Rodziny ptaków

Amerykańska czarna katarta

Pin
Send
Share
Send
Send


Zakończenie kostarykańskie Pura vida.

Moim następnym punktem było miasteczko, czy też, jak się okazało, wioska Tarcoles, położona nad Oceanem Spokojnym w kurorcie Puntarenas. Trzeba było się tam dostać dwoma autobusami. Zgodnie z planem z Santa Elena autobus do Puntarenas miał odjeżdżać o 5.30 rano, dwie godziny po drodze, ao 9 rano z Puntarenas musiałem wsiąść do autobusu do miasta Jaco i zanim do niego dotarłem, wysiąść w Tarcoles. Ogólnie wszystko nie jest trudne, jeśli nie weźmie się pod uwagę tego, gdzie w tej chwili byłem - na romantycznym pustkowiu, gdzie nie ma taksówek nawet w ciągu dnia, nie mówiąc już o piątej rano. Jednak kontakt z gospodynią pomógł, zamówiła mi taksówkę na piątą rano. I, cześć i pochwała dla niej, wyszła nawet, żeby mnie odprowadzić, pożegnać i upewnić się, że samochód po mnie przyjechał.

Za 15 minut kupowałem już bilet autobusowy do Puntarenas. Co prawda okazało się, że wyjeżdża o 6, a nie o 5.30, co nie jest problemem, problem okazał się, że nie jechał dwie godziny, tak jak się spodziewałem, ale wszystkie trzy ... W rezultacie przyjechałem w Puntarenas za pięć dziewiąta, autobusem już stojącym pod parą do Jaco. Tutaj też nie byłoby specjalnych problemów, wydaje się, że biegają co godzinę, ale kto wie. W rezultacie udało mi się tylko kupić bilet, ale nie miałem czasu zapalić ani wskoczyć do toalety - dobrze, że udało mi się wskoczyć do autobusu. Jeszcze półtorej do dwóch godzin w drodze, a autobus na moją prośbę zwalnia na przystanku w pobliżu Tarcoles. Chwyciłem swoją torbę, przeszedłem na nawigatorze przez kilometr i znalazłem hotel Carara, w którym miałem zarezerwowany pokój na trzy noce.

O czym zapomniałem w Tarcoles (akcent na, A), pytasz ... Tak, wszystko jest takie samo. Cztery kilometry od miasta znajduje się park Karara, do którego planowałem się dostać. Cóż, tak, wszystkie te same ptaki, tylko inne. Jest też most na rzece Tarcoles, pod którym żyją krokodyle i każdy, kto przyjeżdża w te okolice, przychodzi je zobaczyć. Jest tu też ocean. Ogólnie, sądząc po reklamie, rozrywki jest dużo. Począwszy od wyprawy na wyspy z białym piaskiem, a skończywszy na rozmaitych trasach, jeździe konnej, baldachimie, spływach kajakowych i innych rozrywkach. Ale miałem plany co do parku Karara.

W rejonie przybrzeżnym było gorąco. Nawet bardzo gorąco, zwłaszcza po chłodnym, jeśli nie nawet zimnym Monteverde. Pomyślałem, że gdybym mógł rzucić 15 stopni do Moskwy, byłoby znacznie lepiej tu i tam ... Kiedy się zameldowałem, było już południe, było już za późno na wyjście do parku, więc założyłem klapkę klapki, spodenki, wziął aparat i poszedł nad ocean. To był odpływ. Ocean przeszedł około stu metrów, odsłaniając ciemnobrązowy piasek usiany norkami krabów-widm i śladami licznych ptaków.

Zewnętrzne oznaki amerykańskiej czarnej catarty

Amerykańska katarta czarna to mały sęp, waży zaledwie 2 kg, a rozpiętość skrzydeł nie przekracza 1,50 m.

Amerykańska czarna catarta (Coragyps atratus)

Upierzenie jest prawie całkowicie czarne. Wyjątkiem jest upierzenie szyi i głowy, które pokrywa goła, szara i pomarszczona skóra. Mężczyzna i kobieta wyglądają tak samo. Łapy są szare, małe, bardziej odpowiednie do chodzenia, a nie do siedzenia na gałęziach. Pazury są tępe i nie powinny być chwytane. Dwa przednie palce są dłuższe.

Tęczówka oczu jest brązowa. Na górnej powiece jeden niepełny rząd rzęs i dwa rzędy na dolnej. W nozdrzach nie ma przegrody. Skrzydła są krótkie i szerokie. W locie amerykańska czarna katarta dość łatwo różni się od innych katartidów, ponieważ ma krótki kwadratowy ogon, który ledwo sięga krawędzi złożonych skrzydeł. Jest to jedyny przedstawiciel, który ma białą plamkę widoczną w locie na spodzie skrzydła wzdłuż krawędzi.
Młode ptaki są podobne do dorosłych, ale mają ciemną głowę i nie pomarszczoną skórę. głośne gwizdy, pomruki lub niskie szczekanie podczas walki o padlinę.

Upierzenie jest prawie całkowicie czarne.

Rozprzestrzenianie się amerykańskiej czarnej katarty

Amerykańska czarna katarta jest dystrybuowana prawie w całej Ameryce. Siedlisko tego gatunku rozciąga się od Stanów Zjednoczonych po Argentynę.

Amerykańskie siedlisko czarnych katarów

W zależności od szerokości geograficznej sęp występuje w wielu różnych siedliskach. Preferuje jednak siedliska otwarte i unika gęstych lasów. Rozprzestrzenia się również w głębi lądu i pozostaje z dala od granic przybrzeżnych.

W zależności od szerokości geograficznej sęp występuje w wielu różnych siedliskach.

Amerykańska czarna katarta pojawia się na nizinach u podnóża gór, na polach, otwartych, suchych terenach i pustyniach, na gruzach, na obszarach rolniczych iw miastach. Zamieszkuje również podmokłe lasy łęgowe, wśród łąk, bagien, pastwisk i lasów silnie zdegradowanych. Z reguły unosi się w powietrzu lub siedzi na stole lub suchym drzewie.

Cechy zachowania amerykańskiej czarnej katarty

Amerykańskie czarne katarty nie mają szczególnie rozwiniętego węchu, więc znajdują ofiarę, wypatrując ich w locie. Szybują na dużych wysokościach razem z innymi sępami, z którymi dzielą swoje terytorium łowieckie. Kiedy poluje się na amerykańskie czarne katarty, używają one ciepłych prądów wstępujących do szybowania i wcale nie machają skrzydłami, nawet od czasu do czasu.

Amerykańskie czarne katarty nie mają szczególnie rozwiniętego węchu, więc znajdują ofiarę, wypatrując ich w locie.

Sępy zaczynają szukać pożywienia po południu, zauważając zdobycz, zachowują się niezwykle agresywnie. Znalazłszy zwłoki zwierzęcia, pędzą, by wypędzić konkurentów. Jednocześnie wydają głośny gwizd, chrząknięcie lub niskie szczekanie, gdy walczą o padlinę.

Amerykańskie czarne katarty gromadzą się w małych grupach i otaczają znalezione pożywienie, rozkładając skrzydła i odpędzając inne ptaki głowami.

Te sępy są stadne, zwłaszcza gdy szukają pożywienia i spędzają noc, gromadząc się w dużych ilościach. Sępy te tworzą podziały rodzinne, które jednoczą ptaki drapieżne na podstawie nie tylko bliskiego pokrewieństwa, ale także dalekich krewnych.

Kiedy amerykańskie czarne katarty są przestraszone, zwracają zjedzony pokarm, aby szybko opuścić obszar karmienia. W tym przypadku wykonują krótkie skręty. Następnie w szybkim locie opuszczają ten obszar energicznymi uderzeniami skrzydeł.

Reprodukcja amerykańskiej czarnej katarty

Amerykańskie czarne katarty to ptaki monogamiczne.

Amerykańskie czarne katarty to ptaki monogamiczne. W Stanach Zjednoczonych ptaki rozmnażają się na Florydzie w styczniu. W Ohio z reguły parowanie zaczyna się dopiero w marcu. W Ameryce Południowej, Argentynie i Chile sępy czarne zaczynają układać się we wrześniu. Na Trynidadzie rozmnaża się zwykle dopiero w listopadzie.

Pary tworzą się po rytuale zalotów, który ma miejsce na ziemi.

W okresie godowym kilka samców wykonuje okrężne ruchy wokół samców z lekko rozwartymi skrzydłami i przy zbliżaniu się stuka w czoło. Czasami wykonują loty godowe lub po prostu gonią się w wybranym miejscu w pobliżu gniazda.

W ciągu sezonu wykluwa się tylko jedno pisklę. Miejsca ich gniazdowania znajdują się w krajach górzystych, na otwartych równinach lub wśród złóż gruzu. Samica składa jaja na zboczach wydrążonego szybu, w pniach, na wysokości 3 - 5 metrów, czasem tuż na ziemi w małych zagłębieniach wśród opuszczonych gospodarstw, na skraju skał, na ziemi pod gęstą roślinnością, w pęknięcia w budynkach w miastach. W gnieździe nie ma ściółki; czasami jajko leży po prostu na gołej ziemi. Amerykańskie czarne katarty ozdabiają obszar wokół gniazda kawałkami jaskrawego plastiku, odłamkami szkła lub metalowymi przedmiotami.

Młode amerykańskie czarne katarty opuszczają gniazdo po 63 do 70 dniach.

W sprzęgle z reguły znajdują się dwa jaja w kolorze jasnoszarym - zielonym lub jasnoniebieskim z brązowymi kropkami. Oba dorosłe ptaki inkubują lęg przez 31 do 42 dni. Pisklęta wydają się pokryte kremowym puchem zamszowym. Oba ptaki karmią potomstwo, zwracając na wpół strawiony pokarm.

Młode amerykańskie czarne katarty opuszczają gniazdo po 63 do 70 dniach. Dojrzewają w wieku trzech lat.

W niewoli, obserwowane między różnymi gatunkami:

  • urubus w kolorze czarnym i
  • rudzielce urubusowe. Amerykańskie czarne katarty spotykają się, aby znaleźć padlinę

    Jedzenie amerykańskiej czarnej katarty

    Amerykańskie czarne katarty spotykają się, aby szukać padliny, którą ptaki znajdują na poboczach drogi, w kanałach lub w pobliżu rzeźni. Atakują żywą zdobycz:

  • młode czaple w kolonii,
  • kaczki domowe,
  • nowonarodzone cielęta,
  • małe ssaki,
  • małe ptaki,
  • skunksy,
  • oposy,
  • jedz jaja ptasie z gniazd.

    Żywią się również dojrzałymi i zgniłymi owocami oraz młodymi żółwiami. Amerykańskie czarne katarty nie są wybredne w wyborze jedzenia i wykorzystują każdą okazję, aby się nasycić.

    Status American Black Cathart

    Amerykańskie czarne katarty przystosowane są do życia w miejscach, w których można spotkać dużą liczbę martwych zwierząt. Sępy rosną liczebnie, mają niezwykle szeroki zasięg występowania i rozciągają się dalej na północ. W naturze amerykańskie czarne katarty nie mają naturalnych wrogów i nie doświadczają żadnych szczególnych zagrożeń dla ich liczebności, dlatego nie stosuje się wobec nich środków ochrony środowiska.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send