadkach gniazda znajdują się na drzewach lub skałach (Laponia). Biotopem lęgowym jest leśna tundra dolin rzecznych, wilgotna tundra płaska, tundra z suchym wododziałem, klify i doły brzegów rzek tundrowych itp. Gniazda najlepiej zlokalizować w miejscach z wygodnym i szerokim widokiem. Każda para ma kilka gniazd zajmowanych kolejno w różnych latach.

Gody, zabawy godowe (lot i charakterystyczny gwizdek), naprawa gniazd następuje w ostatnich dniach maja, w tym samym czasie lub w pierwszych dniach czerwca - nieśność. Miejsca lęgowe o różnej wielkości (w tundrze Timan para znajduje się w odległości 2-3 km od pary, powierzchnia stanowiska to 4-9 km2, Gladkov, 1941 r., Na południowym Jamale odległość między gniazdami wynosi 2-3 km, Osmolovskaya). Obszary są bronione w sposób bezwładny.

Liczba jaj w lęgu jest bardzo zróżnicowana, najwyraźniej ze względu na warunki żywienia: zwykle 3-4, w „dobrych” latach do 7, w „złych” 2-3. Niewątpliwie brak gniazdowania myszołowów na północy przy braku lemingów (Larson, 1935, uważał, że w Laponii liczba par lęgowych gryzoni w ciągu roku jest 15 razy mniejsza niż w sprzyjających latach, na Półwysep Kolski w miejscach, gdzie w 1895 r. codziennie spotykano gniazda myszołowa, w 1901 r. nie było ani jednego zajętego gniazda, Pearson, 1904 r., w Laponii podczas nagłej epizootii lemingów z 67 lęgów zajętych przez myszołowy (tylko jedno pisklę) pozostały tylko w pięciu gniazdach, resztę stanowili porzuceni rodzice, Wszechświat itp. Wielkość jaj (110) 48-59x40,5-46,5 średnio 54,97x43,54 mm (Hartert, 1913).

Rozpoczyna się inkubacja, sądząc po różnicy wieku piskląt, wraz ze złożeniem pierwszego jaja oboje rodzice wysiadują (według obserwacji w Ameryce Północnej, Burns, 1915, przez 28 dni). Pojawienie się piskląt od końca czerwca i pierwszej połowy lipca, w zależności od terminu nieśności (według obserwacji Osmolowskiej na Jamale różnicę w okresie nieśności określa w pewnym stopniu lokalizacja gniazdo: na wysokich klifach gniazda zajmowane są nieco wcześniej niż w wilgotnej niskiej tundrze).

Pisklę opuszczając jajko waży 34,5-45 g, dwudniowe około 50 g (Jamał, Osmolovskaya). Nowo wyklute pisklęta znaleziono w Laponii 22 czerwca i 5 lipca (Pearson, 1899, 1904), w tundrze Timańskiej w dniach 24 czerwca - 10 lipca (Gladkov, 1941) ok. Vaygach 27 czerwca (Pearson, 1899), na południu. Jamał, 9-16 lipca.

Już 3-4 dni po wykluciu drugi strój puchowy zaczyna się przebijać w pisklętach, a zmiana pierwszego stroju puchowego, z wyjątkiem głowy, kończy się w wieku 7 dni, a po 10 dniach - drugi strój puchowy rozwija się całkowicie, po 12-14 dniach konopie łopatki zaczynają się przebijać, lotki, następnie pióra ogonowe, po 28 dniach w pisklęciu pozostaje tylko trochę puchu, po 35 dniach młode są w pełni opierzone, ale lotki nie osiągnęły jeszcze pełnej długości, w tej chwili znajdują się poza gniazdem.

Młode osobniki latające w Laponii znaleziono 17 sierpnia, mniej więcej w połowie tego miesiąca, oraz w tundrze Timan, na Jamale, w dniach 13-20 sierpnia. Waga latających młodych osobników w tym czasie prawie osiąga wagę dorosłych: u samców 900-1000 g, u samic 1100-1200 g (Osmolovskaya). Śmiertelność piskląt w latach niekorzystnych dla warunków żywienia jest bardzo wysoka: w 1942 r. Na południu. W Jamale, przy lęgu 4 jaj, lęg miał średnio 2,7 młodych (Osmolovskaya). Młode pisklęta giną zwykle w wieku 10-14 dni, kiedy samica przestaje rozprowadzać lęg, ale ofiarę składa dopiero w gniazdo (Kucheruk i Dunaeva, 1941).

Czasami młodsze pisklęta są zjadane przez starsze, czasami umierają z głodu. Na lisy myszołowy cierpią również lisy polarne, psy zaprzęgowe i być może biała sowa. Według obserwacji w tundrze Timan jaja myszołowa są czasami porywane przez wydrzyki (Gladkov, 1941). Komary i komary bardzo irytują pisklęta (Finsch, 1879).

Nie wystarczająco zbadane. U ptaków w pierwszym rocznym upierzeniu rozpoczyna się wczesną wiosną, a nawet pod koniec zimowania: zmiana małego upierzenia na łopatce, grzbiecie, osłonkach skrzydłowych, wole na początku maja, następnie linienie - najwyraźniej z powodu rozrodu - ustaje, wznowienie w lipcu. Początek linienia osobników dorosłych przypada na koniec okresu lęgowego (na Kaninie, w tundrze Timanskaya i Bolshezemelskaya, na Jamale w pierwszej połowie lipca).

Okazy późnej jesieni (znalezione na przełomie października i listopada) już w świeżym upierzeniu. Do czasu odlotu w sierpniu u starych ptaków przednie, 3-4 lotne pióra lotne pozostają niezmienione. Sekwencja zmiany lotek nie jest do końca jasna - być może, w przeciwieństwie do innych gatunków z rodziny, zaczyna się od środka, od 7 lotu, i przechodzi do zewnętrznych i wewnętrznych krawędzi.

Pióra ogonowe pierzą się ze środkowej pary, ta ostatnia zostaje zastąpiona drugą parą od krawędzi ogona. W przebiegu linii występują dość znaczne odchylenia osobiste. Kolejność zmiany strojów jest zwykła: pierwszy strój puszysty - drugi strój puszysty - pierwszy strój roczny (gniazdowy) - drugi strój roczny (ostateczny) itp.

Na obszarze lęgowym głównym pokarmem myszołowów są lemingi, na zachodzie Lemmus lemmus, na wschodzie L. obensis, a zwłaszcza Dichrostonyx torquatus. Zależność płodności, śmiertelności i sezonowości od „zbiorów” lemingów została wskazana powyżej. Myszołów poluje lub skradem, siedząc na ziemi i czekając na zbliżającą się zdobycz lub w locie, lecąc powoli i nisko, około 8-10 d nad ziemią, czasami „trzęsąc się” w miejscu jak pustułka.

Obszar łowiecki wynosi około 1 1 / 3-3 km (Jamał). Jeśli jest dużo lemingów, sezonowe zmiany w diecie są niewielkie. Ale w niesprzyjających latach ptaki, zwłaszcza pardwa, zaczynają odgrywać ważną rolę w reżimie paszowym, chociaż w ten sposób nie można zapewnić normalnego zapotrzebowania młodych na pożywienie.

W okresie lęgowym oprócz lemingów, nornica Middendorfa, nornica wąskogłowa, szczur wodny, zające białe, gronostaj, łasica - od ssaków, od ptaków po kuropatwę, młode pisklęta gęsie, pisklęta gęsie, niegdyś dorosłe gęsi tego gatunku gatunek, babka lapońska itp. (Jamał), na Vaigach - girlanda śnieżna, w 1938 r. tundra timańska preferuje żerowanie na kuropatwach, w tych samych warunkach w Laponii - drozd białobrązowy, świergotek i inne ptaki.

Na zimowiskach w europejskiej Rosji myszołowy żywią się różnymi mysimi gryzoniami, a także innymi ssakami (wymieniana jest łasica, dla Niemiec nawet zającem) i ptakami, w tym kuropatwami szarymi (Borovikov, 1907, Somov, 1897 itd.). ). Istnieją informacje wymagające potwierdzenia o karmieniu Canizhi odpadami z bieługi i rybołówstwa (pierwsza - na Kaninie, Bannikow, 1934, druga - w dolnym biegu Jeniseju, Tugarinowa i Buturlina, 1911).

Typowy myszołów, w locie wydaje się większy od zwykłego myszołowa. Chętniej niż ten drugi siada na ziemi. W locie charakterystyczna jest biała podstawa ogona i białe lusterko - podstawy lotek - na spodniej stronie skrzydła. Głos przypomina miauczenie lub przeciągnięty gwizdek.

Pin
Send
Share
Send
Send