Rodziny ptaków

Tajskie parki narodowe

Pin
Send
Share
Send
Send


Nazwa dwumianowa: Alcippe grotei Jean Théodore Delacour, 1936

Fulvetta czarnobrzawa (Alcippe grotei) to gatunek ptaka wróblowego o długości od 15,5 do 16,5 cm z rodziny Alcippeidae. Znajduje się w

subtropikalne lub tropikalne wilgotne, wiecznie zielone lasy górskie, przylegające do nich rośliny wtórne i bambus w Kambodży, Laosie, Tajlandii i Wietnamie.

Często jest uważany za współistniejący z górskim fulvetta, Alcippe peracensis, ale te dwie formy różnią się morfologią i wokalizami i są oddzielone wysokościowo. Fulvetta czarnobrzucha występuje głównie poniżej 400 m, a fulvetta górska powyżej 900 m.

Obie mają ciepłobrązowy grzbiet i ogon, białawy spód, szarą twarz i łupkowo-szarą koronę z czarną linią poniżej. Czarnobrązowy ma brązowe boki i słabsze białe oczy, został opisany jako trochę jak skrzyżowanie górskiej fulvetty z szarymi policzkami.

Czarnobrew ma piosenkę yu-chi-chiwi-chuwoo, yu-uwit-ii-uwoo, podczas gdy góra to yi-yuii-uwee-uwee.

W tym artykule wykorzystano materiał z Wikipedii opublikowany na licencji Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. Ewentualne zdjęcia pokazane na tej stronie mogą, ale nie muszą pochodzić z Wikipedii, zobacz szczegóły licencji dla zdjęć w wierszach zdjęć.

Pin
Send
Share
Send
Send