Rodziny ptaków

Osa zjadacz (ptak)

Pin
Send
Share
Send
Send


Powierzchnia... Europa, z wyjątkiem skrajnej północy, zachodniej Azji na wschód od prowincji Astrabad (Gorgan) w Iranie, zachodniej Syberii do Ałtaju. W Europie Osa europejska na północ do Anglii (rzadko), w północnej Francji, Belgii, Holandii, Danii, południowej Norwegii (do 62 ° N), w Szwecji do Laponii (64 °), w Finlandii do 66 ° 30 'N. sh., południe do północnej Hiszpanii, środkowa Francja, środkowe Włochy, Grecja. W Azji Mniejszej w Anatolii (Kummerlev i Nithammer, 1935), także w południowych prowincjach Iranu nad Morzem Kaspijskim, na wschód do Astrabadu (Tersakan). W ZSRR na północy do Oboneża, Archangielska, Wysp Sołowieckich (Parovshchikov), w regionie Komi (Udora, 63 ° 20 '), w pobliżu górnej Peczory (około 62 °), na wschodzie po drugiej stronie Ural około 62-63 ° N ... sh. (Konda, Lobsynya, M. Sosva). Dalej na wschodzie Syberii występuje sporadycznie: istnieją przesłanki dotyczące rzek Vasyugan i Keti na terytorium Narym. Wrotycz pospolity b. Prowincja Tobolsk., Tobolsk, powiat Kamensk, Salair, górne biegu rzeki. Czumysh, Tomsk, Nowosybirsk, Barnauł, Koton-Karagai w południowym Ałtaju (okaz w Muzeum Zoologicznym Uniwersytetu Moskiewskiego). Na południu - na Krymie, na Kaukazie (B. Karaczaj, dystrykt Kizlyar, Dzaudzhikau i inne obszary północno-wschodniego Kaukazu, dorzecze Kuban na północno-zachodnim Kaukazie, dorzecze Alazani i Karaklis na Zakaukaziu). Zimuje w tropikalnych lasach Afryki, zwłaszcza w Liberii, na wybrzeżu Gwinei. w Angoli, Kamerunie, Kongo, rzadziej w Kenii i Ugandzie, w Afryce Wschodniej i Natalu. Podczas lotu z Bosforu do Gibraltaru, w ZSRR, głównie w południowej części europejskiej Rosji, na Krymie i na Kaukazie, w Turkiestanie zdarza się to rzadko (pojedyncze znaleziska jesienią, sierpień - wrzesień, u podnóża Kara- Tau i Syr Darya, Zarudny, 1911, w Turkmenistanie. Być może obejmuje to również zjadacza os z Gansu (Lennberg, 1924) i złapany podczas migracji w Xinjiangu w górnym biegu Yarkand-Darya (Sharp, 1891).

Charakter pobytu... Osa europejska jest ptakiem wędrownym z dużą przerwą między miejscami gniazdowania a zimowiskami. Przyjazd późny (według Stresemanna 1941, w związku z okresem rozrodu os socjalnych). Zimuje od października do kwietnia. Przybycie do ZSRR obserwowano pod koniec kwietnia - w pierwszej połowie maja (jednak dla Besarabii, jakby pod koniec marca, w tym samym czasie w obwodzie charkowskim, dla Smoleńska wskazano w połowie kwietnia - 14 kwietnia, 18 kwietnia). Dla północy i Uralu podaje się późniejsze daty (druga połowa maja w obwodzie mołotowskim koło Ufy, rzekomo dopiero 26 maja, ale w obwodzie kameńskim na Syberii Zachodniej 10 kwietnia). Migrujące osobniki znajdują się najwyraźniej późno, aż do ostatniej trzeciej maja (22 maja, obwód kujbyszewski. 21 maja, Rostów nad Donem). Jesienny ruch obserwuje się już od sierpnia, ale pod koniec tego miesiąca na miododoły polowano również w okolicach Chołmogór, a na środku - w środkowej Peczorze. Wędrówka brutto występuje w różnych dniach września, pod koniec września jest mniej ptaków (25 września pod Moskwą, w rejonie Kurskim 27 września), drugie w październiku (Kaukaz, Krym, pod Połtawą 23 października). ). Przejazdy pojedynczymi, parami i stadami od 5 do 50 ptaków (obwód czkałowskaja, Zarudny, 1892).

Siedlisko... Lasy wysokopienne, najczęściej mieszane lub liściaste, rzadziej - na północy - iglaste, w tym przypadku - sosnowe. Występowanie związane jest z obecnością błonkoskrzydłych (os), dlatego preferowane jest połączenie lasu z otwartymi przestrzeniami. Poszczególne pary w znacznej odległości od siebie. Głównie na równinie, rzadziej na pogórzu, ale na Kaukazie do 1200-1300 m (Ptuszenko, 1938), a nawet 1980 m (Dal, 1948).

Numer... Umiarkowany, nigdzie nie można nazwać osyożercy licznym (na migracji występuje w niektórych miejscach - na Krymie i na Kaukazie), na północ od 55-56 °, a na Syberii jest bardzo rzadki. Odnotowano wahania w liczbie przypisywane liczebności lub niedoborowi owadów, które stanowią główne pożywienie osy (w regionie charkowskim według Somowa z 1897 r., Rzadkie na początku XIX wieku, później powszechne, wiele latem 1892 r. z dużą hodowlą os, według Chomyakowa, 1900 r., w Riazaniu wiele w 1892 r. i nieliczne w 1898 r.). Istnieją oznaki zmian płodności w zależności od warunków żywienia (słaba reprodukcja i wysoka śmiertelność w latach z wilgotnym deszczowym latem, Uttenderfer, 1939, wzmożona reprodukcja w latach sprzyjających, Somov, ten ostatni budzi wątpliwości).

Reprodukcja... Cykl jest późny we wszystkich częściach pasma, bez różnic równoleżnikowych (wyjątkiem jest Kaukaz). Na przełomie maja i czerwca świeże lub słabo wyklute lęgi notowano w Laponii, w okolicach Pskowa, Gorkiego, Moskwy, Kałudze, na Białorusi i Ukrainie (Uman). W tym samym czasie murowano również w Europie Zachodniej. Jednak w Khangakurt na Malaya Sosva, Zap. Syberia już 3 czerwca w gnieździe osy nie było jaj (Skalen, 1940). Na Kaukazie cykl jest wcześniejszy: w pobliżu Dzaudzhikau 11 maja 1925 r. (Boehme 1926) znaleziono świeże pełne lęgi, a 12 czerwca 1937 r. W jednym gnieździe niedaleko Karaklis w Armenii znaleziono silnie wyklute jajo. wylęg piskląt w innym (Spangenberg, 1948). Gniazda zlokalizowane są w lasach, często bliżej krawędzi lub przy polanach, użytkowanych od kilku lat (Moskwa), na drzewach różnych gatunków (brzoza, grab, dąb, sosna, świerk, modrzew). Czasami budynki innych ludzi są zajęte - wrony lub myszołowy, czasami gniazda buduje sam zjadacz os. Ich rozmiary są stosunkowo małe (średnica 600-650, wysokość 200-300 mm, obwód leningradzki. Pleske i Bikhner, 1881, średnica 590, wysokość 370, Karaczaj, Ptuszenko, 1915), zwykle gniazda znajdują się na bocznych gałęziach w pobliżu rozwidlenia, często wysoko nad ziemią, na 10-20 m, czasem nawet niżej (3-3,5 m. Malaya Sosva, Skalon). Gniazdożerne osy z gałązek, czasem z domieszką sosnowych łap, kory itp., Prawie bez ściółki, ale „udekorowane” zielonymi gałązkami i liśćmi (być może ze względu na to, że w przeciwieństwie do większości innych ptaków drapieżnych, pisklęta zjadły osy) wypróżniają się w gnieździe, a resztki pożywienia z gniazda nie są usuwane przez stare zjadacze os). Początek dojrzewania, stałość par i miejsc lęgowych oraz gry godowe nie były badane w naszym kraju. Sprzęg 2 jaj, rzadziej 1, jako wyjątek wskazano 3 lub 4 jaja (3-6 - prowincja Kazan, 2-3 jaja - obwód Kujbyszewa, 3-4 - obwód Charków. 3-Gorky region, 3 - 4 - obwód pskowski), mogą jednak wystąpić nieporozumienia. Jajka są zaokrąglone grubym i jasnym wzorem kasztanów, który prawie pokrywa główne tło. Wymiary (8) 47-52,4x40,7-43,2 (Somov, 1897), 47-51x38,5-41-41,5 mm (Mińsk, Shnitnikov, 1913), (3) 51-53 x41,9-43 (Armenia, Spangenberg, 1948).

W gnieździe są 1-2 pisklęta (Zalessky, 1921, wskazuje na obecność 3 puchowych kurtek w gnieździe w Tomsku 4,7. 1917, Khakhlov, 1937, donosi obserwacja 28. VI w górnym biegu rzeki Chumysh , lęg składający się z 2 starych i 3 młodych, ale jest to bardzo wczesna data). Oboje rodzice wysiadują (na gnieździe polowano również na samce), okres inkubacji to około miesiąca: pisklęta w pierwszym upierzeniu omszonym w pierwszej trzeciej lipca (10 lipca Obwód leningradzki, 7-8 lipca Wschodnia Białoruś, 11 lipca Moskiewskie obrzeża itp.), Puchnięte pod koniec lipca z niedorozwiniętymi skrzydłami około połowy sierpnia (na początku - w pierwszych dniach miesiąca). Pisklęta wychodzą z gniazda z jeszcze niedojrzałymi (poniżej 300 mm długości) lotkami i pozostają blisko niego przez długi czas. Okres lęgowy nie trwa długo, około 40-45 dni. W karmieniu piskląt zaangażowani są oboje rodzice, ale główną rolę odgrywa samica: zdarzały się przypadki, gdy po śmierci samicy samiec porzucił lęg (Bichner i Pleske, 1881).

Linienie... Nie wystarczająco zbadane. Podobnie jak w przypadku innych ptaków drapieżnych, zmiana pierwszego rocznego upierzenia osy rozpoczyna się wcześniej niż linienie u starych ptaków, już od przybycia (początek maja), a proces ten obejmuje małe piórko i tylne pióra lotne (9 i 10). ), ale potem najwyraźniej zawieszone. Dorosłe ptaki zaczynają zmieniać duże upierzenie, gdy pisklęta zmieniają upierzenie od pierwszego do drugiego, czyli około połowy lipca, z dość znacznymi wahaniami w czasie: samce są nieco później niż samice, na początku sierpnia. Kolejność zmiany piór lotek jest jak u innych przedstawicieli rodziny jastrzębi, od 10 do 1, pióra ogonowe - od środkowej pary do krawędzi ogona (tę ostatnią można zastąpić drugimi piórami od krawędzi, oraz skrajna para - przedostatnią). Przebieg linienia jest powolny, miesiąc po jego rozpoczęciu, tylko 3-4 tylne lotki pierwotne (zwykle 10-8) są zastępowane, do czasu, gdy pierzenie się opuści, linienie jest dalekie od zakończenia (według Wiserby, 1938 dorosłe ptaki linieją do października, ale czasami przed zimą, a nawet wiosną). Linienie - raz w roku zakończone. Kolejność zmiany strojów: pierwszy strój puszysty - drugi strój puszysty - pierwszy strój roczny (gniazdowy) - drugi strój roczny (końcowy) itp.

jedzenie... Wszystkie osy są wysoce wyspecjalizowanymi entomofagami. Ich głównym pokarmem są larwy błonkoskrzydłych społecznych, przede wszystkim os, a następnie trzmieli. Sposób polowania: osa siedząc na gałęzi drzewa lub lecąc powoli, obserwuje owady, zauważa gniazdo, a gdy je znajdzie, łamie je łapami (czasem grzebiąc się o połowę ciała). Osa zjada żądłem. W związku z tymi cechami żerowania osy warto zwrócić uwagę, że ma upierzenie czoła i uzdy - gęstych piór, a nie szczeciny, stęp jest krótki, ale mocny, chroniony grubymi tarczami, palcami z długimi, ale lekko zakrzywionymi pazurami, w przybliżeniu jednakowo rozwiniętymi - służą głównie do kopania, a nie chwytania i zabijania zdobyczy, słabe wygięcie pazurów ułatwia również poruszanie się po ziemi (chodzenie), nozdrza wąskie, szczelinowe , chroniony przed zapychaniem podczas pracy w ziemi. „Żniwa” błonkoskrzydłych prawdopodobnie wpływają na rozmnażanie się osy (liczba jaj w lęgu, wielkość jaj? Według Somowa, 1897). W ZSRR larwy, osy i dorosłe owady są wskazywane jako pokarm dla os Vespa germanica, Polistes gallicus i inne, jako dodatkowe pożywienie - gąsienice, klaczki, duże chrząszcze, także żaby, węże, małe ptaki i gryzonie. Pokarm od przybycia i przed wyjazdem jest podobno bardziej zróżnicowany niż w okresie lęgowym, kiedy osy żerują prawie wyłącznie na błonkoskrzydłych (ptaki niekiedy przenoszą je do piskląt w całych gniazdach). Ze względu na charakter żerowania os wyrzucają małe wypluwki (wypluwki można jednak znaleźć nawet w gniazdach, Zarudny, 1911).

Znaki terenowe... Osa europejska jest podobna do myszołowa, ale w locie różni się dłuższymi i węższymi skrzydłami, długim ogonem i węższą głową wyciągniętą do przodu. Lot jest lekki, ale raczej powolny, ze sporadycznymi trzepotami skrzydeł i rzadko szybuje. Trochę ostrożny, szczególnie przy gnieździe. Cichy, głos jest krótkim, dźwięcznym gwizdkiem „nie-i-nie”. Opis. Wymiary i konstrukcja. Budowa jest lekka, skrzydła i ogon są długie, więc ptak wydaje się większy niż w rzeczywistości. Dziób niski, bez występu na krawędzi dzioba (ze względu na charakter żerowania). Nozdrza są wąskie, szczelinowe, ukośnie ustawione. Wędzidełko i czoło, okolice oczu pokryte są gęstymi piórami przypominającymi łuski. Formuła skrzydła 3> = 4> 2> 5> 6> 1> 7. Wentylatory są zwężone - wewnętrzne są na 1-5 kołach zamachowych, zewnętrzne na 2-5. Ogon jest lekko zaokrąglony, z 14 piór ogonowych. Stęp jest upierzony do połowy, pokryty małymi tarczami. Łapa jest słaba w porównaniu ze zjadaczami os z Azji Wschodniej: długość środkowego palca jest zwykle mniejsza niż 45 mm (bez pazura). Waga samców 4 (580), 600, 718, 730, samic (3) 825, 930, 950 g. Skrzydło samców (46) 370-423, samice (50) 372-435, w jednym przypadku 447 mm, na średnio odpowiednio 402,2 i 409,9 mm.

Ubarwienie... Pierwszy puszysty strój osy jest biały z żółtawym odcieniem na plecach, drugi puszysty strój - w wieku około 2 tygodni - jest biały z lekkim szarawym odcieniem. Kolor upierzenia jest polimorficzny i ogólnie można go zredukować do czterech typów: 1) jednolicie brązowy po stronie grzbietowej i brzusznej, czasem nieco jaśniejszy, 2) brązowy po stronie grzbietowej, jasnobrązowy z mniej lub bardziej widocznymi białymi piórami po stronie brzusznej, 3) brązowa po stronie grzbietowej i pstrokata - biała z szerokimi brązowymi poprzecznymi paskami na piersi, bokach, brzuchu, 4) brązowa po stronie grzbietowej i biała z kilkoma ciemnymi podłużnymi smugami po stronie brzusznej. Ten polimorfizm jest charakterystyczny dla wszystkich grup wiekowych, ale jest szczególnie wyraźny u ptaków w pierwszym rocznym upierzeniu. W ostatnim (drugim rocznym) upierzeniu osa jest szaro-brązowa po stronie grzbietowej z mniej lub bardziej widocznymi ciemnymi pniami, czasami rozszerzającymi się w podłużne plamki, na czubku głowy, uzdy, policzkach często występuje szary nalot ( pozornie tylko u samców), lotki są brązowawe z czarniawo-brązowymi wierzchołkami, z białymi podstawami i ciemnymi poprzecznymi paskami, ogonowe z 3-4 poprzecznymi paskami - szerokie na wierzchołku i wąskie bliżej podstawy oraz charakterystyczny wzór „mory” podczas gdy pasek wierzchołkowy jest oddzielony od tych leżących bliżej podstawy szerokim odstępem. Czasami na głowie i szyi powstaje biały kolor w postaci smug u nasady piór lub nawet głowa jest biała z ciemnobrązowymi smugami. Strona brzuszna jest brązowawa lub biała z brązowawym wzorem poprzecznym lub brązowawa z białymi piórami lub biała z kilkoma ciemnymi podłużnymi prążkami.

W pierwszym rocznym upierzeniu zjadacze os są brązowe po stronie grzbietowej, często z białawymi plamkami na czubkach piór na głowie, szyi i skrzydłach głowy nie mają szarego odcienia; osobniki są bardziej powszechne. Strona brzuszna jak u dorosłych, z tymi samymi różnicami, ale nie znaleziono osobników z prawidłowym brązowym wzorem poprzecznym. Krzyżowanie się ogona jest zwykle bardziej jednolite. Tęczówka u dorosłych jest żółta lub pomarańczowa, u młodych osobników szarawo-żółta lub szarawa, u dorosłych ciemnoszara, u młodych bladożółta, dziób jest czarnawy, u podstawy żuchwy żółknie, pazury czarne.

Systematyczne uwagi... Populacje zjadaczy os w niektórych częściach zasięgu nie są całkowicie jednorodne, jak można by się spodziewać, ale nie tworzą ras geograficznych. Nie ma między nimi ekologicznych różnic. Rozkład typów barwnych w całej badanej przez nas serii (ok. 200 osobników) przedstawia się następująco: jasne 6%, barwne 34%, „pośrednie” między nimi i ciemne 26%, ciemne 34%. W niektórych populacjach stosunek ptaków o różnych typach ubarwienia zmienia się: w obwodzie moskiewskim np. 5% jasne, 15% pstrokate, 30 ° / o „pośrednie”, 50% ciemne. W regionie Wołgi w b. W powiecie Korsun jasny 0%, barwny 44%, „średniozaawansowany” 36%, ciemny 20%. W kolekcji nie ma ciemnych ptaków w pobliżu wschodnich granic zasięgu w północno-zachodniej Syberii i na Uralu. Należy zauważyć, że w jednym gnieździe (region moskiewski) dwóch piskląt znaleziono jedno ciemne i jedno pstrokate. Istnieją pewne różnice w średnich rozmiarach skrzydeł poszczególnych populacji.

Zatem różnice między populacjami nie wyrażają izomorfizmu geograficznego, ponieważ małe i duże osobniki lub populacje z przewagą określonych typów kolorów występują w „mieszance”. Osy zjadacze gniazd w górskich lasach Kaukazu i siewy stoją nieco od siebie. Iran (Astrabad). Wśród 5 znanych osobników lęgowych z Kaukazu i siewu. Iran (Karaczaj, Alazan, Karaklis na Kaukazie, Tersakan i północny Iran) - wszystkie ptaki są koloru ciemnobrązowego. Ich wielkość jest znacząca: samce (2) 412 - 422, średnio 417, samice (3), 405, 420 i 447, średnio 424 mm. Ponadto ptaki te różnią się pod pewnymi względami ekologicznymi (wczesny cykl zjawisk okresowych).

Źródło: Ptaki Związku Radzieckiego, t. 1. - M.: Sov. nauka, 1951

CO JEDZIE

Główną część diety osów stanowią larwy, poczwarki i dorosłe osobniki błonkoskrzydłych: pszczoły, osy, trzmiele i szerszenie. Czasami osy żywią się również innymi owadami, na przykład robakami i pająkami. Często ptaki te łapią żaby, gryzonie i pisklęta innych ptaków. Zjadacze os nie stronią również od dzikich owoców i jagód.

Ptaki te zwykle żerują na ziemi lub siedzą na gałęzi i obserwują, gdzie wylatują osy i pszczoły. Po znalezieniu wejścia do podziemnego gniazda osa schodzi na ziemię, aby za pomocą pazurów i dzioba wygrzebać stamtąd larwy. Ponadto zjadacz osy łapie również podrażnione owady, które latają wokół niego.

Przed zjedzeniem dorosłego owada ptak wyciąga żądło. Osy niszczy również gniazda wiszące na gałęziach lub w zagłębieniach drzew. Swoje pisklęta karmi larwami błonkoskrzydłych - to bardzo bogate źródło białka. Pod gniazdem osyożercy można zobaczyć wiele pustych plastrów.

STYL ŻYCIA

Trzmiel zwyczajny zasiedla przestrzenie leśne.Najczęściej do gniazdowania wybiera wilgotne i lekkie lasy, położone na wysokości nie większej niż 1000 m n.p.m., gdzie znajduje wystarczającą ilość pożywienia. Chętnie osiedla się także na terenach otwartych, gdzie występują polany, zarośla i bagna. Zjadacze os starają się unikać osad i obszarów rolniczych.

Zjadacze os to ptaki wędrowne. W Europie przyjeżdżają tylko latem. Na zimę pszczoły latają do Afryki Zachodniej i Środkowej. Wraz z końcem okresu lęgowego, kiedy młode ptaki usamodzielniają się, w sierpniu lub wrześniu, ptaki gromadzą się w duże stada i przygotowują się do długiej podróży do ciepłych krajów. W połowie kwietnia - maja zjadacze os ponownie wracają do swoich miejsc lęgowych. W locie ptak ten chętnie wykorzystuje prądy powietrzne, ale unika dużych zbiorników wodnych lub przelatuje nad nimi w najwęższym miejscu - np. Na Gibraltarze.

Zjadacze śmieci spędzają mniej czasu w powietrzu niż inne ptaki drapieżne, ponieważ żywią się ziemią. Osa często siedzi na gałęziach drzew liściastych i wypatruje owadów.

REPRODUKCJA

Po powrocie z Afryki zjadacze os podzieliły się na pary i zaczęły budować gniazda. Zwykle tworzą pary na całe życie. Po 2-3 tygodniach od powrotu z południa ptaki wykonują tańce godowe. Samiec wznosi się pionowo w niebo i tam 3-4 razy trzepocze skrzydłami na plecach, jakby bili brawo, po czym wraca na ziemię.

Para zjadaczy os buduje gniazdo wysoko na gałęziach drzew. Ponieważ ptaki te gniazdują miesiąc później niż inne drapieżniki żyjące na tych szerokościach geograficznych, budują gniazda ze świeżych gałęzi, na których znajdują się młode liście. Budują podstawę z cienkich gałązek i gałązek, a następnie wyścielają gniazdo świeżymi liśćmi i zielonymi częściami roślin, aby pisklęta mogły bezpiecznie ukryć się między nimi w razie niebezpieczeństwa. W odstępie dwóch dni samica składa 2-3 brązowe jaja, które wysiadują przez 34-38 dni. Rodzice karmią pisklęta przez 18 dni.

Po zakończeniu tego okresu pisklęta są już w stanie samodzielnie otwierać plastry i połykać larwy. Po 40 dniach od urodzenia pisklęta wychodzą na skrzydłach, ale przez pewien czas wracają do gniazda po jedzenie. Pisklęta usamodzielniają się pod koniec lata.

CIEKAWE FAKTY, INFORMACJE.

  • Zimowiska zjadaczy os dzięki rzeźbie terenu przypominają europejskie lęgowiska.
  • Każdego roku, w drodze do Afryki, nad Gibraltarem przelatuje 100 000 osób zjadaczy os, a nad Bosforem prawie 25 000 osób. Po dotarciu do celu podróży ogromne stada rozpadają się.
  • Osa, która poluje, siedzi na gałęzi zupełnie nieruchomo. Kiedyś ornitolodzy zaobserwowali ptaka, który siedział nieruchomo przez 2 godziny i 47 minut.
  • W Afryce zjadacz os prowadzi skryty tryb życia, więc zachowanie tego ptaka zimą jest słabo poznane.
  • Pisklęta osy, które wyrosły, same wyjmują larwy z przyniesionych przez rodziców plastrów, wykazując się taką gorliwością, że poważnie uszkadzają gniazdo.

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE REGULARNYCH ODPADÓW

Głowa: popielaty, chroniony przed ukąszeniem przez małe łuskowate piórka. Nozdrza mają kształt szczelin, dzięki czemu nie zatykają się podczas grabienia ziemi.

Lot: w locie zjadacz os można rozpoznać po małej głowie i długim ogonie w paski.

Niosąc: Zwykle w gnieździe osy pospolitej znajdują się 2-3 brązowe jaja pokryte czerwonymi lub rdzawymi plamkami.

Upierzenie: zwykle ciemnobrązowy z białą obwódką na piórach. Dolna część ciała jest jaśniejsza i bardziej nierówna.

Nogi: duże, mocne, z ostrymi pazurami. Zjadacz os używa pazurów, aby wydostać osy z gniazda.


- Miejsca lęgowe
- Zimowanie

GDZIE NURKOWA

Trzmielojad gniazduje na obszarze od północno-wschodniej Szwecji po Ob i Jenisej na Syberii i południowym regionie Morza Kaspijskiego na granicy z Iranem. Zimy w Afryce Zachodniej i Środkowej.

OCHRONA I KONSERWACJA

Zjadacze os są pod ochroną. Populacja tych ptaków zmniejszyła się w ciągu ostatnich 50 lat. Wiele ptaków podczas przelotów nad południową Europą staje się ofiarą myśliwych.

Osa i osa. Wideo (00:02:31)

Wideo szkicujące o osach publicznych i drapieżniku, który na nie poluje - osa, przyroda Białorusi, owady społeczne, osy, drapieżniki, ptaki, trzmielojad, zachowania zwierząt Subskrybuj wideo - https://www.youtube.com/user/ Byshnev

Zjadacz osy. Wideo (00:03:03)

15 września 2012 roku przybył pospolityożerca, który spadł z nieba na teren przepompowni wody Teploseti. Ptak jest bardzo wychudzony i podczas wstępnych badań nie stwierdzono żadnych innych oznak infekcji ani obrażeń. Osoed w każdy możliwy sposób odrzucał wszelkie oferowane mu jedzenie w postaci jednodniowych kurczaków i twarożku z miodem. Dopiero następnego dnia zjadłem miodową galaretkę z siekanego kurczaka. Prosimy o pomoc przy miodzie dla zjadacza os. (szczegóły podano w grupie http://vk.com/club10042840) Ptak jest wymieniony w Czerwonej Księdze regionu Uljanowsk.

Pospolity zjadacz os. Ptaki Brateevograd. Wideo (00:00:56)

W Maryino i Brateevo osę widziano jesienią i wiosną podczas lotów, według niewiarygodnych informacji rzekomo widywano ją latem na dachach domów i na nieużytkach zalewowych Brateevskaya. Co tam zrobili, pozostaje nieznane.
Wiosną, latem i jesienią zjadacz osy jest najczęściej obserwowany na pustkowiach Czagińskiego i na końcu Bulwaru Myaczkowskiego, gdzie osa mógł dostać się do gorąca polowania.

Oznaki.

Osa jest drapieżnikiem średniej wielkości, około 1,5 razy większym od wrony. Przede wszystkim ptaki drapieżne są podobne do myszołowa. Mała, wąska głowa, brak wyraźnych brwi charakterystycznych dla wielu drapieżników oraz mały dziób sprawiają, że osa przypomina kukułkę. Ubarwienie jest niezwykle zmienne, zwłaszcza od dołu - od jednolitego ciemnobrązowego lub ciemnobrązowego do żółtego i prawie białego poprzez różne warianty przejściowe, a także z udziałem czerwieni. Najczęściej są cętkowane i prążkowane. Od góry kolor nie jest tak zmienny, szaro-brązowy lub brązowy. W diagnostyce ważny jest kolor ogona: jest on również zmienny, generalnie szaro-brązowy, ale wierzch ogona jest zawsze z szerokim, ciemnym prążkiem wierzchołkowym oraz dwoma jaśniejszymi i węższymi paskami bliżej nasady piór ogonowych. Poniżej, na szarym tle ogona, znajdują się również trzy ciemne paski, ale dwa z nich są wyraźnie widoczne, a trzeci jest częściowo zakryty dolnymi osłonami. Na spodzie skrzydła znajduje się wiele dużych ciemnych smug, które u większości ptaków tworzą kilka pasów wzdłuż skrzydła, zawsze na tylnej krawędzi skrzydła znajduje się wyraźny ciemny pas, a także duża plamka na fałdzie nadgarstka, który w ciemnych osobnikach łączy się z resztą koloru. Skrzydła stosunkowo wąskie, ogon długi i lekko zaokrąglony. Pod światło latający ptak wygląda jak ciemna sylwetka, ale dla zjadacza osy warto zauważyć, że w tym samym czasie prześwitują pierwotne pióra latające. Oczy u dorosłych są jasnożółte. Lot jest trochę „luźny”, „kruk”, w locie szybowcowym utrzymuje skrzydła lekko zgięte, ale jednocześnie tylna krawędź skrzydła jest prawie prosta. Rzadko unosi się w powietrzu, trzymając skrzydła w jednej płaszczyźnie. Z bliska, oznaki zjadacza os to twarde, zaokrąglone pióra wokół dzioba, podobne do łusek. Stęp pokryty jest ze wszystkich stron małymi wielobocznymi tarczami. Pazury są stosunkowo krótkie i tępe. Samiec jest bardziej szary na wierzchu niż samica, głowa najczęściej jest popielata, samica jest bardziej brązowa na górze, samica jest zwykle bardziej pręgowana poniżej niż samce.

Młode osobniki są jeszcze bardziej zmienne niż dorosłe, średnio ciemniejsze i mają bardziej pasiaste skrzydła, często na grzbiecie są jasne plamy, ciemne końce piór pierwotnych zajmują więcej miejsca niż u dorosłych, wzdłuż tylnej krawędzi ogona i skrzydła, a także wzdłuż szczytów cholewki przechodzi przez nie wąski jasny pasek, osłony skrzydeł, a ciemny pasek wzdłuż tylnej krawędzi skrzydła jest niewyraźny: nie ma 3, ale 4 ciemne paski na ogonie, oba powyżej i poniżej i są mniej wyraźne niż u dorosłych, zwykle na lędźwiach znajduje się jasny prążek, często głowa jest jaśniejsza niż tułów. Oczy są ciemne. Osa czubata żyje na wschodzie zachodniej Syberii. Waga 600-1000 g, długość 52-60, skrzydło samców 38,6-43,4, samice - 39,8-44,7, rozpiętość 135-150 cm.

Rozpiętość.

Większość Europy i zachodniej Azji, na wschodzie - do Ałtaju, m.in. w większości strefy leśnej Uralu. Ogólnie rzecz biorąc, osa zjadacz jest raczej rzadkim ptakiem. Najczęściej występuje w środkowej i południowej tajdze.

Styl życia.

Gniazdują w różnych lasach, przeważnie mieszanych, z polanami i łąkami, polami siana. Ptaki drapieżne przybywają później niż wszystkie ptaki drapieżne, na większości obszarów - na początku maja. Najwyraźniej nie są przywiązane do określonego obszaru i co roku zmieniają miejsce lęgowe. Lot godowy samca składa się ze stromych startów i nurkowań z nawoływaniem i trzepotaniem skrzydeł nad jego plecami. Najczęściej nowe gniazdo buduje się ze świeżych, zielonych gałązek. Gniazda o średnicy 0,5-0,8 mi wysokości 0,2-0,6 m znajdują się na drzewach, zawsze wewnątrz korony, zwykle w pobliżu pnia, na wysokości 8-15 m. Konstrukcja jest dość krucha, niekiedy rozpada się koniec zagnieżdżenia. Czasami osy zajmują stare gniazda wron i myszołów, kończąc kilka z nich. W lęgu przeważnie 2 jajka, rzadko - jedno, jeszcze rzadziej - 3. Tło jest kremowe lub ochrowe, z ciemnobrązowymi, brązowymi i jaśniejszymi plamkami i plamkami. Często plamki są bardzo ciemne i duże, prawie całkowicie zakrywające jajko. Wielkość jaj - 44 60 x 35-45 mm. Okres inkubacji wynosi 28-35 dni. Samce i samice inkubują w przybliżeniu jednakowo, żywią się po kolei niezależnie. Do gniazda regularnie przynoszą świeże gałęzie z liśćmi. Ludzie są traktowani dość tolerancyjnie i nawet gdy pojawią się pod drzewem, nie odlatują z gniazda. Pierwszy puchowy strój piskląt jest biały, na grzbiecie żółtawy; od ok. 2 tygodnia życia pojawia się drugi puszysty strój o szaro-białym kolorze. Pisklęta siedzą w gnieździe przez około 1,5 miesiąca.

Jedzenie.

Jedzenie jest bardzo wyspecjalizowane. Podstawę jadłospisu dorosłych ptaków i piskląt stanowią osy, ale nie dorosłe owady, lecz larwy, które rozwijają się w glinianych lub „papierowych” gniazdach os zawieszonych na drzewach. Zjadacze os umiejętnie znajdują takie gniazda, cierpliwie tropiąc osy. Znalezione gniazdo zostało rozerwane lub rozkopane. Sztywne upierzenie chroni ptaka przed użądleniami osy. Osa chwyta je dziobem, miażdży ich brzuch i wrzuca w miejsce okradzionego gniazda. Rzadziej padają ofiarą gniazd trzmieli lub dzikich pszczół (nie miodowych). Z braku os łapią żaby, jaszczurki, małe ptaki, gryzonie, duże owady - chrząszcze, koniki polne itp.

Wyjeżdżają na zimowanie w sierpniu-wrześniu, niektóre pozostają do października. Zimują w Afryce. Zaczynają rozmnażać się w wieku 2-3 lat.

Pospolity zjadacz os jest wymieniony w Czerwonych Księgach Obwodu Swierdłowskiego i Kraju Salda.

Wykorzystany materiał z książki V.K. Ryabitseva
„Ptaki Uralu, Uralu i zachodniej Syberii”.
Odniesienie do definicji
Wydawnictwo Ural University 2001

Menu główne

  • Strona główna
  • Loons
  • Perkoz
  • Pelikan
  • Bocian
  • Flamingi
  • Anseriformes
  • Falconiformes
    • Rybołów
    • Pospolity pożeracz osy
    • Kania czarna
    • Błotniak polny
    • Błotniak stepowy
    • Błotniak łąkowy
    • Błotniak błotny
    • Jastrząb gołębiarz
    • Krogulec
    • Myszołów
    • Myszołów
    • Serpentynowy
    • Orlik grubodzioby
    • Orlik krzykliwy
    • Złoty Orzeł
    • Orzeł bielik
    • Merlinie
    • Sokół wędrowny
    • Hobby
    • Derbnik
    • Kobchik
    • Pustułka zwyczajna
  • Kurczaki
  • Jak żuraw
  • Siewkowe
  • Gołębi
  • Kukułka
  • Sowy
  • Podobny do kozy
  • Szybki
  • Skorupiaki
  • Dudek ptak
  • Dzięcioły
  • Wróblowaty

Pin
Send
Share
Send
Send